Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2010

Η τούρτα της Κορίνας

Σε μια συνάντηση κοριτσιών, για τα γενέθλια της Κλειώς, η φίλη μου Ελένη, έφαγε αυτήν την καταπληκτική τούρτα, που έφτιαξε η Κορίνα.

Ακολουθούν τα υλικά της συνταγής και η εκτέλεση.
Μπορεί να την βρείτε λίγο δύσκολη-και μόνο από τα υλικά- αλλά αξίζει τον κόπο.
Θα την έβαζα στην κατηγορία «γλυκά για επετείους, γιορτές και γενέθλια».

Καλά να περνάτε όπου κι αν είστε ότι κι αν κάνετε.



Υλικά
Για το παντεσπάνι

2 1/2 φλ. φαρίνα
1/2 κ. γλ. αλάτι
2 κ.σ. κακάο Dutch-processed cocoa powder
120 γρ. βούτυρο
1 1/2 φλ. ζάχαρη
2 αυγά
1 κ.γλ. βανίλια
1 φλ. ξινόγαλο
1 κ.γλ. λευκό ξύδι
1 κ.γλ. baking soda
4 κ. σ. ρούμι

Για τη λευκή ganache

250 γρ λευκή σοκολάτα
1 φλ. κρέμα γάλακτος
1 κ.σ. βούτυρο
1 κ.σ. ρούμι

Για την επικάλυψη σοκολάτας

250 γρ. κουβερτούρα
1 φλ. κρέμα γάλακτος
1 κ.σ. βούτυρο
Προαιρετικά για τη διακόσμηση: σοκολατένια αστεράκια ή τρούφα ή ξύσμα κουβερτούρας

Εκτέλεση

Για τη λευκή ganache

Σε ένα μπολ, σπάμε τη λευκή σοκολάτα σε κομματάκια. Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος με το βούτυρο, μέχρι να λιώσει το βούτυρο και περιχύνουμε τη λευκή σοκολάτα.
Ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να γίνει λεία η κρέμα. Ρίχνουμε το ρούμι και αφήνουμε την κρέμα στο ψυγείο να σφίξει για περίπου 2 ώρες.

Για την επικάλυψη σοκολάτας

Σπάμε τη σοκολάτα σε κομματάκια. Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος με το βούτυρο, μέχρι να λιώσει το βούτυρο και περιχύνουμε τη σοκολάτα.
Ανακατεύουμε μέχρι να γίνει λεία η κρέμα. Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει στο ψυγείο για περίπου 2 ώρες.

Για το παντεσπάνι

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 . Στρώνουμε λαδόκολλα σε δύο στρογγυλά ταψάκια (23 εκ.)
Σε ένα μπολ, κοσκινίζουμε το αλεύρι, το αλάτι και το κακάο.
Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο για 2-3' και προσθέτουμε τη ζάχαρη, συνεχίζοντας το χτύπημα για 5'.
Προσθέτουμε ένα, ένα τ'αυγά και τη βανίλια, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να έχουμε ένα λείο μίγμα.
Προσθέτουμε διαδοχικά το μίγμα αλευριού και το ξινόγαλο.
Σε ένα μικρό φλιτζάνι βάζουμε το ξίδι και ανακατεύουμε με τη σόδα - αφήνουμε να αφρίσει και γρήγορα το προσθέτουμε στο μίγμα της ζύμης.
Μοιράζουμε τη ζύμη στα δύο ταψάκια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 25-30' ή δοκιμάζουμε με την οδοντογλυφίδα και εάν βγει καθαρή, το παντεσπάνι μας είναι έτοιμο.
Αφήνουμε να κρυώσουν, ξεκολλάμε τη λαδόκολλα και τα χωρίζουμε με ένα μεγάλο μαχαίρι στη μέση ώστε να έχουμε 4 λεπτά στρόγγυλα παντεσπάνια.
Στρώνουμε ως εξής: παντεσπάνι, ρούμι, σιρόπι*, λευκή κρέμα ganache (πρώτη στρώση) και συνεχίζουμε εναλλάξ μέχρι να τελειώσουμε με το τελευταίο παντεσπάνι.


Καλύπτουμε από πάνω με την σοκολάτα και διακοσμούμε προαιρετικά.

* 1 φλ. ζάχαρη
 1 φλ. νερό
 2 κ. σ. ρούμι (αντί για 4 κ. σ. ρούμι που έχουμε βάλει σε αντικατάσταση του σιροπιού, κάποιοι θεωρούν ότι με το σιρόπι είναι πολύ γλυκιά).

Συνοδέψτε τη με ένα γλυκό κρασί από την ποικιλία Grenache

Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου 2010

Σαλάτα με μανταρίνια

Καλησπέρες, καλησπέρες!

Σήμερα μπορείτε να γκρινιάξετε όσο θέλετε, κάνει κρύο!
Πολύ κρύο, αλλά είναι και μια αφορμή όσοι μπορείτε να καθίσετε σπίτι, να δείτε φίλους, οικογένεια , να τα πείτε και να μαγειρέψετε .
Προτείνω με ό,τι άλλο φτιάξετε μια ωραία χειμωνιάτικη σαλάτα.

Καλό βράδυ και καλά μαγειρέματα ,όπου κι αν είστε ότι κι άν κάνετε!

Σαλάτα με μανταρίνια

Υλικά
1/2 φλιτζάνι αμύγδαλα
κομμένα
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
1 πράσινη λόλα
1 κόκκινη λόλα
1 μαρούλι άισμπεργκ (στα μεγάλα σούπερ μάρκετ)
2 κλωνάρια σέλερι κομμένα σε
κομματάκια (περίπου 1 φλιτζάνι)
2 πράσινα κρεμμυδάκια κομμένα πολύ λεπτά
5 γλυκά μανταρίνια

Για το ντρέσινγκ

1/4 του φλιτζανιού εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
2 κουταλιές σούπας μέλι
2 κουταλιές σούπας μπαλσάμικο
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Λίγο πιπέρι
Ανακατεύουμε πολύ καλά σε μία καλά κλεισμένη γυάλα και την αφήνουμε στο ψυγείο.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σοτάρουμε τα αμύγδαλα με τη ζάχαρη σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας
συνεχώς, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να καραμελώσουν τα αμύγδαλα.
Τα διατηρούμε σε θερμοκρασία δωματίου. Τοποθετούμε τα κομμένα  και πλυμένα κομμάτια των λαχανικών σε πλαστική σακούλα καθώς και τα κρεμμυδάκια με το σέλερι.
Προσθέτουμε τη γλυκόξινη σάλτσα τα μανταρίνια κομμένα και ξεφλουδισμένα, χωρίς κουκούτσια και το χυμό τους (όταν τα καθαρίζουμε το κάνουμε πάνω από ένα μπολ για να μαζέψουμε το χυμό τους). Κλείνουμε τη σακούλα και κουνάμε έτσι ώστε να πάει παντού το ντρέσινγκ, ανοίγουμε, προσθέτουμε τα αμύγδαλα και σερβίρουμε.

Συνοδέψτε τη με ένα ποτήρι Chardonnay του κτήματος Κατσαρού
 Mandarin Salad

Ingredients
½ cup diced almonds
1tbsp sugar
1 oak leaf lettuce
1 ruby leaf lettuce
1 iceberg
½ cup celery
2 green onions sliced thin
5 sweet mandarins

For the dressing
¼ cup extra virgin olive oil
2 tbsp honey
2 tbsp balsamic vinegar
½ tsp salt
Pepper

Method
Put all the dressing’s ingredients into a small jar, shake them and put them in the fridge.
Sauté the almonds with the sugar in a pot slowly with light fire density, steering continuously until the sugar is melted and the almonds get caramelized. Keep them in room temperature.
Wash the vegetables pieces and put them in a plastic bag including the onions and celery pieces.
Add the sweet and sour dressing, the mandarins (peeled and cut into pieces, free of pits/seeds) and the mandarin juice (collected in a bowl during peeling and dicing).
Close the bag and mix well so that the dressing is all over the vegetables. Open the bag and put the ingredients in a salad bowl add the caramelized almonds and serve.

Σάββατο, 23 Ιανουαρίου 2010

Σαλάτα Waldorf


Γειά σας γειά σας!


Ήρθε ο χειμώνας ε; Ωραία δεν είναι; Ξέρω ότι κάποιοι από εσάς έχουν αντιρρήσεις και γκρινιάζουν αλλά ακόμη και τώρα, με όλες τις αλλαγές που έχει υποστεί το κλίμα και οι εποχές, εξακολουθούμε να ζούμε σε μία καταπληκτική χώρα σε σχέση με τον καιρό! Και ο χειμώνας έχει τις ομορφιές του!
Αφήστε λοιπόν τις γκρίνιες ευχαριστηθείτε το και βρείτε την ευκαιρία να δείτε φίλους, να μαγειρέψετε να ειδωθείτε!

Σαλάτα Waldorf, η τέλεια χειμωνιάτικη σαλάτα!

Η σαλάτα αυτή πρωτοεμφανίστηκε στη Νέα Υόρκη το 1893.
Ο maître d'hôtel του εστιατορίου Waldorf Astoria. Oscar Tschirky δημιούργησε αυτό το πιάτο που περιείχε κομμένα κόκκινα και πράσινα μήλα, σέλερι, μαγιονέζα και καρύδια σερβιρισμένα πάνω από μαρούλια. Απο τότε έγινε κλασική στην κατηγορία της και σερβίρεται σ’ όλο τον κόσμο, σαν σαλάτα ή ελαφρύ γεύμα.
Τη δοκίμασα για πρώτη φορά στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο και ήταν απολαυστική!

Υλικά
2 κόκκινα μήλα κομμένα σε κύβους
2 πράσινα μήλα
2 κ.σ. χυμό λεμονιού
30 γρ.καρύδια
30 γρ. σταφίδες ή φρέσκα κόκκινα σταφύλια χωρίς κουκούτσι
2 κομμάτια σέλερι ψιλοκομμένα
2 λόλες πράσινη και κόκκινη ή αισμπεργκ μαρούλι
Αλάτι, πιπέρι
*3 κ.σ. μαγιονέζα
1 κ.σ. μουστάρδα Dijon
*Για ένα πιο ελαφρύ αποτέλεσμα αλλά όχι ίδια γεύση, μπορείτε να αντικαταστήσετε την μαγιονέζα με γιαούρτι στραγγιστό, περίπου 1 κεσεδάκι.

Εκτέλεση

Κόβουμε τα μήλα στα 4 αφαιρούμε τα κουκούτσια και τα σκληρά μέρη και τα κόβουμε σε μικρούς κύβους.
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τα μήλα, ρίχνουμε το χυμό λεμόνι και ανακατεύουμε καλά.
Προσθέτουμε στο μπόλ τα καρύδια, ελαφρά καβουρδισμένα στο φούρνο (8 λεπτά χωρίς την προσθήκη λίπους, έχουν λάδι τα ίδια τα καρύδια) και τις σταφίδες.
Ρίχνουμε από πάνω το μίγμα της μαγιονέζας με την μουστάρδα, ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε το μείγμα πάνω από τα κομμένα μαρούλια.

Βάζουμε στο ψυγείο για 2 ώρες και σερβίρουμε.

Συνοδέψτε την με ένα ποτήρι ,ΕΡΥΘΡΟ, ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, 60 % Αγιωργίτικο, 40 % Καμπερνέ Σοβινιόν. http://www.vassilioudomaine.gr/
Καλά να περνάτε όπου κι αν είστε ότι κι αν κάνετε!

Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2010

Banana bread

Καλησπέρες καλησπέρες!

Κρύο και γλυκάκι πάνε μαζί!
Banana bread! λοιπόν ή κέικ μπανάνας ελληνιστί! Αγαπημένη λιχουδιά, εύκολη γρήγορη και θρεπτική! Συνταγή της πρώην πεθεράς Donna Marie και αγαπημένης πια φίλης!
Η πρώτη επαφή με την Ντάνα ήταν καφεδάκι μαζί με κέικ μπανάνας! Και η συνάντηση πήγε πολύ καλά!!!!!!!!!
Αργότερα, έμαθα να το φτιάχνω κι εγώ και να το απολαμβάνω μαζί με φίλους, εκείνα τα πρωινά ή απογεύματα που θέλεις ένα γλυκάκι βρε παιδί μου.

Η μπανάνα είναι μια φυσική θεραπεία για πολλά προβλήματα. Όταν συγκριθεί με ένα μήλο, έχει τέσσερις φορές την περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, το διπλάσιο του σε υδατάνθρακες, τρεις φορές το φώσφορο, πέντε φορές τη βιταμίνη Α και το σίδηρο, και οι άλλες δύο φορές περισσότερες βιταμίνες και ανόργανα συστατικά. Είναι επίσης πλούσιa σε κάλιο και είναι ένα από τα καλύτερα τρόφιμα.


 Κέικ Μπανάνας ή Banana Bread

Υλικά
½ φλιτζάνι μαργαρίνη ή βούτυρο λιωμένο
1 φλιτζάνι ζάχαρη
2 αυγά
1 1/2 φλιτζάνι μπανάνες λειωμένες με το πιρούνι (περίπου 3 μπανάνες πολύ ώριμες)
2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1κ.γ. κανέλα
1κ.γ. σόδα μαγειρικής
1 κ.γ. baking powder
¼ κ.γ. αλάτι
1 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας
100 γρ. καρύδια κοπανισμένα

Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς, βουτυρώνουμε μία φόρμα ψωμιού ή κέικ
Ανακατεύουμε το βούτυρο και τη ζάχαρη και προσθέτουμε τα αυγά, τις μπανάνες και όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το αλεύρι.
Σιγά σιγά προσθέτουμε και το αλεύρι ανακατεύοντας έτσι ώστε να το μείγμα να ενσωματωθεί. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 1 ώρα *ανάλογα το φούρνο-, το αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε!
* Πρέπει να είναι τραγανό από έξω και όχι στεγνό μέσα.



Το συνοδεύουμε με καφέ ή τσάι αλλά και ένα παλαιωμένο port, Niepoort LBV 2003



Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου 2010

Αγκινάρες αλα πολίτα

Χαίρετε χαίρετε!

Καλή εβδομάδα, με λίγο κρύο αλλά νομίζω ότι καιρός ήτανε!
Αγαπημένο φαγητό μαμάς σήμερα!
Κλασική συνταγή, ιδιαίτερα μπελαλίδικη στο καθάρισμα αν αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε φρέσκες αγκινάρες.
Νόστιμο και ιδιαίτερα υγιεινό φαγητό μια και οι αγκινάρες έχουν εξαιρετικές ιδιότητες.

Η αγκινάρα, πέρα από ένα εξαιρετικό λαχανικό, αποτελεί κι ένα πολύτιμο φάρμακο. Περιέχει βιταμίνες Α, C και του συμπλέγματος Β, ασβέστιο, φώσφορο. Καθαρίζει το αίμα και μειώνει τη χοληστερίνη, τονώνει την καρδιά, ωφελεί τα νεφρά, το συκώτι και βοηθά στην αντιμετώπιση της αρτηριοσκλήρυνσης, των ρευματισμών και της παχυσαρκίας.



Αγκινάρες αλα πολίτα

Φορέστε γάντια, διότι οι αγκινάρες μαυρίζουν τα χέρια.

Υλικά
1 φλιτζάνι λάδι
1 ξερό κρεμμύδι μεγάλο
5 φρέσκα κρεμμυδάκια
5 καρότα
4 πατάτες μέτριες
8 αγκινάρες φρέσκες
Χυμό από 2-3 λεμόνια
½ φλιτζάνι άνιθο
1 κουταλιά της σούπας κορν φλάουρ.
Αλάτι & πιπέρι

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τις αγκινάρες, φορώντας γάντια και τις βάζουμε σε μια λεκάνη με νερό, στο οποίο έχουμε ρίξει μια κουταλιά αλεύρι (βοηθά στο να μην μαυρίσουν) και έχουμε κόψει και στύψει 2 λεμόνια μαζί και οι λεμονόκουπες.
Κόβουμε στη μέση τις αγκινάρες και αφαιρούμε το εσωτερικό χνούδι τους.
Καθαρίζουμε και πλένουμε τα καρότα και τις πατάτες και τα κόβουμε σε χοντρούτσικα κομμάτια.
Στην κατσαρόλα , βάζουμε το λάδι και κόβουμε το ξερό κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια στο μέγεθος των 2-3 πόντων, τον άνιθο και τα σοτάρουμε. Συνεχίζουμε με τα καρότα και τις πατάτες. Προσθέτουμε αρκετό νεράκι και βράζουμε μέχρι τα λαχανικά να είναι σχεδόν έτοιμα. Προσθέτουμε τις αγκινάρες, με το κυρτό μέρος προς τα επάνω, μιας και το κάτω, η καρδιά, είναι πιο ευαίσθητη στο μαύρισμα. Και βέβαια αρκετό νεράκι μέχρι να τα μισοσκεπάζει, καθώς και το αλατοπίπερο.
Μαγειρεύουμε για 30΄, ή μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά. Φροντίζουμε να υπάρχει λίγος ζωμός μέσα στην κατσαρόλα, όταν θα έχει τελειώσει το μαγείρεμα.
Διαλύουμε το κορν φλάουρ στο χυμό των λεμονιών και το χύνουμε κυκλικά στο μαγειρεμένο φαγητό, κουνώντας ελαφρά την κατσαρόλα. Αφήνουμε να πάρει μια βράση μέχρι να πήξει.

Σερβίρουμε με φρέσκο ψωμάκι και φέτα!

Συνοδέψτε το με ένα ποτήρι Ξινόμαυρο ή Riesling

Εμείς είχαμε τη χαρά να πιούμε Ναουσαία 2006 Κτήμα Φουντή

Το κρασί αυτό παράγεται από επιλεγμένους αμπελώνες που βρίσκονται στην περιοχή της Ράμνιστας στην καρδιά της αμπελουργικής ζώνης της Νάουσας.
Εκεί ο αμπελουργός Νίκος Φουντής καλλιεργεί τους αμπελώνες του φυτεμένους με Ξινόμαυρο, εκλεκτή ποικιλία της Κεντρικής Μακεδονίας.
Οί πλούσιες ταννίνες του οίνου στρογγυλεύουν μετά την παραμονή του σε βαρέλι, από το οποίο παίρνει ένα ελαφρύ άρωμα ξύλου για να προστεθεί στα ευγενή αρώματα του Ξινόμαυρου.
Ένα τυπικό "vin de garde" που μας υπενθυμίζει την καταγωγή του συνεχώς.
Artichokes “a la polita”

Wear your gloves! Artichokes when peeled color hands black.

Ingredients

1 cup extra virgin olive oil
1 onion, large, diced
5 green onions, sliced
5 carrots
4 potatoes, medium
8 artichokes, fresh
Juice of 4 lemons
½ cup dill
2 tbsp corn flour
Salt
Pepper

Method

Peel the artichokes (wearing gloves) and put them in a bowl with water, a tbsp of corn flour, the juice of 2 lemons and the lemon peels.
Cut the artichokes into two and take out the inner fluffy part.
Peel, wash and dice the carrots and potatoes.
In a saucepan add the extra virgin olive oil and sauté the onions (all types) and the dill. Add the carrots, potatoes, 2-3 cups of water and cook them until they are almost done. Add the artichokes and extra water and cook them for another 30 minutes or until the vegetables get soft, leaving some broth in the saucepan at the end. Dissolve the other corn flour tbsp into the 2 lemons’ juice and pour it over the food shaking the saucepan around. Let it boil until it gets jelly.

Serve it with freshly baked bread, feta cheese and a nice, white, dry Greek wine!

Κυριακή, 17 Ιανουαρίου 2010

Κουλούρια Θεσσαλονίκης

Κουλούρια Θεσσαλονίκης

Ίσως ένα από τα πιο υγιεινά και γευστικά πρωινά, το κουλούρι Θεσσαλονίκης, ξυπνά στους περισσότερους από εμάς γλυκές μνήμες από τα παιδικά μας χρόνια. 

Σκεύη: μια πλαστική λεκάνη για το ζύμωμα και ένα ανοιχτό ταψί (λαμαρίνα).

Υλικά
(Υλικά για περίπου 12 κουλουράκια)
• αλεύρι σκληρό (μπλέ) 10 κουταλιές της σούπας
• αλεύρι για ζυμωτό ψωμί (κίτρινο) 10 κουταλιές της σούπας
• νερό 2 φλιτζάνια του τσαγιού
• λάδι 2 κουταλιές της σούπας
• ξηρή μαγιά 1 φακελάκι
• ζάχαρη 1 κουταλάκι γλυκού κοφτό
• αλάτι 2 κουταλάκια γλυκού κοφτά
• ένα φακελάκι σουσάμι

Εκτέλεση
Ρίχνουμε το αλεύρι στη λεκάνη και προσθέτουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη τις οποίες πρώτα, έχουμε διαλύσει στο ένα από τα δυο φλιτζάνια χλιαρό νερό. Ρίχνουμε το λάδι και το δεύτερο φλιτζάνι νερό. Ανακατεύουμε και ζυμώνουμε ελαφρά.
Προσθέτουμε το αλάτι. Συνεχίζουμε το ζύμωμα, μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα που να μην κολλάει στο χέρι.
Αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγο αλεύρι, στην περίπτωση που το μίγμα είναι πολύ μαλακό, ή λίγο νερό, στην περίπτωση που είναι πολύ σφιχτό.
Ζυμώνουμε για μέχρι και 5 λεπτά και στη συνέχεια αφήνουμε το μείγμα σε ξηρό και θερμό μέρος για να φουσκώσει, περίπου 1 ώρα.
Μετά το φούσκωμα, χωρίζουμε το ζυμάρι σε μικρές μερίδες –κάθε μια όσο η χούφτα μας- το οποίο πλάθουμε δημιουργώντας μακρόστενα μπαστουνάκια. Τυλίγουμε κάθε μπαστουνάκι σε σχήμα κουλουριού και το τοποθετούμε στη λαμαρίνα.
Όταν τελειώσει η τοποθέτηση, αλείφουμε κάθε κουλούρι με νερό με τη βοήθεια ενός πινέλου και στη συνέχεια πασπαλίζουμε από επάνω το σουσάμι.
Φουρνίζουμε για 20 με 25 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρουν χρώμα τα κουλούρια, σε θερμοκρασία 180 - 200 βαθμών, σε φούρνο με αέρα.

Σάββατο, 16 Ιανουαρίου 2010

Κοτόπουλο φρικασέ









Γειά σας , γειά σας,
Κρύωσε λιγουλάκι εεεεεεεεεε;  Ωραία είναι όμως!  Καιρός για φρικασέ!
Ελαφρύ, με κοτοπουλάκι!  Συνταγή και εκτέλεση της γιαγιάς Βασιλικής!
‘Οχι της δικής μου γιαγιάς αλλά της Κατερινούλας.
Φτιάξτε τη και θα με θυμηθείτε!
Καλό Σαββατοκύριακο ότι κι αν κάνετε όπου κι αν είστε!

Κοτόπουλο φρικασέ

Υλικά
Κοτόπουλο
2kg κρεμμυδάκια
2 μαρούλια μέτρια
1/2 φλυτζάνι λάδι
1 φλιτζάνι άνηθο
¼ φλυτζάνι λευκό κρασί
3 λεμόνια
2 αυγά
Αλάτι πιπέρι
Εκτέλεση
ΚαΘαρίζουμε κόβουμε και πλένουμε τα λαχανικά. Τα ζεματίζουμε και στη συνέχεια τα ρίχνουμε στο σουρωτήρι να στραγγίσουν. Στη κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι και τα κομμάτια του κοτόπουλου χωρίς  την πέτσα και το σοτάρουμε ελαφρά. Σβήνουμε με λευκό κρασί. Ρίχνουμε τα λαχανικά και χαμηλώνουμε τη φωτιά, χωρίς να προσθέσουμε νερό. Σε μισή ώρα ανακατεύουμε και προσθέτουμε τον άνηθο το αλάτι και το πιπέρι. Το αφήνουμε για ακόμα μία ώρα σε μέτρια θερμοκρασία. Αυγοκόβουμε και σερβίρουμε με φρέσκο ζυμωτό ψωμί.
Αυγολέμονο
Κατεβάζουμε το φαγητό από τη φωτιά και χτυπάμε σε ενα μπολ τα αυγά προσθέντοντας σιγά σιγά το χυμό από τα λεμόνια και ζουμί από το φαγητό ανακατεύοντας συνεχώς.
Κουνάμε την κατσαρόλα να πάει παντού το αυγολέμονο και σερβίρουμε με φρέσκο ψωμάκι.
Καλές βούτες!
Εμεις τη συνοδεύσαμε με κτήμα Νέμειον του Γιώργου Βασιλείου




Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου 2010

Τα Σεράλια

Καλημέρα καλημέρα,
Χθές το βράδυ συνόδεψα ένα φίλο σε ένα ραντεβού γιατρού και μετά αποφασίσαμε να «τσιμπήσουμε» κάτι.

Πήγαμε στα 'Σεράλια 'δίπλα στον Άγιο Σώστη.
Είχα διαβάσει γι αυτό το εστιατόριο και είχα ακούσει από φίλους που εμπιστεύομαι πολύ καλά λόγια.
Η Μάνια Διαμαντοπούλου, δημιούργησε την "Οδό Ονείρων" στην Σίφνο, πριν 10 χρόνια, και αποφάσισε να μεταφέρει τις γεύσεις και τ' αρώματα του τόπου της στην Αθήνα. Έτσι δημιουργήθηκαν τα Σεράλια (μικρά παλάτια, σεράϊ - σεράγια, σεράλια) παραλία της Σίφνου επίνειο του παραδοσιακού οικισμού - Κάστρο.
Ο χώρος ζεστός και φιλικός χωρίς δήθεν εικαστικές παρεμβάσεις, αντίστοιχος με την κουζίνα.

Κουζίνα τοπική Σιφνέϊκη ελληνική με μεσογειακές επιρροές. Πολλά μεζεδάκια, πιάτα ημέρας, μαγειρευτά...

Διαλέξαμε τη σαλάτα πανδαισία, με πορτοκάλι, καρύδια, ξυνόμηλο, διάφορες πρασινάδες και αραιή σάλτσα γιαουρτιού!
Εξαιρετική!
Ρεβυθοκεφτέδες- όπως θα έπρεπε να είναι- τραγανοί απ’ έξω ιδιαίτερα αφράτοι μέσα! ( Χρόνια συνεχείς διακοπές στη Σίφνο και παρέα με Σιφνιούς με έμαθαν πως πρέπει να είναι).
Και για κυρίως κόκορα κρασάτο με φρέσκο καζαρέτσι και κοκκινιστό με σπιτικό πουρέ. Γεύσεις γεμάτες και καλομαγειρεμένα πιάτα.
Το επιδόρπιο , μία γιαουρτόπιτα με βύσσινο (έμοιαζε πολύ με σπιτικό ελαφρύ cheesecake) έκλεισε γλυκά το βράδυ μας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μικρή λίστα κρασιών είναι εξαιρετική.

Οι τιμές είναι λογικές ,25 ευρώ το άτομο και το σέρβις φιλικά επαγγελματικό.

Καθημερινά ανοιχτά από τις 13:00 μέχρι τις 00:30
Δευτέρα κλειστά..

Βασ. Δίπλα 2 & Θεόγνιδος, Αγ. Σώστης - Τηλ.:210 9316941
Να περνάτε καλά όπου κι αν είστε ότι κι αν κάνετε!

Τετάρτη, 13 Ιανουαρίου 2010

Καλησπέρα, καλησπέρα,


Στις δημόσιες υπηρεσίες σήμερα γι’ αυτό θα φαμε ελαφρά.
Σαλατούλα με ρόδι που είναι θρεπτικό και καλότυχο και πρασινάδες για μικρή αποτοξίνωση και ευεξία.

Καλό βράδυ όπου κι αν βρίσκεστε ότι κι αν κάνετε.

Σαλάτα πράσινη με ρόδι και vinaigrette


Σαλάτα πράσινη με ρόδι και vinaigrette

Υλικά


• Φύλλα ρόκας
• Καρδιές μαρουλιού
• 1 ντομάτα ή 5, 6 ντοματίνια
• Πράσινη και κόκκινη λόλα
• Μαρούλι iceberg
• Ότι πράσινη σαλάτα βρείτε στην αγορά
• 2-3 φρέσκα κρεμμύδια
• Καρπούς από 1 ρόδι

Υλικά vinaigrette

• 2/4 ελαιόλαδο
• 1/4 φλιτζάνι ξύδι
• ¼ φλιτζάνι λεμόνι
• 1κ.σ. κουταλιά μέλι
• 1 κ.σ. Mουστάρδα
• αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση

1. Κόβουμε σε ενα μπώλ, με τα χέρια, σε μεγάλα κομμάτια όλες τις πρασινάδες
2. Προσθέτουμε τους σπόρους ροδιού
3. Προσθέτουμε το κρεμμύδι
4. Ετοιμάζουμε την σάλτσα χωριστά ,αναμειγνύοντας καλά για να δέσει.
5. Περιχύνουμε και ανακατεύουμε καλά τα υλικά για να απλωθεί παντού.

Συνοδέψτε το με 1ποτήρι Chardonnay

Το ρόδι είναι πλούσιο σε βιταμίνες C, Α, Ε, σίδηρο, κάλιο και αντιοξειδωτικές φυτοχημικές ουσίες όπως οι πολυφαινόλες. Περιέχει επίσης ψηλές ποσότητες φυτικών ινών ενώ είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες.


Το ρόδι περιέχει ψηλές ποσότητες αντιοξειδωτικών ουσιών. Η συγκέντρωση των ευεργετικών αυτών ουσιών για τον άνθρωπο, είναι 3 φορές μεγαλύτερη από ότι στο κόκκινο κρασί και στο πράσινο τσάι.






Τρίτη, 12 Ιανουαρίου 2010

Καλημέρα, καλημέρα
Μπείτε στο http://public.me.com/tasteadvisor για να δείτε το καινούργιο τεύχος του Taste Advisor.

Καλημέρα όπου κι αν είστε ότι κι αν κάνετε!

Ταλιατέλες με κιμά

Μετά από 6 ½ χρόνια στην Ιταλία, μπορώ με βεβαιότητα να πω ότι μια από τις καλύτερες μακαρονάδες -για το δικό μου γούστο- είναι αυτές με τον κιμά.
“Η πολυετής παραμονή μου στη γείτονα χώρα” και οι συχνές επισκέψεις μου στη φοιτητική mensa, μεταξύ άλλων, με βοήθησαν να καταλάβω, ότι κάθε είδος ζυμαρικού ταιριάζει περισσότερο με συγκεκριμένες σάλτσες.
Σε κάθε περίπτωση βέβαια το θέμα είναι υποκειμενικό και κατά τη δική μου γνώμη, ο κιμάς -ή το ραγού- δένει καλύτερα με τις ταλιατέλες και όχι με το απλό σπαγγέτο, που συνηθίζουμε να τον τρώμε στην χώρα μας.

Επίσης σάλτσα από σάλτσα και κιμάς από κιμά έχει διαφορά.
Η δική μου έκδοση ακολουθεί:


ΤΑΛΙΑΤΕΛΕΣ ΜΕ ΚΙΜΑ

(για 4 άτομα)

Υλικά
½ kg κιμά από μοσχάρι, χοιρινό ή ανάμικτο
2 σκελίδες σκόρδο
2 καρότα
1 κουτί ντομάτα τριμμένη στον τρίφτη
½ κουτί χυμό ντομάτας
1 ποτήρι κόκκινο κρασί
Λάδι
Αλάτι
Πιπέρι
Μοσχοκάρυδο (2-3 βόλους)
1 πακέτο ταλιατέλες και παρμεζάνα για γαρνίρισμα.

Εκτέλεση
Τσιγαρίζουμε το σκόρδο στο λάδι και προσθέτουμε τον κιμά το πιπέρι. Όταν ο κιμάς πάρει την πρώτη βράση και το χρώμα του γίνει λευκό, σβήνουμε με το κρασί. Στη συνέχεια ρίχνουμε τα δυο είδη ντομάτας (δεν προσθέτουμε νερό), το καρότο κομμένο σε ροδέλες, το μοσχοκάρυδο και το αλάτι. ¨Οταν το μίγμα αρχίσει να κοχλάζει, χαμηλώνουμε τη θερμοκασία στο μισό και το βράζουμε για μισή ώρα.
Σε αλατισμένο νερό που βράζει προσθέτουμε ένα πακέτο ταλιατέλες και το βράζουμε σύμφωνα με το χρόνο που αναγράφεται στο πακέτο.
Όταν βράσουν τα ζυμαρικά, τα σουρώνουμε και προσθέτουμε μια κουταλιά μαργαρίνη.
Σερβίρουμε τις ταλιατέλες και προσθέτουμε τον κιμά, γαρνίροντας με παρμεζάνα. Καλή όρεξη!!!

Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου 2010

Τα Αρμόλια



Στην Κεντρική Πλατεία του Χαλανδρίου στην Βασ.Γεωργίου, ένας νέος όμορφος χώρος μαζικής εστίασης, κοινώς "μεζεδοπωλείο" με Χιώτικα πιάτα από παραδοσιακές Χιώτικες συνταγές.


Τα ΑΡΜΟΛΙΑ (όνομα Μαστιχοχωριού της Χίου) δίνει μεγάλη έμφαση στα θαλασσιινά. Τηλεφωνήστε στο 210-6856279 για τραπέζι. Ενας χώρος φτιαγμένος με πολύ μεράκι... Μια επίσκεψη θα σας ενθουσιάσει και θα γίνει στέκι σας!!

Δείτε τις φωτογραφίες και θα πάρετε μιά πρόγευση....
Καλημέρα και καλή εβδομάδα!


Όμορφη λαμπερή ημέρα σήμερα, με πολλές εκκρεμότητες μια που η ομάδα του Taste Advisor σήμερα κλείνει τεύχος για το πρώτο της καινούργιας χρονιάς.

Η ομάδα μας είναι μικρή αλλά γευστική! Προσπαθούμε να μοιραστούμε μαζί σας διατροφικές αγάπες, οινικές απολαύσεις και μνήμες, όχι από την πλευρά του ειδικού αλλά με το μάτι και το αυτί του ανθρώπου που του αρέσουν οι γεύσεις, η δημιουργία και η «καλή ζωή».

Και καλή ζωή στο δικό μου το βιβλίο δεν υπάρχει χωρίς μοίρασμα.

Μοιραστείτε λοιπόν μαζί μας τις δικές σας γεύσεις , απόψεις και σχόλια!

Είναι όλα απαραίτητα και καλοδεχούμενα!

Καλημέρα όπου κι αν βρίσκεστε ότι κι αν κάνετε.

Κυριακή, 10 Ιανουαρίου 2010

Γαριδομακαρονάδα


Γαριδομακαρονάδα


Υλικά

1 κονσέρβα ντοματάκια σαντορίνης ή 1 κεσεδάκι μικρά ντοματάκια
3 κρεμμύδια
2 σκελίδες σκόρδο
1 πακέτο μακαρόνια νούμερο 5
1 κουτί ντοματάκια κονκασέ
1 κουταλιά σούπας ξύδι
3 σταγόνες ταμπάσκο
1 πακέτο γαρίδες με το κέλυφος (20 γαρίδες) κατεψυγμένες
1/3 φλυτζανιού ελαιόλαδο
1 φλυτζάνι νερό
 αλάτι
 πιπέρι

Εκτέλεση

Ξεπαγώνουμε τις γαρίδες μέσα σε ζεστό νερό για 5 λεπτά, χύνουμε το νερό για να φύγουν τα συντηρητικά ,προσθέτουμε φρέσκο νερό σε ένα δοχείο και βράζουμε τις γαρίδες για 5 λεπτά.
Βγάζουμε τις γαρίδες από την κατσαρόλα ,τις τοποθετούμε σε ένα πιάτο και τις διατηρούμε ζεστές. Το ζουμί από τις γαρίδες το βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 5 λεπτά ακόμη

Σάλτσα

Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο, τα σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά με το ελαιόλαδο για περίπου 8 λεπτά μέχρι να μαραθούν και να χυλώσουν, προσθέτουμε τα ντοματάκια και το κονκασέ και αφού πάρουν βράση, 1 φλιτζάνι νερό. Σιγοβράζουμε για 20 λεπτά και προσθέτουμε 1 κουταλιά ξύδι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο 2 και τοποθετούμε μέσα τις γαρίδες αφήνοντας τη σάλτσα να δέσει περίπου 10 λεπτά ακόμη.

Ταυτόχρονα βράζουμε τα μακαρόνια στο νερό που έχουμε φυλάξει από τις γαρίδες.

Στραγγίζουμε και σερβίρουμε με τη σάλτσα από τις γαρίδες.


Συνοδεύεται από ένα ελαφρύ κόκκινο κρασίΣυνοδεύεται από ένα ελαφρύ κόκκινο κρασί , ένα ωραίο Sauvignon Blanc ή Πέτρινες Πλαγιές του Κτήματος Παλυβού ,ποικιλία :Chardonnay, Μαλαγουζιά





Μακαρόνια Σουφλέ ή Ογκρατέν






Μακαρόνια Σουφλέ ή Ογκρατέν
Υλικά

1πακέτο πένες
10 φέτες γαλοπούλα
150 γρ κασέρι γλυκό
150 γρ κεφαλογραβιέρα
150 γρ gouda
2 μικρές κρέμες γάλακτος
1 κουτί ντοματάκια κονκασε στραγγισμένα από το χυμό τους

Εκτέλεση

Βράζουμε τα μακαρόνια 4 λεπτά λιγότερο από τον χρόνο που αναφέρεται στη συσκευασία.
Κόβουμε σε λωρίδες τη γαλοπούλα και τρίβουμε τα τυριά.
Σουρώνουμε τα μακαρόνια και τοποθετούμε σε ένα πυρίμαχο σκευος τα μισά μακαρόνια και το μείγμα τυριών και γαλοπούλας. Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα μακαρόνια και τα τυριά και τα ντοματάκια στραγγισμένα.
Ρίχνουμε τις κρέμες γάλακτος φροντίζοντας να πάνε σε όλη τη διάμετρο του σκεύους.
Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς πάνω κάτω αντίσταση για 30 με 45 λεπτά ανάλογα το φούρνο.

Πρόταση για κρασί:Sauvignon Reserve 2007 ,Παραγωγός: Villa Maria Estate, Ποικιλία: Sauvignon Βlanc

Ανάποδη Μηλόπιτα

Γεμάτο Σαββατοκύριακο, γι αυτό και η απουσία!


Μαγειρέψαμε όμως μαμαδίστικες συνταγές που μας αρέσουν πολύ και γεμίζουν το σπίτι μνήμες και μυρωδιές!






Ανάποδη Μηλόπιτα

Υλικά
3 κουταλιές βιτάμ
3 μήλα κομμένα σε ροδέλες και 1 τριμμένο
11/2 φλιτζάνι ζάχαρη
11/2 φλιτζάνι αλεύρι
1 baking powder
4 αυγά
Κανέλα

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.

Σε ένα ταψάκι ή φόρμα βάζουμε τις 3 κουταλιές βιτάμ να λοιώσει μέσα στον προθερμασμένο φούρνο, κόβουμε σε ροδέλες τα 3 μήλα και τρίβουμε στον τρίφτη το 1.
Όταν λιώσει το βούτυρο ρίχνουμε στο ταψάκι τη μισή κούπα ζάχαρη, κανέλα πασπαλίζοντας παντού και στη συνέχεια απλώνουμε τα μήλα σε ροδέλες.
Γεμίζουμε τα κενά με το τριμμένο μήλο και αν θέλουμε προσθέτουμε και καρύδια.
Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με την υπόλοιπη ζάχαρη μέχρι να αρπίσει, περίπου 10 λεπτά. Σιγά σιγά προσθέτουμε το αλεύρι χτυπώντας συνέχεια το μίγμα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Ρίχνουμε τη ζύμη πάνω από τα μήλα και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 50 λεπτά ανάλογα το φούρνο. Όταν είναι έτοιμη και αφού έχει κρυώσει τελείως, την αναποδογυρίζουμε σε μία πιατέλα .
Συνοδεύεται από ένα λευκό γλυκό κρασί, όπως Sauternes.

Τετάρτη, 6 Ιανουαρίου 2010

Πένες Μποσκαγιόλα - Penne Boscaiola

Πένες Μποσκαγιόλα

Υλικά για 4 άτομα
1 κουταλιά ελαιόλαδο
250 γρ.μπεικον η καπνιστή γαλοπούλα
1 μεσαίο ψιλοκομμένο κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο λειωμένες
300 γρ ψιλοκομμένα άσπρα στρογγυλά μανιτάρια, φρέσκα ή κονσέρβα
300ml κρέμα γάλακτος ή γάλα
1 φλιτζάνι κατεψυγμένο αρακά
350 γρ πέννες
1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένο μαϊντανό
Τριμμένη παρμεζάνα και φρέσκο τραγανό ψωμί για το σερβίρισμα

ΕκτέλεσηΖεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι. Κόβουμε το μπέηκον, το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα σοτάρουμε, ανακατεύοντας για περίπου 5 λεπτά.
Προσθέτουμε τα μανιτάρια και τα αφήνουμε άλλα 5 λεπτά, ρίχνουμε την κρέμα και τον αρακά και τα αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι ο αρακάς να είναι μαλακός, αλατοπιπερώνουμε.
Εν τω μεταξύ βράζουμε τις πένες , τις σουρώνουμε και τις τοποθετούμε στο σκεύος σερβιρίσματος, περιχύνουμε με την σάλτσα, ψιλοκομμένο μαϊντανό και μπόλικη παρμεζάνα. Aνακατεύουμε έτσι ώστε η σάλτσα να πάει παντού.
Συνοδεύουμε με φρέσκο ξεροψημένο ψωμί και ένα ποτήρι Αγιωργίτικο Νεμέα του Κτήματος Βασιλείου http://www.vassilioudomaine.gr/


Πίτσα Μαργαρίτα - Pizza Margherita



ΣΥΝΤΑΓΗ ΠΙΤΣΑΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ

Σκεύη: μια πλαστική λεκάνη για το ζύμωμα, ένα κατσαρολάκι για τη σάλτσα και ένα ανοιχτό ταψί (λαμαρίνα), ή στρογγυλό, ανάλογα με το σχήμα που θέλουμε να δώσουμε.

ΖΥΜΑΡΙ
Υλικά για το ζυμάρι
• αλεύρι 10 κουταλιές της σούπας
• νερό 1 φλιτζάνι του τσαγιού
• λάδι 2 κουταλιές της σούπας
• ξηρή μαγιά 1/2 φακελάκι
• ζάχαρη 1/2 κουταλάκι γλυκού κοφτό
• αλάτι 2 κουταλάκια γλυκού κοφτά

Εκτέλεση
Ρίχνουμε το αλεύρι στη λεκάνη και προσθέτουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη τις οποίες πρώτα, έχουμε διαλύσει στη μισή ποσότητα χλιαρού νερού. Ρίχνουμε το λάδι και το υπόλοιπο νερό. Ανακατεύουμε και ζυμώνουμε ελαφρά.
Προσθέτουμε το αλάτι.
Συνεχίζουμε το ζύμωμα, μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο μίγμα που να μην κολλάει στο χέρι.
Αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγο αλεύρι, στην περίπτωση που το μίγμα είναι πολύ μαλακό, ή λίγο νερό, στην περίπτωση που είναι πολύ σφιχτό.
Ζυμώνουμε για μέχρι και 5 λεπτά και στη συνέχεια αφήνουμε το μίγμα σε ξηρό και θερμό μέρος για να φουσκώσει, περίπου 1 ώρα.
Κατά τη διάρκεια της αναμονής φτιάχνουμε τη σάλτσα.

ΣΑΛΤΣΑ
Υλικά για τη σάλτσα
• 1 ντομάτα ψιλοκομένη
• 1 σκελίδα σκόρδο
• βασιλικός
• λάδι
• αλάτι
• πιπέρι

Εκτέλεση
Βάζουμε λίγο λάδι (ίσα να επικαλύψει την επιφάνεια του σκεύους) και προσθέτουμε τη σκελίδα σκόρδο, κομμένη στα δυο για να μπορούμε στο τέλος να την αφαιρέσουμε με ευκολία. Τσιγαρίζουμε πολύ ελαφρά.
Κόβουμε τη ντομάτα μικρά κομματάκια. Την προσθέτουμε στο σκεύος μαζί με βασιλικό (φρέσκο κατά προτίμηση). Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι κατά βούληση. Δένουμε τη σάλτσα και εάν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε πολτοποιημένη ντομάτα για να δέσει καλύτερα το μίγμα.

3. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΙΤΣΑΣ
Ανοίγουμε το ζυμάρι σε σχήμα πίτσας (τετράγωνο ή στρογγυλό). Απλώνουμε τη σάλτσα επάνω στο ζυμάρι (προσοχή να έχει κρυώσει) και προσθέτουμε το τυρί. Φουρνίζουμε για 30 με 35 λεπτά περίπου, σε θερμοκρασία 200 βαθμών, αντιστάσεις πάνω κάτω.

Ψωμί Ζυμωτό



Ψωμί Ζυμωτό

Σκεύη: μια πλαστική λεκάνη για το ζύμωμα και ένα ανοιχτό ταψί (λαμαρίνα), ή στρογγυλό, ανάλογα με το σχήμα που θέλουμε να δώσουμε.

Υλικά· αλεύρι σκληρό 20 κουταλιές της σούπας
· νερό 2 φλιτζάνια του τσαγιού
· λάδι 2 κουταλιές της σούπας
· ξηρή μαγιά 1 φακελάκι
· ζάχαρη 1 κουταλάκι γλυκού κοφτό
· αλάτι 2 κουταλάκια γλυκού κοφτά

Εκτέλεση
Ρίχνουμε το αλεύρι στη λεκάνη και προσθέτουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη τις οποίες πρώτα, έχουμε διαλύσει στο ένα από τα δυο φλιτζάνια χλιαρό νερό.
Ρίχνουμε το λάδι και το δεύτερο φλιτζάνι νερό. Ανακατεύουμε και ζυμώνουμε ελαφρά.

Προσθέτουμε το αλάτι.
Συνεχίζουμε το ζύμωμα, μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο μίγμα που να μην κολλάει στο χέρι.

Αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγο αλεύρι, στην περίπτωση που το μίγμα είναι πολύ μαλακό, ή λίγο νερό, στην περίπτωση που είναι πολύ σφιχτό.
Ζυμώνουμε για μέχρι και 5 λεπτά και στη συνέχεια αφήνουμε το μίγμα σε ξηρό και θερμό μέρος για να φουσκώσει, περίπου 1 ώρα.
Δίνουμε στο ζυμάρι το σχήμα που θέλουμε, φρατζόλα , καρβέλι, και το τοποθετούμε σε αλευρωμένο ταψί.

Φουρνίζουμε για 45 με 50λεπτά περίπου, σε θερμοκρασία 200 βαθμών, αντιστάσεις πάνω κάτω.

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου 2010




Σήμερα το βράδυ είμαι καλεσμένη για φαγητό σε αγαπημένους φίλους, λόγω της καταλυτικής εβδομάδας που περάσαμε σε οινοποσίες αλλά και κατανάλωση διαφόρων εδεσμάτων, θα φαμε ελαφρά. .........
Ο Στέλιος θα φτιάξει πίτσα μαργαρίτα και ζυμωτό ψωμί, η Ελένη πένες με αρακά (μποσκαγιόλα) και εγώ τάρτα μανιτάρια μια που ένας από τους άλλους καλεσμένους δεν τρωει κρέας.

Ακολουθεί η συνταγή της τάρτας οι άλλες αύριο..


Τάρτα με μανιτάρια

Υλικά

1 μεγάλο πακέτο μανιτάρια, λευκά και καστανά
(μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και κονσέρβα 2 των 200 γρ με λιγότερο γευστικό αποτέλεσμα)
1 πακέτο σφολιάτα για πίτα ή γαλλική βουτύρου
300 γρ τριμμένα τυριά όχι γλυκά
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 κουταλιές ελαιόλαδο
2 αυγά
λίγο λευκό κρασί
2 κουταλιές μαϊντανό
πιπέρι αλάτι
1 γιαούρτι ή 200 ml κρέμα γάλακτος

Εκτέλεση
Ξεπαγώνουμε τη σφολιάτα. Απλώνουμε το ένα φύλο σε ταρτιέρα που έχουμε βουτυρώσει, σκεπάζουμε με λαδόκολα, σκορπίζουμε πάνω μερικά φασόλια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 15 λεπτά.
Κόβουμε τα μανιτάρια σε φέτες και τα σοτάρουμε, αφού πιουν το ζουμί τους προσθέτουμε το ψιλοκομμένο  κρεμμύδι και το μαϊντανό μέχρι να μαραθούν.
Όταν έχουν εξατμιστεί όλα τα υγρά, σβήνουμε με λευκό κρασί.
Βγάζουμε την μισοψημένη σφολιάτα από τον φούρνο και προσθέτουμε το μίγμα μανιταριών, μαιντανού και κρεμμυδιού. Σκεπάζουμε με τα τριμμένα τυριά και προσθέτουμε το γιαούρτι κτυπημένο με τα αυγά.
Ψήνουμε για 30 λεπτά στους 200 βαθμούς .

Συνοδεύεται με ένα λευκό κρασί : Δοκιμές Σαββατιανό Κτήματος Βασιλείου http://www.vassilioudomaine.gr/


Κοτόπουλο με πολύχρωμες πιπεριές



Υλικά

8 μπουτάκια κοτόπουλου
3 χρωματιστές πιπεριές (κόκκινη κίτρινη και πορτοκαλί)
Ι κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
λίγο λευκό κρασί
αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση
Σοτάρουμε σε λίγο ελαιόλαδο τα μπουτάκια και όταν πάρουν χρώμα προσθέτουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο το σκόρδο ,τις πιπεριές ,κομμένες με μικρά κομμάτια και αφού μαραθούν, ρίχνουμε το κρασί.
Μετά από 5 περίπου λεπτά βρασμού προσθέτουμε λίγο νερό και ψήνουμε το φαγητό σε χαμηλή φωτιά για περίπου 45 λεπτά.
Σερβίρουμε με λευκό ρύζι.


Προτεινόμενο κρασί ένα Sylvaner άσπρο παγωμένο

Γιατί γεύση

Με πολύ περισσότερο ελεύθερο χρόνο στη διάθεση μου τους τελευταίους μήνες και κατά την διάρκεια των νυχτερινών μου περιπλανήσεων στο διαδίκτυο ανακάλυψα ότι χαλαρώνω στις ιστοσελίδες που αναφέρονται στη γεύση.
Το φαγητό για μένα ήταν απόλαυση και ποτέ ανάγκη. Απόλαυση για όλες τις αισθήσεις, δημιουργία ,ψυχαγωγία,αισθητική,έμπνευση και γιατί όχι πολιτισμός.
Με αυτή τη σκέψη και μαζί με καλούς φίλους, σκεφτήκαμε να μοιραστούμε τις γευστικές μας εμπειρίες.
Θα θέλαμε τη γνώμη σας, τις σκέψεις σας, τις διορθώσεις σας, τις επιλογές σας και σίγουρα την παρέα σας.

Popi Wallick