Τρίτη 27 Ιουλίου 2010

Ρυζότο με άνθη Λεβάντας

Θυμόσαστε το blog event της Royal Coconut “Strawberries and Cherries”?????

Εκείνο που κέρδισα την καταπληκτική τριμμένη σκόνη βανίλιας από την Αϊτή και τα αποξηραμένα λέλουδα λεβάντας?????

Ε αυτό που δε ξέρετε είναι ότι ενάμισι μήνα τώρα κάθε μέρα, περιμένω το πακετάκι, αλληλογραφώντας καθημερινά με την Royal σε faceboukia and mail και η πρώτη λέξη είναι, ήρθε?????????? οχιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιι

Και αφού απελπιστήκαμε και αποφασίσαμε ότι στα ταχυδρομεία Μονάχου και Παλαιού Φαλήρου, αρωματίζονται με τα δώρα μου, κατεβαίνω στο γραμματοκιβώτιο και τι να δω, το πολυπόθητο χαρτάκι ήταν εδώ, ανήμερα της αναχώρησης της Βασιλικής για Ελλάδα.

Μάλλον φοβήθηκε την έλευση…. Και σου λέει θεεεεςςςςς, άσε καλύτερα και αυτές είναι και οι δυο τσαούσες!!!!

Σήμερα λοιπόν πουρνό πουρνό, στο ταχυδρομείο και με το πακετάκι αγκαλιά, το απόγευμα θα σας μαγειρέψω, καλούδια με λεβάντα!!!!!! Και θα ακολουθήσουν μαγειρέματα και με την σκόνη βανίλιας!

Γύρισα λοιπόν σπίτι, με τα καλούδια ανά χείρας και ξεκινάω λεβαντομαγειρέματα!



Ρυζότο με φρέσκα μυρωδικά και λεβάντα



Υλικά για 4 μερίδες

• 1 λίτρο ζωμός κοτόπουλο

• 1 κουταλιά βούτυρο

• 1 κουταλιά ελαιόλαδο

• 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

• 1 σκελίδα σκόρδο ψιλoκομμένη

• 300 γρ. ρύζι αρμπόριο

• 2 κουταλιές μαϊντανός ψιλοκομμένος

• 2 κουταλιές βασιλικός ψιλοκομμένος

• 2 κουταλιές ρίγανη ψιλoκομμένη

• 2 κουταλιές θυμάρι ψιλoκομμένo

• 40 γρ. παρμεζάνα

• αλατοπίπερο

• 1 κουταλιά άνθη λεβάντας

Εκτέλεση

Σοτάρετε το βούτυρο, το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και το σκόρδο. Ρίχνετε το ρύζι και σιγά σιγά προσθέτετε το ζωμό, μέχρι να απορροφηθεί από το ριζότο.

Προσθέτετε τα βότανα σβήνοντας τη φωτιά και ανακατεύετε καλά.

Σερβίρετε με αλατοπίπερο, παρμεζάνα και τα άνθη της λεβάντας.


Εβαλα και τα καλά σερβίτσια για να τιμήσω την Βασιλικούλα,  τι σοι Royal χωρίς κρύσταλα  ασημικά και πορσελάνες!!!!αλλά και για τη φίνα γεύση του πιάτου.

 

Τι κρασάκι πίνουμε:
Eυχές Ερατεινές 2009

Παραγωγός: Κτήμα Πιερία Ερατεινή

Κατηγορία: Μακεδονικός Τοπικός Οίνος

Ποικιλίες: Ασύρτικο, Chardonnay, Μαλαγουζιά

Αλκοόλ: 13%

Χαρακτηριστικά: Αχνοκίτρινο χρώμα και αρώματα λεμονιού, εσπεριδοειδών, μάνγκο, βουτύρου αλλά και νότες από λευκά άνθη. Στόμα τραγανό, καλοδομημένο με νόστιμα βοτανικά αρώματα (θυμάρι και αρμπαρόριζα). Επίγευση φρουτώδης.

Συνοδεύει: Ζυμαρικά και ριζότο, αγκινάρες, πιάτα με κολοκυθάκια και πιπεριές.





Δευτέρα 26 Ιουλίου 2010

ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ

ΕΚΠΟΙΖΩ: Συμβουλές για εστιατόρια


Π. Καλαποθαράκου: «Οι περισσότερες καταγγελίες ακόμη και σήμερα αφορούν τη μη έκδοση αποδείξεων».

Συμβουλές προς τους καταναλωτές για τα δικαιώματά τους στους χώρους μαζικής εστίασης (εστιατόρια, καντίνες, καφέ κλπ.) και τους τρόπους αντίδρασης στις περιπτώσεις που διαπιστώνουν ότι θίγονται τα συμφέροντά τους, δίνει η καταναλωτική οργάνωση ΕΚΠΟΙΖΩ.



Η αντιπρόεδρος της οργάνωσης κα Παναγιώτα Καλαποθαράκου, επισημαίνει ότι η ΕΚΠΟΙΖΩ δέχεται πλήθος καταγγελιών για τον συγκεκριμένο τομέα της αγοράς. «Οι περισσότερες καταγγελίες ακόμη και σήμερα αφορούν τη μη έκδοση αποδείξεων», αναφέρει η κα Καλαποθαράκου. «Υπάρχει επίσης το φαινόμενο επιχειρηματίες να δίνουν μεν αποδείξεις, αλλά από άλλο τραπέζι και με διαφορετική ώρα. Προφανώς αποδείξεις που δεν πήραν μαζί τους προηγούμενοι πελάτες δίνονται στους επόμενους».



Επίσης, σύμφωνα με την κ. Καλαποθαράκου, αρκετές είναι οι καταγγελίες και για χαμηλή ποιότητα ή κακή εξυπηρέτηση από τα καταστήματα. «Όσο για τις τιμές και την ακρίβεια, το φαινόμενο είναι γενικότερο και δεν αφορά μόνο τον κλάδο εστίασης. Εκείνο που λέμε στους καταναλωτές στις περιπτώσεις αυτές, είναι πριν καθίσουν σε οποιοδήποτε κατάστημα να κοιτάνε τον τιμοκατάλογο και αν οι τιμές τους φαίνονται υπερβολικές, να φεύγουν», καταλήγει η κα Καλαποθαράκου.



Οι οδηγίες και συμβουλές που δίνει η ΕΚΠΟΙΖΩ προς τους καταναλωτές έχουν ως εξής:



Τιμοκατάλογοι



1. Να ζητάμε τον τιμοκατάλογο του μαγαζιού, που άλλωστε είναι υποχρεωμένοι να έχουν έναν ανά δύο τραπέζια.



2.Οι τιμές διαμορφώνονται ελεύθερα με βάση το νόμο του ελεύθερου ανταγωνισμού που λειτουργεί στην αγορά.



3.Οι τιμοκατάλογοι πρέπει να είναι γραμμένοι υποχρεωτικά στην Ελληνική γλώσσα και προαιρετικά σε κάποια άλλη.



4. Ένας κατάλογος πρέπει υποχρεωτικά να είναι ανηρτημένος στην είσοδο του καταστήματος.



5. Στους καταλόγους πρέπει να γράφεται ο υπεύθυνος του καταστήματος, οι νόμιμες επιβαρύνσεις και η τελική τιμή του κάθε είδους.



6. Εάν υπάρχουν κατεψυγμένα ψάρια, κρέατα ή λαχανικά, πρέπει να αναγράφονται στον κατάλογο με την ένδειξη «κατεψυγμένο» ανεξαρτήτως αν είναι μαγειρεμένο ή όχι εκείνη τη μέρα, καθώς και «προμαγειρεμένο» ή «προτηγανισμένο» για φαγητό, όταν αυτούσιο ή το κυρίως μέρος του έχει παρασκευαστεί ή συντηρηθεί στην κατάψυξη πριν μαγειρευτεί τελικά και προσφερθεί στον πελάτη.



7.Πρέπει να αναγράφεται το είδος των ελαίων που χρησιμοποιείται σε ωμή μορφή στα προσφερόμενα φαγητά.



Μερίδες



1.Οι μερίδες δεν πρέπει να είναι λιποβαρείς, δηλ. να έχουν βάρος λιγότερο από αυτό που προβλέπει ο νόμος. Ενδεικτικά αναφέρουμε: κρέας 125 γραμ., ψάρια 125 γραμ., κιμάδες 110 γραμ., λαδερά 255 γραμ., μουσακάς - παστίτσιο 195 γραμ., ζυμαρικά - ρύζι 220 γραμ., σαλάτες αγγουροντομάτα γραμ. 190, σαλάτες ωμές γενικά γραμ. 145 τουλάχιστον, γεμιστά 225 γραμ., φέτα 65 γραμ., άλλα τυριά 55 γραμ., φρούτα: πεπόνι, καρπούζι 570 γραμ., σταφύλια 320 γραμ.



2.Τα ψητά και τα σουβλιστά, που πωλούνται και με το κιλό, ζυγίζονται μαγειρεμένα και το χαρτάκι με το βάρος συνοδεύει την πιατέλα.



3.Τα ψάρια που είναι πάνω από 230 γραμ. ζυγίζονται ωμά, παρουσία του πελάτη, και το χαρτάκι με το βάρος πηγαίνει στο τραπέζι μαζί με το ψάρι.



Νερό και ποτά





Δικαιούμαστε νερό της βρύσης. Αν θέλουμε εμφιαλωμένο, τότε ανοίγεται μπροστά μας, όπως και όλα τ' άλλα ποτά: μπύρες, κρασί, αναψυκτικά.



Λογαριασμός



1. Πριν καθίσετε, αλλά και όταν καθίσετε, διαβάστε τον τιμοκατάλογο και αν κάτι δεν σας αρέσει από τις τιμές, το σέρβις ή … την καθαριότητα του χώρου, μπορείτε να σηκωθείτε και να φύγετε.



2. Σύμφωνα με την νέα απόφαση του Υπ. Οικονομικών (ΠΟΛ 1081/12.06.2009) οι ιδιοκτήτες καταστημάτων που διαθέτουν στο κοινό οποιοδήποτε είδος τροφής ή ποτού (εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης, ψητοπωλεία, καφετέριες, πιτσαρίες, μπαρ, κλπ) υποχρεούνται από 01.07.2009 να εκδίδουν αποδείξεις λιανικής πώλησης με κάθε σερβίρισμα. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η ρύθμιση κρίθηκε αναγκαία αφού αρκετοί ιδιοκτήτες τέτοιων καταστημάτων παρουσίαζαν ως νόμιμη απόδειξη τα δελτία παραγγελίας, με σκοπό την παραπλάνηση των καταναλωτών και την φοροδιαφυγή.



3. Να ελέγχετε πάντα τον λογαριασμό.



4. Ζητάτε νόμιμες αποδείξεις



Να θυμάστε ότι:





-Οι τιμές των διαφόρων ειδών που θα παραγγείλουμε είναι οι τελικές, και δεν επιτρέπεται καμία προσαύξηση ούτε σ' αυτές, ούτε στον τελικό λογαριασμό.



-Κάποιοι εστιάτορες «κοπανάνε» ορισμένες μερίδες, «ορντέβρ» κατά προτίμηση. Να μην παραγγείλουμε ό,τι μας φαίνεται ακριβό. Έτσι τους μαθαίνουμε να κοστολογούν σωστά.



-Καλύτερα στις μέρες μας να αποφεύγουμε τα κρεατικά και, περισσότερο, τους κιμάδες και τα κοκκινιστά. Προτιμήστε απλά φαγητά, χωρίς καρυκεύματα.



-Αν πάρουμε φρούτα για επιδόρπιο καλύτερα να προτιμήσουμε ακέραιες μερίδες τους, όχι φρουτοσαλάτα.



-Αν πάρουμε χύμα παγωτά, να έχουμε ελέγξει προηγουμένως το χώρο διατήρησής τους, που πρέπει να είναι καθαρός και φροντισμένος. Τα παγωτά εμπορίου πρέπει να διατηρούν αναλλοίωτο το αρχικό τους σχήμα και να μην έχουν ελαττωματική συσκευασία. Πρέπει να ελέγχουμε τις ενδείξεις πριν τα αγοράσουμε και να προσέχουμε για τη δημιουργία κρυστάλλων, είτε πάνω στο παγωτό είτε στα τοιχώματα του ψυγείου, καθώς αυτό είναι σημάδι ψύξης και απόψυξης.



-Προσοχή: Τα καταστήματα μαζικής εστίασης υποχρεούνται στην τήρηση «Δελτίου Παραπόνων» σε εμφανές σημείο στην έξοδο του καταστήματος εις τριπλούν, ώστε να συμπληρώνεται από τον καταναλωτή εφόσον έχει παράπονο και να αποστέλλεται στην αρμόδια Νομαρχιακή Υπηρεσία.



Όταν επισκεπτόμαστε το κυλικείο ενός γηπέδου, νοσοκομείου, αρχαιολογικού χώρου, μιας πλαζ που ανήκει σε δήμο ή στο δημόσιο, του αεροδρομίου, πλοίου, ΚΤΕΛ, ΟΣΕ, ενός θεάτρου ή κινηματογράφου, θα πρέπει να γνωρίζουμε τα εξής:



-Πρέπει να υπάρχουν ανηρτημένοι τιμοκατάλογοι σε εμφανή σημεία στους οποίους θα αναγράφονται με ευκρίνεια όλα τα προς πώληση είδη και οι τιμές τους



-Ο καταναλωτής πρέπει να λαμβάνει απόδειξη ταμειακής μηχανής και να ελέγχει τις αναγραφόμενες τιμές με τις τιμές των τιμοκαταλόγων



-Προσοχή τα παρακάτω είδη είναι σε διατίμηση. Πρέπει υποχρεωτικά να υπάρχουν στους ανωτέρω χώρους. Ο καταναλωτής να επιμένει να λαμβάνει τα προϊόντα αυτά στις τιμές της διατίμησης:



Εμφιαλωμένο νερό 500ml έως 0,50 ευρώ



Εμφιαλωμένο νερό 750ml έως 0,70 ευρώ



Τοστ με ζαμπόν + τυρί έως 1,80 ευρώ



Σάντουιτς με ζαμπόν + τυρί έως 1,70 ευρώ



Ελληνικός καφές (μονός) έως 1,60 ευρώ



Καφές φίλτρου γαλλικός (μονός) έως 1,60 ευρώ



Καφές εσπρέσσο (μονός) έως 1,70 ευρώ



Καφές στιγμιαίος(φραπέ μονός) έως 1,60 ευρώ



Τσάϊ σε ρόφημα έως 1,60 ευρώ



Οι παραπάνω τιμές είναι τελικές. Ισχύουν μόνο γι' αυτούς που σερβίρονται όρθιοι στο κυλικείο και όχι για όσους κάθονται και δίνουν παραγγελία σε σερβιτόρο.



Η τιμή του καφέ δεν διαφέρει με την προσθήκη γάλακτος.



Για οποιαδήποτε καταγγελία μπορείτε να απευθύνεστε:



- στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, τηλ. 1520, φαξ 210-38 42 642, e-mail: info@efpolis.gr



- στην Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ., τηλ. 210-330 44 44, φαξ 210-33 00 591, e-mail : info@ekpizo.gr



www.kathimerini.gr











Τετάρτη 21 Ιουλίου 2010

Ταρτάκια με λιαστές ντομάτες και τυράκια

Δύσκολη ημέρα σήμερα, θα σας πω αύριο γιατί, σας τρατάρω λοιπόν αλμυρά μάφινς ή ταρτάκια με δροσερό κρασάκι!






Υλικά

300 γρ. ζύμη μπριζέ

200 γρ. κρέμα γάλακτος

4 κρόκοι

200 γρ. τριμμένη γραβιέρα ή cheddar

Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

200 γρ. λιαστές ντομάτες πολτοποιημένες

1 μικρό κομμάτι φέτα ή άλλο κατσικίσιο τυρί

2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, όσοι μπορείτε να βρείτε chives χρησιμοποιήστε τα αντί για τα κρεμμυδάκια



Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς, σε μία αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίξτε το φύλλο σε πάχος ενός νομίσματος ½ €

Προσεκτικά βάλτε το φύλλο ή σε ταψάκι για μάφινς ή σε μικρά δοχεία για σουφλέ, ή επίσης σε μία ταρτιέρα. Βάλτε τα στο ψυγείο για τουλάχιστον μισή ώρα, για να σφίξει η ζύμη.



Γεμίστε την ταρτιέρα ή τα μπώλ με ρύζι, φασόλια, και ψήστε για 10 λεπτά, εν τω μεταξύ, χτυπήστε την κρέμα με τα αυγά και προσθέστε τα τυριά, κρατώντας για αργότερα 1 περίπου χούφτα.

Αλατοπιπερώστε, ανάλογα με το πόσο αλμυρά είναι τα τυριά.

Βγάλτε τα όσπρια από τα ταρτάκια και ξαναβάλτε τα στο φούρνο για 10 λεπτά ακόμη ή μέχρι που να είναι μισοψημένα και αφήστε τα να κρυώσουν.

Πολτοποιήστε τις λιαστές ντομάτες και όταν βγάλετε τα ταρτάκια απο τον φούρνο, στρώστε στη βάση τους τις ντομάτες, από πάνω τη γέμιση και πάνω πάνω τη φέτα σε χοντρά κυβάκια, τα κρεμμύδια και το έξτρα τυρί που κρατήσατε.

Ψήστε τα για ακόμη 10 λεπτά, αφήστε τα να κρυώσουν και σερβίρετε.



Εξαιρετικό καλοκαιρινό πρώτο πιάτο, συνοδέψτε το με ένα ποτήρι δροσερό


Κτήμα Αβαντίς - Sauvignon Blanc 2009




Το Sauvignon Βlanc του Κτήματος Αβαντίς είναι ένα πλούσιο και αρωματικά πολύπλοκο λευκό κρασί, χάρη στην εξαιρετική πρώτη ύλη του, αλλά και στην περίτεχνη οινοποίησή του.
Λαδερά πιάτα πλούσια σε μυρωδικά, Ριζότο λαχανικών με φρέσκα μυρωδικά


Ταιριάζει με Ζυμαρικά Λευκά, Όστρακα, Πουλερικά Μαγειρευτά Λευκά, Πίτες Ανάμικτες, Σαλάτες Λαχανικών Απλές, Τυρί Μαλακό Κίτρινο Ελαφρύ, Ψάρι Άπαχο Μαγειρευτό Λευκό, Ψάρι Άπαχο Ψητό Σχάρας, Ψάρι Παχύ Ψητό Σχάρας


Σάββατο 17 Ιουλίου 2010

Caponata


Καλημέρες καλημέρες!

Καλό Σαββατοκύριακο με εύκολη, δροσερή, καλοκαιρινή πρόταση!


Μακαρονάδα με μελιτζάνα, φρέσκια ντομάτα και δυόσμο


Caponata





Υλικά

500 γρ. σπαγέτο ή άλλη πάστα

4 μεγάλες μελιτζάνες τσακώνικες

3 μεγάλες ώριμες ντομάτες

2 σκελίδες σκόρδου, τριμμένες

Λίγο μπούκοβο

2 κουτ. σούπας φυλλαράκια φρέσκου δυόσμου (ή μαϊντανού εάν δεν σας αρέσει ο δυόσμος), ψιλοκομμένα

4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

αλάτι

Διαδικασία:

Κόβουμε τις ντομάτες στη μέση, αφαιρούμε τα σπόρια και τις τρίβουμε στον τρίφτη. Βάζουμε τον πολτό στο ψιλό σουρωτήρι και τον αλατίζουμε ελαφρά. Πρέπει να μείνει μισή ώρα τουλάχιστον για να αφήσει τα υγρά του.

Ξεφλουδίζουμε τις μελιτζάνες και τις κόβουμε σε μικρούς κύβους. Τους αφήνουμε μισή ώρα μέσα σε αλατόνερο και μετά τους στύβουμε και τους αφήνουμε για λίγο πάνω σε πετσέτα. Τους τηγανίζουμε σε ελαιόλαδο να ροδίσουν από όλες τις μεριές. Τους βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα πάνω σε χαρτί κουζίνας. Βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας και τα σουρώνουμε. Τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα (εκτός φωτιάς). Βάζουμε το λάδι σε τηγανάκι να ζεσταθεί. Ρίχνουμε το σκόρδο μαζί με το μπούκοβο και ανακατεύουμε γρήγορα για να μη μαυρίσει .Αδειάζουμε το σκόρδο με το λάδι στην κατσαρόλα με τα ζυμαρικά, ανακατεύουμε και προσθέτουμε την ντομάτα, τους κύβους μελιτζάνας, το δυόσμο ή το μαϊντανό .Ανακατεύουμε και σερβίρουμε αμέσως.
Η αρχική συνταγή είναι της Ευης Βουτσινά, με μετατροπές , διότι περί ορέξεως......

Δεύτερη εκδοχή

Βάζουμε και την ντομάτα αφού στραγγίξουμε τις μελιτζάνες από το λάδι, τις αφήνουμε μέχρι να μαλακώσουν, προσθέτουμε

50 γρ. κάπαρη

200 γρ ελιές τύπου καλαμών

2 κλωνάρια σέλερι

2 κρεμμύδια μεγάλα ψιλοκομμένα

8 κ.γ. ξύδι

1 κ.γ. ζάχαρη

Μερικά φύλλα φρέσκου βασιλικού

Αλάτι

Και έχουμε μια υπέροχη Caponata, η οποιία σερβίρεται με πάστα, ή όπως η δική μας μελιτζανοσαλάτα.



Τι πίνουμε

Ένα Cabnet Sauvignon που αγαπάει το δυόσμο και τη μελιτζάνα.



Tetramythos Cabernet Sauvignon

Ποικιλιακήσύνθεση: Cabernet Sauvignon

Χαρακτηριστικά : Έντονο βαθυκόκκινο χρώμα, αρώματα μικρών κόκκινων φρούτων, πιπεριάς,καπνού και βανίλιας. Πλούσιο με μακρά επίγευση.

Σερβίρεται στους 17ο-19ο C.

Επιδέχεται μακρά παλαίωση.


Πέμπτη 15 Ιουλίου 2010

Taste Advisor Τεύχος 14

Κάλεσμα για ούζο αυτό το Taste Advisor, η τέχνη της προετοιμασίας του παιχνιδιού, οι εναλλαγές στη γεύση, ανεβάζουν τη διάθεση και το τσίμπημα του μεζέ απογειώνει την πεμπτουσία της απόλαυσης!

Πάμε για ουζάκι;


• Το ούζο και οι μεζέδες του

• Γαύρος ξιδάτος και γαρίδες σαγανάκι

• Γευστική περιγραφή ούζου

• Στου Μπελαμή το Ουζερί....

• Περί Ούζου

Βιντεάκι τεχνικής για τυρί σαγανάκι

Στην υγειά σας!



Σάββατο 10 Ιουλίου 2010

Καλοκαιρινή τάρτα βερίκοκο

Αυτήν την τάρτα την έχω δει πολύ καιρό και περιμένω τα βερίκοκα, τώρα λοιπόν που ήρθαν τα βερίκοκα, Ερετρίας, ξέρω δε φημίζεται η Ερέτρια για τα βερίκοκά της όμως παππούς Χάρης έχει βερικοκιές χωρίς λιπάσματα για να τρωνε τα πιτσιρίκια, μικρά, μεγάλα κι από κοντά κι εγώ.

Πάμε λοιπόν στην συνταγή, του Στέλιου Παρλιάρου, με μικρές τροποποιήσεις και αλλαγές.

Τάρτα βερικοκο

Υλικά

Για τη ζύμη: 150 γρ. αλεύρι

110 γρ. βούτυρο (από το ψυγείο), σε μικρά κομμάτια

25 γρ. ζάχαρη (περίπου 2 κουτ. σούπας)

50 γρ. νερό (περίπου 2 κουτ. σούπας)

Για τη γέμιση:

20 βερίκοκα, χωρίς τα κουκούτσια, στη μέση

2 κουτ. σούπας καστανή ζάχαρη

Λίγη μαρμελάδα βερίκοκο, για τη βάση και για να γυαλίσετε με πινελάκι τα βερίκοκα

Εκτέλεση:

Ζύμη: Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο με το αλεύρι για 1 - 2 λεπτά.

Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το νερό και τα χτυπάμε όλα μαζί μέχρι να προκύψει ένα ζυμάρι. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο να ξεκουραστεί για 30΄.

Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και την ανοίγουμε με τον πλάστη σε στρογγυλό λεπτό φύλλο. Απλώνουμε το φύλλο σε μια ρηχή φόρμα τάρτας διαμέτρου 23 εκ., καλύπτοντας και τα τοιχώματα. Μ' ένα πιρούνι τρυπάμε τη ζύμη σε διάφορα σημεία.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.

Γέμιση: Βάζουμε τα βερίκοκα πάνω από τη ζύμη, όρθια, το ένα δίπλα στο άλλο, καλύπτοντας όλη την επιφάνεια. Πασπαλίζουμε με την καστανή ζάχαρη και ψήνουμε για 40 - 45 λεπτά.



Συνοδέψτε τη με ένα ποτήρι δροσερό γλυκό κρασί από την Ένωση Οινοπ/κών Συνεταιρισμών Σάμου

Φυλλάς


Με ιδιαίτερα λαμπερό, κίτρινο–χρυσαφί χρώμα, το Φυλλάς, από αμπελώνες βιολογικής καλλιέργειας, εκφράζεται με αρώματα στα οποία επικρατούν το αποξηραμένο βερίκοκο και η κομπόστα φρούτων. Το κομψό και αρμονικό στόμα του, με τις γλυκιές νότες μοσχάτου να πρωταγωνιστούν, είναι τοποθετημένο σε ένα αρωματικό φόντο ώριμων φρούτων και ξηρών καρπών. Πιο λεπτεπίλεπτο από το Grand Cru VDN, είναι ένας ιδανικός συνοδός ζαχαροπλαστικής με αφετηρία φρέσκα φρούτα, όπως οι τάρτες φρούτων και οι μπαβαρουάζ ,\και τα φρουί κονφί.

Τετάρτη 7 Ιουλίου 2010

Paul Boulangerie.

Χθες όλη μέρα έκανα τον Βέγγο! 4 Ραντεβού στο κέντρο με 34 βαθμούς, κουφόβραση σε συνδυασμό με περπάτημα πάνω στο 10ποντο και την υπόταση που χτυπάω τα καλοκαίρια, ένοιωσα την ανάγκη για Parisien Πρωινό ! Το 1ο ραντεβού ήταν στην Πανεπιστημίου, πολύ κοντά στο νούμερο 10, εκεί όπου φτάνεις με κλειστά μάτια από τη βουτυράτη μυρωδιά.....των φρεσκοψημένων κρουασάν...


Στην κολεξιόν της Paul Boulangerie.

Σε ένα κουκλίστικο φούρνο, γεμάτο ποικιλίες ψωμιού, σταφιδόψωμα, ψωμάκια με σοκολάτα, κέικ, μιλφέιγ, τάρτες , σάντουιτς και κάθε λογής νοστιμιές.
Macarons και Mignardises στην Παριζιάνικη βιτρίνα, που αλλάζει 4 φορές την ημέρα, με φλέρταραν απροκάλυπτα με γαλλικό accent.

Ενας γκουρμέ φούρνος, με ιστορία από το 1889, 360 καταστήματα σε ολόκληρη τη Γαλλία και  εδω και λίγους μήνες και στην Αθήνα μας.!

Δοκίμασα λοιπόν εξαιρετικό cappuccino με σούπερ κρέμα, κρουασάν βουτύρου, φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκάλι και αργότερα μια αφράτη ομελέτα με ζαμπόν και τυρί.

Όπως καταλαβαίνετε έμεινα αρκετά.......7 τραπεζάκια των 2 ατόμων εξαιρετική ποιότητα προϊόντων, Παριζιάνικη ατμόσφαιρα και πολύ καλές τιμές!

Αν δεν έχετε πάει και σας αρέσουν οι λιχουδιές, σπεύσατε, το Παρίσι είναι δίπλα σας!!!!!


Σάββατο 3 Ιουλίου 2010

Καλό Σαββατοκύριακο!

Καλημέρες και καλό Σαββατοκύριακο!




Σας ευχαριστώ όλες για τις ευχές, με τη σειρά μου συγχαρητήρια σε όλες σας και ειδικά στη Royal Coconut, για την διοργάνωση του event.

Σήμερα τελειώνω, νομίζω, με τις συνταγές από το πάρτι του Βασίλη.



Λοιπόν:



Μπιφτεκάκια παντός καιρού



1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο

4 φέτες ψωμί χωρίς την κόρα μουσκεμένο σε γάλα

1 φλ. κρεμμύδι τριμμένο

1ντομάτα στον τρίφτη ή multi τριμμένη

2 πράσινες πιπεριές τριμμένες (multi, τρίφτη)

Αλάτι, πιπέρι, ρίγανη

2 κουταλιές λάδι

1 κουταλιά ξύδι



Εκτέλεση



Βάλτε σε ένα μπολ, το κρεμμύδι, τις πιπεριές, το λάδι και τον κιμά, προσθέστε τα μυρωδικά και ανακατέψτε καλά, ζυμώστε και βάλτε το μπόλ στο ψυγείο για μισή ώρα.

Βγάλτε από το ψυγείο και πλάστε μπιφτεκάκια.

Ψήστε τα στον φούρνο στους 180 για 30 λεπτά



Tramezzini rolls



10 φέτες ψωμί του τόστ χωρίς κόρα

8 κ.σ. μαλακό βούτυρο

1 βαζάκι mix relish σε μουστάρδα

10 φέτες ζαμπόν

Αγγουράκια τουρσί κομμένα



Εκτέλεση



Σκεπάζουμε τις φέτες με υγρή πετσέτα, επάνω, κάτω και τις αφήνουμε για 20 λεπτά. Ανακατεύουμε το βούτυρο με τη μουστάρδα και αλείφουμε τις φέτες προσθέτουμε τις φέτες ζαμπόν Βάλτε την κάθε φέτα σε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο, μεγαλύτερο σε μέγεθος από αυτήν, τοποθετήστε στο κέντρο ένα αγγουράκι, τυλίξτε το με το ψωμί και κατόπιν με το αλουμινόχαρτο σε ρολό. Βάλτε τα ρολά στο ψυγείο να σφίξουν, την άλλη μέρα, κόψτε τα σε ρόδες και τοποθετήστε τα σε πιατέλα. Το ίδιο μπορεί να γίνει και με το ζαμπόν από έξω, δηλαδή ζαμπόν+ψωμί+μουστάρδα+τουρσάκι

Οι συνδυασμοί είναι άπειροι , πάρτε πρωτοβουλία!!!!