Πέμπτη, 30 Σεπτεμβρίου 2010

Κεικ μήλου με γλάσο καραμέλας/Caramel/glazed-apple-bread

Τα μηλαράκια είναι πια στην εποχή τους και μια που τα αγαπώ ιδιαίτερα, θα συνεχίσω τις μηλοσυνταγές.


Η συνταγή είναι της Betty Crocker,
Την βρήκα στο passthesushi.com  και την προσάρμοσα στα δικά μου δεδομένα γεύσης.



• 1 1/2 φλ. τριμμένα μήλα (2 μεγάλα)

• 1 φλ. ζάχαρη καστανή

• 1/2 φλ. ξινόγαλα ή γιαούρτι

• 1/2 φλ. αραβοσιτέλαιο

• 1 αυγό

• 3 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

• 1/2 φλ. καρύδια, αν βρείτε πεκάνς ακόμη καλύτερα

• 2 κ.γ. baking soda

• 2 κ.γ. κανέλα

• 1 κ.γ. μοσχοκάρυδο

• 1 κ.γ. αλάτι

Γλάσο:

• 2 κ.σ. βούτυρο

• 1/4 φλ. καστανή ζάχαρη

• 1 κ.σ. γάλα

• 1/2 φλ. ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη

Προετοιμασία

Προθερμάνετε τον φούρνο στους 190, αλείψτε τον πάτο της φόρμας (μόνο) με βούτυρο ή λάδι.

Σε ένα μεγάλο μπολ αναμείξτε, τα μήλα, το 1 φλ. ζάχαρη, το ξινόγαλα, το αραβοσιτέλαιο και το αυγό. Προσθέστε τα υπόλοιπα στερεά υλικά, ανακατέψτε μαλακά.

Βάλτε το μείγμα στη φόρμα και ψήστε το για 45 –55 λεπτά μέχρι η οδοντογλυφίδα να βγαίνει στεγνή. Αφήστε το να κρυώσει για 10 λεπτά και βγάλτε το από τη φόρμα. Μετά από περίπου 1 ώρα, ρίξτε το γλάσο και ή τυλίξτε το με διαφανή μεμβράνη για να διατηρηθεί γύρω στις 4 ημέρες σε θερμοκρασία δωματίου, ή στο ψυγείο για 10 ημέρες.

Γλάσο καραμέλας

Σε ένα μικρό κατσαρολάκι λιώστε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά, ρίξτε το ¼ φλ. καστανής ζάχαρης και ανακατέψτε, ανεβάστε την θερμοκρασία, ανακατεύοντας συνεχώς για 2 περίπου λεπτά. Προσθέστε το 1 κ.γ. γάλα και μετά από 1 λεπτό βρασμού κατεβάστε το από τη φωτιά. Προσθέστε την ζάχαρη άχνη. Βάλτε το σκεύος μέσα σε μπολ με κρύο νερό και ανακατέψτε μέχρι να πήξει. Αν σας βγει πολύ πηκτό προσθέστε λίγο γάλα και στην αντίθετη περίπτωση λίγη άχνη, ή βάλτε το σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να αραιώσει.

Θα το συνοδεύσεις τέλεια με ένα φλιτζάνι καφέ η τσάι κι αν είσαι σαν και μένα βάλε και ένα ποτήρι Anthemis ΕΟΣΣΑΜΟΥ !



Apples are in season and since I am a big fan I will try to make the best of them.


Recipe revised from Betty Crocker,"cuz she knows what guys want."

Caramel/glazed-apple-bread

• 1 1/2 cups shredded peeled baking apples (2 large)

• 1 cup packed brown sugar

• 1/2 cup buttermilk or yogurt

• 1/2 cup vegetable oil

• 1 egg, lightly beaten

• 3 cups AP flour

• 1/2 cup chopped pecans

• 2 tea spoons baking soda

• 2 tea spoons ground cinnamon

• 1 tea spoon ground nutmeg

• 1 tea spoon salt

Glaze:

• 2 table spoons butter or margarine

• 1/4 cup packed brown sugar

• 1 table spoon milk

• 1/2 cup powdered sugar, sifted

Preparation:

Heat oven to 350°F. Grease bottoms only of 2 (8x4-inch) loaf pans with cook ing spray or shortening.

In large bowl, stir together apples, 1 cup brown sugar, the butter milk, oil and egg. Stir in remain ing bread ingredients just until dry ingredients are moist ened. Pour into pans.

Bake 45 to 55 minutes or until tooth pick inserted in cen ter comes out clean. Cool 10 minutes on cool ing rack. Loosen sides of loaves from pans; remove from pans and place top sides up on cool ing rack. Cool com pletely, about 1 hour.

In 1-quart saucepan, melt but ter over medium heat. Stir in 1/4 cup brown sugar. Heat to boil ing, stir ring con stantly; reduce heat to low. Boil and stir 2 minutes. Stir in milk. Heat to boiling; remove from heat. Cool to luke warm, about 30 minutes.

Gradually stir powdered sugar into glaze mix ture. Place saucepan of glaze in bowl of cold water. Beat with spoon until smooth and thin enough to drizzle. If glaze becomes too stiff, stir in additional milk, 1/2 tea spoon at a time, or heat over low heat, stir ring con stantly. Driz zle glaze over loaves. Wrap tightly and store at room temperature up to 4 days, or refrigerate up to 10 days.

Υ.Σ.

Μου ζητήθηκε κάποιες συνταγές να τις μεταφράζω στα Αγγλικά, για την διευκόλυνση φίλων αλλοδαπών που χρησιμοποιoύν το μπλόγκ.
Έτσι όποτε προλαβαίνω θα τις μεταφράζω.



Σάββατο, 25 Σεπτεμβρίου 2010

Chicken Tetrazzini


Κάνοντας μια μικρή ανακατάταξη στα ράφια της κουζίνας μου και ψάχνοντας τα βιβλία μαγειρικής που είχα φοιτήτρια στην Αμερική, βρήκα μία ιδιόχειρη συνταγή. Σε ένα μικρό χαρτάκι, μισοσβησμένη, από τον καιρό που πέρασε, γραμμένη πρόχειρα, στο πόδι........

Κοτόπουλο Τετραζίνι

Πριν λοιπόν από αρκετά χρόνια όταν γνώρισα την πεθερά μου, Donna Marie και έμεινα για λίγες ημέρες μαζί της , μας μαγείρεψε αυτό το φαγάκι , με υπόλοιπα από κοτόπουλο της προηγούμενης ημέρας και με ξετρέλανε. Σε ένα από τα βιβλία μαγειρικής που μου χάρισε, μου έβαλε μέσα χωρίς να το ξέρω την αγαπημένη συνταγή. Το χαρτάκι ταξίδεψε ωκεανούς και παρέμεινε στο βιβλίο αρκετά χρόνια.....Τιμής ένεκεν λοιπόν θα φτιάξω τη συγκεκριμένη συνταγή.

Το πιάτο είναι Αμερικάνικο και λέγεται ότι ονομάστηκε έτσι προς χάριν της Luisa Tetrazzini (The Florentine Nightingale)(, διάσημης σοπράνο το 1871.

Την εποχή εκείνη ήταν πολύ συνηθισμένο οι chef να εμπνέονται και να δίνουν στις καινούργιες τους συνταγές ονόματα από διάφορες πριμαντόνες και επιφανείς προσωπικότητες.

Πάμε στην συνταγή

Υλικά

3, 4 φλ. μαγειρεμένο κοτόπουλο ή γαλοπούλα (κατά προτίμηση βρασμένο)

Αλάτι πιπέρι

1 ξηρό κρεμμύδι λεπτοκομμένο

1 πακέτο πάστα λιγκουίνι ή πάστα που συγκρατεί σος

6 κ.σ. βούτυρο
¼ φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 κονσέρβα μανιτάρια, κομμένα

1 φλ. κρέμα γάλακτος με χαμηλά λιπαρά

2 φλ. ζωμό κοτόπουλο

½ φλ. dry sherry

1/3 φλ. παρμεζάνα


Διαδικασία

Βάλτε σε μια κατσαρόλα να ζεσταθούν 3 κουταλιές από το βούτυρο. Προσθέστε τα μανιτάρια και σοτάρετε ώσπου να μαραθούν προσθέστε το κρεμμύδι και σβήστε με το sherry. Αφήστε στην άκρη.

Βράστε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό λίγο λιγότερο από τον χρόνο βρασμού που αναγράφεται στο πακέτο.

Σε κατσαρολάκι, λιώστε τις 2 υπόλοιπες κουταλιές βούτυρο σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το αλεύρι ενώ ανακατεύετε με το σύρμα. Συνεχίστε το ανακάτεμα 2΄ ακόμη και κατόπιν προσθέστε λίγο-λίγο το ζωμό χωρίς να σταματήσετε.

Δυναμώστε την φωτιά και ανακατέψτε το μείγμα 2΄. Προσθέστε την κρέμα γάλακτος και αφήστε το να βράσει ώσπου να πήξει.

Προσθέστε, το αλατοπίπερο.

Στρώστε τα μακαρόνια στον πάτο ενός ρηχού πυρέξ και περιχύστε τα με την μισή σάλτσα.

Αραδιάστε τα κομμάτια του κοτόπουλου και τα μανιτάρια και περιχύστε τα με την υπόλοιπη σάλτσα.

Πασπαλίστε με το τριμμένο τυρί και ψήστε το φαγητό στους 180οC, 30΄περίπου.

Συνοδέψτε το με ένα ποτήρι,


Atlantis - Ροζέ 2009

Ποικιλία Ασύρτικο και Μαντηλαριά
Ροζέ Ξηρός Επιτραπέζιος
Χαρακτηριστικά: Λαμπερό τριανταφυλλί χρώμα. Αρώματα φράουλας, μήλου και κερασιού με νότες δαμάσκηνου. Η σχετικά υψηλή οξύτητα του Ασύρτικου του χαρίζει φρεσκάδα και νεύρο.
Οινοποίηση: Κλασσική λευκή οινοποίηση.
Αιθανόλη: 12.5 % vol.
Δυνατότητες παλαίωσης: 2-3 έτη
Συνοδεύει: Σαλάτες, ζυμαρικά και κοτόπουλο με ελαφριές σάλτσες
Σερβίρισμα: στους 8-10 °C

Τιμή 7 ευρώ

Πέμπτη, 23 Σεπτεμβρίου 2010

Βραβεία

Γεια σας κορίτσια και αγόρια!
Μου αρέσει να μας λέω έτσι, μου κάνει λίγο σχολική εκδρομή!


Οι φίλες, Νατάσα  από το ταξίδι στις  γεύσεις και Ελπινίκη από το καινούργιο της μπλογκ κουζινο- εξερευνήσεις, μου χάρισαν δύο όμορφα βραβεία και τις ευχαριστώ πολύ.


Τα χαρίζω λοιπόν και εγώ με τη σειρά μου, το βραβείο της Νατάσας,




Στις :


Δεσποινάριον-άσπρο
Royal coconut
E allora
una cucina
aroma vanilias
το χαμομηλάκι
μαγειρική&τέχνη
τι θα φάμε σήμερα
kitchen stories
sugar buzz


και  το βραβείο της Ελπινίκης 


Συνταγές της Λόπης
Λεμόνι και κανέλα
Γαστεροπλήξ
A little of inspiration
My little expand kitchen
κουζινο-therapy
moto routes blog
Στάλες στο γαλάζιο
Κουζινο -εξερευνήσεις
s0undmik3r
RadioPoint.Web Radio Station


Σας φιλώ και καλημέρες!

Κυριακή, 19 Σεπτεμβρίου 2010

Οι τσάντες των σελέμπριτιζ!

Η σημερινή ανάρτηση δεν έχει κλασικά μαγειρέματα αλλά έχει παιχνιδάκι.
Η ιδέα είναι από την μπλοκοφίλη Δέσποινα και μου άρεσε γιατί έχει πλάκα αλλά και μυστικούλια.

Με αφορμή μία δημοσίευση σε περιοδικό για τις τσάντες των σελέμπερτις και το περιεχόμενό τους, ξεκίνησε αυτό το παιχνίδι και μεταφέρθηκε στους και στις σελέμπερτις της μπλοκόσφαιρας.

Πάμε λοιπόν να παίξουμε,
Η ντουλάπα  μου έχει διάφορες τσάντες αλλά κολλάω σε 1, 2 τουλάχιστον για καθημερινή τσάντα γραφείου.
Σημασία έχει να χωράει πολλά, για λόγους που θα εξηγήσω πιο κάτω.

Η τσάντα αυτή – σακίδιο, μου κάνει παρεούλα τα τελευταία 10 χρόνια, ξεκίνησε σαν τσάντα ταξιδίου, όταν πηγαινοερχόμαστε στις Κάνες για να -αγοράσουμε πρόγραμμα για τον τηλεοπτικό Σκάι- θυμάσαι Ντορούλα? – φεύγαμε για μονοήμερα και γυρνάγαμε μετά από 3, 4 ημέρες χωρίς να έχουμε μαζί τα απαραίτητα.

Έτσι σε ένα από αυτά τα ταξίδια πήραμε από μία τσαντούλα και τη γεμίσαμε με overnight πραγματάκια.




Για μεγάλο χρονικό διάστημα την χρησιμοποιούσα σε ταξίδια και εκδρομές, τώρα που η καθημερινή μου μεταφορά στο γραφείο, είναι εκδρομή, μία με 1 ½ ώρα να πάω και άλλη τόση να γυρίσω αν είμαι τυχερή, κάνει και χρέη βαλιτσούλας μια που δεν ξέρω που θα κοιμηθώ το βράδυ.
Και εξηγούμαι, όταν είμαι πτώμα, ή μένω στη μαμά μου που είναι η μισή διαδρομή, ή στα βαφτιστήρια. Οποτε εκτός από τα νόστιμα και τακτοποιημένα που θα δείτε, η τσάντα αυτή έχει εσώρουχα, μία μπλουζίτσα, οδοντόβουρτσα, μικρό τσαντάκι με sos sκαλυντικά, φάρμακα- το τελευταίο μου απόκτημα μετά το έλκος του καλοκαιριού- στικάκια δουλειάς, μκρό λαπ τοπ , κλειδιά μαμάς, νόνας, αδερφής και δικά μου, το σαντουιτσάκι μου, μαφινάκια, του σταλακτίτες από το αυτόματο πότισμα που πρέπει να αντικαταστήσω, αυτά νομίζω.

Ααα και μία πιο μικρή τσαντούλα σε περίπτωση που βγω απευθείας το βράδυ.



Πάμε τώρα στα τακτικά, 2 πορτοφόλια ένα μεγάλο με κάρτες καρτούλες και όλα τα σχετικά και ένα μικρότερο με τα sos.

Κοκαλάκι, τσιμπιδάκια, κραγιόν και πούδρα αγαπημένα, στικάκι sex and the city, για να μην ξεχνιόμαστε, moleskine αγαπημένο ημερολόγιο, που γράφει τα πάντα......., κινητό, μολυβάκι και μία πρόσφατα αποκτηθείσα κόκκινη καρδούλα, για να θυμάμαι όταν με τσατίζουν μερικοί μερικοί πόσο πολύ τους αγαπώ.





Θα ήθελα να δω τις τσαντούλες, της Royal, της Evas, της Αθηνάς, της Λίλας,

Του Αστεριού και της Kitchen Stories!



Φιλάκια πολλά, αύριο με μαγειρέματα! Και σύντομα θα ξεκινήσω παιχνιδάκι με το τι περιέχει το πορτ μπαγκάζ του αυτοκινήτου σας.......δεν με συναγωνίζεται κανείς σε αυτό, κινητή ντουλάπα και γραφείο!

Τετάρτη, 15 Σεπτεμβρίου 2010

Μηλομαφινάκια

Ένας αγαπημένος φίλος μου λατρεύει τα Μηλομαφινάκια! Τα αγοράζει από συγκεκριμένη αλυσίδα αμερικάνικου καφέ και δεν τα αλλάζει με τίποτα?

Αποφάσισα λοιπόν να ανταγωνισθώ την αλυσίδα και να του φτιάξω σπιτικά.

Το μήλο μου αρέσει σε όλες του τις εκδοχές, στα γλυκά όμως μαζί με την κανέλα το λατρεύω!

Για να καλωσορίσουμε και το Φθινόπωρο με γλυκάκι αλλά και για να γλυκάνουμε ότι μας χαλάει, πάμε στη συνταγούλα!



Μηλομαφινάκια με κανέλοζάχαρη



2 φλ. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2 κ.γ. baking powder

½ κ.γ. αλάτι

1 ½ κ.γ. κανέλα σε σκόνη

¼ κ.γ. τζίντζερ (μη το παραλείψετε κάνει τη διαφορά)

¾ φ. καστανή ζάχαρη

1 μεγάλο αυγό

2 κ.γ. βούτυρο λιωμένο

2 κ.γ. αραβοσιτέλαιο ( κάνει το μείγμα πιο υγρό και κρατάει φρέσκο περισσότερο)

1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

1 ½ φλ. κομμένο μήλο σε πολύ μικρά κομματάκια

1 φ. ξινόγαλα, εάν δεν έχετε, χρησιμοποιήστε γιαούρτι ή 1 φλιτζάνι γάλα με μία κουταλιά λεμόνι, αφήστε το να σταθεί 10 λεπτά και χρησιμοποιήστε το.

3 κ.γ. ζάχαρη κρυσταλλική

½ κ.γ. κανέλλα

4.κ.γ. apple sauce



Προθερμαίνετε τον φούρνο σας στους 190°C, 375°F, Gas Mark 5, προετοιμάστε το ταψάκι σας, τα χαρτάκια σας ή τοποθετείστε τα φορμάκια σιλικόνης σε ένα ταψάκι.

Σε ένα μπολ αναμείξτε το αλεύρι, το baking powder και τα μπαχαρικά.

Σε ένα άλλο μπολ χτυπήστε την καστανή ζάχαρη και το αυγό. Προσθέστε το βούτυρο, το αραβοσιτέλαιο και το εκχύλισμα βανίλιας. Δουλεύοντας εναλλακτικά προσθέστε το μείγμα αλευριού το ξινόγαλα, τελειώνοντας με το αλεύρι και μετά προσθέστε το κομμένο μήλο και τη σάλτσα μήλου.

Τοποθετείστε το μείγμα στα φορμάκια . Σε ένα μικρό μπολάκι ανακατέψτε την κρυσταλλική ζάχαρη με την κανέλα και ρίξτε το πάνω από τα μαφινάκια.

Ψήστε για περίπου 15-18 λεπτά ανάλογα το φούρνο

Αφήστε τα να κρυώσουν και εάν θέλετε ρίξτε επιπλέον κανέλοζάχαρη.

12 mignardises και 2 μεγαλούτσικα



Σάββατο, 11 Σεπτεμβρίου 2010

Ζουμερό και ξεροψημένο κοτοπουλάκι!

Νόστιμο και ζουμερό κοτόπουλο, σε πήλινη Σιφνέικη κοτοπουλιέρα!


Πριν από πολλά χρόνια σε διακοπές στη Σίφνο, αγόρασα μία πήλινη κοτοπουλιέρα.

Οι Σιφνιοί εκτός από την κουζίνα τους (Τσελεμεντές) τις παραλίες τους, τα πανέμορφα σοκάκια, γεμάτα εκκλησάκια, αρχοντικά νεοκλασικού ρυθμού, με κήπους και λουλουδιασμένες αυλές φημίζονται και για την αγγειοπλαστική τους.

Η πλούσια ύπαρξη πρώτων υλών στο νησί (κοιτασμάτων αργίλου, άφθονα νερά, δυνατός ήλιος), καθώς και τα επιδέξια χέρια των τεχνιτών βοήθησαν στην ανάπτυξη αυτής της τέχνης.

Τα αγγειοπλαστεία (γνωστά και ως τσικαλάδικα) ήταν εγκατεστημένα στην ενδοχώρα κοντά στον Αρτεμώνα και το Άνω Πετάλι, προκειμένου να προστατευθούν από τις επιδρομές των πειρατών που κυριαρχούσαν στο Αιγαίο. Αργότερα μεταφέρθηκαν στους όρμους του νησιού και ιδιαίτερα σε αυτούς που ήταν προστατευμένοι από τους ισχυρούς βόρειους ανέμους.

Οι Σιφνιοί διέδωσαν την τέχνη τους σε όλη την Ελλάδα, ενώ πάρα πολλά αγγειοπλαστεία έχουν ιδρυθεί από Σιφνιούς ή από άλλους οι οποίοι έχουν μαθητεύσει κοντά τους.

Συνταγούλα τώρα,

Κοτόπουλο στην κοτοπουλιέρα με δενδρολίβανο

1 ¼ φ. άσπρο ξηρό κρασί

2 κ.σ. μαρμελάδα από φρούτα του δάσους

6 σκελίδες σκόρδο

2 κλωναράκια φρέσκο δενδρολίβανο

1 μεγάλο κοτόπουλο, κατά προτίμηση, ελευθέρας βοσκής γύρω στα 2 κιλά

αλάτι πιπέρι

και λίγο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180C /350F/4G

Σκουπίζουμε πολύ καλά το κοτόπουλο μέσα έξω και το αλατοπιπερώνουμε πολύ καλά.

Αναμειγνύουμε την μαρμελάδα με το κρασί χτυπώντας τη με ένα δάρτη ή στο moulti σε διακοπτόμενη λειτουργία και τοποθετούμε το μείγμα στον πάτο της γάστρας, από πάνω βάζουμε το δενδρολίβανο και τις σκελίδες του σκόρδου.

Βάζουμε το κοτόπουλο πάνω από αυτή την επίστρωση σκεπάζουμε και ψήνουμε για 1 ώρα.

Βγάζουμε το καπάκι και τρίβουμε το κοτόπουλο με το βούτυρο, προσεκτικά για να μην καούμε. Ξαναβάζουμε το κοτόπουλο στο φούρνο χωρίς καπάκι και ψήνουμε για 1 ακόμη ώρα, ανάλογα το φούρνο, το κοτόπουλο πρέπει να είναι ροδοκόκκινο από έξω και ζουμερό από μέσα.

Αφού λοιπόν βεβαιωθήκαμε ότι είναι καλοψημένο, το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε για 15-20 λεπτά πριν το κόψουμε σε μερίδες.
Αφαιρούμε το περιττό λίπος από τη γάστρα και παίρνουμε το ζουμάκι που έμεινε, το στραγγίζουμε και το βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι, προσθέτουμε λίγο corn flour (1 κ.σ.) και ανακατεύοντας σε δυνατή φωτιά, δένουμε τη σαλτσούλα μας για να τη σερβίρουμε το με κοτόπουλο
Αν το ζουμάκι από την γάστρα δεν είναι αρκετό προσθέτουμε λίγο ζωμό από κοτόπουλο.



Συνοδεύουμε, ιδανικά με πουρέ φρέσκιας πατάτας .

Συμβουλή, (οι έχοντες ζήσει στο Αμέρικα, γνωρίζουν) , αν το συνοδέψετε με πουρέ, κάντε βουναλάκι, ανοίξτε τρυπούλα και ρίξτε τη gravy –σαλτσούλα μέσα- κόλαση!
Συνοδέψτε το, με πολλά ποτηράκια, Ζίτσα Primus, 2009


Ποικιλία:Ντεμπίνα από τη Ζίτσα.



Χαρακτηριστικά: Λαμπερό απαλό χρυσοπράσινο χρώμα, άρωμα λεπτό από μήλο, αχλάδι και ροδάκινο, γεύση νεανική, φινετσάτη με οξύτητα που αναδεικνεύει τη φρεσκάδα των φρούτων.

Συνοδεύει: Λευκά κρέατα, ψάρι, οστρακοειδή. Ιδανικό και ως απεριτίφ!

Σερβίρεται σε θερμοκρασία δωματίου: 10-12 °C.  τιμή 10 ευρώ






Τετάρτη, 8 Σεπτεμβρίου 2010

Ντόνατς μάφινς με επικάλυψη ζάχαρης

Καλημέρες! Αντε να γλυκαθούμε να πάει καλά η ημέρα!
Όπως θα έχετε ήδη καταλάβει το ταψάκι Στέλιος έχει βγάλει τα λεφτά του και εγώ περνάω τη φάση cupcakes.
H συνταγή αυτή μου άρεσε γιατί τα ντόνατς με ζάχαρη είναι από τα αγαπημένα μου.
Η γεύση τους είναι απαλή και υγρή, τραγανή από τη ζάχαρη και με μία μικρή επίγευση μοσχοκάρυδου.
Το λάδι τα βοηθάει να διατηρηθούν υγρά και απορροφάει καλύτερα την επικάλυψη ζάχαρης από ότι το βούτυρο, ιδιαίτερα στα πλαιινά τοιχώματα των μάφινς κατά τη διάρκεια που βρίσκονται μέσα στη φόρμα κι έτσι δεν καραμελώνουν και η ζάχαρη κολλάει πολύ καλύτερα επάνω τους.

Ντόνατς μάφινς με επικάλυψη ζάχαρης


Διασκευή συνταγής από Baking Bites και από  το gracessweetlife.com

Ξεκινάμε

• 3/4 φ. ζαχαρη

• 1 μεγάλο αυγό

• 1 1/2 αλεύρι για όλες τις χρήσεις

• 2 κ.γ. baking powder

• 1/4 κ.γ. αλάτι

• 1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο

• 1/4 φ. αραβοσιτέλαιο

• 3/4 φ. Γάλα, με χαμηλά λιπαρά δεν υπάρχει πρόβλημα

• 1 κ.γ. vanilla extract

• 2 κ.σ. λιωμένο βούτυρο

• 1/2 φλ. ζάχαρη για να βουτήξετε τα μάφινς

Διαδικασία
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 oC. Προετοιμάστε τις φόρμες για τα μάφιν με τα ειδικά χαρτάκια ή λαδώστε, βουτυρώστε, ψεκάστε, τις θήκες,(με ένα από όλα τα ανωτέρω) και αλευρώστε.

Σε ένα μικρό μπολ ανακατέψτε το αλεύρι με το μπέικιν, το αλάτι και το μοσχοκάρυδο .

Χτυπήστε το αυγό και τη ζάχαρη με το μίξερ μέχρι να αφρατέψουν

Ρίξτε το μίγμα με το αλεύρι στο μείγμα αυγού και ζαχαρης και προσθέστε το λάδι, τη βανίλια και το γάλα

Ρίξτε περίπου δύο κουταλιές της σούπας μειγμα σε κάθε θήκη μάφιν (περίπου τα ¾ της θήκης ) και ψήστε για 15-18 λεπτά.

Ενώ ψήνονται ανακατέψτε σε ένα μπολ τη ζάχαρη και την κανέλα και σε ένα άλλο βάλτε το λιωμένο βούτυρο.

Μόλις βγουν τα μάφιν από το φούρνο βουτήξτε τα πρώτα στο λιωμένο βούτυρο και έπειτα στην ζάχαρη.




Δευτέρα, 6 Σεπτεμβρίου 2010

Πάμε να παίξουμε?


Γεια σας λοιπόν και καλή εβδομάδα!
Με προσκάλεσε η Ξανθή, H  Λίλα και η Νατάσα και τις ευχαριστώ πολύ πολύ και εννοείται πως θα παίξω!

Οι κανόνες του παιχνιδιού .
1.Ποιος σε προσκάλεσε;
2.10 πράγματα που αγαπάς
3.Να προσκαλέσεις
10 φίλους να παίξουν κι αυτοί με τη σειρά τους.

Αγαπάωωωωωωωω

  1. Την οικογένειά μου
  2. Τους φίλους μου
  3. Τη δουλειά  μου
  4. Τη θάλασσα
  5. Το blog μου αλλά και τη blogoparea
  6. Τον κινηματογράφο
  7. Τη φωτογραφία
  8. Τα βιβλία
  9. Τον υπολογιστή μου
  10. Τις εκδρομές


Προσκαλώ
  1. Pansofix
  2. Γαστεροπλήξ
  3. Moto Routes
  4. Royal
  5. Ταξίδι στις γεύσεις
  6. mylittleexpatkitchen
  7. Λεμόνι και Κανέλα
  8. una cucina
  9. Το λιλά της Λίλας
  10. Όρεξη να χεις

Καλή διασκέδαση

Σάββατο, 4 Σεπτεμβρίου 2010

Συριανή Καππαροσαλάτα με πουρέ πατάτας!

Καππαρομαγειρέματα συνέχεια....


Καλημέρες καλό Σαββατοκύριακο και καλό Φθινόπωρο! Ξεκινήστε γρήγορα μαγειρέματα γιατί γύρισε η Royal και θα μας τσακίσει!

Φύγαμε από την μακρινή και όμορφη Ανάφη και πήγαμε στην πρωτεύουσα Σύρο!

Συριανή Καππαροσαλάτα με πουρέ πατάτας διασκευή συνταγής της Μυρσίνης Λαμπράκη από το Γαστρονόμο

Υλικά (για 4 άτομα):

4 μεγάλες πατάτες, ακαθάριστες

5 κουτ. σούπας κουμπιά κάππαρης, ψιλοκομμένα

1 μικρό ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε ψιλά καρέ

2 κουτ. σούπας ξίδι από λευκό κρασί

3 σκελίδες σκόρδου, λοιωμένες

100 ml εξαρετικό παρθένο ελαιόλαδο

αλάτι πιπέρι φρεσκοτριμμένο

4 - 5 καππαρόφυλλα

για το γαρνίρισμα

Διαδικασία:

Πλένουμε καλά τις πατάτες και τις βράζουμε, όπως είναι με τη φλούδα, σε άφθονο αλατισμένο νερό, για 25 - 30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν καλά. Τις τρυπάμε με ένα λεπτό μαχαίρι για να δούμε αν έγιναν. Τις αφήνουμε να κρυώσουν τόσο ώστε να μπορούμε να τις πιάσουμε και τις ξεφλουδίζουμε. Τις λιώνουμε με το πιρούνι .

Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και την ψιλοκομμένη κάππαρη και ανακατεύουμε. Στη συνέχεια προσθέτουμε το ελαιόλαδο σιγά-σιγά ανακατεύοντας ώστε να αφομοιωθεί από τον πουρέ. Αν θέλουμε, προσθέτουμε κι άλλο ελαιόλαδο. Δοκιμάζουμε το αλάτι, αλλά συνήθως δεν χρειάζεται να προσθέσουμε επιπλέον καθώς η κάππαρη είναι αρκετά αλμυρή. Γαρνίρουμε με ολόκληρα καππαρόφυλλα.

Στην Ελλάδα, ο πρώτος που επεδίωξε την εισαγωγή της πατάτας ήταν ο κυβερνήτης Ιωάννης Καποδίστριας. Ο ίδιος την είχε δοκιμάσει κατά τη διάρκεια των ταξιδιών του στην Ευρώπη κι έκρινε ότι θα ήταν μια θρεπτική βασική τροφή για ένα φτωχό λαό.

Όταν εγκαταστάθηκε στο Ναύπλιο, προσπάθησε να δώσει πατάτες στους χωρικούς, που -φιλύποπτοι και συντηρητικοί όπως ήταν- τις πέταξαν. Ο Καποδίστριας, όμως, ήξερε πολύ καλά τους συμπατριώτες του και -μιμούμενος το Φρειδερίκο το Μέγα της Πρωσίας και τον Παρμαντιέ της Γαλλίας, που είχαν μεταχειριστεί παρόμοια κόλπα- περιέφραξε το μέρος όπου ήταν αποθηκευμένες οι πατάτες κι έβαλε σκοπούς να τις φυλάνε μέρα νύχτα. Μέσα σε μια εβδομάδα δεν είχε μείνει ούτε μια πατάτα... Έτσι λεει ο μύθος............................

Συνοδεύουμε με ένα ποτήρι λευκό Σγουρίδη 2009

Πολυποικιλιακός οίνος, λευκοκίτρινος με φρουτώδη χαρακτήρα και πλούσιο άρωμα.

Παράγεται από τις ποικιλίες Ροδίτης, Ασύρτικο και Trebbiano Toscano.

Ταιριάζει με :Πουλερικά Μαγειρευτά Λευκά, Πουλερικά Ψητά Φούρνου, Σαλάτες Λαχανικών Ανάμικτες, Σαλάτες Λαχανικών Απλές, Σαλάτες Χορταρικών Ανάμικτες, Σαλάτες Χορταρικών Απλές, Ψάρι Παχύ Ψητό Σχάρας, Ψάρι Τηγανητό

Ιδανική θερμοκρασία σερβιρίσματος 11 °C.