Αχλαδομαγειρέματα σήμερα! Μην φανταστεί κανείς ότι τελείωσα με τα μήλα,
μικρό διαλειμματάκι κάνω, μια που τα αχλαδάκια είναι ακόμη στον καιρό τους και κάνουν όμορφα γλυκάκια!
Αυτή η τάρτα είναι εύκολη, ελαφριά και διατηρείται φρέσκια εκτός ψυγείου 4, ημέρες, όχι πως θα προλάβετε να την κρατήσετε τόσο…….
Συνταγούλα, Προσαρμοσμένη και αλλαγμένη από το
savoringtimeinthekitchen.blogspot.com
Για την τάρτα
1/2 φλ. καρύδια αν έχετε pecans ακόμη καλύτερα αλεσμένα στο multi
1 φλ. αλεύρι
4 κ. σ. κρύο βούτυρο κομμένο σε μικρά κομματάκια
1/4 φλ. ζάχαρη
Υλικά γέμισης
2 κ.γ. τζίντζερ (αν έχετε φρέσκια ακόμη καλύτερα)
2 κ.σ. corn flour
1 κ.γ. κανέλα (δική μου προσθήκη, της πηγαίνει πολύ)
2/3 φ. ζάχαρη, την άλλαξα και έβαλα καστανή γιατί καραμελώνει καλύτερα
6 αχλάδια, καθαρισμένα και κομμένα σε λεπτές φέτες
2 κ.σ. μαρμελάδα αχλάδι, ή άλλη που να ταιριάζει με το αχλάδι(δική μου προσθήκη)
2 κ.σ. νερό (επίσης δική μου προσθήκη)
Προθερμαίνετε τον φούρνο, πάνω κάτω αντίσταση στους 210 C 425 degrees F. Gasmark 7
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα υλικά της ζύμης, προσθέτουμε το βούτυρο, λειώνοντας το με πιρούνι ή κόφτη ζύμης.
Στρώνουμε με τα δάκτυλά μας τη ζύμη, που είναι αρκετά ψιχουλιαστή, σε μία ταρτιέρα με αποσπώμενο πάτο αν έχουμε, διαφορετικά σε μια οποιαδήποτε ταρτιέρα ελαφρά βουτυρωμένη
Τοποθετείστε τα κομμένα αχλάδια (μην αρχίσετε να τρώτε κομματάκια, δεν θα σας φτάσουν - το έκανα-) μέσα σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέστε, την ζάχαρη, το corn flour, το τζίντζερ και την κανέλα, ανακατέψτε με τα χέρια σας καλά έτσι ώστε τα στερεά υλικά να «καθίσουν» πάνω στα αχλάδια.
Βάλτε τα αχλάδια στην ταρτιέρα με την ζύμη, κυκλικά ξεκινώντας από έξω προς τα μέσα και τοποθετώντας τη μεγάλη πλευρά του κάθε κομματιού προς την εξωτερική πλευρά της τάρτας, όσο πιο κοντά μπορείτε το ένα με το άλλο.
Συνεχίστε με τον δεύτερη σειρά από τα αχλάδια προσέχοντας η μία να εφάπτεται με την άλλη μέχρι να γεμίσει η ταρτιέρα.
Με τα μικρά κομμάτια που σας περίσσεψαν, γεμίστε το κέντρο της τάρτας.
Ψήστε στον προθερμασμένο φούρνο για 45-55 λεπτά.
Όταν η τάρτα είναι έτοιμη, λιώστε την μαρμελάδα με τις 2 κουταλιές νερό και με ένα πινελάκι καλύψτε την επιφάνεια των αχλαδιών όσο η τάρτα όσο είναι ζεστή.
Καραμελώνει τέλεια!
Μπορείτε να τη σερβίρετε με παγωτό, αλλά και μόνη της είναι γευστικότατη!
Pears are one of the most wonderful fruits. Their sweet flavor and juicy tender texture are delicious in every recipe, from desserts to salads to main dishes.
They are perfect for fall recipes.
Pear tart with pecan crust adopted and revised from http://savoringtimeinthekitchen.blogspot.com/2010/09/pear-tart-with-pecan-crust.html
For the Tart:
2 heaping teaspoons of crystallized ginger, chopped fine
2 tablespons corn starch
2/3 cup sugar
6 pears (I used Barlett but Anjou and Bosch would work well also), peeled, cored and cut into thick slices
For the Crust:
1/2 cup pecans, chopped fine in a food processor
1 cup flour
1/2 stick (4 tablespoons) cold butter, cut into small pieces
1/4 cup sugar
Preheat the oven to 425 degrees F.
Combine the crust ingredients in a medium bowl and cut in the butter with a pastry cutter or fork. Pat firmly into the bottom and sides of a tart pan with removable bottom
Put the pear slices into a large bowl and add the sugar, corn starch and ginger and toss until mixed together.
Place the pears in concentric circles in the prepared tart crust starting at the outside and placing largest end of each slice toward the outside of the tart, placing them as tightly together as you can. Continue with a second row overlapping the first row by about one inch. Continue until the tart pan is full of pears, using small pieces to fill the center.
Bake in preheated oven for 45-55 minutes.
In a small pan dissolve the marmalade with the water over medium heat, brush over the tart when is still warm.
Allow to cool before serving.