Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Οίνος


Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων γευσιγνωσίας του Κτήματος Βασιλείου, θα ήθελα να σας προτείνω αυτή την εξαιρετική «συνεργασία».


Οι κρατήσεις είναι απαραίτητες.

Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

Κρύο τσιζκέικ με μαρμελάδα κράνο και γενέθλια/ Cold Cheesecake with cornelian cherry jam and birthday!



Καλημέρες καλησπέρες, όπου κι αν είστε ότι κι αν κάνετε !
Χάρηκα τόσο πολύ με την συνάντησή μας, σαν σχολική εκδρομή μου φάνηκε!
Και πρέπει να το ξανακάνουμε σύντομα όχι σε ένα χρόνο!!!

Επειδή η Εύα, Funky Cook , με έκραξε γλυκά, επειδή ο Στέλιος- είπε ότι ο εορτασμός είναι τριήμερος, φοράω τα σκουλαρίκια ασορτί  με την ανάρτηση, που μου χάρισε στο, 1st GR food blogger Camp-η Ανθούλα  και ξεκινάω!
Σήμερα έχω γενέθλια οπότε η ανάρτηση πρέπει να είναι εορταστική, μια που όποιος περάσει θα κεραστεί κιόλας!
Πριν από λίγο καιρό η γιαγιά της Κατερινούλας – αγαπημένο βαφτιστήρι- μου έφερε από τα ιστορικά Αμπελάκια, μαρμελάδα κράνα που μάζεψε και έφτιαξε η ίδια. 
Γεύση και χρώμα καταπληκτικό και πολλές οι  σκέψεις για την αξιοποίηση της.
Μέρα που είναι λοιπόν σκέφτηκα ότι ένα cheesecake μια χαρά θα της ταίριαζε.

Λίγα λόγια για το κράνο
Ο Όμηρος αναφέρει τα κράνα ως τροφή χοίρων, ενώ ο Θεόφραστος αναφέρει τον καρπό ως "κράνιον". Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν πως τα κράνα είχαν και μαγικές ιδιότητες. Ο Όμηρος στην Ιλιάδα βεβαιώνει ότι η φοβερή Κίρκη παρέθεσε στον Οδυσσέα και την παρέα του, για τροφή, "καρπόν κρανείας και άκυλλον βάλανον", κράνα δηλαδή και πουρναρίσια βαλανίδια.
 Από ξύλο κρανιάς κατασκευάστηκε ο Δούρειος Ίππος της Τροίας. Κρανίσια ήσαν τα δόρατα των αρχαίων θηρευτών και των πολεμιστών του Μεγ. Αλεξάνδρου.
Οι καρποί της κρανιάς, τα κράνα δεν πρέπει να συγχέονται με τα cranberries (Μύρτιλα μακρόκαρπα) Πηγή : Βικιπέδεια







Συνταγούλα

Υλικά (για 8 άτομα) 

250 γρ. μπισκότα τύπου Digestive ή Μιράντα
120 γρ. βούτυρο λιωμένο
Για την κρέμα:
600 γρ. τυρί τύπου Φιλαδέλφεια 
60 γρ. ζάχαρη άχνη
200 γρ. κρέμα γάλακτος, 35% λιπαρά

Για την επικάλυψη:
500 γρ. μαρμελάδα φρούτα του δάσους ή φράουλα ή άλλη της αρεσκείας μας , εγώ χρησιμοποίησα την μαρμελάδα κράνου
2 κουτ. σούπας νερό



Διαδικασία:
Βάση: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.
Τρίβουμε στο μπλέντερ ή στο μούλτι τα μπισκότα μέχρι να γίνουν σκόνη. Τα αδειάζουμε σ' ένα μπολ και τα ανακατεύουμε με το λιωμένο βούτυρο.

Σε 1 φόρμα με αποσπώμενα τοιχώματα βάζουμε μέσα το μείγμα του μπισκότου και το απλώνουμε με τα χέρια μας σε όλη την επιφάνεια, πιέζοντάς το για να γίνει όσο πιο συμπαγές γίνεται.
Το ψήνουμε για 10 - 12 λεπτά και το αφήνουμε να κρυώσει.

Κρέμα: Ρίχνουμε το τυρί και τη ζάχαρη σε ένα μπολ και τα ανακατεύουμε με μια κουτάλα. H ίδια διαδικασία μπορεί να γίνει και στον κάδο του μίξερ δουλεύοντας μαλακά. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Αδειάζουμε το μείγμα πάνω από το τριμμένο μπισκότο, ισιώνουμε την επιφάνεια με μια σπάτουλα, σκεπάζουμε με μεμβράνη και βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο για 1 - 2 ώρες τουλάχιστον.
Επικάλυψη: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη μαρμελάδα με το νερό, για να γίνει πιο ρευστή. Μόλις κρυώσει καλά το τσιζκέικ, το βγάζουμε από το ψυγείο και καλύπτουμε την επιφάνειά του με το μείγμα της μαρμελάδας.



Whoever visits the blog today is up for a treat since its my birthday!
A beautiful Cornelian cherry jam ,hand made and picked from Vassiliki ,my godaughter’s granny was given to me and  I decided to make an easy but tasteful cheesecake!

 Lets meet The Cornelian cherries

The fruit is edible, but the unripe fruit is astringent. Itonly fully ripens after it falls from the tree. When ripe, the fruit is dark ruby red. It has an acidic flavour which is best described as a mixture of cranberry andsour cherry; it is mainly used for making jam, makes an excellent sauce similar to cranberry sauce when pitted and then boiled with sugar and orange, but also can be eaten dried. In Azerbaijan and Armenia, the fruit is used for distilling vodka, while in Albania it is distilled into raki. In Turkey and Iran it is eaten with salt as a snack in summer, and traditionally drunk in a cold drink called kizilcik sherbeti, in Greece is used as jam and liquer. Cultivars selected for fruit production in the Ukraine have fruit up to 4 cm long. The berries when ripe on the plant bear a resemblance to coffee berries, and ripen in mid to late summer.
Info:Wikipedia

Now back to the recipe

Ingredients
·          250g digestive biscuits or miranda
·          120g butter , melted
·          600g soft cheese/cream cheese
·          60g icing sugar
·          200ml pot double cream 35% fat

For the topping

·          500gr jam/ cornelian cherries or – the berries of your choice
·          2 Tbsp water


1.                   Put the biscuits in a plastic food bag and crush to crumbs using a rolling pin. Transfer the crumbs to a bowl, then pour over the melted butter. Mix thoroughly until the crumbs are completely coated. Tip them into the prepared tin and press firmly down into the base to create an even layer. Bake for  10-15 minutes  in 180 degrees celcius and let it cool.
2.                   Make the filling: Place the soft cheese, icing sugar in a bowl, then beat with an electric mixer until smooth. Tip in the cream and continue beating until the mixture is completely combined. Now spoon the cream mixture onto the biscuit base, working from the edges inwards and making sure that there are no air bubbles. Smooth the top of the cheesecake down with the back of a dessert spoon or spatula. Leave to set in the fridge overnight.
3.                  Remove from the tin and place on a serving plate. Disolve the jam with the water in a bowl and top the cheesecake with it
4.                  Enjoy

Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

Μάφινς μπανάνας με 2 επικαλύψεις/Banana Cupcakes with 2 Frostings

Αντίστοιχο hit με τα μηλομαφινάκια είχαν και τούτα εδώ τα μικρά μπανανομαφινάκια cupcakes! Ζουμερά, μοσχοβολιστά, από τις μπανάνες και τα μυρωδικά, εξαιρετική πρόταση πρωινού αλλά και για να σου καλύψει εκείνη τη λιγούρα για ενα μικρό γλυκάκι! Άντε να σας γλυκάνω λίγο μέχρι το Camp που θα τα πούμε από κοντά και θα αλληλογλυκαθούμε!

Σας φιλώ γλυκά!

Πάμε στη συνταγή!

Η συνταγή είναι της Martha Steward με τις απαιτούμενες αλλαγές.






Υλικά για 12 μαφινάκια


• 1 1/2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

• 3/4 φλ. ζάχαρη

• 1 κ.γ. baking powder

• 1/2 κ.γ. σόδα

• 1/4 κ.γ. αλάτι

• 1/2 φλ. αραβοσιτέλαιο

• 1/3 φλ. γάλα

• 1 1/2 φλ. λειωμένες μπανάνες, περίπου 4

• 1 αυγό

• 1/2 κ.γ. εχύλισμα βανίλιας ή 1 βανίλια

• 1 κ.γ. κανέλα

• 1 κ.γ. γαρύφαλο

• λίγο μοσχοκάρυδο και λίγο τζίντζερ

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 190

Σε ένα μπολ αναμείξτε τα στερεά υλικά, κάντε μία γουβίτσα στο μείγμα αλευριού και ρίχτε το αυγό, το λάδι, το γάλα, τις λειωμένες μπανάνες και την βανίλια, ανακατέψτε μαλακά.

Ρίξτε το μείγμα των υγρών στα στερεά, ανακατεύοντας με μαλακές κινήσεις.

Βάλτε το μείγμα σε φόρμα ή φορμάκια, αλευρωμένα και βουτυρωμένα, μόνο αν δεν χρησιμοποιήσετε χαρτάκια ή θήκες σιλικόνης και ψήστε για περίπου 25 λεπτά ή μέχρι η οδοντογλυφίδα να βγαίνει στεγνή.

Γαρνίρετε με ροδέλες μπανάνας και την επικάλυψη της αρεσκείας σας!


Επικάλυψη μελιού με κανέλα

1 φλ. Ζάχαρη άχνη

½ φλ. Βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

1 κ.σ. μέλι

1/8 κ.γ. κανέλα

Οδηγίες

Σε ένα μεσαίο μπολ, αναμειγνύετε τη ζάχαρη το βούτυρο το μέλι και την κανέλα για 4.5 λεπτά στη μεσαία ταχύτητα, χειροκίνητου μίξερ. Ρίξτε  το μείγμα πάνω από τα μαφινάκια και στολίστε με ροδέλες μπανάνας

η


Σος καραμέλας

½ φλ. Σκούρα καφέ ζάχαρη

¼ φλ. Κρέμα γάλακτος όχι lignt

3 κ.σ. βούτυρο

1 κ.γ. εχύλισμα βανίλιας

½ κ.γ. αλάτι

Οδηγίες

Σε ένα μικρό κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά ρίξτε όλα τα υλικά , ανακατεύοντας για 5 λεπτά μέχρι να δέσει η σως.

Αφήστε τη να κρυώσει και καλύψτε τα cupcakes.

Η σος διατηρείται στο ψυγείο μέχρι 5 ημέρες, την ξαναζεσταίνετε σε χαμηλή φωτιά και την χρησιμοποιείτε κατά το δοκούν..

Στρώνετε πάνω από τα cupcakes και γαρνίρετε με ροδέλες μπανάνας.


Banana Cupcakes with 2 frostings adopted and revised from Martha Steward

Makes 12


• 1 1/2 cups all-purpose flour (spooned and levelled)
• 3/4 cup sugar
• 1 tsp baking powder
• 1/2 tsp baking soda
• 1/4 tsp salt
• 1tsp cinnamon
• 1tsp ginger
a pinch of nutmeg
• 1/2 cup veg.oil
• 1 1/2 cups mashed bananas (about 4 ripe bananas), plus 1 whole banana, for garnish (optional)
• 1 large egg
 1/3 cup milk
• 1/2 teaspoon pure vanilla extract

Directions


1. Preheat oven to 350 degrees. Line a standard 12-cup muffin pan with paper liners. In a medium bowl, whisk together flour, sugar, baking powder, baking soda, and salt and spices.

2. Make a well in center of flour mixture. In well, mix together veg.oil, mashed bananas, milk,egg, and vanilla. Stir to incorporate flour mixture (do not overmix). Dividing evenly, spoon batter into muffin cups.

3. Bake until a toothpick inserted in center of a cupcake comes out clean, 25 to 30 minutes. Remove cupcakes from pan; cool completely on a wire rack. Spread tops with Honey-Cinnamon Frosting or with caramel sauce. Just before serving, peel and slice banana into rounds, and place one on each cupcake, if desired.


Honey and cinnamon frosting


• 1 1/4 cup confectioners' sugar

• 1/2 cup (1 stick) unsalted butter, room temperature

• 1 tablespoon honey

• 1/8 teaspoon ground cinnamon

In a medium bowl, using an electric mixer, beat confectioners' sugar, unsalted butter, honey, and ground cinnamon until smooth, 4 to 5 minutes
 
  Caramel Sauce

Makes 2/3 cup

• 1/2 cup packed dark-brown sugar

• 1/4 cup heavy cream

• 11/2 ounces (3 tablespoons) unsalted butter

• 1 teaspoon pure vanilla extract

• 1/2 teaspoon salt

Directions

1. Bring all ingredients to a simmer in a medium saucepan over medium-high heat, and cook for 5 minutes. Let cool slightly. Sauce can be refrigerated for up to 5 days; reheat over medium-low heat, stirring occasionally, before using.















Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

Τάρτα αχλάδι με ζύμη από καρύδια/Pear tart with pecan crust

Αχλαδομαγειρέματα σήμερα! Μην φανταστεί κανείς ότι τελείωσα με τα μήλα,
μικρό διαλειμματάκι κάνω, μια που τα αχλαδάκια είναι ακόμη στον καιρό τους και κάνουν όμορφα γλυκάκια!
Αυτή η τάρτα είναι εύκολη, ελαφριά και διατηρείται φρέσκια εκτός ψυγείου 4, ημέρες, όχι πως θα προλάβετε να την κρατήσετε τόσο…….

Συνταγούλα, Προσαρμοσμένη και αλλαγμένη από το savoringtimeinthekitchen.blogspot.com

Για την τάρτα

1/2 φλ. καρύδια αν έχετε  pecans ακόμη καλύτερα αλεσμένα στο multi
1 φλ. αλεύρι
4 κ. σ. κρύο βούτυρο κομμένο σε μικρά κομματάκια
1/4 φλ. ζάχαρη


Υλικά γέμισης

2 κ.γ. τζίντζερ (αν έχετε φρέσκια ακόμη καλύτερα)
2 κ.σ. corn flour
1 κ.γ. κανέλα (δική μου προσθήκη, της πηγαίνει πολύ)
2/3 φ. ζάχαρη, την άλλαξα και έβαλα καστανή γιατί καραμελώνει καλύτερα
6 αχλάδια, καθαρισμένα και κομμένα σε λεπτές φέτες
2 κ.σ. μαρμελάδα αχλάδι, ή άλλη που να ταιριάζει με το αχλάδι(δική μου προσθήκη)
2 κ.σ. νερό (επίσης δική μου προσθήκη)



Προθερμαίνετε τον φούρνο, πάνω κάτω αντίσταση στους 210 C 425 degrees F. Gasmark 7

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα υλικά της ζύμης, προσθέτουμε το βούτυρο, λειώνοντας το με πιρούνι ή κόφτη ζύμης.

Στρώνουμε με τα δάκτυλά μας τη ζύμη, που είναι αρκετά ψιχουλιαστή, σε μία ταρτιέρα με αποσπώμενο πάτο αν έχουμε, διαφορετικά σε μια οποιαδήποτε ταρτιέρα ελαφρά βουτυρωμένη
Τοποθετείστε τα κομμένα αχλάδια (μην αρχίσετε να τρώτε κομματάκια, δεν θα σας φτάσουν - το έκανα-) μέσα σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέστε, την ζάχαρη, το corn flour, το τζίντζερ και την κανέλα, ανακατέψτε με τα χέρια σας καλά έτσι ώστε τα στερεά υλικά να «καθίσουν» πάνω στα αχλάδια.
Βάλτε τα αχλάδια στην ταρτιέρα με την ζύμη, κυκλικά ξεκινώντας από έξω προς τα μέσα και τοποθετώντας τη μεγάλη πλευρά του κάθε κομματιού προς την εξωτερική πλευρά της τάρτας, όσο πιο κοντά μπορείτε το ένα με το άλλο.
Συνεχίστε με τον δεύτερη σειρά από τα αχλάδια προσέχοντας η μία να εφάπτεται με την άλλη μέχρι να γεμίσει η ταρτιέρα.
Με τα μικρά κομμάτια που σας περίσσεψαν, γεμίστε το κέντρο της τάρτας.
Ψήστε στον προθερμασμένο φούρνο για 45-55 λεπτά.
Όταν η τάρτα είναι έτοιμη, λιώστε την μαρμελάδα με τις 2 κουταλιές νερό και με ένα πινελάκι καλύψτε την επιφάνεια των αχλαδιών όσο η τάρτα όσο είναι ζεστή.

Καραμελώνει τέλεια!

Μπορείτε να τη σερβίρετε με παγωτό, αλλά και μόνη της είναι γευστικότατη!

Pears are one of the most wonderful fruits. Their sweet flavor and juicy tender texture are delicious in every recipe, from desserts to salads to main dishes.

They are perfect for fall recipes.

Pear tart with pecan crust adopted  and revised from http://savoringtimeinthekitchen.blogspot.com/2010/09/pear-tart-with-pecan-crust.html

For the Tart:


2 heaping teaspoons of crystallized ginger, chopped fine
2 tablespons corn starch
2/3 cup sugar
6 pears (I used Barlett but Anjou and Bosch would work well also), peeled, cored and cut into thick slices

For the Crust:

1/2 cup pecans, chopped fine in a food processor
1 cup flour
1/2 stick (4 tablespoons) cold butter, cut into small pieces
1/4 cup sugar

Preheat the oven to 425 degrees F.
Combine the crust ingredients in a medium bowl and cut in the butter with a pastry cutter or fork. Pat firmly into the bottom and sides of a tart pan with removable bottom
Put the pear slices into a large bowl and add the sugar, corn starch and ginger and toss until mixed together.
Place the pears in concentric circles in the prepared tart crust starting at the outside and placing largest end of each slice toward the outside of the tart, placing them as tightly together as you can. Continue with a second row overlapping the first row by about one inch. Continue until the tart pan is full of pears, using small pieces to fill the center.
Bake in preheated oven for 45-55 minutes.
In a small pan dissolve the marmalade with the water over medium heat, brush over the tart when is still warm.
 Allow to cool before serving.