Κυριακή, 27 Φεβρουαρίου 2011

Scones και άλλα.......

Αν και έχει περάσει αρκετός καιρός από τότε που κόψαμε την πίτα μας, θα ήταν μεγάλη παράλειψη να μην αναφερθώ έστω και σε συντομία σε εκείνη τη βραδιά.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Γιώργο, για την ιδέα, τη δημιουργία το κέφι και την περισσή φροντίδα καθώς και για το εξαιρετικό λάδι και σαπούνι από την πατρίδα του.
Την Ξανθή για την ιδιαίτερη μαρμελάδα, που φρόντισε να πάρουμε όλοι μας, ακόμη και οι συνοδοί μας, την Βίκυ για τα μπισκότα γούρια, την Μανουσίνα για την όμορφη κάρτα-ποδιά που στολίζει την κουζίνα μου, τις καταπληκτικές βασιλόπιτες των, " Συνταγές της καρδιάς" της Νίκης και της Αθηνάς και την Μαρία για το γευστικότατο αμυγδαλωτό της.


Ξεχωριστά θα ευχαριστήσω την Ξανθή, για το καταπληκτικό γλυκό σύκο ( που θυμήθηκε ότι μου αρέσει και μου το φύλαξε) και την πραγματικά ιδιαίτερη μαρμελάδα ακτινίδιο.
Μακάρι να μαζευόμαστε πιο συχνά με η χωρίς αφορμή και να τα λέμε.
Γιώργο ξανά σ' ευχαριστώ.
Πάμε τώρα σε συνταγούλα από τον Στέλιο Παρλιάρο( εντάξει Βασιλικούλα?)  για σκονς ή σκόυνς
Τα σκόνς ή σκόυνς οι μισοί Άγγλοι επιλέγουν την μια προφορά και  οι άλλοι μισοί την άλλη, είναι Σκοτσέζικης προέλευσης αλλά έχουν γίνει ιδιαίτερα δημοφιλή και στην Αμερική, την Νέα Ζηλανδία, την Ιρλανδία, την Αυστραλία, ως συνοδευτικό τσαγιού αλλά και πρωινού.
Μπορεί να είναι γλυκά ή αλμυρά και συχνά είναι γεμισμένα με σταφίδες, τυρί, ακόμη και κρεμμύδι και μπέικον.

Η συνήθης πρώτη ύλη είναι αλεύρι από σιτάρι ή και πλιγούρι βρώμης και πολλές φορές γίνονται από  άλευρο πατάτας. ( σε αυτή την περίπτωση τηγανίζονται).
Τα έφτιαξα ένα απόγευμα , με τσάι συνοδευμένα με κρέμα και μαρμελάδες και ένα πρωί σε φίλους που πρότειναν να τα συνοδεύσουμε με βούτυρο και μέλι, που μου άρεσαν πολύ αλλά και σοκολάτα που δεν με βρήκε ιδιαίτερη σύμφωνη και σε γεύση αλλά και σε στομάχι και δεν δοκίμασα. Οι συνδυασμοί είναι άπειροι!

Καλό είναι να τα καταναλώσετε την ίδια μέρα ή ακόμη καλύτερα μόλις βγουν από τον φούρνο.
Υλικά (για 15 - 18 τεμ.):
270 γρ. αλεύρι
1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
40 γρ. ζάχαρη
50 γρ. βούτυρο αγελαδινό, τεμαχισμένο σε κύβους
150 γρ. γάλα φρέσκο
1 αυγό, κατά προτίμηση βιολογικό, ελαφρώς χτυπημένο
Διαδικασία:
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το αλάτι, το μπέικιν πάουντερ και τη ζάχαρη. Προσθέτουμε τα κυβάκια βουτύρου και «τρίβουμε» το μείγμα με τα χέρια μας μέχρι να θυμίζει ψίχουλα ψωμιού.
Προσθέτουμε το γάλα σιγά σιγά ζυμώνοντας παράλληλα με το χέρι.
Η ζύμη είναι έτοιμη όταν είναι μαλακή αλλά όχι πολύ λεία. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C.

Σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε με τον πλάστη τη ζύμη σε φύλλο πάχους 5 εκ.
Με κουπ πατ διαμέτρου 5 εκ. περίπου (ή χρησιμοποιώντας ως οδηγό το στόμιο από 1 ποτήρι σωλήνα) κόβουμε μικρούς δίσκους.
Τους βάζουμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και μ' ένα πινέλο τους αλείφουμε με το χτυπημένο αυγό.

Ψήνουμε για 15 - 20 λεπτά έως ότου πάρουν χρυσαφί χρώμα. Βγάζουμε τα σκόουνς από το φούρνο και τα ακουμπάμε σε σχάρα για να κρυώσουν.
Τα κόβουμε στη μέση και τα αλείφουμε με βούτυρο, με ξινόκρεμα, με μαρμελάδα ή τα συνοδεύουμε με τυριά. 

For 15-18 scones
270 gr flour
1/2 tsp salt
1 tsp bacin powder
40 gr sugarbreadcumbs
50 gr butter cut into small lumps ( room temperature)
150 gr fresh milk
1 egg lightly bitten

Sift and mix in a bowl the flour, salt , sugar and bacin powder, add the butter and lightly rub it in until the mixture looks like breadcumbs. Add the milk , when it begins to come together, check the dough, it should be soft but not sticky.

Preheat the over at 200 C
Shape the dough into a round with your hands and place it on a lightly floured surface.
Flour the rolling pin and lightly roll out the dough.
Take a great care not to roll the dough any thinner than 1 inch, best results in 5 cm, this is the secret of well risen scones.

Pat dough into a 2cm-thick round. Using a 5cm (diameter) round cutter, cut out 12 rounds. Press dough together and cut out remaining 4 rounds. 
Place on a cookie sheet (preferably lined with parchment paper), about 1 inch apart.  Brush with the egg wash. Bake until golden, about 15 to 20 minutes. Cool for 5 minutes and serve warm or at room temperature.

Τετάρτη, 16 Φεβρουαρίου 2011

Βελουτέ σούπα καρότου/Carrot soup



Μια που στο προηγούμενο Taste ασχοληθήκαμε με τις σούπες και είναι μία εξαιρετική πηγή βιταμινών χωρίς θερμίδες, σας προτείνω μία εξαιρετικά φίνα σουπίτσα!
Καροτόσουπα βελουτέ
5καρότα βιολογικά
1 κρεμμύδι μέτριο ψιλοκομμένο
1 πατάτα κομμένη σε κύβους
1 εκ πιπερόριζα (τζίντζερ) ή 10 γρ. σε σκόνη
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. σπόρους κόλιανδρου
1 λίτρο ζωμός λαχανικών κατα προτίμηση σπιτικό (ακολουθεί συνταγή)
1/2 ματσάκι κόλιαντρο ή μαϊντανό
αλάτι, πιπέρι
2 κ.σ. ξινή κρέμα γάλακτος ή γιαούρτι
Ξεφλουδίζουμε και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι
Καθαρίζουμε τα καρότα και τα κόβουμε σε ροδέλες, καθαρίζουμε τη πατάτα και την ψιλοκόβουμε. 
Ξεφλουδίζουμε και τρίβουμε την πιπερόριζα.
Ζεσταίνουμε το λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι και τον κόλιαντρο στη συνέχεια προσθέτουμε τα καρότα, την πατάτα και την πιπερόριζα, ανακατεύοντάς τα για 5 λεπτά.
Προσθέτουμε το ζωμό και χαμηλώνουμε τη φωτιά, σιγοβράζουμε για 30 λεπτά. Μετά τα 30 λεπτά πολτοποιούμε τη σούπα μας ή με μίξερ ράβδου ή σε επεξεργαστή τροφίμων. Ξαναβάζουμε στη κατσαρόλα μας και προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο κόλιαντρο, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να πάρει άλλη μια βράση.
Βάζουμε τη σούπα σε μικρά μπολ και σερβίρουμε με την ξινή κρέμα ή γιαούρτι.
Εάν η σούπα μας είναι το κύριο γεύμα μας , που θα μπορούσε, συνοδεύουμε με ένα  ποτήρι, Ρετσίνα, θα διάλεγα Μάρκου, Αττικό αμπελώνα η Ισπανικά Fino Sherry, η Vin Jaune της Jura ακόμη ακόμη και με μια Sercial Μαδέρα



Creamy Carrot soup with ginger and coriander
Rich healthy soup everyone will love! Perfect for lunch or light dinner.  Best served with freshly baked bread!

Ingredients
5big(organic)carrots sliced
1small potato cut into cubes
1onion,chopped
2tbsp olive oil
1llb vegetable stock preferable homemade (recipe follows)
coriander or parley 1/2  bunch
salt pepper olive oil
sour cream or yogurt
Method
Peel and chop the onions. Heat the olive oil in a soup pan and fry the onion for 3-5 minutes. Add the carrots and the potato and fry for another 3 minutes. Add the coriander seeds and grated ginger swirl around for 2 minutes . Add stock and bring to boil, then reduce the heat and cook for about 30min. Puree the soup in the pot  or in the  food processor until the soup is smooth. Add the fresh coriander, seasoning and let it boil for 1 more minute.
Garnish with fresh coriander and if u like with a spoon of yogurt or sour cream
Serve with fresh bread and a glass of Retsina Markou, Attica Vineyards or Fino Sherry, or Vin Jaune, Jura or even a Sercial Madera

Για τον σπιτικό ζωμό λαχανικών
Τσιγαρίζουμε 1κρεμμύδι, 1πράσο και 1καρότο ψιλοκομμένα  σε ελάχιστο ελαιόλαδο, σβήνουμε με λευκό κρασί, προσθέτουμε 2,5 λίτρα νερό και 1 ματσάκι μυρωδικών, από σέλινο, σέλερι, μαϊντανό, θυμάρι, 1δαφνόφυλλο και τα βράζουμε για 30 λεπτά. Σουρώνουμε το ζωμό σε ψιλό σουρωτήρι.
Αυτή είναι μία βάση που ανάλογα με τη χρήση της μπορείτε να προσθεαφαιρέσετε υλικά, στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν έβαλα δάφνη και θυμάρι.
Homemade vegetable stock

We saute 1onion diced, 1leek sliced 1 and carrot diced, in 2 tbsp. of oil oil in a large pot, we add white wine and leave it for a few minutes so  the alcohol will evaporate.
Add 2,5lt water and a bunch of greens, such as, celery, parsley, thyme, 1 bay leaf, let it boil for 30 minutes.Strain through a sieve, pressing the vegetables to extract all the flavour. Refrigerate for 2 days or freeze.
Depending on the use ,you can change the choice of the greens.
At this case I left out the bay leaf and the thyme.

Δευτέρα, 14 Φεβρουαρίου 2011

Δείπνο για 2

Καλημέρες και καλησπέρες

Είτε γιορτάζετε είτε όχι, πάντα υπάρχει αφορμή για ένα 'δείπνο για δυο', κατεβάστε το 5 τεύχος του Taste Advisor και καλή επιτυχία!

Φιλιά πολλά, γλυκά και ζεστά!

Πέμπτη, 10 Φεβρουαρίου 2011

"Εγχειρίδιον Ανδριώτικης Κουζίνας"


Καλημέρες καλημέρες!

Να δω πότε θα σας μαγειρέψω, μα έλα που έρχεται η μια εκδήλωση μετά την άλλη.

Παρουσίαση βιβλίου λοιπόν της κ. Β. Παλαιοκρασσά, με θέμα:




Εξαιρετικό βιβλίο από όλες τις απόψεις, βιβλιοδεσία, εικονογράφηση αλλά και συνταγές.
Το βιβλίο περιλαμβάνει 80 συνταγές (σούπες, σαλάτες και χόρτα, καθημερινά πιάτα, πιάτα Κυριακών και εορτών, γλυκά και ποτά) της νήσου Άνδρου. Η συλλογή μυεί τον αναγνώστη στις γαστρονομικές διαδρομές της καθημερινότητας και των εορτών, ακολουθώντας τους μήνες και τις εποχές του χρόνου. Η έκδοση περιλαμβάνει εισαγωγή για τα υλικά και τα εργαλεία της ανδριώτικης κουζίνας. 

Την ευχαριστώ πολύ και για την συμμετοχή στα δώρα της κοπής της πίτας μας, με ένα από τα βιβλία της.

Φιλιά ηλιόλουστα! 
Y.Σ.  Εντυπώσεις συνεδρίου στην επόμενη ανάρτηση!

Παρασκευή, 4 Φεβρουαρίου 2011

Στο ΑΝΕΤΟΝ του Βασίλη Καλλίδη

Καλημέρες!

Χάθηκα όμως για καλό σκοπό, το συνέδριο ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρον και θα σας ενημερώσω σε επόμενη ανάρτηση.
Σήμερα όμως ξέροντας την αγάπη σας για την γεύση και το καλό κρασί, θα σας προτείνω μία ενδιαφέρουσα εκδήλωση που συνδυάζει εξαιρετικά και τα δυο.
Στο παρελθόν έχω αναφερθεί στο εστιατόριο 'Ανετον και στον Βασίλη Καλλίδη.
Κατά την γνώμη μου διαφοροποιείται και ξεχωρίζει για την εξαιρετική επιλογή πρώτης ύλης και τον απλό αλλά γευστικό τρόπο παρασκευής.
Το επιλεγμένο μενού για αυτή τη βραδιά συνδυάζεται αρμονικά με κρασιά του Γιώργου Βασιλείου.
Φιλιά μέχρι αύριο!!!!
Οι κρατήσεις είναι απαραίτητες