Γεια σας γεια σας,
Με ανοιξιάτικους, χαιρετισμούς, διάθεση, κούρεμα που δεν σας το δείχνω ακόμη και ανεβασμένη ψυχολογικά, σας κερνάω νηστίσιμη τάρτα με όλα τα καλά.
Η συνταγή είναι του Στέλιου Παρλιάρου, έκανα κάποιες μικρές αλλαγές και το αποτέλεσμα σας το συστήνω ανεπιφύλακτα, όσοι δε δεν νηστεύετε συνοδέψτε τη και με παγωτάκι.
Τάρτα με ξερά φρούτα στον φούρνο/ Dried fruit tart
12-14 μερίδες, φόρμα τάρτας 25-27 εκατοστά.
Για τη ζύμη
400 γρ. αλεύρι (μου πήρε παραπάνω, αλλά θα το δείτε με το μάτι, η ζύμη να είναι μαλακή)
120 γρ. ελαιόλαδο, ελαφρύ
120 γρ. ζάχαρη άχνη
120 γρ. χυμό πορτοκαλιού
60 γρ. αμυγδαλόσκονη, αλεσμένη στο μπλέντερ
ξύσμα από 1 λεμόνι
1 κουτ. γλυκ. μπέκιν πάουντερ.
Για τη γέμιση
45ο γρ. δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι
450 γρ. βερίκοκα χωρίς κουκούτσι
100 γρ. σταφίδες ξανθές
2 ξυλάκια κανέλα
150 γρ. ρούμι
350 γρ. γλυκό λευκό κρασί ( έβαλα Σαμιώτικο)
Από το προηγούμενο βράδυ, βάζουμε σε ένα μπολ τα φρούτα, την κανέλα, το ρούμι και το κρασί. Τα αφήνουμε να απορροφήσουν όλα τα υγρά, εάν μείνουν τα στραγγίζουμε, η συνταγή έλεγε να τα βράσουμε λίγο για να εξατμισθούν αλλά φοβήθηκα μήπως γίνουν (παπαρέ) και τα στράγγιξα.( φύλαξα το μυρωδάτο υγρό και θα σκεφτώ τι θα το κάνω)
Ζύμη
Σε ένα μπολ βάζουμε το χυμό με το ελαιόλαδο και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε πολύ καλά με σύρμα.Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε πολύ καλά με το χέρι.
Φτιάχνουμε μία μαλακή ζύμη και την τοποθετούμε ανάμεσα σε δύο μεμβράνες (rap) για να ανοίξει καλύτερα. Ανοίγουμε 2 λεπτά φύλλα. Αφαιρούμε την μεμβράνη και τοποθετούμε την ζύμη αναποδογυρίζοντάς τη στην ταρτιέρα. Στρώνουμε καλά και αφαιρούμε τη ζύμη που εξέχει. Στην συνέχεια γεμίζουμε με τα φρούτα.
Καλύπτουμε με το δεύτερο φύλλο και πιέζουμε τις άκρες της περιφερειακά ώστε να κολλήσουν με το άλλο φύλλο. Τρυπάμε την επιφάνειά της με ένα πιρούνι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 για 50-60 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει και πασπαλίζουμε με ζάχαρη.
Όνειρο!!!!
INGREDIENTS
Serves 12 to 14.
All-purpose flour, for surface and powder sugar for sprinkling
For the pastry
400 γρ. flour
120 gr. light olive oil
120 gr. powdered sugar
120 gr. orange juice
60 gr. almond paste
1 lemon zest grated
1tsp. bakin powder
For the filling
45ο gr. pitted dried prunes
450 γρ. pitted dried apricots
100 gr. blond raisins
2 cinnamon sticks
150 gr.white rum
350 gr. sweet wine
Soak the dried fruit, cinnamon sticks in rum and wine from the night before so they will absorb the liquid.
If there is liquid left strain it.
Dough
Mix with an egg beater, the olive oil, orange juice and powdered sugar in a bowl.
Add the rest off the ingredients and mix well by hand
On a lightly floured surface, roll pastry in 2 ,26 cm- circles, 1/8 inch thick. Use rap in between so it will be more manageable.
Fit the one circle into the tart plate and remove the rap, fill with the fruit and cover with the other pastry circle . Use a fork to poke the top of the tart so the steam will get through.
Trim dough flush with top edge of pan.
Bake In a preheated oven for 50-60 min, at 170˚C