Δευτέρα, 21 Μαρτίου 2011

Τάρτα με ξερά φρούτα στον φούρνο/ Dried fruit tart

Γεια σας γεια σας,

Με ανοιξιάτικους, χαιρετισμούς, διάθεση, κούρεμα που δεν σας το δείχνω ακόμη και ανεβασμένη ψυχολογικά, σας κερνάω νηστίσιμη τάρτα με όλα τα καλά.

Η συνταγή είναι του Στέλιου Παρλιάρου, έκανα κάποιες μικρές αλλαγές και το αποτέλεσμα σας το συστήνω ανεπιφύλακτα, όσοι δε δεν νηστεύετε συνοδέψτε τη και με παγωτάκι.

Τάρτα με ξερά φρούτα στον φούρνο/ Dried fruit tart


12-14 μερίδες, φόρμα τάρτας 25-27 εκατοστά.

Για τη ζύμη

400 γρ. αλεύρι (μου πήρε παραπάνω, αλλά θα το δείτε με το μάτι, η ζύμη να είναι μαλακή)
120 γρ. ελαιόλαδο, ελαφρύ
120 γρ. ζάχαρη άχνη
120 γρ. χυμό πορτοκαλιού
60 γρ. αμυγδαλόσκονη, αλεσμένη στο μπλέντερ
ξύσμα από 1 λεμόνι
1 κουτ. γλυκ. μπέκιν πάουντερ.

Για τη γέμιση

45ο γρ. δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι
450 γρ. βερίκοκα χωρίς κουκούτσι
100 γρ. σταφίδες ξανθές
2 ξυλάκια κανέλα
150 γρ. ρούμι
350 γρ. γλυκό λευκό κρασί ( έβαλα Σαμιώτικο)

Από το προηγούμενο βράδυ, βάζουμε σε ένα μπολ τα φρούτα, την κανέλα, το ρούμι και το κρασί. Τα αφήνουμε να απορροφήσουν όλα τα υγρά, εάν μείνουν τα στραγγίζουμε, η συνταγή έλεγε να τα βράσουμε λίγο για να εξατμισθούν αλλά φοβήθηκα μήπως γίνουν (παπαρέ) και τα στράγγιξα.( φύλαξα το μυρωδάτο υγρό και θα σκεφτώ τι θα το κάνω)


Ζύμη

Σε ένα μπολ βάζουμε το χυμό με το ελαιόλαδο και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε πολύ καλά με σύρμα.Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε πολύ καλά με το χέρι.
Φτιάχνουμε μία μαλακή ζύμη και την τοποθετούμε ανάμεσα σε δύο μεμβράνες (rap) για να ανοίξει καλύτερα.  Ανοίγουμε 2 λεπτά φύλλα.  Αφαιρούμε την μεμβράνη και τοποθετούμε την ζύμη αναποδογυρίζοντάς τη στην ταρτιέρα.  Στρώνουμε καλά και αφαιρούμε τη ζύμη που εξέχει.  Στην συνέχεια γεμίζουμε με τα φρούτα.
Καλύπτουμε με το δεύτερο φύλλο και πιέζουμε τις άκρες της περιφερειακά ώστε να κολλήσουν με το άλλο φύλλο.  Τρυπάμε την επιφάνειά της με ένα πιρούνι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 για 50-60 λεπτά.  Αφήνουμε να κρυώσει και πασπαλίζουμε με ζάχαρη.
Όνειρο!!!!


INGREDIENTS
Serves 12 to 14.
All-purpose flour, for surface and powder sugar for sprinkling
For the pastry
400 γρ. flour
120 gr. light olive oil
120 gr. powdered sugar
120 gr. orange juice
60   gr. almond paste 
1 lemon zest grated
1tsp. bakin powder
For the filling
45ο gr. pitted dried prunes
450 γρ. pitted dried apricots
100 gr. blond raisins
2 cinnamon sticks
150 gr.white rum
350 gr. sweet wine
Soak the dried fruit, cinnamon sticks in rum and wine from the night before so they will absorb the liquid.
If there is liquid left strain it.


Dough
Mix with an egg beater, the olive oil, orange juice and powdered sugar in a bowl.
Add the rest off the ingredients and mix well by hand
On a lightly floured surface, roll pastry in 2 ,26 cm- circles, 1/8 inch thick. Use rap in between so it will be more manageable. 
Fit the one circle  into the tart plate and remove the rap, fill with the fruit and cover with the other pastry circle .  Use a fork to poke the top of the tart  so the steam will get through. 
Trim dough flush with top edge of pan. 
Bake In a preheated oven for 50-60 min, at 170˚C


Δευτέρα, 14 Μαρτίου 2011

Τάρτα Αμυγδάλου/Almond Tart


Μέρες και νύχτες απουσίας……
Καινούργιοι στόχοι, νέα ξεκινήματα, παλιά που ολοκληρώνονται και ξανασυναντιόνται και γω στη μέση με χαρά να προσπαθώ να τα προλάβω όλα και σας μαζί.
Μου λείψατε αν και πέρναγα αργά το βράδυ ή νωρίς το πρωί από όλες τις κουζίνες σας, μύριζα, θαύμαζα, έπαιρνα μεζεδάκι και βουρ για τις δουλειές.
Η Καθαρά Δευτέρα με βρήκε με μία εξαιρετική γαστρεντερίτιδα σε μορφή ίωσης και έχασα και τα λιγοστά κιλά που είχα, ταραμοσαλάτα δεν δοκίμασα ποτέ ούτε και τίποτα άλλο, φρυγανιά όμως σε όλες της τις μορφές δεν μπορώ να πω έφαγα και ξαναέφαγα.  Δεν πειράζει όμως και του χρόνου να είμαστε καλά.
Στενάχωρες μέρες και προβληματικές με όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, θα ψάξω όμως να βρω τη χαραμάδα της αισιοδοξίας και από κει θα κρατηθώ και θα συνεχίσω.  Η ζωή θέλει ματιά καθαρή, αισιοδοξία και ψυχραιμία και βλέπουμε……
Μικρά όνειρα, στόχους καθημερινούς και πολλή αγάπη.

Ήθελα γλυκάκι το ΣΚ, εύκολο γρήγορο και φίνο, πάμε λοιπόν για μία αμυγδαλόπιτα.

Σας κερνάω λοιπόν!


Υλικά για 12 μερίδες/ Συνταγή Στέλιου Παρλιάρου

150 γρ. ηλιέλαιο ή ελαφρύ ελαιόλαδο
300 γρ. φρέσκος χυμός πορτοκαλιού
2 κ. σ. Grand Marnier
200 γρ, ζάχαρη άχνη
ξύσμα από ένα λεμόνι, ακέρωτο
400 γρ. αμύγδαλα λευκά τριμμένα στο μπλέντερ σε σκόνη
100 γρ. αλεύρι
1 κ.γ. μπέκιν πάουντερ
30 γρ. αμύγδαλα φιλέ για πασπάλισμα
άχνη επίσης για πασπάλισμα

Διαδικασία
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C.
Σε ένα μπολ βάζουμε το λάδι, το χυμό πορτοκαλιού,  το λικέρ, την άχνη και ανακατεύουμε με έναν αυγοδάρτη.
Ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά με μια σπάτουλα.
Λαδώνουμε με ένα πινέλο και στην συνέχεια αλευρώνουμε μια ταρτιέρα διαμέτρου 26 εκ. και αδειάζουμε μέσα το μείγμα.
Πασπαλίζουμε με τα φιλέ αμύγδαλα και ψήνουμε στο φούρνο για 40-45 λεπτά.
Την αφήνουμε να κρυώσει και πασπαλίζουμε με ζάχαρη

Κι όπως λέει και η βαφτισιμιά μου Buon Appetito

Almond Tart


150 gr. sun flower oil or light olive oil
300 gr. fresh orange juice
2 Tablespoons Grand Marnier
200 gr. powdered sugar
zest of one lemon preferably bio
400 gr blanched almonds finely ground
100 gr. flour
1 tsp bakin powder
30 gr.sliced almonds for topping
powder sugar for topping


Preheat oven at 170°C.
In a bowl mix oil, orange juice, Grand Marnier  and powdered sugar with an egg beater.
Pour in the rest of the ingredients and mix with a spatula.
Grease and flour a 26 inch tart shell.
Add the filling, cover with the sliced almonds and bake for 40-45 minutes.
Let it cool and sprinkle with powder sugar

Enjoy!


Παρασκευή, 4 Μαρτίου 2011

Καλή Σαρακοστή

Καλησπέρες και καλή Σαρακοστή σε όλους!
Προτάσεις για την Σαρακοστή και τα έθιμα στο 6ο τεύχος του Taste Advisor, μπορείτε να το κατεβάσετε σε pdf η να το διαβάσετε στο Scribd.




Φιλιά σε όλους!