Καλησπέρες,
Αλμυρό Τζιζκεικ, εύκολο και δροσερό!
Τιπάκι: όταν στρώνετε το μείγμα των τυριών κάντε το με πολύ μαλακές κινήσεις
γιατί μπορεί να κολλήσει το παξιμάδι και το αποτέλεσμα να μην είναι το καλύτερο….
Μπορείτε να κάνετε το ίδιο σε ατομικά σφηνάκια για πρώτο σε μπουφέ
Η συνταγή είναι της Μυρσίνης Λαμπράκη
Υποσχέθηκα
ότι θα είμαι εδώ συχνότερα και το προσπαθώ……
Και μια και
ο καιρός θυμίζει καλοκαιράκι και σιγά σιγά βγαίνουν οι καρέκλες και τα
τραπεζάκια έξω, πάμε να δροσιστούμε και να δροσίσουμε τους φίλους μας.
Αλμυρό Τζιζκεικ, εύκολο και δροσερό!
Υλικά
- 4 κ.σ. ξινομυζήθρα ή κατίκι έβαλα κατίκι
- 3 κ.σ. φέτα τριμμένη, έβαλα μανούρι
- Προσέθεσα ένα γιαούρτι στραγγιστό
- 20- 30 ντοματίνια κομμένα στη μέση
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. κάπαρη ψιλή
- 1 κ.γ. ρίγανη ή θυμάρι
- 1 κ.γ. μέλι
- 2 κ.γ. ζάχαρη καστανή
- 2 κ.σ. μπαλσαμικό ξύδι
- 1 μικρό τσαμπάκι ντοματίνια (για διακόσμηση)
- Αλάτι
- Πιπέρι
Για τη βάση:
- 4 ντάκους κρίθινους, τριμμένους στο multi
- 2 κ.σ. καρύδι χοντροτριμμένο
- 8-10 κ.σ. ελαιόλαδο
- Αλάτι
- Πιπέρι
·
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
·
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το τριμμένο παξιμάδι με
το χοντροκομμένο καρύδι, το ελαιόλαδο, το αλάτι και το πιπέρι. Σε ένα
δεύτερο μπολ ενώνουμε την ξινομυζήθρα ή το κατίκι, με την φέτα και το γιαούρτι
·
Παίρνουμε μικρά ατομικά φορμάκια με αποσπώμενο
στεφάνι ή ένα μεγάλο στεφάνι [τσέρκι] του τσιζ κέικ και τα τοποθετούμε σε
πιατέλα ή σε χωριστά πιατάκια, ανάλογα τι χρησιμοποιούμε. Φτιάχνουμε στη βάση
ένα στρώμα από το μίγμα του παξιμαδιού και το πιέζουμε ελαφρά ώστε να κάτσει.
Το πάχος του δεν πρέπει να ξεπερνά τα 2-3 εκ. Από πάνω στρώνουμε το μίγμα
των τυριών (προσεκτικά γιατί κολλάει στο παξιμάδι) και βάζουμε στο ψυγείο για να παγώσουν και να σφίξουν για 30 λεπτά.
·
Σε ένα τηγάνι βάζουμε δύο κουταλιές ελαιόλαδο,
προσθέτουμε τα ντοματίνια, το μέλι, το ένα κουταλάκι καστανή ζάχαρη, το ξύδι,
το αλάτι, το πιπέρι, λίγο μπαλσάμικο και δουλεύουμε το μίγμα για 3-4 λεπτά σε
δυνατή θερμοκρασία να καραμελώσει.
·
Ξεφορμάρουμε το τσιζ κέικ, περιχύνουμε με την
σάλτσα ντομάτας, πασπαλίζουμε με ρίγανη ή θυμάρι και κάπαρη.
·
Αν θέλουμε να διακοσμήσουμε το τσιζ κέικ βάζουμε
σε ένα τηγάνι το υπόλοιπο ελαιόλαδο μαζί με την υπόλοιπη καστανή ζάχαρη.
Ακουμπάμε το τσαμπάκι με τα ντοματίνια και το γλασάρουμε ελαφρά για 2-3 λεπτά
γυρίζοντάς το από όλες τις μεριές. Στολίζουμε το τσιζ κέικ και σερβίρουμε
αμέσως.
Μπορείτε να κάνετε το ίδιο σε ατομικά σφηνάκια για πρώτο σε μπουφέ
Η συνταγή είναι της Μυρσίνης Λαμπράκη
Σας φιλώ με μια φωτογραφία που τον τελευταίο καιρό, αγαπώ πολύ!
Να είστε καλά και να έχετε, δύναμη, καθαρή ματιά και κρυφή αισιοδοξία!