Τετάρτη, 22 Αυγούστου 2012

Κολοκυθάκια γεμιστά, καλοκαιρινά, νόστιμα και μαμαδίστικα


Καλημέρες καλησπέρες, ανάλογα την διάθεση και όχι την ώρα.

Αγαπημένο μου μαμαδίστικο φαγητό για να μην πω της γιαγιάς.
Μου θυμίζει τον πατέρα μου που λάτρευε τα αυγολέμονα και ως γνήσια κόρη του πήρα όλα του τα χούγια, γενετικά αλλά και επιλεκτικά.

Λατρεύω τα φαγητά με αυγολέμονο και τα γεμιστά κολοκυθάκια είναι απόλυτα συνυφασμένα με το Ελληνικό καλοκαίρι.

Είμαι σίγουρη ότι όλοι και όλες έχετε τη δική σας εκδοχή για το συγκεκριμένο φαγητό αλλά για αυτούς που δεν έχουν πειραματισθεί μαζί του ακολουθεί εύκολη συνταγή με εξαιρετικό αποτέλεσμα.

Κολοκυθάκια γεμιστά στην κατσαρόλα

Υλικά

1 ½ κιλό μέτρια ίδιου μεγέθους στο βαθμό που γίνεται κολοκύθια
500 γραμμ κιμά μοσχαρίσιο ή και μισό μισό μοσχάρι, χοιρινό
½ φλιτζάνι τσαγιού ρύζι καρολίνα
½ φλιτζάνι τσαγιού λάδι
1 μέτριο κρεμμύδι τριμμένο
1 ντομάτα τριμμένη
2 κ.σ μαϊντανό ψιλοκομμένο
Αλάτι πιπέρι
5,6 φυλλαράκια δυόσμου ψιλοκομμένα

Για το αυγολέμονο
1 κρόκο αυγού
2 ασπράδια
χυμό από 2 λεμόνια

Εκτέλεση

Ξύνετε εξωτερικά τα κολοκύθια και κόβετε και τις δύο άκρες προσέχοντας να ανοίξει μόνο η μία πλευρά και φυλάτε το καπάκι.

Με ειδικό εργαλείο βγάζετε το εσωτερικό από κάθε κολοκυθάκι.

Σ ένα μπόλ ανακατεύετε τον κιμά με το κρεμμύδι το ρύζι την ντομάτα και τα αρωματικά. Ρίχνετε τριμμένα και λίγα κομματάκια από το εσωτερικό του κολοκυθιού και 2 κουταλιές λάδι. Αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε καλά.

Μ ένα κουταλάκι γεμίζετε τα κολοκυθάκια τα κλείνετε με το καπάκι που έχετε φυλάξει και τα τοποθετείτε ένα ενα σε μία φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα.

Προσθέτετε το υπόλοιπο λάδι αλατίζετε τα κολοκυθάκια ρίχνετε μισό ποτήρι νερό και τα αφήνετε να σιγοβράσουν για 45 λεπτά περίπου

Ελέγχετε συχνά και προσθέτετε αν χρειάζεται νερό. Όταν βράσουν αποσύρετε από τη φωτιά.

Σ ένα μπόλ κτυπάτε τα ασπράδια μέχρι να γίνουν πυκνή μαρέγκα. Προσθέτετε σιγά τον κρόκο ενώ συνεχίζετε το χτύπημα καθώς και το χυμό λεμονιού. Στο τέλος προσθέτετε ζωμό από τη κατσαρόλα.

Περιχύνετε τα κολοκυθάκια με το αυγολέμονο και ανακινείτε τη κατσαρόλα.

Ο συνδυασμός κρασιού με αυγολέμονα είναι ιδιαίτερα δύσκολος, διαλέξτε οπωσδήποτε λευκό κρασί, ένα ωραίο Sauvignon blanc περασμένο από βαρέλι ή ένα χαρμάνι με Sauvignon blanc και κάποια ελληνική ποικιλία, όπως Ρομπόλα ή Ασύρτικο.

Δική μου επιλογή :  Καλλιστώ 2011 τιμή 8,60€ Παραγωγός: Κτήμα Μερκούρη
Ποικιλία, Ασύρτικο με Ρομπόλα



Τετάρτη, 8 Αυγούστου 2012

Τετ -α-τετ με το κύμα

Ζεστός μήνας ο Αύγουστος και ίσως ένα ιδιαίτερα ζεστό καλοκαίρι… ή εμένα μου φαίνεται έτσι….
Καλοκαίρι είναι όμως και εκτός από μάγειρέματα παρόλο που οι εποχές είναι δύσκολες όταν η περίσταση το απαιτεί μου αρέσει να δοκιμάζω καινούργιες γεύσεις σε παλιά αγαπημένα μέρη.

Πρώτη πανσέληνο του Αυγούστου με ζέστη και ένα φεγγάρι ναααα πήρα το αγόρι μου και πήγαμε… πρώτο τραπέζι πίστα στη "Γαλάζια Ακτή" στο Λαγονήσι.

Επιλογή καθόλου τυχαία μια που όποιος διαβάζει το blog ξέρει ότι η κουζίνα της Μυρσίνης και μου αρέσει και με εμπνέει και συχνά πυκνά, πειραματίζομαι μαζί της.
Πέρσι είχα ξαναπάει στον ίδιο χώρο, όταν οι επιλογές ήταν του Γιάννη Μπαξεβάνη και η κουζίνα μοντέρνα ελληνική με λίγο Κρήτη. Το φαγητό τότε ήταν εξαιρετικό, ο χώρος μαγικός και ο λογαριασμός ιδιαίτερα τσιμπημένος όπως πάντα.

Φέτος λοιπόν έχοντας διαβάσει την κριτική  του Πάνου Δεληγιάννη, στο `The Food∧Leisure Guide", πήγα προετοιμασμένη, διαβασμένη και ετοιμοπόλεμη .

Η Μυρσίνη μας υποδέχθηκε με χαμόγελο και Κρητικές λιχουδιές, νόστιμες και ιδιαίτερες. σε ένα σκηνικό που ακουμπάει το κύμα, με ένα φεγγάρι να πρωταγωνιστεί και θέα το γαλάζιο του Σαρωνικού.

Ελιδάκια μαριναρισμένα σε Κρητικό Οξύμελι με κουμ κουάτ, ξύγαλο Σητείας με Λεμοθύμαρο μας καλωσόρισαν και μας προετοίμασαν γευστικά.


Ξεκινήσαμε με  τον Ντάκο, ή αλμυρό τζήζκεικ ,  με κονφί ντομάτας και ανάλαφρη μους ξινομυζήθρας που ήταν οπτικά και γευστικά αριστούργημα, μια μαραθόπιτα, Σφακίων σερβιρισμένη με στραγγιστό γιαούρτι , με εξαιρετικό φύλο λεπτό ζυμάρι και το μάραθο να σου γαργαλάει τον ουρανίσκο και ανοίξαμε ένα Κτήμα Γεροβασιλείου - Viognier 2010 για να μας αρωματίσει ιδιαίτερα και πολυεπίπεδα.

Μια και η ζέση και η υγρασία έκαναν αισθητή την παρουσία τους, αποφασίσαμε να φάμε ελαφρά… ( α και ξέχασα να αναφέρω ότι είχαμε τελειώσει το μεσημεριανό μας φαγητό γύρω στις 7 το απόγευμα.. άρα τα περιθώρια ήταν περιορισμένα).

Ήθελα να δοκιμάσω το ροφό με τις μπάμιες αλλά δεν υπήρχε και προτίμησα το ριζότο με μικρά μελιτζανάκια, χυλωμένο σε στάκα, με δυόσμο .
'Εξαιρετικό, χυλωμένο όσο έπρεπε και εδώ θα γκρινιάξω μόνο για την παρμεζάνα, γιατί αφού η κουζίνα είναι κατά βάση Κρητική, υπάρχει εξαιρετική ξινομυζήθρα που θα μπορούσε να πάρει τη θέση της παρμεζάνας.
Ο καλός μου διάλεξε την μοσχαρίσια μπριζόλα γάλακτος μαριναρισμένη με βότανα από τα Λευκά Όρη και σάλτσα γραβιέρας, σωστή σε μέγεθος, εξαιρετικά σωστά ψημένη, με αδιάφορη γαρνιτούρα.

Κλείσαμε με σεμιφρέντο με μέλι από λεμονοθύμαρο, καραμελωμένα αμύγδαλα και σπιτική σάλτσα βερίκοκου με αρμπαρόριζα , αδιάφορο και συμπαθητικό, δεν δοκιμάσαμε τα κρητικά μυζηθροπιτάκια με μέλι, ούτε τη σφακιανή πίτα με μέλι από φασκόμηλο και καρύδια, υπήρχε και  μωσαικό, που κατά την γνώμη μου δεν είχε καμία θέση στο κρητικό μενού.


Πάμε τώρα και στα dessous


  • Ας ξεκινήσουμε από το parking, σε εστιατόριο και ξενοδοχείο αυτής της κατηγορίας δεν ήρθε κανείς ποτέ να πάρει το αυτοκίνητο και αντίστοιχα ουτε να το φέρει.
  • Το σέρβις στο ένα του σκέλος ήταν ευγενικό και αποτελεσματικό, στο δεύτερο όμως μας μίλαγε αγγλικά και αργούσε ιδιαίτερα.
  • Αρνούμαι να μου μιλάνε αγγλικά στη χώρα μου….
  • Η λίστα κρασιών όχι ιδιαίτερα μεγάλη με έμφαση στα κρασιά που συνοδεύουν το ψάρι και εξαιρετικά ακριβή.
  • Λογαριασμός ιδιαίτερα ακριβός -----πάντα ήταν αλλά δεν δικαιολογείται πια….
  • Σύνολο 133 ευρώ με κερασμένα τα γλυκά και 45 ευρώ το κρασί.

Και η μουσική.... έχουμε και Χατζιδάκι και Πλέσσα και Σπανουδάκη και Ξαρχάκο και την προτιμώ instrumental και όχι από ελληνικές ταινίες με ολίγον Χατζηδάκι

Θα ξαναπήγαινα για το ντεκόρ και τη μαγειρική της Μυρσίνης.... 

Grand Resort Lagonissi, 2291076000, www.lagonissiresort.gr

Υ.Σ.
Θέλω να αναφερθώ και σε κάτι άλλο που μάθαμε… γενικά στο ξενοδοχείο απαγορεύονται τα κατοικίδια, αναρωτιέμαι γιατί.






Πέμπτη, 2 Αυγούστου 2012

Η μαρμελάδα της "ακαμάτρας"


Καλημέρες καλημέρες! Καλό μήνα και καλό καλοκαίρι!
Για τις απουσίες δεν θα συζητήσω τώρα αλλά σε 1 μήνα από τώρα.....
Μαρμελάδα εύκολη, γρήγορη και "αποτελεσματική", συνταγή, γιαγιάς Κατερινούλας, όπου Κατερινούλα, λατρεμένο βαφτιστήρι....
Κάντε τη αν βιάζεστε, αν είστε αρχάρια, ή αρχάριος και αν είστε λιχουδάκι και τα τρώτε όλα γρήγορα αλλά αποτελεσματικά.










































Σας φιλώ γλυκά γλυκά

Μαρμελάδα της στιγμής (που καταναλώνεται φρέσκια σε 2-3 ημέρες)

2 ή 3 φρέσκα φρούτα (για ένα μικρό βαζάκι μαρμελάδας)
4 κουταλιές της σούπας ζάχαρη

Κόβουμε τα  φρούτα σε κομμάτια και τα βάζουμε στο μπλέντερ. Τα χτυπάμε λίγο ώστε  να μείνουν και κάποια κομμάτια άκοπα, πράγμα που αναδεικνύει την φρεσκάδα της μαρμελάδας.
Αδείαζουμε το περιεχόμενο σε μια κατσαρόλα και ρίχνουμε τη ζάχαρη. Δεν βάζουμε ΚΑΘΟΛΟΥ νερό. Το φρούτο θα βράσει με το δικό του χυμό.
Ανάβουμε το μάτι στο μέγιστο και ανακατέβουμε διαρκώς για να μην κολλήσει το μίγμα. Ανακατέβουμε μέχρι το μίγμα να αποκτήσει σκουρόχρωμο χρώμα και υφή όπως η μαρμελάδα. Την κάνουμε όσο δεμένη (σφιχτή) θέλουμε. Όσο περισσότερη ώρα μείνει στη φωτιά, τόσο πιό σφιχτή θα γίνει.

Προσοχή

Η μαρμελάδα αυτή πρέπει να καταναλωθεί μέσα σε 2 το πολύ 3 μέρες στην περίπτωση που θα την κρατήσουμε έξω από το ψυγείο. Αν την κρατήσουμε στο ψυγείο μπορούμε να την καταναλώσουμε μέσα σε περίπου μια εβδομάδα.