Τετάρτη, 26 Σεπτεμβρίου 2012

Ένα Καρποθέρι, μια μουσταλευριά καφές και πολλά μουστοκούλουρα!

Ο τρύγος βρίσκεται προς το τέλος του και εμείς βρήκαμε ευκαιρία για να το γιορτάσουμε! 

Ελάτε να γιορτάσετε και εσείς μαζί μας στο «ΚΑΡΠΟΘΕΡΙ 2012» που οργανώνεται  όπως κάθε χρόνο στο Κτήμα Βασιλείου, το Σάββατο 29 & την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012.

Το οινοποιείο του κτήματος Βασιλείου στο Κορωπί (1ο χλμ. Λεωφ. Κορωπίου – Μαρκοπούλου, τηλ. 210.66.27.686) θα είναι ανοιχτό για όλους τους φίλους μαςκαι τις δύο ημέρες, από τις 10 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα, για:

• πεντανόστιμη μουσταλευριά και μουστοκούλουρα φτιαγμένα με τις παραδοσιακές συνταγές της οικογένειας Βασιλείου
• γευστικές δοκιμές όλων των κρασιών του Κτήματος Βασιλείου και του Κτήματος Νέμειον
• ξεναγήσεις στις εγκαταστάσεις του οινοποιείου και στις διαδικασίες παραγωγής
• προβολή ντοκυμαντέρ για το κρασί και την οινική παράδοση της περιοχής των Μεσογείων
• έκθεση βιβλίων οίνου και διατροφής γνωστών συγγραφέων του χώρου καθώς και εξειδικευμένων αξεσουάρ κρασιού



• Το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου στις 2 μ.μ. μπορείτε να απολαύσετε ένα υπέροχο γεύμα άριστα συνδυασμένο με τα κρασιά του Κτήματος Βασιλείου (κόστος 15 ευρώ/άτομο, κράτηση απαραίτητη στο 210.66.27.686)

• Την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου στις 11 το πρωί, παρουσιάζουμε το πολυβραβευμένο εφηβικό βιβλίο της Cath Crowley και των εκδόσεων Παπαδόπουλος «Φεγγάρι στον Τοίχο» και περιμένουμε τους νεαρούς φίλους μας να ζωγραφίσουν μαζί μας graffiti με θέμα «Ένα φεγγάρι στον τοίχο γεμάτο Φώς» ενώ 

Oi λίγο μεγαλύτεροι θα απολαύσουμε τον μυρωδάτο καφέ που θα προσφέρουν τα Starbucks.

Όλο το διήμερο θα υπάρχουν ειδικές τιμές στα αξεσουάρ, τα βιβλία στους οίνους του Κτήματος Βασιλείου και του Κτήματος Νέμειον.


Η είσοδος είναι ελεύθερη στο κοινό.


Παραδοσιακή Συνταγή για Μουσταλευριά και Μουστοκούλουρα από τη γιαγιά Τασούλα Βασιλείου

Το κόψιμο του μούστου
Βάζουμε το μούστο στη φωτιά μαζί με μία κουταλιά της σούπας στάχτη ή μαρμαρόσκονη. Όταν αρχίσει να βγάζει αφρό, παίρνουμε μία τρυπητή κουτάλα και τον ξαφρίζουμε.
Η κατσαρόλα παραμένει στη φωτιά μέχρι να κατεβεί η στάθμη δύο (2) δάχτυλα παρακάτω. Σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να κατασταλάξει το μίγμα.
Τέλος κάνουμε μετάγγιση σε καθαρή κατσαρόλα.


Η ΜΟΥΣΤΑΛΕΥΡΙΑ
7 ποτήρια μούστο
1 ποτήρι αλεύρι
κανέλα
καρύδια ή αμύγδαλα κοπανισμένα
Βάζουμε το μούστο στην κατσαρόλα και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε συνέχεια με τον αυγοδάρτη ώστε να μην σβολιάσει το μίγμα.
Μόλις το μίγμα πήξει αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και σερβίρουμε σε πιατέλα. Πασπαλίζουμε τη μουσταλευριά με κανέλα και τα καρύδια ή τα αμύγδαλα.
ΤΑ ΜΟΥΣΤΟΚΟΥΛΟΥΡΑ
1 ποτήρι λάδι
1 ποτήρι μούστο (βρασμένο και κομμένο) 

1 ποτήρι ζάχαρη
1/2 φλιτζανάκι Κονιάκ
1 κ. γλ. κανέλα
1 κ. γλ. γαρύφαλλο
1 κ. γλ. σόδα
Αλεύρι «όσο πάρει» (περίπου 1 κιλό)
Σε μια λεκάνη ρίχνουμε όλα τα υγρά υλικά, την κανέλλα, το γαρύφαλλο, τη σόδα και το κονιάκ.
Στη συνέχεια ρίχνουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε σιγά-σιγά το αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια ζύμη όχι πολύ σκληρή έτσι ώστε να πλάθεται εύκολα.
Πλάθουμε κουλουράκια και τα τοποθετούμε σε λαδωμένη λαμαρίνα ή ταψί. 
Ψήνουμε στους 200ο C (ή 180ο C σε αέρα) μέχρι να ροδίσουν καλά.





 Καλή χρονιά στους οινοποιούς μας και καλό Σαββατοκύριακο σε όλους μας!

Πέμπτη, 13 Σεπτεμβρίου 2012

Καλό Φθινόπωρο


Εκτός από μαγειρέματα όταν έρχονται φίλοι στο σπίτι, ο τρόπος που τους υποδεχόμαστε μπορεί να γίνει τρυφερός και ιδιαίτερος.

Τώρα λοιπόν που αρχίζει να φθινοπωριάζει και μαζευόμαστε σιγά σιγά, μοιράζομαι μαζί σας έναν πολύ γλυκό και αρωματικό τρόπο για να υποδεχθείτε τους φίλους σας.

Τοποθετείστε στη σειρά 7 αχλάδια που θα μπορούσαν να είναι από το ίδιο χρώμα ή και διαφορετικό πάνω σε ένα ράφι, σε μια πιατέλα, στο περβάζι , προθήκη του τζακιού αν υπάρχει ή όπου εσείς θέλετε…
Στην συνέχεια με έναν μαρκαδόρο με λεπτή μύτη - από αυτούς που φεύγει το χρώμα με το πλύσιμο- γράψτε στην μπροστινή πλευρά των αχλαδιών το μήνυμα- καλωσόρισμα για τους φίλους σας.
Πιέστε τα γαρίφαλα μέσα στη σάρκα των αχλαδιών κατά μήκος των γραμμάτων, μπορείτε αν θέλετε χρησιμοποιώντας μια οδοντογλυφίδα ή μια πινέζα να ανοίξετε τις τρυπούλες από πριν έτσι ώστε να μπουν πιο εύκολα.
Αν θέλετε να τα έχετε έτοιμα από την προηγούμενη αλλά όχι νωρίτερα. 
Τοποθετήστε τα σε περίοπτη θέση και αφήστε το γλυκό άρωμα να καλωρίσει τους φίλους σας μαζί με το πικάντικο σας μήνυμα!



Η ιδέα είναι της Martha Steward

Καλό Φθινόπωρο, με αισιοδοξία, ψηλά το κεφάλι και δύναμη!



Κυριακή, 9 Σεπτεμβρίου 2012

Ένα χρόνο μετά....




Ένα χρόνο μετά...

Είμαι εδώ για να εξηγήσω την επιλεκτική μου αποχή από το μπλογκ για μεγάλο χρονικό διάστημα.. σας το είχα υποσχεθεί, γιατί ήσασταν εδώ πριν …. και μοιραζόμασταν σκέψεις, δημιουργίες, ανησυχίες, χαρές και στεναχώριες.

Κάποιοι από σας ξέρετε.. γιατί μιλήσαμε έστω και επιγραμματικά για το θέμα, κάποιοι άλλοι φανταστήκατε ότι είμαι πηγμένη στη δουλειά - που ευτυχώς ήμουν- αλλά η αιτία ήταν σοβαρή και για μένα σταθμός στην "τακτοποιημένη" ζωή μου.

9 Σεπτεμβρίου 2011 1 ώρα μετά τα μεσάνυχτα, έχασα τον παιδικό μου φίλο!…….

Είχα μόλις γυρίσει σπίτι μετά από επαγγελματικό ραντεβού…όταν χτύπησε το κινητό μου..

"Είμαστε στο Σωτηρία, χάνω τον Μιχάλη".

Το μυαλό σταματάει, το σώμα λειτουργεί μηχανικά σε 10 λεπτά φτάνω στο Σωτηρία, η αδερφή μου είναι εκεί.. ο μεγάλος μου ανηψιός και ένας συνεργάτης του Μιχάλη.
Περιμένουμε έξω από τα επείγοντα 5 λεπτά, μοιάζουν αιώνας, ρωτάω τους άλλους τι έχει συμβεί μου λένε είναι σοβαρά μάλλον έμφραγμα.

Ανοίγει η πόρτα μας φωνάζουν

" Δυστυχώς όταν τον έφεραν ήταν ήδη πολύ σοβαρά"
"Εντάξει τι πρέπει να κάνουμε τώρα"
-Κανείς δεν καταλαβαίνει τι έχει  συμβεί….  μέσα σε 5 λεπτά έχασα τον παιδικό μου φίλο και γαμπρό μου, μέσα σε 5 λεπτά η τακτοποιημένη μου ζωή γύρισε ανάποδα.

'Όλοι έχουμε βιώσει απώλεια και για τον κάθε ένα είναι σημαντικό και αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του, όταν όμως αφορά σε νέο άνθρωπο, τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα και οδυνηρά. 
Μοιάζει να επαναλαμβάνεται η ιστορία, κάπως έτσι χάσαμε τον πατέρα μου όταν ήμασταν πολύ μικρές και εκείνος εξαιρετικά νέος, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο.

Δεν το ξεπεράσαμε ποτέ….

Με τον Μιχάλη μεγαλώσαμε μαζί ήταν ο φίλος μου και ο άνδρας της αδερφής μου.
Καλός φίλος, εξαιρετικός οικογενειάρχης και άψογος επαγγελματίας, φιλότιμος, περήφανος, αξιοπρεπής, άρχοντας! 
Όλη του η ζωή τα αγόρια του και η Τέτη.

Η απώλεια τεράστια για όλους μας ιδιαίτερα για την οικογένειά του .. ο τρόπος που καθένας μας βιώνει το πένθος είναι προσωπικός και δεν σηκώνει κριτική και υποδείξεις, το πένθος έχει στάδια που δεν μπορείς να μην περάσεις, έχει θυμό, άρνηση, πίκρα, στεναχώρια και μετά πολύ μετά αποδοχή και κενό, απέραντο κενό.

Η ζωή μας συνεχίστηκε και συνεχίζεται, δύσκολα αλλά συνεχίζεται κι όπως συνηθίζω να λέω " η δύναμη της απουσίας" μπορεί να γίνει πιο δυνατή από την "παρουσία", οι γιοι της " οι ανάσες της " όπως λέει τα αγόρια μου,  όπως λέω εγώ είναι δίπλα της και εκείνη συνεχίζει, περήφανη, δυνατή, μισή αλλά συνεχίζει.

Ο Μιχάλης για μας είναι σε άλλο ένα ταξίδι, "καλές θάλασσες" όπως σου λέγαμε σε όλα τα ταξίδια σου καπετάνιε μου!

Ένα χρόνο μετά  μου ήταν πάρα πολύ δύσκολο να το μοιραστώ  αλλά σας το όφειλα…… ευχαριστώ που είστε εδώ και μου κρατάτε εξαιρετική συντροφιά.


Τετάρτη, 5 Σεπτεμβρίου 2012

Είναι σημαντική η αναγραφή της χώρας προέλευσης στα τρόφιμα;




Το ΚΕ.Π.ΚΑ. - Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών, διεξάγει, έρευνα για να διαπιστώσει πόσο σημαντική, για τους καταναλωτές, είναι η αναγραφή της χώρας προέλευσης στη σήμανση των τροφίμων. 

Οι έρευνες θα διεξαχθούν, μέσω διαδικτύου, (ιστοσελίδα ΚΕ.Π.ΚΑ., λογαριασμό ΚΕ.Π.ΚΑ. στο facebook και στο twitter κ.λπ.), μέσω τηλεφωνικών επικοινωνιών, με διανομή ερωτηματολογίων, σε μαζικούς χώρους (εργασίας, συλλόγους κ.λπ.) και με συμπλήρωση των ερωτηματολογίων, από τους καταναλωτές, που επισκέπτονται τα γραφεία του ΚΕ.Π.ΚΑ.. Τα αποτελέσματα της έρευνας θα παρουσιαστούν, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Διατροφής (16 Οκτωβρίου), με δελτία τύπου και συνεντεύξεις.

Στην έρευνα μπορούν να συμμετέχουν όλοι.
Ημερομηνία λήξης υποβολής ερωτηματολογίων: 30/09/2012

Πατήστε εδώ αν θέλετε να συμμετέχετε στην έρευνα ΚΕ.Π.ΚΑ