Δευτέρα, 31 Δεκεμβρίου 2012

Καλή Χρονιά!

Με υγεία, χρώματα, γεύσεις και όνειρα!
Βασιλόπιτα, οικογενειακή συνταγή του Στέλιου! Απλή και με σίγουρη επιτυχία!



Υλικά

4 φλιτζάνια αλεύρι
1 1/2 φλιτζάνια γάλα
2 φλιτζάνια ζάχαρη 
6 κουταλάκια baking powder
1 φλιτζάνι βούτυρο ή μαργαρίνη
1 Βανίλια 
 Ξύσµα πορτοκαλιού από 2 πορτοκάλια
3 αυγά 
ζάχαρη άχνη για πασπάλισµα 
Εκτέλεση
Ανακατεύουµε το αλεύρι τη ζάχαρη και το baking powder. 
Προσθέτουµε στο µίγµα το βούτυρο, το γάλα, τη βανίλια και το ξύσµα πορτοκαλιού.
Χτυπάµε το µίγµα για 2 λεmά και προσθέτουµε τα αυγά. 
Χτυπάµε µέχρι να γίνει το µίγµα οµοιόµορφο 
Αδειάζουµε σε βουτυρωµένο ταψάκι Νο3. 
ΨΗΝΟΥΜΕ ΣΕ ΜΕΤΡΙΟ ΦΟΥΡΝΟ Ι180 - 200 Βαθµούς) ΓΙΑ 1 ΩΡΑ 
Συνοδέψτε τη με Sparkling Ακακίες Ροζέ του κτήματος Κυρ-Γιάννη!


Και να θυμάστε τα όνειρα και η φαντασία είναι προσωπικός πλούτος!
Οδός ονείρων! Φιλιά και καλή χρονιά!


Τρίτη, 11 Δεκεμβρίου 2012

Μεξικάνικο με αφορμή γενέθλια και φίλους!

Καλημέρες, καλησπέρες και να είστε καλά!

Πριν περίπου 2 μήνες με αφορμή τα γενέθλια μου και την ανάγκη να μαζευτούμε και να περάσουμε καλά, μπήκα στην κουζίνα για την γνωστή Μεξικανοκατάσταση.
Στα χρόνια της ξενιτιάς ... χα χα χα έμαθα να αγαπάω την Μεξικάνικη κουζίνα και να πειραματίζομαι μαζί της.
Μοιράζομαι μαζί σας ένα εύκολο και "πετυχημένο" μεξικάνικο μενού που θα ζεστάνει τα στομαχάκια σας και θα ικανοποιήσει τους ουρανίσκους σας!

Πάμε λοιπόν!
Guacamole
 2 ώριμα αβοκάντο 
 1 κρεμμύδι 
 1 ντομάτα 
    αλάτι 
 1 κουταλιά της σούπας ταμπάσκο 
 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο 
    xυμό από ένα λάιμ 
Και συμπληρώνω ότι οι Μεξικάνοι προσθέτουν και ψιλοκομμένο κόλιαντρο!
Καθαρίζουμε τα αβοκάντο, χωρίζοντάς τα στα δύο και βγάζοντας τη σάρκα τους σε ένα μπολ με ένα κουτάλι.
Τρίβουμε στον τρίφτη το κρεμμύδι, το στραγγίζουμε για να μην έχει υγρά και το προσθέτουμε στο αβοκάντο.
Ραντίζουμε με το λάιμ γιατί εμποδίζει το αβοκάντο μας να μαυρίσει.
Ψιλοκόβουμε την ντομάτα και την βάζουμε κι αυτή με τα υπόλοιπα υλικά, το ταμπάσκο, το ελαιόλαδο και το αλάτι.
Τα ανακατεύουμε όλα μ' ένα πιρούνι και τα μεταφέρουμε στον κάδο ενός μούλτι.
Τα πολτοποιούμε όχι όμως να γίνουν τελείως κρέμα αλλά να κρατάνε λίγο. Σερβίρουμε το γκουακαμόλε δροσερό.

Στα ορεκτικά υπήρχαν επίσης νάτσος με λιωμένο τσένταρ και καυτερή σάλτσα

Πρόταση για ποτό
Ένα Ισπανικό κρασί Rioja 
Μεξικάνικη σαλάτα

 1 ½ φλιτζάνι καλαμπόκι βρασμένο 
 1 φλιτζάνι κόκκινα φασόλια βρασμένα 
 ½ φλιτζάνι σέλερι ψιλοκομμένο 
 3 κρεμμυδάκια φρέσκα (ψιλοκομμένα) 
 2 μέτριες ντομάτες κομμένες σε κύβους 
1 πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη 
1 κόκκινη πιπεριά (όχι καυτερή) ψιλοκομμένη 
1 κίτρινη πιπεριά ψιλοκομμένη 
1 πορτοκαλί πιπεριά ψιλοκομμένη 
5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας balsamico 
1 κουταλιά της σούπας ρίγανη φρέσκια ψιλοκομμένη 
1 λεμόνι το χυμό 
 Αλάτι 

Σε μια βαθιά σαλατιέρα ρίχνετε το καλαμπόκι, τα φασόλια, το σέλερι, το κρεμμύδι, τις πιπεριές και τις ντομάτες. Σε ένα σέικερ, χτυπάτε το ελαιόλαδο το  λεμόνι, τη ρίγανη και το αλάτι. Με αυτό το μείγμα περιχύνετε τα υλικά που υπάρχουν στη σαλατιέρα. Σκεπάζετε τη σαλάτα και την τοποθετείτε στο ψυγείο για 30 περίπου λεπτά. Σερβίρεται κρύα.

Πρόταση για ποτό
Shiraz ή Sauvignon Blanc

Taco shells

500 gr.κιμά χοιρινό
2 κουτ. σούπαςchili powder
1 κ.σ. κίμινο σκόνη
2 κ.σ. κόρν φλάουερ
2 κ.γ. αλάτι
1 1/2 κουταλάκι καπνιστή πάπρικα
1 κουταλάκι κορίανδρο
1/2 κουταλάκι cayenne 

1 φλ. κομένο μαρούλι κατά προτίμηση πολύ ψιλοκομμένο iceberg 
1 ντομάτα ψιλοκομμένη
1 φλ. τσέταρ κίτρινο τριμένο

Σωτάρετε τον κιμά και προσθέτετε τα μπαχαρικά μέχρι να ψηθεί και να μην έχει υγρά.

Ζεσταίνετε τα τάκος στον φούρνο 10 λεπτά και βάζετε κάτω κάτω λίγο κιμά από πάνω μαρούλι, μετά ντομάτα και τελευταίο το τυρί αν σας βγούνε καυτερά σβήνετε τη φωτιά με γιαουρτάκι χα χα χα!

Chili con carne

1/2 κιλό χοιρινό κρέας σε μπουκίτσες
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι 
2 σκελίδες σκόρδο 
1 κουτ. γλυκού τσίλι σε σκόνη 
1 κουτ. γλυκού κύμινο 
1 κουτ. γλυκού ρίγανη 
Αλάτι (όσο θέλετε εσείς) 
1 μεγάλο κουτί ντοματάκια ολόκληρα 
1/2 κιλό κόκκινα φασόλια (Kidney beans) βρασμένα (ή, αν θέλετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έτοιμα βρασμένα κόκκινα φασόλια σε κονσέρβα) 
1/4 του φλυτζανιού φρέσκος ψιλοκομμένος κορίανδρος (κόλιαντρο), ή, αν δεν σας αρέσει, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φρέσκο ψιλοκομμένο μαϊντανό 

Σε μια κατσαρόλα, τσιγαρίζετε το κρέας σε δυνατή φωτιά - δεν βάζετε λάδι - , μέχρι να 'χάσει' το ροζ του χρώμα. 
Προσθέτετε στην κατσαρόλα το κρεμμύδι, το σκόρδο (χοντροκομμένα) και συνεχίζετε το τσιγάρισμα για ακόμα 10 λεπτά. 
Μετά, προσθέτετε τη σκόνη τσίλι, το αλάτι, το κύμινο, τη ρίγανη, τα ολόκληρα ντοματάκια και ρίχνετε και 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο. 
Μόλις τα υλικά πάρουν μία βράση, προσθέτετε τα φασόλια, χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε το φαγητό να σιγοβράσει ξεσκέπαστο, ανακατεύοντας συχνά (για να διαλυθούν καλά τα ντοματάκια), για περίπου 20 λεπτά. 
Σερβίρετε τις μερίδες πασπαλίζοντάς τες με τον ψιλοκομμένο κόλιαντρο (ή μαϊντανό). 
Turkey Enchilada

 700 γραμμάρια στήθος γαλοπούλας ψιλοκομμένα ή κιμά 
 ½ κούπα κρεμμύδι ψιλοκομμένο 
 1 κουταλιά της σούπας τριμμένο σκόρδο 
 2 κουταλιές της σούπας ρίγανη φρέσκια ψιλοκομμένη + 1 κουταλιά της σούπας ξερή 
 ½ κουταλάκι του γλυκού κύμινο τριμμένο 
 1 κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο 
  800 ml σάλτσα κόκκινη για enchilada 
  Αλάτι 
 12 tortillas από καλαμπόκι ή ανάμικτες
 2 κούπες κίτρινο τυρί με χαμηλά λιπαρά 
 ½ κούπα κόλιανδρο φρέσκος ψιλοκομμένος 

Προθερμαίνουμε σε ψηλή θερμοκρασία ένα αντικολλητικό σκεύος και ρίχνουμε τη γαλοπούλα, το κρεμμύδι, το σκόρδο, τη ρίγανη, το κύμινο και το ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε και ψήνουμε για 4-5 λεπτά μέχρι το κρέας της γαλοπούλας να πάψει να είναι ροζ. Προσθέτουμε 1 κούπα από τη σάλτσα για enchilada και πασπαλίζουμε με αλάτι. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να πάρει μία βράση. Εν τω μεταξύ κόβουμε τις tortillas στη μέση και καλύπτουμε τον πάτο ενός πυρίμαχου σκεύους χρησιμοποιώντας το ¼ της ποσότητας τους. Πασπαλίζουμε με το ¼ της ποσότητας του τυριού, ακολούθως ρίχνουμε το 1/3 του μείγματος της γαλοπούλας και το ¼ από την υπόλοιπη σάλτσα για enchilada. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία φτιάχνοντας 2 ακόμα στρώσεις με tortillas, μείγμα γαλοπούλας και σάλτσα. Τελειώνουμε με μία στρώση tortillas, σάλτσας και τέλος πασπαλίζουμε με το τυρί. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 18-20 λεπτά, μέχρι να λιώσει το τυρί. Πασπαλίζουμε με τον κόλιανδρο και σερβίρουμε όσο είναι ζεστό.

Πρόταση για ποτό
Ένα κόκκινο κρασί ποικιλίας Merlot με αρώματα από μούρα, μαύρα κεράσια και δαμάσκηνα είναι ο ιδανικός σύντροφος για αυτό το πιάτο.
Μπανάνα ψητή με κουβερτούρα και τσίλι

 4 μεγάλες μπανάνες με τον εξωτερικό φλοιό τους 
 6 κουταλιές της σούπας κουβερτούρα τριμμένη 
 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη καστανή 
 1 κουταλάκι του γλυκού γεμάτο τσίλι σε σκόνη 
 ½ κουταλάκι του γλυκού βανίλια 
 φυτική σαντιγί 

Πλένουμε καλά τις μπανάνες και με ένα κοφτερό μαχαίρι χαράζουμε τις μπανάνες κάθετα. Με τα χέρια μας ανοίγουμε ελαφρά τη μπανάνα προσπαθώντας να μην τσακίσουμε το κάτω μέρος του φλοιού που δεν έχουμε κόψει. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την κουβερτούρα, τη ζάχαρη, το τσίλι και τη βανίλια.
Μοιράζουμε το μείγμα στις μπανάνες. Βάζουμε τις μπανάνες σε μακρόστενα πιατάκια και τις τοποθετούμε στο φούρνο μικροκυμάτων. Ψήνουμε για 1-1 ½ λεπτό. Γαρνίρουμε με ροζέτες από φυτική σαντιγί.

Πρόταση για ποτό
Λικέρ τεκίλας ή οποιοδήποτε λικέρ
Μαφινάκια μπανάνας με Μεξικάνικη σοκολάτα!
Και βέβαια δεν θα μπορούσαν να λείψουν τα μαφινάκια, με μεξικάνικη σοκολάτα και μπανάνα!

1 1/2 φλ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2/3 φλ. ζάχαρη
1/4 κ.γ. αλάτι
1 1/2 κ.γ. baking powder
2 μεσαίες λιωμένες μπανάνες
1 μεγάλο αυγό
8 κουταλιές ανάλατο βούτυρο
1/4 φλ. γάλα πλήρες
100 γρ. μεξικάνικη σοκολάτα, αν δεν βρείτε βάλτε κουβερτούρα και προσθέστε λίγο τσίλι

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 170 βαθμούς, σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύετε τις μπανάνες λιωμένες με το πιρούνι, το αυγό, το βούτυρο και το γάλα προσθέστε το μίγμα στα στερεά υλικά ανακατεύοντας μαλακά, προσθέστε την σοκολάτα και γεμίστε τα μαφινοθηκάκια 3/4.
Ψήστε τα για 20 λεπτά μέχρι να είναι η επιφάνεια ελαφρά χρυσή!
Buenas tardes!