Παρασκευή, 25 Ιανουαρίου 2013

Σούπα Αυγολέμονο: Comfort food

Tο ζητάει η ημέρα, μετά την βροχή την κίνηση, την ταλαιπωρία της εβδομάδας, σουπίτσα καταπραϋντική να ζεστάνει το σώμα και την ψυχούλα.
Και επειδή στις συνταγές αλλά και στη μαγειρική δεν υπάρχει αυτονόητο, εύκολο, ή δύσκολο, με σωστά υλικά και υπομονή, τα δύσκολα γίνονται εύκολα και τα πολύπλοκα κατανοητά.




             Θα χρειαστείτε:

  • ·      1 μικρό κοτόπουλο
  • ·      λίγο σέλινο
  • ·      2 μέτρια καρότα
  • ·      1 μέτρια πατάτα
  • ·      1 μικρό κρεμμύδι
  • ·      περίπου 200 γρ. ρύζι γλασέ
  • ·      λίγο αλάτι και πιπέρι μαύρο
  • ·      2 μέτρια λεμόνια
  • ·      νερό
  •        2 αυγά

 Βάζουμε το νερό να βράζει και όταν αρχίζει να κοχλάζει ρίχνουμε το κοτόπουλο μέσα. Το ξαφρίζουμε, και ύστερα ρίχνουμε την πατάτα, το κρεμμύδι και το σέλινο ολόκληρα, λίγο αλάτι, λίγο μαύρο πιπέρι και τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι το κοτόπουλο να μπορεί να τσιμπιέται με το πιρούνι. Βγάζουμε όλα τα υλικά σε μια πιατέλα. Στη συνέχεια ρίχνουμε το ρύζι και αφήνουμε να βράσουνε μαζί. Πριν φουσκώσει το ρύζι, το βγάζουμε από το μάτι της κουζίνας για να μην λασπώσει. 

Προσθέτουμε νερό εάν δεν αρκεί το υπάρχον. Ύστερα, χτυπάμε ξεχωριστά σε ένα μεγάλο μπολ, τα ασπράδια των αυγών ώστε να γίνουν μαρέγκα, ρίχνουμε και τους κρόκους στο μίγμα, ρίχνουμε και τον χυμό των 2 λεμονιών και χτυπώντας συγχρόνως παίρνουμε ζουμί με την κουτάλα από την κατσαρόλα και ρίχνουμε στο μίγμα σιγά σιγά και ανακατεύοντας ταυτόχρονα για να μην μας κόψει το αυγό. Ρίχνουμε ζουμάκι έως ότου το μίγμα να γίνει ζεστό, και κατόπιν ρίχνουμε το μίγμα των αυγών στην κατσαρόλα αναδεύοντας γρήγορα για να γίνει ένα ομοιόμορφο μίγμα. Η σούπα τρώγεται πάντα ζεστή, διότι το ρύζι φουσκώνει.

Εμείς την προτιμάμε με μπόλικο λεμόνι, πολύ ρύζι και πολύ κοτόπουλο ξεψαχνισμένο μέσα.

Συνοδέψτε τη με ένα ποτήρι Μελισσόπετρα 2012
Το κοτόπουλο που θα περισσέψει -αν περισσέψει- κάντε το τάρτα με πιπεριές και τυριά, σάντουιτς, με μαγιονέζα αλάτι και πιπέρι, ή μαζί με τα λαχανικά φάτε το βραστό μετά τη σούπα.
Και να χρωματίζετε τη ζωή...... με αναμνήσεις με στιγμές... με εικόνες με τρυφεράδες, με φίλους, οικογένεια και όλα όσα σας κάνουν να νιώθετε καλά! 
Σας φιλώ πολύ!


Chicken Soup Avgolemono 

It is perhaps the most iconic of all Greek soups. It’s on the menu at every Greek restaurant or diner and you’ll find it as the first course at most Greek holiday celebrations.

Ingredients:
·         1 whole chicken, about 3 1/2 lbs. with excess fat trimmed and breast skin removed
·         12 cups water
·         2 carrots cut in half
·         2 celery stalks, cut in half
·         1 large onion, peeled and cut in half
·         1 medium potato
·          2 tsp. salt
·         1/2 cup orzo pasta, or rice
·         2 eggs, at room temperature
·         1 tsp. fresh lemon zest
·         Juice of two lemons, strained
·         Salt and freshly ground black pepper
Preparation:
Add first eight ingredients to a large stockpot. Bring the water to a rapid boil, lower heat to medium low and simmer partially covered for approximately an hour to an hour and a half.
Remove the chicken and vegetables to a bowl and carefully strain the broth through a fine sieve into a large bowl. Return the strained broth to the stockpot and bring to a boil.
Add the orzo pasta and cook, uncovered for approximately 10 – 12 minutes until tender.
While the pasta is cooking, prepare the egg-lemon mixture. Using a whisk beat the egg whites until nice and frothy slowly add them egg yolks. Add the lemon zest and the lemon juice in a steady stream while continuing to whisk.
When the pasta has finished cooking, turn off the heat. Ladle about two cups of broth into a bowl or large measuring cup. Slowly add the hot broth to the egg-lemon mixture while continuing to whisk. This will temper the eggs and prevent them from curdling once they are added to the hot broth.
Stir the egg-lemon mixture into the pot and heat over very low heat for approximately 5 -10 minutes until heated through. Be careful not to boil the soup once the eggs have been added.
Adjust your seasoning for salt and pepper and add more as desired.
Traditionally, this soup is served without the chicken meat or vegetables. You can add them back or serve on the side as you prefer.


Πέμπτη, 17 Ιανουαρίου 2013

Υγρά και σοκολατένια!

Καλημέρες, καλησπέρες και να είστε καλά!
Με μάλωσαν γιατί έχω καιρό να γράψω και είπα να σας γλυκάνω και να τους γλυκάνω....
 Αν και όλοι το παρακάναμε στις γιορτές με γλυκά και φαγητά, με όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, είμαι σίγουρη ότι λίγη σοκολάτα σας φτιάχνει τη διάθεση και τη μέρα.
Πάμε λοιπόν να γλυκάνουμε τις ψυχούλες μας και αυτών που αγαπάμε.. με εύκολα υγρά σοκολατένια μαφινάκια.

Θα χρειαστούμε:
180g σοκολάτα τεμαχισμένη

250g βούτυρο σε κομματάκια

αλεύρι για πασπάλισμα

4 αυγά

1/2 φλ.ζάχαρη

1/4 φλ. αλεύρι κοσκινισμένο
   κακάο και κρέμα γάλακτος για το σερβίρισμα αν θέλετε


Βάλτε τη σοκολάτα και το βούτυρο σε ένα σκεύος κατάλληλο για τον φούρνο μικροκυμάτων, σε μεσαία θερμοκρασία για περίπου 2 λεπτά και ανακατεύοντας κάθε 30 δευτερόλεπτα μέχρι να λιώσουν τα 2 υλικά.
Αλείψτε με βούτυρο 8 κεραμικά μπωλάκια χωρητικότητας 175mll, πασπαλίστε τα με αλεύρι. Χτυπήστε τα αυγά με τη ζάχαρη στο μίξερ 8-10 λεπτά η μεχρι να αφρατέψουν. Ρίξτε μέσα τη σοκολάτα με το βούτυρο και μετά το αλεύρι. Βάλτε το μίγμα μέσα στα μπολάκια, καταψύξτε τα για 1 ώρα.
         Σε προθερμασμένο φούρνο 200-180 αέρα, βάλτε τα μπολάκια αφού τα τοποθετήσετε σε ένα ταψάκι ή λαμαρίνα, ψήστε για 16 λεπτά.
Αφήστε τα να κρυώσουν και σερβίρετε με κακάο, κρέμα γάλακτος double cream ή σκέτα!

Και είπαμε... να ονειρεύεστε... και να είστε αισιόδοξοι..
Σας φιλώ γλυκά και σοκολατένια



Moist Chocolate Muffins

Ingredients
180 grams chopped chocolate
250 grams butter in cubes
 Some flower for sprinkling
4 eggs
1/2 cup sugar
¼ cup all purposes flower

Preparation
Microwave the chocolate with the butter for abt 2 minutes until they melt.  Grease 8 ceramic bowls (abt 175ml ) and sprinkle with flower. Beat the eggs with butter for abt 8-10 minutes  and then add the flower. Spoon evenly into baking cups, and place in the freezer for 1 hour.
Preheat oven to 200 degrees C (400 degrees F) and bake for 16 minutes

You may serve with some hot cocoa  or double cream