Τρίτη, 19 Μαρτίου 2013

Φασολάδα χυλωμένη και καλή Σαρακοστή!

Καλησπέρες καλησπέρες, κρυουλάκι κάνει αν και Μάρτης, η Σαρακοστή ξεκίνησε, οπότε μια φασολάδα είναι ότι πρέπει!


Υλικά
  • 500 γραμμ. μέτρια ξερά φασόλια, έβαλα Καστοριάς από την τελευταία μας εκδρομή
  • 3 καρότα κομμένα ροδέλες
  • 2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  •  σέλινο ψιλοκομμένο
  • μισή κονσέρβα χυμό ντομάτας
  • 1 πιπερίτσα καυτερή
  • 3/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Βάζουμε τα φασόλια σε κατσαρόλα με μπόλικο κρύο νερό να τα σκεπάζει. Τα αφήνουμε να βράσουν για 35΄-40΄Τα στραγγίζουμε
ψιλοκόβουμε τα λαχανικά. Βάζουμε 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο σε βαθιά κατσαρόλα και προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τα καρότα και το σέλερι. Τα ανακατεύουμε καλά, να λαδωθούν. Τα αφήνουμε για 2΄-3΄ σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε την ντομάτα. Ρίχνουμε τα μισοβρασμένα φασόλια και συμπληρώνουμε βραστό νερό να καλύπτει τα υλικά και να εξέχει από πάνω 2-3 δάχτυλα. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε τη φασολάδα για 30΄-35΄. Τότε αλατοπιπερώνουμε κι αν θέλουμε προσθέτουμε την πιπερίτσα.

Τέλος προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο,γιατί αυτός είναι ένας τρόπος για να χυλώσουν τα όσπρια. Αφήνουμε τη φασολάδα να βράσει για ακόμα λίγα λεπτά, μέχρι να χυλώσουν καλά τα φασόλια και το ζουμί τους να μοιάζει με πυκνή σάλτσα.


Σερβίρουμε τη φασολάδα , με ελιές φέτα, φρέσκο ψωμί , παστά , τουρσί και αν θέλουμε επιπλέον ελαιόλαδο, εμένα μου αρέσει και με λεμόνι από πάνω…

Για την προετοιμασία της προτιμάμε φασόλια μέτρια προσέχοντας να μην έχουν χοντρή φλούδα.

Για κρασάκι αν βρείτε καλή ρετσίνα προτιμήστε τη, διαφορετικά ροζέ «Ακακίες» και η «Παράγκα» από το Κτήμα Κυρ Γιάννη, η Ραψάνη του Τσάνταλη και η «Βήσσα» του Καραδήμου.

Καλή Σαρακοστή!