Κυριακή, 9 Φεβρουαρίου 2014

Κουσκούς με ντομάτα, ρίγανη και παλαιωμένο κασέρι

Καιρό έχουμε να τα πούμε από δω, πολλά τα δρώμενα, χρόνος περίπου ελάχιστος, αλλά σας σκέφτομαι και σας “παρακολουθώ”.  Η καθημερινότητα δύσκολη, πολλές φορές κακή μα η ματιά αισιόδοξη, σταθερά, τρόπος ζωής, πολλά χρόνια τώρα. Κάπως κάπου τη βρίσκω τη θετική πλευρά, πιάνομαι από κει και συνεχίζω, δεν γίνεται αλλιώς, τα μίζερα δεν μου πάνε στη ζωή χαμογελάω και πολλές φορές μου το ανταποδίδει.  Με χαμόγελο λοιπόν Κυριακάτικο απόγευμα σε αγαπημένο προορισμό, ένα γλυκό κουσκουσάκι που έγινε γεύμα… 




Για 4 άτομα αν και εμείς το φάγαμε 2 θα χρειαστείς:


  • 1 1/2  φλιτζάνι ντομάτα χυμό
  • 2 φλιτζάνια ζωμό κοτόπουλο
  • κλωναράκια φρέσκια ρίγανη
  • κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, συν λίγο ακόμη για το σερβίρισμα 
  • 1 φλιτζάνι ισραηλινό κουσκούς έβαλα ελληνικό παραδοσιακό Θεσσαλονίκης αυτό του ΑΒ
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη 
  • 60  γραμμάρια παλαιωμένο κασέρι Ξάνθης


Βάλτε την ντομάτα το ζωμό κοτόπουλου και ένα κλαδάκι ρίγανη σε ένα μέτριο τηγάνι και αφήστε το να σιγοβράσει. Εν τω μεταξύ, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε ξεχωριστό σκεύος σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε κουσκούς και το σκόρδο και σοτάρετε , ανακατεύοντας,  περίπου για 1 λεπτό. Προσθέτουμε την υπόλοιπη ρίγανη και περίπου το ένα τρίτο του ζωμού. Σιγοβράστε κουσκούς στο ζωμό, ανακατεύοντας κατά διαστήματα για να μην κολλήσει κ;ι μέχρι το υγρό να έχει σχεδόν εξατμιστεί πλήρως. Επαναλάβετε δύο φορές με περισσότερο ζωμό μέχρι  τοωκουσκούς να μαλακώσει, περίπου 12 λεπτά συνολικά. Αφαιρέστε τα κλωναράκια ρίγανη.  Ρίξτε το κασέρι πριν το σερβίρισμα και ραντίστε με ελαιόλαδο.
Το κασέρι της Ξάνθης λιώνει αφήνοντας το γλυκό, βουτυράτο άρωμα του σωστά ωριμασμένου τυριού και χυλώνει απίστευτα το κουσκούς.

Του πάει και λίγο λεμόνι… και από δίπλα ένα κρασί για να το αναδείξει Κτήμα Λίγας 2008 Βοροινό, Ξινόμαυρο 70 % και Merlot 30%


Σας φιλώ γλυκά