Τρίτη 1 Απριλίου 2014

Γευστική Δοκιμή “ Γιορτής”

Καλημέρες καλησπέρες και καλό ανοιξιάτικο, πασχαλινό μήνα!

Όσοι με ξέρετε και με διαβάζετε ή με “ακολουθείτε” ξέρετε τη “σχέση” μου και την αγάπη μου για τη Μυρσίνη Λαμπράκη, εκτός από μια ταλαντούχα δημιουργό, που αγαπά την πρώτη ύλη και φροντίζει το κάθε πιάτο της σα μικρό παιδί είναι και ένας τρυφερός, ιδιαίτερος και γλυκός άνθρωπος.

Την προηγούμενη εβδομάδα λοιπόν είχα τη χαρά να παρευρεθώ σε ένα κάλεσμα “Γιορτής” και γευστικής δοκιμής στο εστιατόριο “Γιορτή” στο Χαιδάρι. Το εστιατόριο  είναι κρυμμένο μέσα στο δάσος, στο πλάι του Βοτανικού Κήπου στο Χαϊδάρι και ο εσωτερικός χώρος μοιάζει σαν ένα ζεστό και προσεγμένο “σπιτικό”.

Το δείπνο ήταν πραγματικά γαστρονομική εμπειρία, με οικοδέσποινα την Λίτσα Χάλαρη που φρόντισε να μας καλωσορίσει αλλά και να συνδυάσει εξαιρετικά τα πιάτα που δοκιμάσαμε με το κρασί.

Έθιμα και παράδοση προσεγγίστηκαν με έναν μοναδικό τρόπο, η Μυρσίνη μαζί με την έμπειρη σεφ, Δήμητρα Βάλλα, δημιούργησαν και σέρβιραν, πιάτα ιδιαίτερα και συναρπαστικά.

Ταραμοσαλάτα με άσπρο ταραμά και τραγανές κριθαρομπουκιές, κρητική μαραθόπιτα με σάλτσα ελιάς, σαλάτα με βρούβες μαζεμένες από τον κήπο με τα χέρια της Μυρσίνης και της Δήμητρας με μαριναρισμένο γαύρο και κουλούρι Θεσσαλονίκης, λουκουμάδες με άγρια χόρτα, μυρώνια και καυκαλήθρες, συνοδευμένα με καπνιστή πάπρικα και σάλτσα γιαουρτιού, μπέρκερ σολωμού με τηγανιτες πατάτες, πολίτικες γαρίδες σαγανάκι με νηστίσιμη φέτα, μελωμένο χταπόδι με πουρέ αμύριστου σκόρδου και σάλτσα μανταρινιού, σουτζουκάκια τόνου με πιτάκια, καλαμαράκια τηγανητά με κρεμμύδια και κρίταμο, ψαρονέφρι γεμιστό με χαλούμι και λιαστή ντομάτα, σαλάτα λάχανο καρότο, με κουκουνάρια σταφίδες ρόδι, δυόσμο και σάλτσα περγαμόντο αλλά καραβίδες με μια καταπληκτική μους ,ήταν τα πιάτα που δοκιμάσαμε συνδυασμένα εξαιρετικά με τα κρασιά που διάλεξε η Λίτσα Χαλαρη.


Για το κλείσιμο είχαν διαλέξει,  μωσαϊκό με μπισκότα και νηστίσιμη γκανάς, καρυδόπιτα με σάλτσα καραμέλας, μπακλαβά απίστευτο, με ελαιόλαδο, μέλι, καρύδια και σύκα μουσκεμένα σε γλυκό Σαμιώτικο κρασί,  τζιζ κέικ με κατίκι Δομοκού, αρωματισμένο με μοσχολέμονο και συνοδευμένο από χειροποίητα γλυκά του κουταλιού,  μαζί με γλυκά κρασιά και αποστάγματα αλλά και καφέ στη χόβολη μετατρέποντας την “νηστεία” σει γαστρονομική εμπειρία!

Θα ξαναπάω, για τον ξυλόφουρνο, τη φιλοξενία, το ζεστό χώρο και κυρίως γιατί με τέτοια πιάτα μπορώ να νηστεύω όλο το χρόνο.