Δευτέρα, 28 Μαρτίου 2016

Πατάτες, ντοφινουά (gradin dauphinois)

Το είχα αφήσει το μπλογκάκι και μου έλειψε, αποφάσισα λοιπόν να το φροντίσω λίγο όσο μπορώ και το κάνω κέφι χωρίς υποσχέσεις και δεσμεύσεις, κάτι σαν και μένα δηλαδή...




Στο σπίτι τις πατάτες ντοφινουά τις κάναμε συχνά (ναι ναι είχαμε και στο χωριό μας, αν με παρακολουθείς καιρό, το ξέρεις) και όχι μόνο τις γιορτές, πολλές φορές δεν ήταν συνοδευτικό αλλά μαζί με σαλάτα πράσινη ήταν κυρίως πιάτο.

Το γκρατέν Ντοφινουά, γιατί περί αυτού πρόκειται, είναι μια παραδοσιακή συνταγή της Νοτιανατολικής Γαλλίας και ειδικότερα της περιοχής Ντοφίν, Dauphiné , κλασικό πιάτο της Γαλλικής κουζίνας, που ταιριάζει και συνοδεύει, κρέατα αλλά και λαχανικά!

Εναλλακτικές ονομασίες που θα τις βρεις : 

"pommes de terre dauphinoisepotatoes à la dauphinoise and gratin de pommes à la dauphinoise".

Θα σου αρέσει όπως και να τις ταιριάξεις.




Θα χρειαστείς:

1 κιλό πατάτες σε λεπτές ροδέλες (δεν χρησιμοποίησα μαντολίνο αλλά το food processor μου που έχει αυτή την επιλογή, μπορείς να το κάνεις και με ένα καλό μαχαίρι του chef)

λίγο βούτυρο για το ταψί και ενδιάμεσα στις πατάτες

  • 200 ml γάλα φρέσκο
  • 200 ml κρέμα γάλακτος εντάξει αν βρεις Crème fraîche να τη χρησιμοποιήσεις!
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
  • 250 γρ. έμενταλ, γραβιέρα, η έμενταλ και παρμεζάνα που έβαλα εγώ, τριμμένο
  • αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο για το πασπάλισμα της πατάτας

Κόβεις τις πατάτες σε  λεπτές ροδέλες, με τον τρόπο που είπαμε πριν.
Προθερμαίνεις το φούρνο στους 200 βαθμούς.

Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνεις την κρέμα γάλακτος με το γάλα, το δαφνόφυλλο και τη σκελίδα σκόρδο.

Μόλις πάρει βράση αποσύρεις από τη φωτιά και αφήνεις να κρυώσει. Μπορείς να μη βάλεις το σκόρδο στο γάλα και να τρίψεις με αυτό το σκεύος σου, το κάνω έτσι για πιο διακριτικό αποτέλεσμα.

Στρώνεις σε ένα πυρέξ  λίγο τυρί τριμμένο και τοποθετείς μία στρώση από πατάτες φροντίζοντας να κάθεται η μία ροδέλα ελάχιστα πάνω στην άλλη. Αλατοπιπερώνεις και ρίχνεις και μικρά κομματάκια βούτυρο.

Συνεχίζεις να στρώνεις τυρί και πατάτες, λίγο μοσχοκάρυδο αλατοπιπερώνοντας εναλλάξ και τελειώνοντας με τυρί.




Περιχύνεις με το γάλα - κρέμα γάλακτος  (έχεις πετάξει το δαφνόφυλλο και το σκόρδο) ελέγχοντας να μην περάσει σε ύψος το υγρό τα 2/3 του ταψιού μας. Μπορεί να μην το πάρει όλο, το τσεκάρεις.
Πασπαλίζεις με λίγο τυρί στην κορυφή.
Ψήνεις για 35 - 40 λεπτά μέχρι να χρυσίσει από πάνω. Αν χρειαστεί σκεπάζεις με αλουμινόχαρτο για να μην αρπάξει
Αφήνεις λίγο να κρυώσει και σερβίρεις.


Το συνοδεύσαμε με κοτόπουλο, γεμιστό, με μήλο, κρεμμύδι, πορτοκάλι, τη συνταγή θα την πάρεις άλλη μέρα!



Στο ταίριασμα με κρασί πειραματιστήκαμε, ξεκινήσαμε με το Syrah του 2012 από τους Πειραματικούς Οίνους Μπουτάρη, οινοποίηση χωρίς θειώδη από τα κτήματα της Ρωξάνη Μάτσα, ποίημα, γιατί ποίημα ήταν το κρασί!

Μετά πήγαμε σε ένα Sherry Amontillado Los Arcos Lustau (το ήπια όλο εκτός φαγητού) αλλά πέρναγε από πάνω.

Και μετά πήγαμε στα κλασικά εικονογραφημένα, δλδ, μια που έχουμε κοτόπουλο και τις λιπαρές πατάτες ένα βορειοελλαδίτικο  Chardonnay Κτήμα Γεροβασιλείου 2011, σούπερ ταίριασμα! Θα μπορούσε αν είχες την κατάλληλη κάβα να ταιριάξει ιδανικά και με ένα Condrieu!

Σας φιλώ και να περνάτε όμορφα!






Τρίτη, 22 Μαρτίου 2016

Με λεμόνια και γιαούρτι

Δύσκολη μέρα, σήμερα και το μόνο που μπορώ να κάνω για να σε γλυκάνω είναι ένα φίνο, ελαφρύ και μυρωδάτο κέικ.

Η συνταγή είναι της Donna Hay, μου αρέσει και την εμπιστεύομαι αυτή την Αυστραλή "μαγείρισσα",   γιατί οι συνταγές της είναι απλές, κατανοητές και "βγαίνουν" πάντα!


Θα χρειαστείς:
  • ¾ φλιτζάνι (τσαγιού) (180ml) καλαμποκέλαιο
  • 2 αυγά
  • 1 κουταλιά της σούπας ξύσμα ακέρωτου λεμονιού
  • ¼ φλιτζάνι (60ml) χυμό λεμόνι
  • 1 φλιτζάνι (280g) γιαούρτι
  • 1¾ φλιτζάνι (385g) λεπτή ζάχαρη
  • 2 φλιτζάνια (300g) αυτοδιογκούμενο αλεύρι
  • 2 κουταλιές της σούπας, φρέσκο θυμάρι
Γλάσο λεμόνι
  • 1 φλιτζάνι (160g) ζάχαρη άχνη περασμένη από σίτα
  • 1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμόνι
  • ½ κ.σ. βραστό νερό

Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 160ºC . 

Τοποθετείς το λάδι, τα αυγά, το ξύσμα και το χυμό από το λεμόνι μαζί με το γιαούρτι και τη ζάχαρη σε ένα μεγάλο μπολ. Με ένα δάρτη τα ανακατεύεις καλά μέχρι να ενωθούν.  

Ρίχνεις το αλεύρι, αφού το κοσκινίσεις σιγά σιγά και ανακατεύεις ελαφρά.


Βάζεις το μίγμα σε μια φόρμα που δεν κολλάει  24cm, αν έχεις αυτή που λέγεται  Bundt tin, δηλαδή με την τρύπα στη μέση (θυμήσου την ταινία my Greek fat wedding).

Το ψήνεις για 50 λεπτά η μέχρι το μαχαίρι να βγει καθαρό.  Αφήνεις το κέικ να σταθεί και να κρυώσει για 5-10 λεπτά.

Για το γλάσο, ανακατεύεις τη ζάχαρη, το χυμό λεμόνι και το βραστό νερό. Ρίχνεις το μίγμα από πάνω με κουτάλι, όσο το κέικ είναι ακόμη ζεστό και ψαλίδισε φρέσκο θυμάρι για μυρωδιά και χρώμα!

10–12 μερίδες

Πηγαίνει εξαιρετικά με τσάι και καφέ, αν όμως θέλεις κάτι σε επιδόρπιο κρασί σαν και μένα, θα βάλεις ένα ποτήρι Madeira αν έχεις η ένα γλυκό κρασί από την Νότια Γαλλία, ένα Senin Blanc από τον Λίγηρα. Bonnezeau, Quarts de Chaume από την Coteaux du Layon!

Πέμπτη, 17 Μαρτίου 2016

Καθαρά Δευτέρα αλλιώς

Είσαι κάπου που τα έθιμα μας δεν μπορούν να τηρηθούν εκ των πραγμάτων, έχει και κρύο, σχεδόν χιονίζει αλλά με κάποιο τρόπο και θέλεις και "πρέπει" να γιορτάσεις την Καθαρά Δευτέρα.

Για ταραμά ούτε λόγος, κάνουμε λοιπόν σπιτική λαγάνα, αστακομακαρονάδα, χταπόδι κοκκινιστό (πλοκάμι, μη φανταστείς) και ένα καταπληκτικό επιδόρπιο, μους ταχίνι πάνω σε σπιτικό παστέλι.


Πάμε να σου πω τη συνταγή για την αστακομακαρονάδα

Θα χρειαστείς:


  • 1 η 2 αστακούς ανάλογα το μέγεθος θα μου πεις εσύ τώρα είναι καιρός για αστακούς, αν είναι μικροί 350 γραμμάρια ήταν ο δικός μας στοίχισε 8 ευρώ μπορείς όμως να την κάνεις με γαρίδες, καραβίδες, χτένια, κυδώνια, εσύ αποφασίζεις!
  • 1 πακέτο λινγκουίνι, Barilla
  • 1 κουτάκι τοματίνια βελανίδια, κομμένα σε ροδέλες
  • ντοματάκια κον κασέ 1 κουτί
  • 1 ματσάκι μαϊντανό
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • 2 τσίλι πιπερίτσες
  • 1 κουταλιά ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι



Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό βράζεις τον, τους αστακούς για 5 λεπτά, όχι παραπάνω μετά κινδυνεύουν να γίνουν λαστιχέ.


Βγάζεις τον αστακό και στο νερό του βράζεις τα λινγκουινι, σουρώνεις και κρατάς το ζουμί.

Στο ενδιάμεσο σε ένα γουόκ, αν δεν έχεις σε βαθύ τηγάνι, σοτάρεις τα βελανίδια με μια κουταλιά ελαιόλαδο  και το σκόρδο, ρίχνεις, τα ντοματάκια, το τσίλι, αλάτι, πιπέρι και ένα φλιτζάνι από το νερό που έβρασαν τα μακαρόνια και ο αστακός, ανακατεύεις σε χαμηλή φωτιά για περίπου 5 λεπτά η μέχρι να πήξει λίγο.

Κόβεις τον αστακό στη μέση, ρίχνεις τα μακαρόνια στο γουόκ με τη σάλτσα, ανακατεύεις να πάει παντού και σερβίρεις.  Πασπαλίζεις με μαϊντανό και "στολίζεις" με τον αστακό!
Φρέσκο πιπέρι και βούρ!

Κρασί, ένα Ελληνικό ροζέ η ένα από την Γαλλική Προβηγκία, εμείς διαλέξαμε την Προβηγκία και ήταν έρωτας με την πρώτη μπουκιά!


Και για την υπέροχη μους από ταχίνι πάνω στο σησαμένιο "πιατάκι" διαλέξαμε μια Μαδέρα, που με την καμένη ζάχαρη, και τα αποξηραμένα φρούτα στο "στόμα" απογείωνε αυτό το αέρινο, μεταξένιο γλυκό!

Διαφορετική Καθαρή Δευτέρα αλλά με πολύ κέφι και νοστιμιές!




Δευτέρα, 14 Μαρτίου 2016

Julia Child - boeuf bourguignon

Θέλω να το κάνω πολύ καιρό αυτό το "πιάτο".
Αλλά θέλει χρόνο και κέφια και έλειπαν και τα δυο.
Τώρα λοιπόν που "τελείωσαν" κατά κάποιο τρόπο οι πολλές υποχρεώσεις, είπα να το προσπαθήσω. 
Θα πεις τώρα εσύ, τις Απόκριες βρήκες να το κάνεις, ε ναι και εδώ που είμαι δε λες πως γιορτάζουν την Τυρινή!  

Το μπεφ μπουργκινιόν είναι μια παραδοσιακή συνταγή της Βουργουνδίας, που ο  πατέρας της γαλλικής γαστρονομίας, ο Εσκοφιέ κατέγραψε για πρώτη φορά στις αρχές του 20ού αιώνα .


Από τότε η συνταγή εξελίχθηκε μέχρι που ξανακαταγράφηκε πολύ αναλυτικά από την Τζούλια Τσάιλντ στο Mastering the Art of French Cooking, τo 1961. Όμως, υπάρχει και δεύτερη εναλλακτική συνταγή της Τσάιλντ στο βιβλίο της From Julia Child’s Kitchen, με μικροδιαφορές σε μια προσπάθεια απλούστευσης, αλλά ως συνταγή αναφοράς έχει επικρατήσει η πρώτη.


 Αν και οι περισσότερες συνταγές για μπουργκινιόν περιλαμβάνουν μαρινάρισμα του κρέατος πριν το μαγείρεμα, η συνταγή της Τζούλιας δεν δίνει καμία σημασία σ΄αυτή την τεχνική, εστιάζοντας στο σωστό “καραμέλωμα” του κρέατος και στο ρόλο του ζωμού βοδινού σε συνδυασμό με το κρασί για να προκαλέσουν όλες τις αντιδράσεις που χρειάζεται, ώστε το αποτέλεσμα να είναι εξαιρετικά νόστιμο και φίνο… 



Θα χρειαστείς περίπου 4 ώρες και τα ακόλουθα υλικά:

150 γραμ. μπέικον
1 κ.σ. ελαιόλαδο ί
1.4 κιλά μοσχαρίσιο κρέας, χρησιμοποίησα χτένι, χωρίς κόκκαλο, κομμένο σε κύβους 3-4 εκατ .
1 καρότο σε ροδέλες
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
2 κ.σ. αλεύρι
1 μπουκάλι κόκκινο φρουτώδες κρασί (Pinot Noir, Αγιωργήτικο, )
2-3 φλυτζ. ζωμό κρέατος
1 κ.σ. πάστα ντομάτας
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
½ κ.γ. θυμάρι
αλάτι, πιπέρι

18 μικρά λευκά κρεμμύδια (στιφάδου) ολόκληρα καθαρισμένα
1½ κ.σ. βούτυρο
1½ κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι – πιπέρι

500 γραμ. φρέσκα μανιτάρια
2 κ.σ. βούτυρο
1 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι – πιπέρι
Για τη διαδικασία, ακολούθησα βήμα βήμα το βίντεο

Εννοείται πως ήπιαμε Pinot Noir λίγο πιο παλιό από αυτό με το οποίο το μαγειρέψαμε, βλέπεις τα μανιτάρια...