Δευτέρα, 4 Απριλίου 2016

Μίλα μου για τηγάνι

Η σχέση μου με τη θάλασσα είναι ερωτική εκ γενετής, άρα ότι την συμπεριλαμβάνει, το αγαπώ με πάθος.  Έχοντας “παραγουλιάσει το πρώτο μου χταπόδι στα 2 1/2 μου χρόνια, με παππού καραβοκύρη και πατέρα αρχιμηχανικό, λες πως έχω βγει από τη θάλασσα. Άρα την εκτιμώ και την θαυμάζω...

Παιδιόθεν στα εστιατόρια "ψαριού", παρέα με τη μαμά να τσεκάρουμε το ψάρι και τα συνοδευτικά, είναι μνήμη αγαπημένη, δεν έχω τη μαεστρία της στο μάτι αλλά σίγουρα κάτι έχει περάσει.




Με την άνοιξη να μας κλείνει το μάτι για τα καλά, αυτό που μου φτιάχνει το κέφι είναι τραπέζι δίπλα στο νερό και ψαρικά. 

Επιλογή, για μία ακόμη φορά, Μικρολίμανο και Παπαιωάννου, εστιατόριο με το καλύτερο τηγάνι και σχάρα στο είδος του.  

Δευτέρα βράδυ, κατά τις 9, γεμάτο κόσμο, διαλέγουμε  να καθίσουμε στο κομμάτι της θάλασσας, φροντισμένος χώρος  με μικρές λεπτομέρειες που σου δίνουν την αίσθηση νησιού.

Ξεκινάμε με ένα σταμναγκάθι, που μόνο το χρώμα του σε απογειώνει, βαθύ πράσινο, γυαλιστερό, σαν να το μάζεψες εκείνη τη στιγμή, συνεζουμε με ολόφρεσκες, γυαλιστερές, κυδώνια και αχινοσαλάτα, που έφεραν το ιώδιο στη γεύση και στη μύτη.

Θέλοντας να δοκιμάσουμε πολλά, αποφύγαμε το κυρίως ψάρι, φρέσκο σαρδελάκι και παρ όλο που δεν είναι στην εποχή του, απίθανα ψημένο, ζουμερό και γευστικό, σερβιρισμένο με λίγο κρεμμύδι και βελανίδι ντοματάκι, κόκκινες γαρίδες Κοιλάδας, με γεύση χωρίς περιγραφή και γαύρο τεμπούρα τραγανό και ζουμερό, δίκαια σκέφτομαι το καλύτερο τηγάνι της Αθήνας.

Φιλέτο κουτσομούρας, στη σχάρα, με μία κρούστα φίνα ,αέρινη και ένα εσωτερικό να σπαρταράει,  καραβίδες, μαγειρεμένες με σπανάκι και ντοματίνια και ταλιάτα τόνου με φύκι, τόση γεύση και ένταση μαζεμένη σε ένα πιάτο!



Όλα αυτά τα συνοδεύσαμε με τσίπουρο Ηδωνικόν, ταίριασμα γάντι, μια και η διάθεση και η παρέα ήταν του τσίπουρου!

Αν κάποιος όμως θελήσει να παίξει με κρασί, η λίστα του, έχει πολύ καλές επιλογές!

Σε αυτού του είδους  τα εστιατόρια το hilgh light δεν είναι τα γλυκά, οι λουκουμάδες όμως μαζί με παγωτό και Dark Cave Tsilili ήταν αξιοπρεπέστατοι και ότι έπρεπε για να γλυκάνεις μια νύχτα που ήταν γλυκιά και γευστική ήδη!

Θα ξαναπάς, όσο πιο σύντομα μπορείς, θα πληρώσεις περίπου 30-40 ευρώ το άτομο, για την πρώτη ύλη, την παρασκευή και το σημείο, αξίζει κάθε λεπτό από το ευρώ σου!





Παπαϊωάννου: 
Ακτή Κουµουνδούρου 42, Μικρολίµανο, τηλ. 210 4225 059