Σάββατο 10 Ιουλίου 2010

Καλοκαιρινή τάρτα βερίκοκο

Αυτήν την τάρτα την έχω δει πολύ καιρό και περιμένω τα βερίκοκα, τώρα λοιπόν που ήρθαν τα βερίκοκα, Ερετρίας, ξέρω δε φημίζεται η Ερέτρια για τα βερίκοκά της όμως παππούς Χάρης έχει βερικοκιές χωρίς λιπάσματα για να τρωνε τα πιτσιρίκια, μικρά, μεγάλα κι από κοντά κι εγώ.

Πάμε λοιπόν στην συνταγή, του Στέλιου Παρλιάρου, με μικρές τροποποιήσεις και αλλαγές.

Τάρτα βερικοκο

Υλικά

Για τη ζύμη: 150 γρ. αλεύρι

110 γρ. βούτυρο (από το ψυγείο), σε μικρά κομμάτια

25 γρ. ζάχαρη (περίπου 2 κουτ. σούπας)

50 γρ. νερό (περίπου 2 κουτ. σούπας)

Για τη γέμιση:

20 βερίκοκα, χωρίς τα κουκούτσια, στη μέση

2 κουτ. σούπας καστανή ζάχαρη

Λίγη μαρμελάδα βερίκοκο, για τη βάση και για να γυαλίσετε με πινελάκι τα βερίκοκα

Εκτέλεση:

Ζύμη: Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο με το αλεύρι για 1 - 2 λεπτά.

Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το νερό και τα χτυπάμε όλα μαζί μέχρι να προκύψει ένα ζυμάρι. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο να ξεκουραστεί για 30΄.

Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και την ανοίγουμε με τον πλάστη σε στρογγυλό λεπτό φύλλο. Απλώνουμε το φύλλο σε μια ρηχή φόρμα τάρτας διαμέτρου 23 εκ., καλύπτοντας και τα τοιχώματα. Μ' ένα πιρούνι τρυπάμε τη ζύμη σε διάφορα σημεία.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.

Γέμιση: Βάζουμε τα βερίκοκα πάνω από τη ζύμη, όρθια, το ένα δίπλα στο άλλο, καλύπτοντας όλη την επιφάνεια. Πασπαλίζουμε με την καστανή ζάχαρη και ψήνουμε για 40 - 45 λεπτά.



Συνοδέψτε τη με ένα ποτήρι δροσερό γλυκό κρασί από την Ένωση Οινοπ/κών Συνεταιρισμών Σάμου

Φυλλάς


Με ιδιαίτερα λαμπερό, κίτρινο–χρυσαφί χρώμα, το Φυλλάς, από αμπελώνες βιολογικής καλλιέργειας, εκφράζεται με αρώματα στα οποία επικρατούν το αποξηραμένο βερίκοκο και η κομπόστα φρούτων. Το κομψό και αρμονικό στόμα του, με τις γλυκιές νότες μοσχάτου να πρωταγωνιστούν, είναι τοποθετημένο σε ένα αρωματικό φόντο ώριμων φρούτων και ξηρών καρπών. Πιο λεπτεπίλεπτο από το Grand Cru VDN, είναι ένας ιδανικός συνοδός ζαχαροπλαστικής με αφετηρία φρέσκα φρούτα, όπως οι τάρτες φρούτων και οι μπαβαρουάζ ,\και τα φρουί κονφί.

10 σχόλια:

  1. υπέροχη τάρτα είδικά με το σαμιώτικο κρασί!!!
    Μπράβο Πόπη !
    Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η καλή Ποπίτσα έγραψε πάλι..
    Το φτιάξαμε και το απολαύσαμε και εμείς για πρωινό...
    Καλημέρα!!!
    Στέλιος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πόπη μου τι υπέροχη τάρτα!!!
    Γειά στα χεράκια σου!!!
    Κράτα μου ένα κομματάκι...:)
    Φιλάκιααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημέρα Ευα, στην υγειά σου το κρασάκι, πραγματικά έγινε ωραία και πολύ ελαφριά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @Νατάσα το κομμάτι σου σε περιμένει.....
    φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πολύ ωραία και σχετικά εύκολη. Μου αρέσει που είναι φρέσκα τα φρούτα, φτιάχνω και εγώ μια, αλλά με κομπόστα βερύκοκα! Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @bigmama Εύκολη πολύ! Το μόνο που έχω να προσθέσω είναι ότι την επόμενη ημέρα, η εμφάνιση των φρούτων δεν είναι η ίδια, ζαρώνουν και αλλάζουν χρώμα αλλά ενα κομμάτι εμεινε, η γεύση όμως ήταν τέλεια !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τα γλυκά με φρούτα είναι τα αγαπημένα μου! Φαντάζομαι το άρωμα που θα είχε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή