Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Λαζάνια Φούρνου -Στέλιου

Καλημέρες, καλησπέρες με καλύτερη μέση , άλλα στενάχωρα, που δεν θα τα πούμε τώρα ,γιατί τώρα θα κάνουμε ανάρτηση που σας οφείλω, συνέχεια δείπνου, Λαζάνια Φούρνου, Στέλιου.

Όπως θα δείτε στη φωτογραφία, έμεινε 1 κομμάτι και αυτό το φωτογράφισα  την άλλη ημέρα το πρωί ,για τους γνωστούς λόγους.

Λαζάνια Στέλιου, γιατί τα μαγείρεψε ο Στέλιος, με συνταγή μπολoνέζ δικιά του, μπεσαμέλ της μαμάς μου και οδηγίες συναρμολόγησης ,Gordon Ramsay! 
Ναι ξέρω αυτά δεν είναι λαζάνια είναι υπερπαραγωγή!
Είναι εύκολα και εξαιρετικά γευστικά!
Πάμε στη συνταγούλα!

Υλικά για την μπολονέζ

700 kg κιμά από μοσχάρι, χοιρινό ή ανάμικτο

3 σκελίδες σκόρδο

3 καρότα

1 κουτί ντομάτα τριμμένη στον τρίφτη

½ κουτί χυμό ντομάτας

1 ποτήρι κόκκινο κρασί

Λάδι

Αλάτι

Πιπέρι

Μοσχοκάρυδο (2-3 βόλους)

12 φύλλα μη προβρασμένα λαζάνια

Εκτέλεση

Τσιγαρίζουμε το σκόρδο στο λάδι και προσθέτουμε τον κιμά το πιπέρι. Όταν ο κιμάς πάρει την πρώτη βράση και το χρώμα του γίνει λευκό, σβήνουμε με το κρασί. Στη συνέχεια ρίχνουμε τα δυο είδη ντομάτας (δεν προσθέτουμε νερό), το καρότο κομμένο σε ροδέλες, το μοσχοκάρυδο και το αλάτι. Όταν το μείγμα αρχίσει να κοχλάζει, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στο μισό και το βράζουμε για μισή ώρα.

Για τη μπεσαμέλ

50γρ αλεύρι

50γρ βούτυρο αγελάδος

1/2 λίτρο γάλα φρέσκο κρύο (σταματάει το βρασμό στο βούτυρο και στο αλεύρι και δεν σβολιάζει)

Αλάτι πιπέρι

½ φλυτζάνι παρμεζάνα

λίγο μοσχοκάρυδο

Σε μέτρια φωτιά λιώστε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι και με ένα σύρμα ανακατέψτε καλά το αλεύρι. Ρίχτε λίγο λίγο το γάλα ανακατεύοντας μέχρι να γίνει ένας ομοιόμορφος χυλός. Μόλις πήξει, κατεβάστε το από τη φωτιά, ρίξτε αλάτι πιπέρι, μοσχοκάρυδο την παρμεζάνα και ανακατέψτε καλά.

Προθερμάνετε το φούρνο στους 220 oC.

Συναρμολόγηση

Σε ένα πυρέξ ή ταψάκι, ρίξτε την μισή μπολονέζ και από πάνω στρώστε φύλλα λαζάνια ,το ένα δίπλα στο άλλο, χωρίς να αφήνετε κενά αλλά και χωρίς να σκεπάζει το ένα φύλλο το άλλο.

Ρίξτε από πάνω λίγο λιγότερη από την μισή μπεσαμέλ, στρώστε τη με ένα κουτάλι και συνεχίστε με άλλη μία στρώση, μπολονέζ, βάλτε τα υπόλοιπα φύλλα και συνεχίστε όπως πριν ,σάλτσα, μπεσαμέλ.

Τελειώστε ρίχνοντας λίγη παρμεζάνα και ψήστε για 20-25 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η μπεσαμέλ.

Περιμένετε λίγο να κρυώσει και σερβίρετε΄.

Συνοδευτικό κρασί: 
Κοκκινόμυλος 2006, Κτήμα Τσέλεπου, Ένα από τα ωραιότερα Merlot


Οίνος Ερυθρός Ξηρός Τοπικός Οίνος Τεγέας

Ποικιλιακή σύνθεση: 100% Merlot

Γευστικά χαρακτηριστικά και παλαίωση: Βαθύ κόκκινο χρώμα με πλούσια βελούδινη γεύση. Αρωματικά εμφανίζει ώριμα κόκκινα φρούτα με την διακριτική παρουσία βανίλιας και σοκολάτας. Πολύ μαλακές ταννίνες με μεγάλο γευστικό τελείωμα δίνουν την αίσθηση της πληρότητας. Κρασί που έχει δυνατότητα για 8-10 χρόνια παλαίωσης.

Και για του λόγου το αληθές:



37 σχόλια:

  1. Kal to fagaki auto grafei!!!
    Vre ton politalanto stelioooo!!!
    Bravo touuu!!!
    Filakia!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κλασική γεύση! Εγώ βάζω και λίγο σέλερι ψιλοκομμένο κατά τα Ιταλικά προτυπα, καθώς και λίγο γάλα που μαλακώνει τον κιμά ιδιαιτέρως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μπράβο στον Στέλιο! Με μικρές παραλλαγές το έχω φτιάξει κι εγώ, βέβαια ε΄δω κι ένα χρόνο προσπαθώ να βρω χρόνο να φτιάξω λαζάνια μόνη μου αλλά.....
    Καλό βράδυ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κι εγω σημερα λαζανια εκανα αλλα με σπανακι.. Τελεια φαινονται!
    Φιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Έφτιαξα κι εγώ τα λαζάνια του Gordon με την τυρομπεσαμέλ όμως και έγιναν καταπληκτικά! Επειδή μας αρέσουν πολύ στείλε μας λιγάκι και απ'αυτά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τέλεια τα λαζάνια του Στέλιου.
    Πολλά μπράβο του :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Λαζανάκια γιάμι γιάμι.....
    Μπράβο μπράβο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Άμα δε, γνωρίσετε και τον Στέλιο ακόμη καλύτερα, γιατί θα σας τα φτιάχνει ο ίδιος και δεν θα μπαίνετε στον κόπο να τα κάνετε εσείς...
    Εγώ, αυτό θα έγραφα στην θέση σου καλή μου, μιας και οι δημιουργίες των ανδρών στην κουζίνα...μας ξαλαφρώνουν πολύ όταν υπάρχουν τραπέζια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τα λαζάνια είναι ένα από τα αγαπημένα μου φαγητά, ιδίως όταν είναι τόσο λαχταριστό όσο αυτό!
    Καλή συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Τέλεια τα λαζάνια!! το κομμάτι δικό μου;;; :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Euxaristo poly gia ta kala sas logia gia ta lazania mou! Thn epomeni fora na ta ftiaxo gia olous....
    @Xanthi exeis apolyto dikio gia ta fresca lazania kai genikotera ta fresca zymarika. Teleutaia ftiaxno mono fresca. Kaneis ligi ora parapano gia to fagito (35-40 lepta epipleon) ala axizei ton kopo.
    @Penelope: to pairno san koplimento kai euxaristo :-)
    @Marion: euxaristo poly, poly!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @Eva
    Stelios+pasta+pizza =love
    Ayta ta 2 pane mazi alla genikos ayta pou mageirevei ta kanei poly kala!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @Foodjunkie
    Και γω Ιωάννα μου τη σος την κάνω σαν εσένα, ο Στέλιος όμως έχει αυτη τη version, έχει ζήσει και σπουδάσει 6 χρόνια στην Ιταλία και του αρέσει πιο πολύ αυτή η εκδοχή!
    Το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό και στις δυο περιπτώσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Popi peinao san likos kai eimai sti douleia kai ta lazania TA LATREVO kai mou trexane ta salia oso diabaza... po po sou leo. Menoume konta???

    Oso gia to gala (sxetika me tin foodjunkie)pou to bazete? ston kima prin?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ξανθή μου καλημέρα!
    Ο Στέλιος τον τελευταίο καιρό φτιάχνει φρέσκα μακαρόνια maltagliati, και linguini, νομίζω ότι την επόμενη φορά θα δοκιμάσει λαζάνια, έχω και την μηχανή και θα γίνουν πιο εύκολα.
    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. @Elpiniki
    Και με σπανάκι μου αρέσουν πάρα πολύ!
    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Lila
    Θα σου στείλω σίγουρα, αυτή είναι η μπεσαμέλ του Γκόρντον, απλώς η μαμά μου δεν βάζει τσένταρ, είναι της παρμεζάνας................

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. @Μάριον
    Ναι αυτό το παλικάρι ξέρει και να τρώει αλλά και να μαγειρεύει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. @Πηνελόπη μου, συμφωνώ απόλυτα μαζί σου, ειδικά όταν τα καταφέρνουν και καλά.
    Σε φιλώ και σε σκέφτομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. @Αρτεμις
    Καλωσόρισες, σ' ευχαριστώ πολύ και συμφωνώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Αστεράκι όπως έχουμε πει εσυ εχεις 2 κομματάκια πάντα χχχχχ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. donkey and the carrot
    Kai an de menoume konnta ta lazania mas fernoune konta, se filooooooooooooooooooo

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Περαστικα τελειως με την μεσουλα σου και ευχομαι οτι σε στεναχωρει να περασει γρηγορα. Ωραιο και πληρες φαγακι τα λαζανια, σπιτικο που λεμε. Λοιπον τα λαζανια μου αρεσουν παρα πολυ αλλα δε τα φιαχνω πια. Γιατι μια μερα εκει που εφιαχνα λαζανια χτυπησε το τηλεφωνο και εμαθα τα πιο ασχημα νεα. Πανε χρονια τωρα. Και παρ' ολο που δεμ ειμαι προληπτικη γενικα, εχω την αισθηση οτι θα ξαναχτυπησει το τηλεφωνο εκει που στρωνω τα υλικα στο ταψι. Ομως.. τα τρωω αλλου! Φιλια Ποπακι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Από τα πιο αγαπημένα φαγάκια της οικογένειάς μου.Ωραιότατη η εκδοχή σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Πράγματι αυτό είναι υπερπαραγωγή!! Αλλά από τις πολύ ωραίες. Μπράβο στον Στέλιο. Άξιος.
    Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Γεια σου Στέλιο με τα ωραία σου!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. και σήμερα ανακάλυψα στο ντουλάπι μου 3 πακέτα λαζάνια....

    καληνύχτα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Έτσι ακριβώς Πόπη (και σωστά το πήρες Στέλιο)
    :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. @Δεσποινάριον
    Σ' ευχαριστώ, μακάρι να περάσουν γρήγορα, γιατί είναι πολλά μέτωπα ανοιχτά.... Σε καταλαβαίνω, ούτε εγώ είμαι προληπτική αλλά κάποια πράγματα που τα συνδέουμε με δυσάρεστες καταστάσεις καλό είναι να τα αποφεύγουμε, ακόμη κι αν αυτό κάνει καλό στην ψυχολογία μας.
    Να τα τρως αλλού............
    Σε φιλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Vita
    Σ' ευχαριστώ πολύ, η εκδοχή είναι του Στέλιου, η δική μου συμβολή ήταν στη μπεσαμέλ που του την έμαθα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Λίνα μου καλημέρα!
    Να είσαι καλά και σ' ευχαριστώ για τα γλυκά λογάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Ζαχαρούλα,
    Καλώςτηνε, τώρα ξέρεις τι να τα κάνεις.:)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. στο Ντελι που πας κοντά στη μαμά σου δες αν έχει φρέσκα λαζάνια.Πήρα μια φορά κι έφτιαξα εδώ και μιλάμε...ΑΛΛΗ κατάσταση.προσοχή μόνο γιατί τα φρέσκα γίνονται γρήγορα

    buondi :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Eimaste sth diadikasia pou ftiaxnoume frescia pasta monoi mas. Lazania einai to epomeno project.xxxxxx

    ΑπάντησηΔιαγραφή