Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Τάρτα Αμυγδάλου/Almond Tart


Μέρες και νύχτες απουσίας……
Καινούργιοι στόχοι, νέα ξεκινήματα, παλιά που ολοκληρώνονται και ξανασυναντιόνται και γω στη μέση με χαρά να προσπαθώ να τα προλάβω όλα και σας μαζί.
Μου λείψατε αν και πέρναγα αργά το βράδυ ή νωρίς το πρωί από όλες τις κουζίνες σας, μύριζα, θαύμαζα, έπαιρνα μεζεδάκι και βουρ για τις δουλειές.
Η Καθαρά Δευτέρα με βρήκε με μία εξαιρετική γαστρεντερίτιδα σε μορφή ίωσης και έχασα και τα λιγοστά κιλά που είχα, ταραμοσαλάτα δεν δοκίμασα ποτέ ούτε και τίποτα άλλο, φρυγανιά όμως σε όλες της τις μορφές δεν μπορώ να πω έφαγα και ξαναέφαγα.  Δεν πειράζει όμως και του χρόνου να είμαστε καλά.
Στενάχωρες μέρες και προβληματικές με όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, θα ψάξω όμως να βρω τη χαραμάδα της αισιοδοξίας και από κει θα κρατηθώ και θα συνεχίσω.  Η ζωή θέλει ματιά καθαρή, αισιοδοξία και ψυχραιμία και βλέπουμε……
Μικρά όνειρα, στόχους καθημερινούς και πολλή αγάπη.

Ήθελα γλυκάκι το ΣΚ, εύκολο γρήγορο και φίνο, πάμε λοιπόν για μία αμυγδαλόπιτα.

Σας κερνάω λοιπόν!


Υλικά για 12 μερίδες/ Συνταγή Στέλιου Παρλιάρου

150 γρ. ηλιέλαιο ή ελαφρύ ελαιόλαδο
300 γρ. φρέσκος χυμός πορτοκαλιού
2 κ. σ. Grand Marnier
200 γρ, ζάχαρη άχνη
ξύσμα από ένα λεμόνι, ακέρωτο
400 γρ. αμύγδαλα λευκά τριμμένα στο μπλέντερ σε σκόνη
100 γρ. αλεύρι
1 κ.γ. μπέκιν πάουντερ
30 γρ. αμύγδαλα φιλέ για πασπάλισμα
άχνη επίσης για πασπάλισμα

Διαδικασία
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C.
Σε ένα μπολ βάζουμε το λάδι, το χυμό πορτοκαλιού,  το λικέρ, την άχνη και ανακατεύουμε με έναν αυγοδάρτη.
Ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά με μια σπάτουλα.
Λαδώνουμε με ένα πινέλο και στην συνέχεια αλευρώνουμε μια ταρτιέρα διαμέτρου 26 εκ. και αδειάζουμε μέσα το μείγμα.
Πασπαλίζουμε με τα φιλέ αμύγδαλα και ψήνουμε στο φούρνο για 40-45 λεπτά.
Την αφήνουμε να κρυώσει και πασπαλίζουμε με ζάχαρη

Κι όπως λέει και η βαφτισιμιά μου Buon Appetito

Almond Tart


150 gr. sun flower oil or light olive oil
300 gr. fresh orange juice
2 Tablespoons Grand Marnier
200 gr. powdered sugar
zest of one lemon preferably bio
400 gr blanched almonds finely ground
100 gr. flour
1 tsp bakin powder
30 gr.sliced almonds for topping
powder sugar for topping


Preheat oven at 170°C.
In a bowl mix oil, orange juice, Grand Marnier  and powdered sugar with an egg beater.
Pour in the rest of the ingredients and mix with a spatula.
Grease and flour a 26 inch tart shell.
Add the filling, cover with the sliced almonds and bake for 40-45 minutes.
Let it cool and sprinkle with powder sugar

Enjoy!


67 σχόλια:

  1. Σιδερένια και πάντα γερή εύχομαι!Όντως δεν πρέπει να το βάζουμε κάτω, αν και οι καιροί είναι χαλεποί!Φίνα η τάρτα σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλέ αυτή είναι πολύ εύκολη!!!Μόλις τελειώσουν τα μαφινάκια της φίλης σου θα τη φτιάξω!!
    Κερνάω ότι θες καφέ τσάι με συνοδευτικά μαρμελάδας!!!
    Φιλάκια πολλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλέ πότε πρλαβες και έκανες καινούργια ανάρητησ; Εγώ μόλις τώρα σου σχολιάσα την παλιά!! Φαίνεται πολύ πολύ λαχταριστη και να και δεν μου πολυαρέσουν τα γλυκά. από τότε που άρχισα την νηστεία, τα βλέπω στον ύπνο μου!! Αυτό δε θα του ετοιμάσω ξεχωριστή θέση σήμερα το βράδυ !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Περαστικά σου Ποπάκι μου, εύχομαι τώρα όλα να είναι πολύ καλύτερα!!!
    Για την τάρτα τι να πω??? Όλα τα λεφτά...
    Πολύ SUPER!!!

    Καλό βράδυ, πολλά φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αχ! η γαστρεντερίτιδα είναι ο εφιάλτης μου, αν και με τα 5 κιλάκια που πήρα το χειμώνα μάλλον καλό θα μου έκανε! Η τάρτα του ονείρου....δεν το συζητώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Περαστικά σου!
    Ελπίζω να είσαι πολύ καλύτερα τώρα...
    σούπερ η τάρτα σου, δεν το συζητώ :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η μαμά έταξε να τη φτιάξει οπότε ανυπομονώ να τη δοκιμάσω γιατί φαίνεται πεντανόστιμη!! κι έχω και μία αδυναμία στις τάρτες!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. περαστικά, ένα κομματάκι φτάνει άραγε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ma ti mati einai auto? Kane kana agiasmo! ELEOS! H tarta einai ontos tou oneirouuuuuuuuuuuuuuuuuu

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Περαστικά Ποπάκι.
    Θα μαγειρεύεις και θα τα τρως όλα για να πάρεις τα κιλάκια που έχασες.

    Η τάρτα σου απλά υπέροχη.

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Υπέροχη τάρτα!
    Θα πάρουμε αμύγδαλα από το Συκούριο για πολλές επαναλήψεις ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αχ λάθος άτομα πάει και βρίσκει αυτή η γαστρεντερίτιδα! :-)
    Υπέροχη τάρτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Λατρεύω τα άσπρα γλυκά.. Θα την δοκιμάσω πάραυτα..:-))) Φιλάκια..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ποπακι μου! Λατρευω τα αμυγδαλα και οτι φιαχνουμε με αυτα. Η ταρτα εγινε μπουκμαρκ. Ευχομαι σιδερενια και του χρονου να ειμαστα καλα θα γιορταοσυμε οπως πρεπει την Καθαρη Δευτερα. Εξ αλλου η Σαρακοστη ειναι 40 μερες θα εχεις την ευκαιρια. Φιλια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Υπέροχη η τάρτα σου με αμύγδαλα!!! Εύχομαι περαστικά... όσο για την τάρτα κερνάς ένα κομμάτι;
    Πολύ όμορφο το μπλογκ σου και με ωραίες συνταγές.
    Αν θέλεις, σε κερνάω κι εγώ στο μπλογκοσπιτάκι μου. Καλό βράδυ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Περαστικά Πόπη!!!
    Η ταρτούλα θεϊκή και αποθηκεύεται πάραυτα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Πόπη μου, περαστικά! Φρίκη αυτή η ίωση (την πέρασε όλη η οικογένειά μου τα Χριστούγεννα... Μόνο εγώ σώθηκα για να φτιάχνω τσάι και να παρηγορώ...)
    Ωραίο δείχνει το γλυκό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. ""Καινούργιοι στόχοι, νέα ξεκινήματα, παλιά που ολοκληρώνονται και ξανασυναντιόνται και γω στη μέση με χαρά να προσπαθώ να τα προλάβω όλα και σας μαζί."""
    Εκεί μαζί σου στέκομαι κι' εγώ, σαν ακροβάτης σε τεντωμένο σκοινί. Θέλω να πιστεύω πως θα τα καταφέρουμε φίλη και συνονόματη.
    Σε πείσμα πολλών...
    Τώρα η ίωση, θέλω να πιστεύω πως είναι παρελθόν για σένα και την αμυγδαλόπιτα θα την κάνεις και σε δεύτερη έκδοση, για περισσότερη απόλαυση.
    Χαιρετισμούς πολλούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Καλημέρα...εύχομαι να είσαι καλά!Το γλυκό σου είναι ότι πρέπει για αυτέ τις μέρες.
    Πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Η καλύτερη.... την έφαγα και το επιβεβαιώνω....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Αχ βρε Ποπάκι, πού σε πέτυχε η κ@λο-ίωση;;
    Περαστικά!!!!
    Συμφωνώ με όλα τα "θέλω" της ζωής που παραθέτεις. θέλει και δύναμη για τα δύσκολα...
    Μαγικό κέρασμα το δημιούργημά σου. Τη λατρεύω!!!
    Φιλιά πολλά
    Καλό απόγευμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Πολύ λαχταριστή! Περαστικούλια:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ποπάκι χαντρα θαλασσια!!!
    Η ταρτα θεε μου, ξετρελάθηκα!!
    Εγώ να σου πω και την αμαρτία μου θα έβαζα και 2 σταγόνες εσανς πικραμύγδαλο !
    Σε φιλωωωωωω φιλενάδα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. @Λένια
    Μόνο έτσι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ότι έρχεται, σ' ευχαριστώ για τα καλά λόγια, φίνα είναι η σωστή λέξη για να την περιγράψεις.
    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. @Ξανθή
    Ναι είναι πολύ εύκολη και προσπαθώ να επιλέγω τέτοιες, με λίγα σκεύη, υλικά που συνήθως έχουμε σπίτι και εύκολο τρόπο παρασκευής.
    Θα έρθω και για τσάγια και για μαρμελάδες και για να πούμε νέα σας αποθύμησα.
    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Κοκονίτσα μου,
    Τα μεγάλα πνεύματα ανταμώνουνε, προσπαθώ να κάνω ανάρτηση πιο συχνά μα δεν τα καταφέρνω, πολύ τρέξιμο αλλά καλό μέχρι στιγμής και πολλές ιώσεις αλλά κάτω δεν το βάζουμε. Αυτήν την τάρτα και νηστίσιμη την λες, δεν έχει βούτυρο ούτε αυγό.
    Σε φιλώ πολύ πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. @painter
    Σ ευχαριστώ πολύ πολύ, ευτυχώς κράτησε 48 ώρες και μετά περδίκι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. @Λιλα
    Λιλάκι άστα..... τώρα όμως καλά, η τάρτα με αποζημίωσε, εύκολη, φίνα και σούπερ γεύση.
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Μπέτυ μου
    Είμαι μια χαρά, σ' ευχαριστώ πολύ και για τα γλυκά λογάκια και για τις ευχές.
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Ήξερα ότι κάπου δημιουργείς και ότι η τσαχπινιά του αμυγδάλου θα ήταν η αδυναμία σου.
    Από τις πρώτες πρωϊνές ώρες, ξεροσταλιάζω σε τούτη την πίτα!

    Να πάνε όλα, όπως τα σχεδιάζεις...
    Φιλί, ma petite

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Ποπη μου αυτο το γλυκακι σου ειναι μουρλια.Και νομιζω η γευση του αμυγδαλου το απογειωνει.Να εισαι καλα και του χρονου να γιορτασεις χωρις προβληματα.Αλλα νομιζω οτι αυτες οι ιωσεις ταλαιπωρουν πολλους τελευταια.Φιλακια πολλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Arti
    Είμαι σίγουρη ότι θα σου αρέσει και γω έχω αδυναμία στις τάρτες....αλλά και στα μαφινάκια εεεεε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. @Γαστεροπληξ
    Ευχαριστώ πολύ, ένα κομματάκι δεν φτάνει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. @Donkey and the carrot
    Μπα δεν είναι μάτι, ιώσεις είναι που κυκλοφορούν και γω κάνω πολύ παρέα με μωρά, κυριολεκτώ και όχι μεταφορικά.
    Ναι η ταρτούλα ήταν πολύ γευστική και εύκολη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. @Marion
    Σ' ευχαριστώ κοριτσάκι να είσαι καλά! Οσο εύκολα χάνω τόσο δύσκολα παίρνω κιλά αλλά που θα πάει θα τα καταφέρω.
    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Ελενίτσα, θα πάρουμε και θα την ξαναφτιάξουμε για να την δοκιμάσεις κι εσύ.
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. @Vita
    'Έχεις δίκιο, σ' ευχαριστώ πολύ πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. @Fevis
    Να την δοκιμάσεις και να μου πεις♥♥♥♥♥☀★

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Δεσποινάριον, όπως τα λες, καλά να είμαστε και θα γιορτάσουμε του χρόνου όπως πρέπει.
    Και ναι η σαρακοστή ευτυχώς κρατάει πολύ!
    Και εμένα μου αρέσουν τα αμύγδαλα, από την ΙΟΝ μέχρι ότι!
    Σε φιλώ πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Tante Kiki
    Να πάρεις όσα κομμάτια θέλεις, σ' ευχαριστώ πολύ για τα γλυκά σχόλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Έφη μου,
    Σ' ευχαριστώ πολύ, κι όταν την φτιάξεις να μου πεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Αγγελική μου, σ' ευχαριστώ, ευτυχώς που την γλίτωσες.
    Ναι ωραίο ήταν το γλυκάκι, φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Πηνελόπη μου,
    Να είσαι σίγουρη πως θα τα καταφέρουμε, σε πείσμα όλων.... που δεν μας αφορούν, γιατί εμείς έχουμε άλλη ματιά, καθαρή και ευθεία, χωρίς πισωγυρίσματα και χωρίς λοξοκοιτάγματα.
    Την τάρτα θα την ξανακάνω γιατί είχε μεγάλο σουξέ, σ' ευχαριστώ πολύ πολύ, είμαι πολύ καλύτερα!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Δημητρούλα μου σ ευχαριστώ πολύ, πραγματικά είχε επιτυχία.
    Σε φιλώ πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Γιώργο μου, ναναι καλά η βαφτιστήρα που μας τα φέρνει όλα από τον παιδικό και μεις κάνουμε επιλογή, τις παίρνουμε όλες τις ιώσεις.
    χα χα χα
    Χαίρομαι που συμφωνείς, νομίζω πως αλλιώς δεν γίνεται....
    Να ρθεις να σε κεράσω και συ και η όμορφη παρέα σου.
    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Ευάκι άστα να πάνε να σκάσουν οι οχτροί μας χα χα χα
    Και καλά θα έκανες και θα της έβαζες το πικραμύγδαλο.
    Σε φιλώ γλυκά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Ζαμπία μου σ' ευχαριστώ πολύ, όταν είναι όλα έτοιμα θα σας τα πω και θα χαρούμε παρεούλα.
    Έλα να σε κεράσω όποτε θες!
    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Γιάννα μου σ' ευχαριστώ πολύ.
    Πραγματικά το αμύγδαλο την απογείωσε, εγώ δε που τα λατρεύω του έδωσα και κατάλαβε.
    Ευτυχώς η σαρακοστή κρατάει κι έτσι θα χαρώ τις νοστιμιές της.
    Σε φιλώ πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Εντελως τυχαια ανακαλυψα το μπλογκ σου,και με μια γρηγορη ματια που εριξα ειναι νοστιμοτατο μπραβο...καλη συνεχεια σου ευχομαι..καλως σε βρηκα,κι ευχομαι να τα λεμε...καλο βραδυ,φιλια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. gwgoula
    Χαίρομαι που σου άρεσε, καλή συνέχεια και σε σένα να περνάς να τα λέμε, καλό βράδυ
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. Το γλυκάκι είναι σούπερ!!!!! Είναι και νηστίσιμο, οπότε σε ευχαριστώ πολύ Ποπάκι.
    Φαντάζομαι έχεις αναρρώσει!!!!! Το ελπίζω....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. Η τάρτα έγινε δοκιμάστηκε πήρε κριτικές!!
    Μπορείς να τη δεις κιόλας!!
    Φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. Ξανθή τσάι με λεμόνι και όσες τάρτες θέλεις φάγε.
    Νόστιμη φαίνεται η δική σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. @manousina
    Περδίκι η ασθενής, νασαι καλά κοριτσάκι
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. Ξανθή μου χαίρομαι πολύ πολύ!
    Τέλεια την έκανες
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. Καίτη αν και το σχόλιο είναι για την Ξανθή σ' ευχαριστώ που πέρασες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  57. Τaste Advisor μπερδεύτικα?
    Η ΤΆΡΤΑ σου είναι νοστιμότατη.
    Ετοίμασα το 1/2 της δόσης και την έφαγα όλη με αφέψημα τσάι του βουνού.Την ευχαριστήθηκα και σου στέλνω ένα μεγάλο ευχαριστώ και γλυκά φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  58. Καίτη
    Αν μπερδεύτηκες, γλυκομπερδεύτηκες, χαίρομαι πολύ που σου άρεσε, το τσάι του βουνού το καλύτερο συνοδευτικό!
    Γλυκά φιλιά και σε σένα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  59. Κοριτσάρα κατ'αρχάς περαστικά σου!!!!
    Τέλεια η τάρτα σου και βέβαια θα κεραστώ
    Φιλιά
    Καλό ΣΚ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  60. Αστεράκι καλημέρα
    Να είσαι καλά και όλα τα κεράσματα δικά σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  61. Δεν έχω δοκιμάσει τάρτα αμυγδάλου...οπτικώς πάντως σκίζει...καλό σκ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  62. Pansofix
    έλα να σε κεράσω!!! και σε σένα κοριτσάκι, σ' ευχαριστώ πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  63. πολυ ωραια ιδεα!!!
    τη δοκιμασα σημερα το πρωι!!!
    γρηγορη,νοστιμη κι ελαφρια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  64. peps
    χαίρομαι που σου άρεσε, θα προσθέσω και οικονομική!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  65. Αδυναμία τα λευκά γλυκά Πόπη μου. Το αμύγδαλο σκόνη όμως ,ναι??Όχι τίποτε άλλο, το λατρεύω, και σαν ξηρός καρπός απαγορεύεται να φαγωθεί.
    Να δοκιμαστεί όμως , το σίγουρο!!

    Φιλάκι καρδούλα;))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  66. Katrine
    Και εμένα τα λευκά γλυκά είναι αδυναμία, σκόνη σκόνη στην συγκεκριμένη περίπτωση, παρόλο που έβαλα για εφέ και κάποια φιλέ, να δοκιμαστεί, να δοκιμαστεί και να μου πεις εντυπώσεις.
    Φιλάκι γλυκό

    ΑπάντησηΔιαγραφή