Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Ένα Καρποθέρι, μια μουσταλευριά καφές και πολλά μουστοκούλουρα!

Ο τρύγος βρίσκεται προς το τέλος του και εμείς βρήκαμε ευκαιρία για να το γιορτάσουμε! 

Ελάτε να γιορτάσετε και εσείς μαζί μας στο «ΚΑΡΠΟΘΕΡΙ 2012» που οργανώνεται  όπως κάθε χρόνο στο Κτήμα Βασιλείου, το Σάββατο 29 & την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012.

Το οινοποιείο του κτήματος Βασιλείου στο Κορωπί (1ο χλμ. Λεωφ. Κορωπίου – Μαρκοπούλου, τηλ. 210.66.27.686) θα είναι ανοιχτό για όλους τους φίλους μαςκαι τις δύο ημέρες, από τις 10 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα, για:

• πεντανόστιμη μουσταλευριά και μουστοκούλουρα φτιαγμένα με τις παραδοσιακές συνταγές της οικογένειας Βασιλείου
• γευστικές δοκιμές όλων των κρασιών του Κτήματος Βασιλείου και του Κτήματος Νέμειον
• ξεναγήσεις στις εγκαταστάσεις του οινοποιείου και στις διαδικασίες παραγωγής
• προβολή ντοκυμαντέρ για το κρασί και την οινική παράδοση της περιοχής των Μεσογείων
• έκθεση βιβλίων οίνου και διατροφής γνωστών συγγραφέων του χώρου καθώς και εξειδικευμένων αξεσουάρ κρασιού



• Το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου στις 2 μ.μ. μπορείτε να απολαύσετε ένα υπέροχο γεύμα άριστα συνδυασμένο με τα κρασιά του Κτήματος Βασιλείου (κόστος 15 ευρώ/άτομο, κράτηση απαραίτητη στο 210.66.27.686)

• Την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου στις 11 το πρωί, παρουσιάζουμε το πολυβραβευμένο εφηβικό βιβλίο της Cath Crowley και των εκδόσεων Παπαδόπουλος «Φεγγάρι στον Τοίχο» και περιμένουμε τους νεαρούς φίλους μας να ζωγραφίσουν μαζί μας graffiti με θέμα «Ένα φεγγάρι στον τοίχο γεμάτο Φώς» ενώ 

Oi λίγο μεγαλύτεροι θα απολαύσουμε τον μυρωδάτο καφέ που θα προσφέρουν τα Starbucks.

Όλο το διήμερο θα υπάρχουν ειδικές τιμές στα αξεσουάρ, τα βιβλία στους οίνους του Κτήματος Βασιλείου και του Κτήματος Νέμειον.


Η είσοδος είναι ελεύθερη στο κοινό.


Παραδοσιακή Συνταγή για Μουσταλευριά και Μουστοκούλουρα από τη γιαγιά Τασούλα Βασιλείου

Το κόψιμο του μούστου
Βάζουμε το μούστο στη φωτιά μαζί με μία κουταλιά της σούπας στάχτη ή μαρμαρόσκονη. Όταν αρχίσει να βγάζει αφρό, παίρνουμε μία τρυπητή κουτάλα και τον ξαφρίζουμε.
Η κατσαρόλα παραμένει στη φωτιά μέχρι να κατεβεί η στάθμη δύο (2) δάχτυλα παρακάτω. Σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να κατασταλάξει το μίγμα.
Τέλος κάνουμε μετάγγιση σε καθαρή κατσαρόλα.


Η ΜΟΥΣΤΑΛΕΥΡΙΑ
7 ποτήρια μούστο
1 ποτήρι αλεύρι
κανέλα
καρύδια ή αμύγδαλα κοπανισμένα
Βάζουμε το μούστο στην κατσαρόλα και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε συνέχεια με τον αυγοδάρτη ώστε να μην σβολιάσει το μίγμα.
Μόλις το μίγμα πήξει αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και σερβίρουμε σε πιατέλα. Πασπαλίζουμε τη μουσταλευριά με κανέλα και τα καρύδια ή τα αμύγδαλα.
ΤΑ ΜΟΥΣΤΟΚΟΥΛΟΥΡΑ
1 ποτήρι λάδι
1 ποτήρι μούστο (βρασμένο και κομμένο) 

1 ποτήρι ζάχαρη
1/2 φλιτζανάκι Κονιάκ
1 κ. γλ. κανέλα
1 κ. γλ. γαρύφαλλο
1 κ. γλ. σόδα
Αλεύρι «όσο πάρει» (περίπου 1 κιλό)
Σε μια λεκάνη ρίχνουμε όλα τα υγρά υλικά, την κανέλλα, το γαρύφαλλο, τη σόδα και το κονιάκ.
Στη συνέχεια ρίχνουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε σιγά-σιγά το αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια ζύμη όχι πολύ σκληρή έτσι ώστε να πλάθεται εύκολα.
Πλάθουμε κουλουράκια και τα τοποθετούμε σε λαδωμένη λαμαρίνα ή ταψί. 
Ψήνουμε στους 200ο C (ή 180ο C σε αέρα) μέχρι να ροδίσουν καλά.





 Καλή χρονιά στους οινοποιούς μας και καλό Σαββατοκύριακο σε όλους μας!

4 σχόλια:

  1. Εδώ δεν είναι FB, για να κάνουμε like!!!
    Αλλά στα μουστοκούλουρα πολλά-πολλά like :-))
    Καλημέρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μια πλούσια ανάρτηση που έχει απ' όλα!
    Εγώ παίρνω το πιατάκι μου με την μουσταλευριά, που την λατρεύω!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να την πάρεις και να ξανάρθεις και για άλλα καλούδια!
      Φιλί

      Διαγραφή