Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

Δεν θα σας "μαραθούν" αν τους κάνετε Pesto

Και μια και το φθινόπωρο είναι και επίσημα εδώ. και οι βασιλικοί μαραίνονται σιγά σιγά, αξιοποιήστε τους με Pesto Alla Genovese, εύκολο γρήγορο και με υλικά που σχεδόν έχετε όλοι στην κουζίνα σας.

Υλικά
1/2 ματσάκι ρόκα
1/2 ματσάκι βασιλικό
100 γρ παρμεζάνα τριμμένη
1/3 φλιτζάνι χυμό λαχανικών
1/2 φακελάκι κουκουνάρι
100 γρ. καρυδόψυχα
1 σκελίδα σκόρδο
αλατοπίπερο

Και για την εκτέλεση παρακολουθήστε το video
Διατηρήστε το πέστο σε γυάλινο βάζο στο ψυγείο έως 3 μήνες αφού το σκεπάσετε με ένα "φίλμ" λαδιού, δηλαδή βάλτε απο πάνω πριν κλείσετε το βάζο ελαιόλαδο τόσο όσο να το καλύπτει.
Χρησιμοποιήστε το, για σάλτσα μακαρονιών, πάνω σε φρέσκο ψωμί με τριμένη παρμεζάνα, με μοτσαρέλα και ντομάτα -caprese-.... και με ότι άλλο τολμάτε να το συνδυάσετε.
Πιείτε το με : Τα ζυμαρικά με σάλτσα πέστο χρειάζονται κυρίως ένα λευκό, δροσερό κρασί.
Για ένα πιο σοφιστικέ αποτέλεσμα, ψάχνουμε για κρασιά με μια ευγενική, φυτική νότα στο μπουκέτο τους, όπως το «Κτήμα Γεροβασιλείου», τα κρασιά της Ζίτσας ή τα κρασιά από την ποικιλία «Ασύρτικο».
μια δόση μπαχάρι
Από την κουζίνα μου στην δική σας


Και για την ιστορία
κατάγεται από την Ινδία όπου ήταν ιερό φυτό αφιερωμένο στον Κρίσνα και τον Βισνού. Ωστόσο από την αρχαιότητα μεταφέρθηκε στην Ευρώπη όπου έγινε πολύ δημοφιλής στην λεκάνη της Μεσογείου.
Στην Ελλάδα το έφερε ο Μέγας Αλέξανδρος, όταν από την εκστρατεία του στις Ινδίες μεταξύ των άλλων έφερε και το του βασιλέως φυτό. Οι αρχαίοι Έλληνες δεν εκτιμούσαν το φυτό καθώς πίστευαν ότι οι σκορπιοί προτιμούσαν να φωλιάζουν κάτω από τις γλάστρες του και ότι η έντονη μυρωδιά του ήταν είδος κατάρας. Τον θεωρούσαν λοιπόν σημάδι θανάτου.
Αντίθετα οι Ρωμαίοι το θεωρούσαν ερωτικό φίλτρο, σημάδι αγάπης και φυλακτό. Οι Αιγύπτιοι τον χρησιμοποιούσαν μαζί με άλλα φυτά στις ταριχεύσεις και οι Γαλάτες το χρησιμοποιούσαν σε τελετές εξαγνισμού μαζί με νερό πηγής. Πιθανόν από εκεί να κρατάει τις ρίζες του και το χριστιανικό έθιμο του αγιασμού με τον βασιλικό.
Οι νεοέλληνες αντίθετα με τους προγόνους τους εκτιμούν το φυτό και πιστεύουν ότι απωθεί τα κουνούπια. Το χρησιμοποιούν μάλιστα πολύ στην μαγειρική.
Ο βασιλικός χρησιμοποιείται στην κηπουρική, την αρωματοποιία, την μαγειρική, την ζαχαροπλαστική και σαν θεραπευτικό υλικό. Η χρήση του είναι εσωτερική και εξωτερική.

12 σχόλια:

  1. Αγαπημένος ο βασιλικός όπως και το pesto .

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. θα φροντίσω να αξιοποιήσω το βασιλικό μου σύμφωνα με την πρόταση σου αγαπημένη μου!!
    Φιλάκια πολλά και καλό Σ/Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κοριτσάκι μου να το κάνεις θα σου αρέσει πολύ!
      Πολλά πολλά φιλάκια και να περάσεις όμορφα!

      Διαγραφή
  3. Αυτό που μου αρέσει στα posts σου είναι όλα αυτά που γράφεις εκτός συνταγής!!! Στην υγειά μας λοιπόν!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και μένα...... για αυτό τα γράφω.... χι χι χι
      Στην υγειά μας όμορφη!

      Διαγραφή
  4. Τα τρία βάζα που έφτιαξα τον Σεπτέμβρη...πάνε πια!
    Ίσως φτιάξω κάποια ακόμη, μιας και εξακολουθώ να έχω βασιλικά που πολλαπλασίασα από ποικιλία χειμωνιάτικη. Ελπίζω να καταφέρω να τα διατήρησω μέχρι και τον Δεκέμβρη! Στο ενδιάμεσω έχω μαζέψει και τον σπόρο από αυτά που μαραίνονται και τον μεταφυτεύω για να βγει την Άνοιξη.
    Για να δούμε λοιπόν...
    Καλό βράδυ καλή μου και καλό ΣΚ 28ης Οκτωβρίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και γω έχω ακόμη παρόλο που είναι πλατύφυλλος καλοκαιρινός αλλά όταν μαραίνεται ή κοντεύει ή τον κάνω πέστο ή τον βάζω κατάψυξη για τις σάλτσες!
      Φιλί μεγάλο

      Διαγραφή
  5. Πολύ καλή ιδέα, για να ανακυκλώσουμε τον αγαπημένο, μυρωδάτο βασιλικό. Ένα ωραίο πέστο, που θα συνοδεύσει τις μακαρονάδες του χειμώνα. Ίσως να ταιριάζει και με ψητό κρεατάκι, αυτή η ωραία σάλτσα.
    Καλό Σαββατοκύριακο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Νομίζω ότι ταιριάζει και με κρεατάκι και με ότι άλλο σου κάνει κλίκ!
    Καλημέρα και καλή συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μου ραεσει πολυ η συγκεκριμενη σαλτσα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή