Τρίτη 22 Μαρτίου 2016

Με λεμόνια και γιαούρτι

Δύσκολη μέρα, σήμερα και το μόνο που μπορώ να κάνω για να σε γλυκάνω είναι ένα φίνο, ελαφρύ και μυρωδάτο κέικ.

Η συνταγή είναι της Donna Hay, μου αρέσει και την εμπιστεύομαι αυτή την Αυστραλή "μαγείρισσα",   γιατί οι συνταγές της είναι απλές, κατανοητές και "βγαίνουν" πάντα!


Θα χρειαστείς:
  • ¾ φλιτζάνι (τσαγιού) (180ml) καλαμποκέλαιο
  • 2 αυγά
  • 1 κουταλιά της σούπας ξύσμα ακέρωτου λεμονιού
  • ¼ φλιτζάνι (60ml) χυμό λεμόνι
  • 1 φλιτζάνι (280g) γιαούρτι
  • 1¾ φλιτζάνι (385g) λεπτή ζάχαρη
  • 2 φλιτζάνια (300g) αυτοδιογκούμενο αλεύρι
  • 2 κουταλιές της σούπας, φρέσκο θυμάρι
Γλάσο λεμόνι
  • 1 φλιτζάνι (160g) ζάχαρη άχνη περασμένη από σίτα
  • 1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμόνι
  • ½ κ.σ. βραστό νερό

Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 160ºC . 

Τοποθετείς το λάδι, τα αυγά, το ξύσμα και το χυμό από το λεμόνι μαζί με το γιαούρτι και τη ζάχαρη σε ένα μεγάλο μπολ. Με ένα δάρτη τα ανακατεύεις καλά μέχρι να ενωθούν.  

Ρίχνεις το αλεύρι, αφού το κοσκινίσεις σιγά σιγά και ανακατεύεις ελαφρά.


Βάζεις το μίγμα σε μια φόρμα που δεν κολλάει  24cm, αν έχεις αυτή που λέγεται  Bundt tin, δηλαδή με την τρύπα στη μέση (θυμήσου την ταινία my Greek fat wedding).

Το ψήνεις για 50 λεπτά η μέχρι το μαχαίρι να βγει καθαρό.  Αφήνεις το κέικ να σταθεί και να κρυώσει για 5-10 λεπτά.

Για το γλάσο, ανακατεύεις τη ζάχαρη, το χυμό λεμόνι και το βραστό νερό. Ρίχνεις το μίγμα από πάνω με κουτάλι, όσο το κέικ είναι ακόμη ζεστό και ψαλίδισε φρέσκο θυμάρι για μυρωδιά και χρώμα!

10–12 μερίδες

Πηγαίνει εξαιρετικά με τσάι και καφέ, αν όμως θέλεις κάτι σε επιδόρπιο κρασί σαν και μένα, θα βάλεις ένα ποτήρι Madeira αν έχεις η ένα γλυκό κρασί από την Νότια Γαλλία, ένα Senin Blanc από τον Λίγηρα. Bonnezeau, Quarts de Chaume από την Coteaux du Layon!

4 σχόλια:

  1. Ο Μάρτιος μπήκε με φόρα στο TASTE ADVISOR, με τις γεύσεις και τα αρώματα να μας κατακλύζουν!!!!
    Υπέροχο Ποπάκι με φίνα υλικά (θυμάρι!!!) :)
    Πολλά φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά Γιώργη μου, το είχα αφήσει λίγο έως πολύ, μα οι πρώτες αγάπες είναι παντοτινές! Ναι πραγματικά πολύ φίνο και δένει σούπερ με το λεμόνι. Φιλιά πολλά αγαπημένε!

      Διαγραφή