Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2010

Lemon Meringue Pie ή Τάρτα Λεμόνι με μαρέγκα

Σήμερα το αποφάσισα να φτιάξω ένα κατά τη γνώμη μου δύσκολο γλυκάκι. Τάρτα Λεμονιού με μαρέγκα.
Αγαπημένο γλυκό που το έφτιαχνε πολύ συχνά ο Wayne.
O Wayne είναι πρώην σύζυγος και νυν φίλος- οικογένεια. Μέρος της ιεροτελεστίας αυτής της συνταγής ήταν το κόκκινο βιβλίο της Betty Crocker. Κάθε φορά που το ανοίγαμε, ένας θησαυρός γεύσεων, αρωμάτων και χρωμάτων ξεπηδούσε και χρωμάτιζε την κουζίνα μας και τη ζωή μας.
Διστακτικά λοιπόν άνοιξα τη «βίβλο» και ξεκίνησα τη συνταγή.
Μπορεί να χωρίσαμε αλλά το βιβλίο, μου έμεινε κληρονομιά, μαζί με όλα τα συναισθήματα, τις μυρωδιές και τις κοινές μνήμες.

Lemon Meringue Pie ή Τάρτα Λεμόνι με μαρέγκα

Υλικά για τη ζύμη
1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
½ κ.γ. αλάτι
1/3 του φλιτζανιού + 1 κ.σ. βούτυρο ή μαργαρίνη όχι σοφτ
2,3 κ.σ. κρύο νερό

Υλικά για τη γέμιση
3 κρόκοι αυγών
1 ½ φλιτζάνι ζάχαρη
1/3 του φλιτζανιού +1κ.σ. κόρν φλάουερ
½ φλιτζάνι νερό
3 κ.σ. μαργαρίνη ή βούτυρο
2 κ.σ. τρίμα λεμονιού
½ φλιτζάνι χυμό λεμονιού

Για την Μαρέγκα

3 ασπράδια
¼ κρεμόριο (αν δεν το βρείτε 3 σταγόνες λεμόνι, το κρεμόριο το χρησιμοποιούμε για να «στέκεται» η μαρέγκα
6 κ.σ. ζάχαρη
½ κ.γ. βανίλια

Εκτέλεση

Για τη ζύμη:
Αναμειγνύουμε το αλεύρι με το νερό και το βιτάμ. Στο τέλος προσθέτουμε λίγο αλάτι. Ζυμώνουμε καλά και ανοίγουμε μια στρογγυλή ζύμη.Την απλώνουμε στο ταψάκι ή στη ταρτιέρα 24Χ3. Τρυπάμε με ένα πηρούνι όλη την επιφάνεια της. Ψήνουμε τη ζύμη στους 200 ° για 10 -12 λεπτά.

Για τη κρέμα:
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε πρώτα τη ζάχαρη, το αλάτι και το corn flour Προσθέτουμε ζεστό νερό και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά. Προσθέτουμε τους κρόκους αυγών, χτυπημένους ελαφρά και λίγο αλάτι. Προς το τέλος ρίχνουμε το βούτυρο, το ξύσμα και το χυμό λεμονιού. Ανακατεύουμε μέχρι να πήξει η κρέμα. Προσέξτε το βούτυρο να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.

Για τη μαρέγκα:
Χτυπάμε στο μίξερ τα ασπράδια των αυγών , μέχρι να γίνουν ένα άσπρο αφράτο μείγμα, σταδιακά προσθέτουμε με τη ζάχαρη .Ρίχνουμε και τη βανίλια για το άρωμα της. Πάντα κάνουμε τη μαρέγκα τελευταία γιατί αν την αφήσουμε πολύ ώρα θα πέσει και θα χαλάσει η αφράτη υφή της. Προσοχή:Ακόμα και το παραμικρό υπόλειμμα κρόκου ή λίπος να υπάρχει μέσα στα ασπράδια η μαρεγκα δε θα φουσκώσει ποτέ!

Σύνθεση: Σε ένα ταψάκι τοποθετούμε τη τάρτα, μία στρώση κρέμας και από πάνω τη μαρέγκα. Τη βάζουμε για 10 λεπτά στο φούρνο μέχρι να πάρει χρώμα. Κάνουμε αφηρημένα σχήματα στην επιφάνεια της μαρεγκας με ένα κουταλάκι.Ψήνουμε για 10 λεπτά στους 210 βαθμούς Κελσίου, σε προθερμασμένο φούρνο. Περιμένουμε να κρυώσει (στο ψυγείο για καλύτερο αποτέλεσμα) για να την κόψουμε για να κόψουμε καλοσχηματισμένα κομμάτια.

Συνοδεύουμε με καφέ, τσάι ή ενα ποτήρι Ωδή Πανός, του κτήματος Σπυρόπουλου, αφρώδης οίνος, ποικιλία μοσχοφίλερο

2 σχόλια: