Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

Βασίλαινας- Κτήμα Βασιλείου και Κτήμα Νέμειον

Για τα κρασιά του κτήματος Βασιλείου και του κτήματος Νέμειον νομίζω ότι έχετε διαμορφώσει γνώμη, όσοι δεν τα έχετε δοκιμάσει, μια που σας τα προτείνω αρκετά συχνά. Σήμερα όμως θα σας μιλήσω για μία εκδήλωση που συνδιοργάνωσε το πολυβραβευμένο εστιατόριο « Βασίλαινας» μαζί τα κρασιά του κτήματος Βασιλείου και του κτήματος Νέμειον. http://www.vassilioudomaine,/http://www.nemeionestate.gr/


Στο εστιατόριο είχα ξανάπαει πριν από την ανακαίνιση του. Οι εντυπώσεις μου ήταν εξαιρετικές, καλή ελληνική ταβέρνα, ιστορικός χώρος, ο Βασίλαινας στον Πειραιά, πρωτοάνοιξε τις πύλες του το 1920 στα Μανιάτικα, αρχικά ως μπακάλικο (μπακαλοταβέρνα) από τον παππού του σημερινού Θανάση Βασίλαινα και σύντομα η φήμη του εξαιρετικού σπιτικού φαγητού ‘ξεπέρασε την τάξη του προλεταριάτου και έφτασε στον κύκλο της διανόησης και της αστικής τάξης. Και ποιος δεν πέρασε από τα τραπέζια του: ο Μινωτής, ο Τσόρτσιλ, ο Σεφέρης, η Ελένη Βλάχου, ο Μυριβήλης, ο Ελύτης, ο Χατζηδάκης, η Κατίνα Παξινού, ο Ελια Καζάν...όλη η αστή, καλλιτεχνική και μεσοαστή Αθήνα.
Σήμερα, ο χώρος ανακαινίστηκε, είναι όμορφος σύγχρονος, με γραφιστικές αναπαραστάσεις του παλιού μαγαζιού σε μία αισθητική καθαρών και λιτών γραμμών.

Ο Μανώλης Ασλάνογλου βραβευμένος σεφ, συνδυάζει και εξελίσσει με περίσσια μαεστρία την ελληνική παράδοση με εξελιγμένες μαγειρικές τεχνικές και το τελικό αποτέλεσμα είναι μία νόστιμη και φίνα κουζίνα.
Κάθε μπουκιά και μια έκρηξη αρωμάτων και γεύσεων.
Το μενού που δοκιμάσαμε συνδυαστικά με τα κρασιά Βασιλείου ήταν μέρος της καθημερινής κουζίνας του εστιατορίου:

Σαλάτα λάχανο με πουρέ τζίντζερ με σκόρδο και μυρωδικά


Διλογία από ταραμά και φάβα ( ίσως η ωραιότερη σατινέ ταραμοσαλάτα της Αθήνας)


Φρέσκα ρέγγα φιλέτο με φασόλια, πουρέ από σέλερυ και αφρό καρύδας (για όποιον δεν του αρέσει η καρύδα δεν καταλαβαίνεις ότι υπάρχει)


Κροκέτες μπακαλιάρου με σκορδαλιά και παντζάρι φούρνου

Γουρουνόπουλο με προσούτο Ευρυτανίας και ρεβυθάδα με μάραθο και λεμόνι (θειική γεύση)

Και μας αποτελείωσε......

Μωσαϊκό σε σούπα από αφρό κρέμας ,κανέλα και κακάο


Παγωτό κανέλα και σορμπέ γιαούρτι με σαφράν

.........

Με 2 βραβεία «Ελληνικής Κουζίνας» από τους Χρυσούς Σκούφους, στον Βασίλαινα απολαμβάνεις υψηλή κουζίνα με καθημερινά υλικά και φεύγεις με γεμάτες τις αισθήσεις. Προσθέστε σε όλα αυτά και την πολύ καλή σχέση ποιότητας, κόστους και θα καταλάβετε γιατί ο μύθος διατηρήθηκε και η ιστορία συνεχίστηκε.

Βασίλαινας
Αιτωλικού 72, Πειραιάς,
http://www.vassilenas.gr/
τηλ. 210-4612457
Τιμή: 30-35 ευρώ

1 σχόλιο:

  1. Πραγματικά δοκιμάσαμε εξαιρετική ελληνική κουζίνα, σε νέους δρόμους, με φαντασία στους γευστικούς συνδυασμούς, ιδανικά ταιριασμένη με τα κρασιά του Κτήματος Βασιλείου.
    Ο πολιτισμός κυριαρχεί σε όλα τα στοιχεία του εστιατορίου: σέρβις, περιβάλλον, τιμές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή