Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2010

Αγκινάρες αλα πολίτα

Χαίρετε χαίρετε!

Καλή εβδομάδα, με λίγο κρύο αλλά νομίζω ότι καιρός ήτανε!
Αγαπημένο φαγητό μαμάς σήμερα!
Κλασική συνταγή, ιδιαίτερα μπελαλίδικη στο καθάρισμα αν αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε φρέσκες αγκινάρες.
Νόστιμο και ιδιαίτερα υγιεινό φαγητό μια και οι αγκινάρες έχουν εξαιρετικές ιδιότητες.

Η αγκινάρα, πέρα από ένα εξαιρετικό λαχανικό, αποτελεί κι ένα πολύτιμο φάρμακο. Περιέχει βιταμίνες Α, C και του συμπλέγματος Β, ασβέστιο, φώσφορο. Καθαρίζει το αίμα και μειώνει τη χοληστερίνη, τονώνει την καρδιά, ωφελεί τα νεφρά, το συκώτι και βοηθά στην αντιμετώπιση της αρτηριοσκλήρυνσης, των ρευματισμών και της παχυσαρκίας.



Αγκινάρες αλα πολίτα

Φορέστε γάντια, διότι οι αγκινάρες μαυρίζουν τα χέρια.

Υλικά
1 φλιτζάνι λάδι
1 ξερό κρεμμύδι μεγάλο
5 φρέσκα κρεμμυδάκια
5 καρότα
4 πατάτες μέτριες
8 αγκινάρες φρέσκες
Χυμό από 2-3 λεμόνια
½ φλιτζάνι άνιθο
1 κουταλιά της σούπας κορν φλάουρ.
Αλάτι & πιπέρι

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τις αγκινάρες, φορώντας γάντια και τις βάζουμε σε μια λεκάνη με νερό, στο οποίο έχουμε ρίξει μια κουταλιά αλεύρι (βοηθά στο να μην μαυρίσουν) και έχουμε κόψει και στύψει 2 λεμόνια μαζί και οι λεμονόκουπες.
Κόβουμε στη μέση τις αγκινάρες και αφαιρούμε το εσωτερικό χνούδι τους.
Καθαρίζουμε και πλένουμε τα καρότα και τις πατάτες και τα κόβουμε σε χοντρούτσικα κομμάτια.
Στην κατσαρόλα , βάζουμε το λάδι και κόβουμε το ξερό κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια στο μέγεθος των 2-3 πόντων, τον άνιθο και τα σοτάρουμε. Συνεχίζουμε με τα καρότα και τις πατάτες. Προσθέτουμε αρκετό νεράκι και βράζουμε μέχρι τα λαχανικά να είναι σχεδόν έτοιμα. Προσθέτουμε τις αγκινάρες, με το κυρτό μέρος προς τα επάνω, μιας και το κάτω, η καρδιά, είναι πιο ευαίσθητη στο μαύρισμα. Και βέβαια αρκετό νεράκι μέχρι να τα μισοσκεπάζει, καθώς και το αλατοπίπερο.
Μαγειρεύουμε για 30΄, ή μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά. Φροντίζουμε να υπάρχει λίγος ζωμός μέσα στην κατσαρόλα, όταν θα έχει τελειώσει το μαγείρεμα.
Διαλύουμε το κορν φλάουρ στο χυμό των λεμονιών και το χύνουμε κυκλικά στο μαγειρεμένο φαγητό, κουνώντας ελαφρά την κατσαρόλα. Αφήνουμε να πάρει μια βράση μέχρι να πήξει.

Σερβίρουμε με φρέσκο ψωμάκι και φέτα!

Συνοδέψτε το με ένα ποτήρι Ξινόμαυρο ή Riesling

Εμείς είχαμε τη χαρά να πιούμε Ναουσαία 2006 Κτήμα Φουντή

Το κρασί αυτό παράγεται από επιλεγμένους αμπελώνες που βρίσκονται στην περιοχή της Ράμνιστας στην καρδιά της αμπελουργικής ζώνης της Νάουσας.
Εκεί ο αμπελουργός Νίκος Φουντής καλλιεργεί τους αμπελώνες του φυτεμένους με Ξινόμαυρο, εκλεκτή ποικιλία της Κεντρικής Μακεδονίας.
Οί πλούσιες ταννίνες του οίνου στρογγυλεύουν μετά την παραμονή του σε βαρέλι, από το οποίο παίρνει ένα ελαφρύ άρωμα ξύλου για να προστεθεί στα ευγενή αρώματα του Ξινόμαυρου.
Ένα τυπικό "vin de garde" που μας υπενθυμίζει την καταγωγή του συνεχώς.
Artichokes “a la polita”

Wear your gloves! Artichokes when peeled color hands black.

Ingredients

1 cup extra virgin olive oil
1 onion, large, diced
5 green onions, sliced
5 carrots
4 potatoes, medium
8 artichokes, fresh
Juice of 4 lemons
½ cup dill
2 tbsp corn flour
Salt
Pepper

Method

Peel the artichokes (wearing gloves) and put them in a bowl with water, a tbsp of corn flour, the juice of 2 lemons and the lemon peels.
Cut the artichokes into two and take out the inner fluffy part.
Peel, wash and dice the carrots and potatoes.
In a saucepan add the extra virgin olive oil and sauté the onions (all types) and the dill. Add the carrots, potatoes, 2-3 cups of water and cook them until they are almost done. Add the artichokes and extra water and cook them for another 30 minutes or until the vegetables get soft, leaving some broth in the saucepan at the end. Dissolve the other corn flour tbsp into the 2 lemons’ juice and pour it over the food shaking the saucepan around. Let it boil until it gets jelly.

Serve it with freshly baked bread, feta cheese and a nice, white, dry Greek wine!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου