Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010

Η τούρτα της Κορίνας

Σε μια συνάντηση κοριτσιών, για τα γενέθλια της Κλειώς, η φίλη μου Ελένη, έφαγε αυτήν την καταπληκτική τούρτα, που έφτιαξε η Κορίνα.

Ακολουθούν τα υλικά της συνταγής και η εκτέλεση.
Μπορεί να την βρείτε λίγο δύσκολη-και μόνο από τα υλικά- αλλά αξίζει τον κόπο.
Θα την έβαζα στην κατηγορία «γλυκά για επετείους, γιορτές και γενέθλια».

Καλά να περνάτε όπου κι αν είστε ότι κι αν κάνετε.



Υλικά
Για το παντεσπάνι

2 1/2 φλ. φαρίνα
1/2 κ. γλ. αλάτι
2 κ.σ. κακάο Dutch-processed cocoa powder
120 γρ. βούτυρο
1 1/2 φλ. ζάχαρη
2 αυγά
1 κ.γλ. βανίλια
1 φλ. ξινόγαλο
1 κ.γλ. λευκό ξύδι
1 κ.γλ. baking soda
4 κ. σ. ρούμι

Για τη λευκή ganache

250 γρ λευκή σοκολάτα
1 φλ. κρέμα γάλακτος
1 κ.σ. βούτυρο
1 κ.σ. ρούμι

Για την επικάλυψη σοκολάτας

250 γρ. κουβερτούρα
1 φλ. κρέμα γάλακτος
1 κ.σ. βούτυρο
Προαιρετικά για τη διακόσμηση: σοκολατένια αστεράκια ή τρούφα ή ξύσμα κουβερτούρας

Εκτέλεση

Για τη λευκή ganache

Σε ένα μπολ, σπάμε τη λευκή σοκολάτα σε κομματάκια. Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος με το βούτυρο, μέχρι να λιώσει το βούτυρο και περιχύνουμε τη λευκή σοκολάτα.
Ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να γίνει λεία η κρέμα. Ρίχνουμε το ρούμι και αφήνουμε την κρέμα στο ψυγείο να σφίξει για περίπου 2 ώρες.

Για την επικάλυψη σοκολάτας

Σπάμε τη σοκολάτα σε κομματάκια. Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος με το βούτυρο, μέχρι να λιώσει το βούτυρο και περιχύνουμε τη σοκολάτα.
Ανακατεύουμε μέχρι να γίνει λεία η κρέμα. Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει στο ψυγείο για περίπου 2 ώρες.

Για το παντεσπάνι

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 . Στρώνουμε λαδόκολλα σε δύο στρογγυλά ταψάκια (23 εκ.)
Σε ένα μπολ, κοσκινίζουμε το αλεύρι, το αλάτι και το κακάο.
Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο για 2-3' και προσθέτουμε τη ζάχαρη, συνεχίζοντας το χτύπημα για 5'.
Προσθέτουμε ένα, ένα τ'αυγά και τη βανίλια, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να έχουμε ένα λείο μίγμα.
Προσθέτουμε διαδοχικά το μίγμα αλευριού και το ξινόγαλο.
Σε ένα μικρό φλιτζάνι βάζουμε το ξίδι και ανακατεύουμε με τη σόδα - αφήνουμε να αφρίσει και γρήγορα το προσθέτουμε στο μίγμα της ζύμης.
Μοιράζουμε τη ζύμη στα δύο ταψάκια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 25-30' ή δοκιμάζουμε με την οδοντογλυφίδα και εάν βγει καθαρή, το παντεσπάνι μας είναι έτοιμο.
Αφήνουμε να κρυώσουν, ξεκολλάμε τη λαδόκολλα και τα χωρίζουμε με ένα μεγάλο μαχαίρι στη μέση ώστε να έχουμε 4 λεπτά στρόγγυλα παντεσπάνια.
Στρώνουμε ως εξής: παντεσπάνι, ρούμι, σιρόπι*, λευκή κρέμα ganache (πρώτη στρώση) και συνεχίζουμε εναλλάξ μέχρι να τελειώσουμε με το τελευταίο παντεσπάνι.


Καλύπτουμε από πάνω με την σοκολάτα και διακοσμούμε προαιρετικά.

* 1 φλ. ζάχαρη
 1 φλ. νερό
 2 κ. σ. ρούμι (αντί για 4 κ. σ. ρούμι που έχουμε βάλει σε αντικατάσταση του σιροπιού, κάποιοι θεωρούν ότι με το σιρόπι είναι πολύ γλυκιά).

Συνοδέψτε τη με ένα γλυκό κρασί από την ποικιλία Grenache

4 σχόλια:

  1. Πώς νόστιμο! Φαίνεται πολύ δελεαστικό!
    Κουταλάκι του γλυκού σας είναι επίσης πολύ όμορφο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @Ναταλία,
    Νόστιμο και ναι δελεαστικό, ευχαριστώ πολύ για τα γλυκά λόγια...
    Να μας ξανάρθεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή