Δευτέρα 19 Απριλίου 2010

Τεχνική ζυμαριού για Pizza Margherita

ΣΥΝΤΑΓΗ ΠΙΤΣΑΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ

Για να δείτε το βιντεάκι της τεχνικής του ζυμαριού και της πίτσας πατείστε εδώ

Σκεύη: μια πλαστική λεκάνη για το ζύμωμα, ένα κατσαρολάκι για τη σάλτσα και ένα ανοιχτό ταψί (λαμαρίνα), ή στρογγυλό, ανάλογα με το σχήμα που θέλουμε να δώσουμε.

ΖΥΜΑΡΙ

Υλικά για το ζυμάρι

• αλεύρι 10 κουταλιές της σούπας
• νερό 1 φλιτζάνι του τσαγιού
• λάδι 2 κουταλιές της σούπας
• ξηρή μαγιά 1/2 φακελάκι
• ζάχαρη 1/2 κουταλάκι γλυκού κοφτό
• αλάτι 2 κουταλάκια γλυκού κοφτά

Εκτέλεση
Ρίχνουμε το αλεύρι στη λεκάνη και προσθέτουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη τις οποίες πρώτα, έχουμε διαλύσει στη μισή ποσότητα χλιαρού νερού. Ρίχνουμε το λάδι και το υπόλοιπο νερό. Ανακατεύουμε και ζυμώνουμε ελαφρά.
Προσθέτουμε το αλάτι.
Συνεχίζουμε το ζύμωμα, μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο μίγμα που να μην κολλάει στο χέρι.
Αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγο αλεύρι, στην περίπτωση που το μίγμα είναι πολύ μαλακό, ή λίγο νερό, στην περίπτωση που είναι πολύ σφιχτό.
Ζυμώνουμε για μέχρι και 5 λεπτά και στη συνέχεια αφήνουμε το μίγμα σε ξηρό και θερμό μέρος για να φουσκώσει, περίπου 1 ώρα.
Κατά τη διάρκεια της αναμονής φτιάχνουμε τη σάλτσα.

ΣΑΛΤΣΑ
Υλικά για τη σάλτσα

• 1 ντομάτα ψιλοκομένη
• 1 σκελίδα σκόρδο
• βασιλικός
• λάδι
• αλάτι
• πιπέρι

Εκτέλεση
Βάζουμε λίγο λάδι (ίσα να επικαλύψει την επιφάνεια του σκεύους) και προσθέτουμε τη σκελίδα σκόρδο, κομμένη στα δυο για να μπορούμε στο τέλος να την αφαιρέσουμε με ευκολία. Τσιγαρίζουμε πολύ ελαφρά.
Κόβουμε τη ντομάτα μικρά κομματάκια. Την προσθέτουμε στο σκεύος μαζί με βασιλικό (φρέσκο κατά προτίμηση). Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι κατά βούληση. Δένουμε τη σάλτσα και εάν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε πολτοποιημένη ντομάτα για να δέσει καλύτερα το μίγμα.
3. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΙΤΣΑΣ
Ανοίγουμε το ζυμάρι σε σχήμα πίτσας (τετράγωνο ή στρογγυλό). Απλώνουμε τη σάλτσα επάνω στο ζυμάρι (προσοχή να έχει κρυώσει) και προσθέτουμε το τυρί. Φουρνίζουμε για 30 με 35 λεπτά περίπου, σε θερμοκρασία 200 βαθμών, αντιστάσεις πάνω κάτω.

Συνοδέψτε τη με ένα βαρελάτο Chardonnay που κρατάει τον πλούτο των αρωμάτων των τυριών, όπως επίσης ένα κλασικό Chianti η ένα Sangiovese. 
Απολαύστε τη όμως ,με ένα Ροδίτη ή με ένα Pinot Grigio.







8 σχόλια:

  1. Οι σπιτικές πίτσες νομίζω είναι οι καλύτερες!κι εγώ έτσι τη φτιάχνω περίπου και τουλάχιστον ξέρουμε τι τρώμε!
    Καλή εβδομάδα!
    Αθηνά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. πραγματικα αυτη η αναρτηση με εστειλε πως αλλιως να το πω μιλησε στην καρδια μου!!! για ακομη μια φορα πολλα μπραβο!!! και η επιλογη κρασιου super!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αθηνά ήθελα να σου πω από χθές ποσο μου άρεσε η δική σου εκδοχή της πίτσας, συμφωνώ ότι οι σπιτικές είναι οι καλύτερες και αν σου πετύχει το ζυμάρι δε το συζητώ...... Καλή εβδομάδα και σε σένα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Pansofix νομίζω ότι είσαι η πιο γλυκιά bloger που ξέρω. Σ' ευχαριστώ πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλησπέρα! Τώρα τελευταία όλο πίτσες βλέπω και μου ανοίγει η όρεξη. Το βιντεάκι σου πολύ χρήσιμο όπως και οι προτάσεις για το κρασί!
    Μάγδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλημέρα,
    Σ' ευχαριστώ για τα καλά λόγια, να περνάς για μεζεδάκι....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μας αρέσει πολύ η μαργαρίτα και αυτή φαίνεται καταπληκτική!!! Καλώς σε βρήκα:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλως σε βρήκα και εγώ ΄
    φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή