Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011

Εδώ είμαι.......









Καλημέρες καλημέρες,

Επιτέλους είμαι διακοπές και μπορώ να κάνω ανάρτηση και να επικοινωνήσω μαζί σας.
Δύσκολοι οι τελευταίοι 2 μήνες αλλά εξαιρετικά δημιουργικοί.
Η μέρα ξεκίναγε στις 6 σαν τα στρουμφάκια και τελείωνε στις 3 ακόμη και τα Σαββατοκύριακα, για αυτό και οι απουσίες, 
όμως έμπαινα κλεφτά τις Κυριακές
στις κουζίνες σας, έπαιρνα μυρωδιά και έφευγα.
Μου λείψατε να ξέρετε….
Πάμε στην ανάρτηση όμως γιατί μπορώ να γράφω μέρες!
Στην τελευταία μου επίσκεψη σ' έναν αγαπημένο προορισμό, στα Αμπελάκια Θεσσαλίας, 
με περίμενε μια μυρωδάτη έκπληξη.  
Δίπλα στο σπίτι που φιλοξενούμαι, ένας πανέμορφος λαχανόκηπος που μέσα
σε ένα μήνα θέριεψε και έγινε μικρή παραγωγή.
Μελιτζάνες, κολοκυθάκια, ρόκα, πιπεριές, ντομάτες, ντοματούλες και μυρωδικά μας περίμεναν για φρέσκα μαγειρέματα.
Μαζί με την Κατερινούλα μου (πολυαγαπημένη βαφτιστήρα) 
με καπελάκι και καλαθάκια, μαζέψαμε την πραμάτια μας και επιδοθήκαμε 
σε μαγειρέματα με τα καλούδια του κήπου.
Μια καλοκαιρινή εντράδα λοιπόν ακολουθεί:


Κρέας με μελιτζάνες από το μποστάνι μας

  • 1 κιλό μοσχάρι χρησιμοποιήσαμε ποντίκι
  • 2 φλυτζάνια λάδι
  • 1 κιλό μελιτζάνες στενόμακρες
  • 2 κρεμμύδια μεγάλα ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 3 ντομάτες φρέσκιες τριμμένες ή ψιλοκομμένες
  • 1 κουταλιά της σούπας μπελτέ
  • ½ φλιτζάνι Νεμέα (κρασί)
  • αλάτι και πιπέρι 


- Κόβετε το κρέας σε μερίδες
- Κόβετε τις μελιτζάνες σε κομμάτια και τις βάζετε σε ένα μπώλ με νερό και αλάτι για μισή ώρα
- Βάζετε σε μία κατσαρόλα το μισό λάδι να κάψει
- Τσιγαρίζετε τα κρεμμύδια και το σκόρδο
- Ρίχνετε το κρέας και το θωρακίζετε, σβήνετε με το κρασί και προσθέτετε την ντομάτα και 2 φλιτζάνια νερό, αλατοπιπερώνετε και το αφήνετε να βράσει και να μαλακώσει, περίπου 2 ώρες, μέχρι να μείνει με την σαλτσούλα του.
- Βγάζετε τις μελιτζάνες από το νερό, τις σκουπίζετε καλά και τις σωτάρετε ελαφρά, λίγο πρίν το κρέας είναι έτοιμο τις ρίχνετε  μέσα στο  κρέας γυρίζοντας δυο τρεις φορές και τις αφήνετε μέχρι να μαλακώσουν
Σερβίρετε με φρέσκο ψωμί , φέτα , σαλάτα και ένα ωραίο Αγιωργίτικο.

Stew beef with aubergines

Ingredients


  • 1 kg of beef
  • 2 cups extra virgin olive oil
  • 1 kg aubergines
  • 2 large onions chopped
  • 2 garlic cloves
  • 3 tomatoes chopped
  • 1 tbsp tomato paste
  • ½ cup red wine, preferably Nemea
  • Salt
  • Pepper

Method 

Cut the beef into large pieces.
Cut the aubergines into 4-6 pieces and put them in a bowl with salted water for half an hour.
Put one cup of extra virgin olive oil in a saucepan to get hot.
Sauté the onions and the garlic.
Add and sauté the beef, add the wine, the tomatoes and the paste, 2 cups of water, 
salt and pepper and you let it to be cooked for about 2 hours until it is left with its sauce.

Take the aubergines out of the water, dry them with a piece of paper and sauté them a little, in a pan, with the other cup of extra virgin olive oil. Add them in the casserole with the meat half an hour before it is done. Steer them two or three times and cook them until they get soft.

Serve your stew with freshly baked bread, feta cheese and a nice, red, dry Greek wine!