Τετάρτη, 9 Μαΐου 2012

Αλμυρό Τσίζκεικ

 Καλησπέρες, 

Υποσχέθηκα ότι θα είμαι εδώ συχνότερα και το προσπαθώ……
Και μια και ο καιρός θυμίζει καλοκαιράκι και σιγά σιγά βγαίνουν οι καρέκλες και τα τραπεζάκια έξω, πάμε να δροσιστούμε και να δροσίσουμε τους φίλους μας.

Αλμυρό Τζιζκεικ, εύκολο και δροσερό!


Υλικά
  • 4 κ.σ. ξινομυζήθρα ή κατίκι έβαλα κατίκι
  • 3 κ.σ. φέτα τριμμένη, έβαλα μανούρι
  • Προσέθεσα ένα γιαούρτι στραγγιστό
  • 20- 30 ντοματίνια κομμένα στη μέση
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. κάπαρη ψιλή
  • 1 κ.γ. ρίγανη ή θυμάρι
  • 1 κ.γ. μέλι
  • 2 κ.γ. ζάχαρη καστανή
  • 2 κ.σ. μπαλσαμικό ξύδι
  • 1 μικρό τσαμπάκι ντοματίνια (για διακόσμηση)
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Για τη βάση:

  • 4 ντάκους κρίθινους, τριμμένους στο multi
  • 2  κ.σ. καρύδι χοντροτριμμένο
  • 8-10 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

·         ΕΚΤΕΛΕΣΗ

·         Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το τριμμένο παξιμάδι με το χοντροκομμένο καρύδι, το ελαιόλαδο, το αλάτι και το πιπέρι. Σε ένα δεύτερο μπολ ενώνουμε την ξινομυζήθρα ή το κατίκι, με την φέτα και το γιαούρτι
·         Παίρνουμε μικρά ατομικά φορμάκια με αποσπώμενο στεφάνι ή ένα μεγάλο στεφάνι [τσέρκι] του τσιζ κέικ και τα τοποθετούμε σε πιατέλα ή σε χωριστά πιατάκια, ανάλογα τι χρησιμοποιούμε. Φτιάχνουμε στη βάση ένα στρώμα από το μίγμα του παξιμαδιού και το πιέζουμε ελαφρά ώστε να κάτσει. Το πάχος του δεν πρέπει να ξεπερνά τα 2-3  εκ. Από πάνω στρώνουμε το μίγμα των τυριών και βάζουμε στο ψυγείο για να παγώσουν και να σφίξουν για 30 λεπτά.
·         Σε ένα τηγάνι βάζουμε δύο κουταλιές ελαιόλαδο, προσθέτουμε τα ντοματίνια, το μέλι, το ένα κουταλάκι καστανή ζάχαρη, το ξύδι, το αλάτι, το πιπέρι, λίγο μπαλσάμικο και δουλεύουμε το μίγμα για 3-4 λεπτά σε δυνατή θερμοκρασία να καραμελώσει.
·         Ξεφορμάρουμε το τσιζ κέικ, περιχύνουμε με την σάλτσα  ντομάτας, πασπαλίζουμε με ρίγανη ή θυμάρι και κάπαρη.
·         Αν θέλουμε να διακοσμήσουμε το τσιζ κέικ βάζουμε σε ένα τηγάνι το υπόλοιπο ελαιόλαδο μαζί με την υπόλοιπη καστανή ζάχαρη. Ακουμπάμε το τσαμπάκι με τα ντοματίνια και το γλασάρουμε ελαφρά για 2-3 λεπτά γυρίζοντάς το από όλες τις μεριές. Στολίζουμε το τσιζ κέικ και σερβίρουμε αμέσως.

Τιπάκι: όταν στρώνετε το μείγμα των τυριών κάντε το με πολύ μαλακές κινήσεις γιατί μπορεί να κολλήσει το παξιμάδι και το αποτέλεσμα να μην είναι το καλύτερο….

Μπορείτε να κάνετε το ίδιο σε ατομικά σφηνάκια για πρώτο σε μπουφέ
Η συνταγή είναι της Μυρσίνης Λαμπράκη

Σας φιλώ με μια φωτογραφία που τον τελευταίο καιρό, αγαπώ πολύ!
Να είστε καλά και να έχετε, δύναμη, καθαρή ματιά και κρυφή αισιοδοξία!

33 σχόλια:

  1. Τι ωραία, δροσερή, καλοκαιρινή ιδέα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπετούλα μου, σ' ευχαριστώ πολύ, πραγματικά είναι ιδιαίτερα δροσερή και καλοκαιρινή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλώς την..Ελπίζω να μας έρχεσαι πιο συχνά.
    Εκανες ωραια αρχή. Αυτό το τσιζκεικ πολύ μου αρέσει. Είναι και ευπαρουσίαστο και καλοκαιρινό.

    Φιλιά πολλά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θέλω πολύ να σας έρχομαι πιο συχνά.... Σ' ευχαριστώ πολύ και εμένα μου αρέσει. Είναι δροσερό και χαρούμενο.
      Σε φιλώ!

      Διαγραφή
  4. Χάρμα οφθαλμών! Δείχνει υπέροχη και δροσερή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά κοριτσάκι σ ευχαριστώ πολύ!

      Διαγραφή
  5. Καλώς την!! Μπορεί να άργησες αλλά μας αποζημίωσες!!
    Εννοείται ότι θα φτιαχτεί άμεσα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου φιλενάδα! Φτιάξτο και θα με θυμηθείς!
      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  6. Αντε να σε βλέπουμε πιο συχνά!!
    Μας αποζημίωσες όμως με ένα cheesecake χάρμα οφθαλμών!
    Και γεύσεως βεβαίως!
    Φιλιά, καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 'Ελενά μου σ' ευχαριστώ πολύ! Και σεις μου λείψατε!

      Διαγραφή
  7. Βλέπω επέστρεψες ανανεωμένη!!!Το βάλαμε είδη στο μάτι το τζηζκεικ σου!!!! Φιλιά πολλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φιλιά! Ναι ναι μια ανανέωση την έχουμε δεν μπορώ να πω.... Φιλιά ξανά!

      Διαγραφή
  8. Πού είσαι Πόπη μου? Ελπίζω να είσαι καλά και να μας δίνεις συχνότερα τόσο ωραίες συνταγές όπως αυτό το τσιζκέικ.
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νίκη μου,
      Πολλοί οι λόγοι της αποχής και όχι καλοί... όμως μπαίνω ξανά στους ρυθμούς μου... θα έρχομαι γιατί μου λείψατε πολύ... σε φιλώ!

      Διαγραφή
  9. Πραγματικά πολύ ωραία η συνταγή! Επειδή θέλω να τη δοκιμάσω, μπορείτε να μου λύσετε μια απορία σχετικά με τις αναλογίες? Δεν είναι λίγη η ποσότητα των τυριών, π.χ. 4 κουταλιές της σούπας κατίκι? Είχα δει και ένα βίντεο της Μ. Λαμπράκη όπου έφτιαχνε τη συγκεκριμένη συνταγή στο σεφ στον αέρα, και στο τέλος αναφέρονταν πάλι οι ίδιες (μικρές) αναλογίες αν και οπτικά φαίνονταν πολύ μεγαλύτερες.. Έχετε κάποια ιδέα εσείς που το δοκιμάσατε στην πράξη? Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλημέρα μάλλον έχετε δίκιο
    Λοιπόν 1 κατίκι Δομοκού συσκευασία, 250 γρ. Μανούρι 250 γρ. 1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό 250 γρ.
    Ελπίζω να βοήθησα
    Ευχαριστώ για τα καλά λόγια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ευχαριστώ πολύ για τη γρήγορη απάντηση! Θα το δοκιμάσω και θα συνεχίσω να επισκέπτομαι το όμορφο μπλογκ σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είστε καλά! Και να μου πείτε τα αποτελέσματα!

      Διαγραφή
    2. Μόλις το έφτιαξα! Είναι πολύ νόστιμο, ειδικά τα καραμελωμένα ντοματίνια. Μόνο που η βάση διαλύεται και τα κομμάτια που προσπάθησα να κόψω δεν έβγαιναν συμπαγή. Μήπως χρειάζεται να μείνει παραπάνω στο ψυγείο; Και πάλι ευχαριστώ πολύ!

      Διαγραφή
    3. ίσως να πρέπει να βάλετε περισσότερο λάδι

      Διαγραφή
  12. Καιρό είχαμε να τα πούμε, να είσαι καλά!
    Πολύ καλή η συνταγή σου και καταπληκτικές φωτογραφίες.
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είμαι καλά και μου λείψατε πολύ.!
      Σ ευχαριστώ πολύ για τα καλά λόγια
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  13. έχει γίνει πολυ της μόδας το αλμυρο τσιζ-κεηκ...το προτείνουν κι εδω πολλοί αλλα με ρικότα

    καλή βδομάδα σου εύχομαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι αλήθεια είναι αλλά προσπαθώ να χρησιμοποιώ ελληνικά προιόντα!
      Καλη εβδομάδα και σε σένα!

      Διαγραφή
  14. Πόσος καιρός Taste!?
    Μας αποζημίωσες, με ένα πανέμορφο και σίγουρα νόστιμο αλμυρό κέικ!

    Καλώς επέστρεψες "σπίτι σου".:)
    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύς και δύσκολος καιρός!
      Σ' ευχαριστώ από καρδιάς για το "ειδικό σχόλιο" ευχή!
      Να είσαι καλά!

      Διαγραφή
  15. Απαντήσεις
    1. σ' ευχαριστώ πολύ πολύ, ναι είναι πολύ νόστιμο και δροσερό

      Διαγραφή
  16. Φαίνεται καταπληκτικο!
    Θέλω να το κάνω και εγώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή