Τρίτη, 19 Μαρτίου 2013

Φασολάδα χυλωμένη και καλή Σαρακοστή!

Καλησπέρες καλησπέρες, κρυουλάκι κάνει αν και Μάρτης, η Σαρακοστή ξεκίνησε, οπότε μια φασολάδα είναι ότι πρέπει!


Υλικά
  • 500 γραμμ. μέτρια ξερά φασόλια, έβαλα Καστοριάς από την τελευταία μας εκδρομή
  • 3 καρότα κομμένα ροδέλες
  • 2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  •  σέλινο ψιλοκομμένο
  • μισή κονσέρβα χυμό ντομάτας
  • 1 πιπερίτσα καυτερή
  • 3/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Βάζουμε τα φασόλια σε κατσαρόλα με μπόλικο κρύο νερό να τα σκεπάζει. Τα αφήνουμε να βράσουν για 35΄-40΄Τα στραγγίζουμε
ψιλοκόβουμε τα λαχανικά. Βάζουμε 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο σε βαθιά κατσαρόλα και προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τα καρότα και το σέλερι. Τα ανακατεύουμε καλά, να λαδωθούν. Τα αφήνουμε για 2΄-3΄ σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε την ντομάτα. Ρίχνουμε τα μισοβρασμένα φασόλια και συμπληρώνουμε βραστό νερό να καλύπτει τα υλικά και να εξέχει από πάνω 2-3 δάχτυλα. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε τη φασολάδα για 30΄-35΄. Τότε αλατοπιπερώνουμε κι αν θέλουμε προσθέτουμε την πιπερίτσα.

Τέλος προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο,γιατί αυτός είναι ένας τρόπος για να χυλώσουν τα όσπρια. Αφήνουμε τη φασολάδα να βράσει για ακόμα λίγα λεπτά, μέχρι να χυλώσουν καλά τα φασόλια και το ζουμί τους να μοιάζει με πυκνή σάλτσα.


Σερβίρουμε τη φασολάδα , με ελιές φέτα, φρέσκο ψωμί , παστά , τουρσί και αν θέλουμε επιπλέον ελαιόλαδο, εμένα μου αρέσει και με λεμόνι από πάνω…

Για την προετοιμασία της προτιμάμε φασόλια μέτρια προσέχοντας να μην έχουν χοντρή φλούδα.

Για κρασάκι αν βρείτε καλή ρετσίνα προτιμήστε τη, διαφορετικά ροζέ «Ακακίες» και η «Παράγκα» από το Κτήμα Κυρ Γιάννη, η Ραψάνη του Τσάνταλη και η «Βήσσα» του Καραδήμου.

Καλή Σαρακοστή!

20 σχόλια:

  1. Καλή Σαρακοστή Πόπη μου!
    Με νόστιμο φαγάκι μας την ξεκινάς!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Ωδή στη Σαρακοστή", είναι το πιάτο σου Ποπάκι!!!!!!!
    Άψογο και το σερβίρισμα!!
    Πολλά φιλιά :)
    Καλή Σαρακοστή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιώργη μου σ ευχαριστώ πολύ πολύ, φιλιά πολλά και σε σένα!

      Διαγραφή
  3. Από τα πιο αγαπημένα φαγητά! Τι ωραία που το έχεις παρουσιάσει!
    Καλή Σαρακοστή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Όπως ο Μάρτης δεν λείπει από την Σαρακοστή... έτσι και μια χυλομένη φασολάδα με όλα της τα συνοδευτικά καλούδια δεν μπορεί επίσης να λείπει, Πόπη μου :-))
    υ.γ. Το πηλινάκι κλέβει την παράσταση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ Πηνελόπη μου! Το πηλινάκι από τα καλοκαίρια στη Σίφνο! Πολύ αγαπημένο! Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  5. Ετσι χιλωμένη την θέλω την φασολάδα μου..
    Πω πω...φαίνεται πεντανόστιμη Πόπη μου.

    Καλή Σαρακοστή

    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι ναι και μ εμένα έτσι μ ευχαριστεί, ήταν πολύ νόστιμη! Φιλιά πολλά πολλά!

      Διαγραφή
  6. Ωραία παρουσίαση και πολύ νόστιμο φαγάκι, ιδανικό για τη Σαρακοστή! Έχει χυλώσει υπέροχα! Με μπόλικο ψωμάκι και φετούλα, θα έτρωγα όλο το πήλινο!
    Καλή Σαρακοστή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά για τα γλυκά λογάκια! Κι εγώ χωρίς ψωμί και φέτα δεν..... και ναι έφαγα όλο το πιάτο 2 φορές!

      Διαγραφή
  7. All time classic και ένα παραπάνω τη Σαρακοστή.Και όσο καλομαγειρεμένο!
    Καλή Σαρακοστή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ σ ευχαριστώ και δικό μου πολύ αγαπημένο!

      Διαγραφή
  8. Πολύ ωραίο φαγητό! Αρέσει και στα πιτσιρίκια μας.

    Καλή Σαρακοστή να έχουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και πολύ θρεπτικό για τα πιτσιρίκια! Επίσης!

      Διαγραφή
  9. Φασολάδα χυλωμένη και ρετσίνα, τι άλλο να ζητήσει κανείς όταν χιονίζει στη ΝΥ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλή Σαρακοστή ! Μία χαρά η φασολάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή