Λατρεύω τα σπαράγγια και είναι στην εποχή τους! Προτείνω λοιπόν για να αλλάξουμε λίγο γεύσεις:
Τάρτα με σπαράγγια
Υλικά για τη ζύμη
1 ½ φλυτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
½ κ.γ. αλάτι
¼ φλιτζανιού + 2 κ.σ. φρέσκο βούτυρο
4 κ.σ. παγωμένο νερό
Για τη γέμιση
½ κιλό σπαράγγια
4 μικρά φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομένα
1 ½ φλιτζάνι γραβιέρα
1 κονσέρβα σολομό, ή τόνο αν σε κάποιον δεν αρέσει ο σολωμός
1 φλιτζάνι γάλα
2 αυγά
¼ φλ. γαλέτα
1 ½ κ.σ. φρέσκο βασιλικό ή ½ κ.σ. ξηρό
1/8 κ.σ. πιπέρι
Αναμιγνύουμε το αλεύρι με μισό κουταλάκι αλάτι, προσθέτουμε το βούτυρο κομμένο σε κομματάκια και πλάθουμε μία ψιχουλιαστή ζύμη με τα δάχτυλά μας. Ραντίζουμε με το νερό 1 κουταλιά κάθε φορά και ανακατεύουμε καλά με 1 πηρούνι. Πλάθουμε τη ζύμη σε μπάλα τη τυλίγουμε σε μεβράνη και την βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
Μόλις τη βγάλουμε από το ψυγείο την απλώνουμε με τον πλάστη σε μία ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια και της δίνουμε διάμετρο περίπου 24 εκ. Την τοποθετούμε σε ταψάκι για τάρτες και την ξαναβάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
Στη συνέχεια απλώνουμε από πάνω της ένα κομμάτι λαδόκολα και μία χούφτα όσπρια ξερά. Ψήνουμε τη ζύμη στους 180 για 15 λεπτά. Βγάζουμε τη λαδόκολα και τα όσπρια και την αφήνουμε να κρυώσει.
Πασπαλίζουμε τη ζύμη με τα κομμένα σπαρράγια τα κρεμμυδάκια τα ¾ του τυριού, τη φρυγανιά και το σολομό.
Χτυπάμε ελαφρά τα αυγά με το γάλα το υπόλοιπο τυρί, βασιλικό και πιπέρι και τα ρίχνουμε πάνω από το μείγμα.
Συνοδέψτε τη με ένα ποτήρι Μικρό Βοριά Chardonnay Sauvignon Blanc 2008 του Αγγελου Ρούβαλη
Παράγεται από ανάμειξη των δύο ποικιλιών Chardonnay και Sauvignon Blanc σε ίσα περίπου ποσοστά, από σταφύλια που προέρχονται από ιδιαίτερα ορεινά αμπέλια της Αιγιάλειας.
Στα συν του κρασιού αυτού , η ιδιαίτερα λογική τιμή του.
Το σπαράγγι ήταν γνωστό από τους αρχαίους χρόνους ως ένα σπάνιο και από τα πιο ακριβά χορταρικά που μπορούσαν να γευθούν υψηλές κοινωνικές τάξεις με πλούσιο βαλάντιο. Τα σπαράγγια είναιμονοκότυλα, αναρριχώμενα ή θαμνώδη φυτά, αυτοφυή ή καλλιεργούμενα ως λαχανικά ή καλλωπιστικά και αποτελούν σαρκώδεις βλαστοί του φυτού Asparagus officinalis της οικογένειας των Λιλιιδών και στην ίδια οικογένεια ανήκουν τα πράσα, τα σκόρδα και τα κρεμμύδια. Υπάρχουν πάνω από 100 είδη. Καλλιεργούνται σε πολλές χώρες της Βόρειας και Νότιας Αμερικής , της Ασίας, της Ευρώπης, της Αφρικής, της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας. Στην Ελλάδα υπάρχουν αρκετά αυτοφυή είδη σπαραγγιού όπως o Αsparagus officinalis, που βγαίνουν σε άγονες, αμμώδεις περιοχές της Θεσσαλίας, Ιόνιων νησιών και Β. Ελλάδας και οι ποικιλίες του καλλιεργούνται σε εμπορική κλίμακα και τα συναντάμε στα παράλια, στα νησιά του Αιγαίου, στην Κεφαλονιά, Κρήτη και σε πολλά μέρη σε όλη την Ελλάδα. Υπάρχουν σπαράγγια και στα βουνά της Πελοποννήσου, Β. Ελλάδος, Κρήτη.
* βιταμίνες του συμπλέγματος B, όπως φυλλικό οξύ , θειαμίνη (Β1), ριβοφλαβίνη (Β2), νιασίνη (Β3).
* αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως βιταμίνη C, βιταμίνη E, καροτένιο (προβιταμίνη της βιταμίνης Α) οι οποίες εξουδετερώνουν αποτελεσματικά τις ελεύθερες ρίζες και έχουν επίσης και ισχυρή αντικαρκινική δράση.
* μέταλλα όπως φώσφορο, ασβέστιο, μαγνήσιο, χαμηλά σε νάτριο και περιέχουν αρκετό κάλιο.Περιέχουν επίσης: ελάχιστες θερμίδες. Η θερμιδική αξία του προϊόντος θεωρείται χαμηλή και είναι 26 θερμίδες /100g σπαραγγιού. Μικρή ποσότητα πρωτεϊνών και υδατανθράκων. Και τέλος , ασπαραγίνη ( ουσία με διουρητική δράση ).
τα σπαραγγια ειναι πολυ ωραιο και κυριως απιστευτα υγιεινο λαχανικο δεν ξερω να το φτιαχνω αλλιως απο βραστο αλλα σε ταρτα τωρα μου φαινεται οτι μπορω να τοκαταφερω...
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπορείς επίσης να τα βάλεις σε πυρεξάκι με τυριά και πολύ λίγο γάλα και να τα κάνεις ένα έυκολο γκρατέν
ΑπάντησηΔιαγραφήχχχχ