Μια που στο προηγούμενο Taste ασχοληθήκαμε με τις σούπες και είναι μία εξαιρετική πηγή βιταμινών χωρίς θερμίδες, σας προτείνω μία εξαιρετικά φίνα σουπίτσα!
Καροτόσουπα βελουτέ
5καρότα βιολογικά
1 κρεμμύδι μέτριο ψιλοκομμένο
1 πατάτα κομμένη σε κύβους
1 εκ πιπερόριζα (τζίντζερ) ή 10 γρ. σε σκόνη
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. σπόρους κόλιανδρου
1 λίτρο ζωμός λαχανικών κατα προτίμηση σπιτικό (ακολουθεί συνταγή)
1/2 ματσάκι κόλιαντρο ή μαϊντανό
αλάτι, πιπέρι
2 κ.σ. ξινή κρέμα γάλακτος ή γιαούρτι
Ξεφλουδίζουμε και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι
Καθαρίζουμε τα καρότα και τα κόβουμε σε ροδέλες, καθαρίζουμε τη πατάτα και την ψιλοκόβουμε.
Ξεφλουδίζουμε και τρίβουμε την πιπερόριζα.
Ξεφλουδίζουμε και τρίβουμε την πιπερόριζα.
Ζεσταίνουμε το λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι και τον κόλιαντρο στη συνέχεια προσθέτουμε τα καρότα, την πατάτα και την πιπερόριζα, ανακατεύοντάς τα για 5 λεπτά.
Προσθέτουμε το ζωμό και χαμηλώνουμε τη φωτιά, σιγοβράζουμε για 30 λεπτά. Μετά τα 30 λεπτά πολτοποιούμε τη σούπα μας ή με μίξερ ράβδου ή σε επεξεργαστή τροφίμων. Ξαναβάζουμε στη κατσαρόλα μας και προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο κόλιαντρο, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να πάρει άλλη μια βράση.
Βάζουμε τη σούπα σε μικρά μπολ και σερβίρουμε με την ξινή κρέμα ή γιαούρτι.
Εάν η σούπα μας είναι το κύριο γεύμα μας , που θα μπορούσε, συνοδεύουμε με ένα ποτήρι, Ρετσίνα, θα διάλεγα Μάρκου, Αττικό αμπελώνα η Ισπανικά Fino Sherry, η Vin Jaune της Jura ακόμη ακόμη και με μια Sercial Μαδέρα
Creamy Carrot soup with ginger and coriander
Rich healthy soup everyone will love! Perfect for lunch or light dinner. Best served with freshly baked bread!
Ingredients
5big(organic)carrots sliced
1small potato cut into cubes
1onion,chopped
2tbsp olive oil
1llb vegetable stock preferable homemade (recipe follows)
coriander or parley 1/2 bunch
1onion,chopped
2tbsp olive oil
1llb vegetable stock preferable homemade (recipe follows)
coriander or parley 1/2 bunch
salt pepper olive oil
sour cream or yogurt
Method
Peel and chop the onions. Heat the olive oil in a soup pan and fry the onion for 3-5 minutes. Add the carrots and the potato and fry for another 3 minutes. Add the coriander seeds and grated ginger swirl around for 2 minutes . Add stock and bring to boil, then reduce the heat and cook for about 30min. Puree the soup in the pot or in the food processor until the soup is smooth. Add the fresh coriander, seasoning and let it boil for 1 more minute.
Peel and chop the onions. Heat the olive oil in a soup pan and fry the onion for 3-5 minutes. Add the carrots and the potato and fry for another 3 minutes. Add the coriander seeds and grated ginger swirl around for 2 minutes . Add stock and bring to boil, then reduce the heat and cook for about 30min. Puree the soup in the pot or in the food processor until the soup is smooth. Add the fresh coriander, seasoning and let it boil for 1 more minute.
Garnish with fresh coriander and if u like with a spoon of yogurt or sour cream
Serve with fresh bread and a glass of Retsina Markou, Attica Vineyards or Fino Sherry, or Vin Jaune, Jura or even a Sercial Madera
Για τον σπιτικό ζωμό λαχανικών
Τσιγαρίζουμε 1κρεμμύδι, 1πράσο και 1καρότο ψιλοκομμένα σε ελάχιστο ελαιόλαδο, σβήνουμε με λευκό κρασί, προσθέτουμε 2,5 λίτρα νερό και 1 ματσάκι μυρωδικών, από σέλινο, σέλερι, μαϊντανό, θυμάρι, 1δαφνόφυλλο και τα βράζουμε για 30 λεπτά. Σουρώνουμε το ζωμό σε ψιλό σουρωτήρι.
Αυτή είναι μία βάση που ανάλογα με τη χρήση της μπορείτε να προσθεαφαιρέσετε υλικά, στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν έβαλα δάφνη και θυμάρι.
Homemade vegetable stock
We saute 1onion diced, 1leek sliced 1 and carrot diced, in 2 tbsp. of oil oil in a large pot, we add white wine and leave it for a few minutes so the alcohol will evaporate.
Add 2,5lt water and a bunch of greens, such as, celery, parsley, thyme, 1 bay leaf, let it boil for 30 minutes.Strain through a sieve, pressing the vegetables to extract all the flavour. Refrigerate for 2 days or freeze.
Depending on the use ,you can change the choice of the greens.
At this case I left out the bay leaf and the thyme.
Γαργαλιστικά νόστιμη η σουπίτσα σου και θα εκτιμηθεί ιδιαίτερα αύριο κιόλας!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό βράδυ!
@Εφη,
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα μου πεις εντυπώσεις!
παρόμοια κάνω κι εγώ κι εχω να πω πως λατρευω το τζιντζερ σε αυτη τη σουπα...της δίνει άλλη γευση...(και βεβαια ο σπιτικος ζωμος...)
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα την δοκιμάσω.. Είχα πολύ κακή εμπειρία με μια βελουτέ κολοκύθας τα Χριστούγεννα αλλά λατρεύω τις σούπες οπότε.. Βουρ!!! Φιλάκια πολλά..
ΑπάντησηΔιαγραφή@Cook
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυμφωνώ μαζί σου. φιλιά
@fevis
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα την δοκιμάσεις είναι εύκολη και φίνα!
Πολλά πολλά φιλιά
Τις σούπες δεν τις πολυτρώω αλλά ετούτη θα την φτιάξω :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια
Καλημέρα από το ομιχλώδες Λονδίνο!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜια τέτοια σούπα δοκιμάσαμε χτες στην κρύπτη του Αγίου Μαρτίνου.
Επιστρέφουμε και σήμερα και θα τα πούμε!!
Φιλιά.
Μου αρέσει η σουπα γενικότερα, και η βελουτε η αγαπημένη μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠραγματικά πολύ φίνα η σούπα σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤζίντζερ και φρέσκος κόλιαντρος πρέπει να δίνουν εξαιρετικό άρωμα!!!
Φιλάκια!
Φαινεται ωραία, αν και η γλυκύτητα του καροτου με απωθεί. Φαντάζομαι οτο την σώζει το τζιντζερ. Σούπα καροτου ήταν η πρώτη σούπα που δοκίμασα να φιαξω νεαρή νοικοκυρά. Απέτυχε οικτρά. Ο Ερρίκος την έφαγε αλλα έβλεπα την αγωνία στα ματια του. Σκέφτομαι να του παρουσιάσω αυτη. Πανε χρόνια αλλα θέλω να εξιλεωθω! Φιλακια
ΑπάντησηΔιαγραφήΠοπη μου ειναι τελεια η σουπα σου.Εγω με παρομοιο τροπο φτιαχνω και ντοματοσουπα.Εχει την ιδια υφη και μου αρεσει πολυ.Αλλα νομιζω οτι ηρθε η ωρα για καροτοσουπα και ετσι θα δοκιμασω τη δικια σου.
ΑπάντησηΔιαγραφήφιλια
Έχω φτιάξει ότι υπάρχει σε λαχανικό, σούπα βελουτέ! Καροτόσουπα δεν έχω φτιάξει ακόμη, αλλά να η ευκαρία!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν είχα τζίντζερ θα τη έφτιαχνα απόψε!!! Το αύριο όμως δεν είναι μακρυά. Φιλάκια
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν και οι βελουτέ σούπες δεν είναι το καλύτερο μου, η δική σου μου φαίνεται τόσο λαχταριστή που θα ήθελα να τη δοκιμάσω:)
ΑπάντησηΔιαγραφήΦαινεται πολύ νοστημη και πολύ ομορφο χρωμα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕξαιρετική και γκουρμέ τολμώ να πω!Καταχωρηθηκε στα υποψιν! :-)
ΑπάντησηΔιαγραφή@Asteri
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι γω μαζί σου αλλά αυτές τις βελουτέ τις λατρεύω, δοκίμασε και θα με θυμηθείς!
Ξανθούλα μου,
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό ταξίδι και καλή επιστροφή, εύχομαι να σου άρεσε η σουπίτσα που δοκίμασες!!!
Έχω νέα καλά.... ξέρεις εσύ....
@Marion
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε βρίσκεις απόλυτα σύμφωνη!
@'Ελενα,
ΑπάντησηΔιαγραφήΠραγματικά ο συνδυασμός είναι εξαιρετικός!
exeretiki i soupitsa sou!!oreos sindiasmos ylikon!!paromia exo fai edo se galiko estiatorio!kalo vadi sou euxome!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα Tasty :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτις σούπες τις "χουχουλιάρικες", τις ζεστές και αρωματικές, λέμε ΝΑΙ!
Όπως φτιάχνεις το ζωμό λαχανικών, φτιάχνω τη σουπίτσα μου και την εξαφανίζω σαν καλό παιδί.
Τώρα ήρθε η ώρα να την απολαύσω σε βελούδινη υφή!
Καλό Σ/Κ
Φιλί
Αγαπημένο Δεσποινάριον,'Οπως τα λες είναι, το τζίντζερ σώζει την κατάσταση της γλύκας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ καλός ο Ερρίκος, αγωνία ξεαγωνία την δοκίμασε.
Έρωτας γαρ!!!!
Να του την κάνεις και θα δεις ότι θα εξιλεωθείς.
Φιλιά πολλά!
Να την φτιάξεις Γιάννα μου, είναι ωραία και δυναμωτική και να μας δώσεις την συνταγή για την ντοματόσουπα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε φιλώ πολύ!
Λιλάκι παρε την ευκαιρία και πες μου εντυπώσεις!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά Παρασκευής!
Manousina
ΑπάντησηΔιαγραφήΕύχομαι να την έφτιαξες και να σου άρεσε, να μας πεις εντυπώσεις!
Mia Maria
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν την κάνεις να μου πεις, σ' ευχαριστώ και φιλιά!
Ελπινίκη μου,
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ' ευχαριστώ , είναι πολύ νόστιμη!
Μάρα μου σ' ευχαριστώ πολύ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΒασιλική μου,
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ' ευχαριστώ πολύ πολύ!
Zambia mou/Ναι ναι στις χουχουλιάρικες βελουτέ λέμε νααααααααιιιιιιιιιιιιιιιιιιι αλλά και σε όλες τις σουπίτσες, να μου πεις όταν την κάνεις.
ΑπάντησηΔιαγραφήΖεστό φιλί Παρασκευής!
Μια και η μαμά τη δοκίμασε τώρα θα πρέπει να τη φτιάξει για την κόρη αλλά με συνταγή Πόπης!! Φιλιά πολλά!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήυγ. Θέλω να μάθω κι εγώ τα νέα!!
Και μόνο για το χρώμα της αξίζει να δοκιμαστεί! στολιδι θάναι στο τραπέζι...
ΑπάντησηΔιαγραφήΑρτι
ΑπάντησηΔιαγραφήΝαι ναι να την φτιάξεις και θα σε πάρω για τα νέα.
Φιλιά πιο πολλά!
Vita
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ' ευχαριστώ πολύ για τα γλυκά λογάκια!
Αξίζει να την δοκιμάσεις και για το χρώμα της αλλά και για την γεύση της.
Φιλάκια πολλά!
και κρασί θα πάρω για να δοκιμάσω και σούπα θα φάω αφού ακόμα δεν έχουν πιάσει οι ζεστες :)))
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι λοιπόν?
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα πάρεις να πάρεις να πάρεις από όλα!
Ευχαρίστως θα έτρωγα μια τέτοια σούπα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ θρεπτική και νόστιμη πρόταση!Ό,τι πρέπει για τα κρύα!
ΑπάντησηΔιαγραφή@Lenia
ΑπάντησηΔιαγραφήΠραγματικά έτσι είναι!
@Κική
ΑπάντησηΔιαγραφή'Έλα και θα την ξαναφτιάξωχχχχ
Πολύ καλή καθώς και ο οδηγός για τον σπιτικό ζωμό!!! Πολλά λαικ όπως λένε και στο φειςμπουκ!
ΑπάντησηΔιαγραφή@Royal Coconut
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ' ευχαριστώ Βασιλικούλα! Λολ λοιπόν όπως λένε στο Φειςμπούκι