Αν και έχει περάσει αρκετός καιρός από τότε που κόψαμε την πίτα μας, θα ήταν μεγάλη παράλειψη να μην αναφερθώ έστω και σε συντομία σε εκείνη τη βραδιά.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Γιώργο, για την ιδέα, τη δημιουργία το κέφι και την περισσή φροντίδα καθώς και για το εξαιρετικό λάδι και σαπούνι από την πατρίδα του.
Την Ξανθή για την ιδιαίτερη μαρμελάδα, που φρόντισε να πάρουμε όλοι μας, ακόμη και οι συνοδοί μας, την Βίκυ για τα μπισκότα γούρια, την Μανουσίνα για την όμορφη κάρτα-ποδιά που στολίζει την κουζίνα μου, τις καταπληκτικές βασιλόπιτες των, " Συνταγές της καρδιάς" της Νίκης και της Αθηνάς και την Μαρία για το γευστικότατο αμυγδαλωτό της.
Ξεχωριστά θα ευχαριστήσω την Ξανθή, για το καταπληκτικό γλυκό σύκο ( που θυμήθηκε ότι μου αρέσει και μου το φύλαξε) και την πραγματικά ιδιαίτερη μαρμελάδα ακτινίδιο.
Μακάρι να μαζευόμαστε πιο συχνά με η χωρίς αφορμή και να τα λέμε.
Γιώργο ξανά σ' ευχαριστώ.
Πάμε τώρα σε συνταγούλα από τον Στέλιο Παρλιάρο( εντάξει Βασιλικούλα?) για σκονς ή σκόυνς
Τα σκόνς ή σκόυνς οι μισοί Άγγλοι επιλέγουν την μια προφορά και οι άλλοι μισοί την άλλη, είναι Σκοτσέζικης προέλευσης αλλά έχουν γίνει ιδιαίτερα δημοφιλή και στην Αμερική, την Νέα Ζηλανδία, την Ιρλανδία, την Αυστραλία, ως συνοδευτικό τσαγιού αλλά και πρωινού.
Μπορεί να είναι γλυκά ή αλμυρά και συχνά είναι γεμισμένα με σταφίδες, τυρί, ακόμη και κρεμμύδι και μπέικον.
Η συνήθης πρώτη ύλη είναι αλεύρι από σιτάρι ή και πλιγούρι βρώμης και πολλές φορές γίνονται από άλευρο πατάτας. ( σε αυτή την περίπτωση τηγανίζονται).
Τα έφτιαξα ένα απόγευμα , με τσάι συνοδευμένα με κρέμα και μαρμελάδες και ένα πρωί σε φίλους που πρότειναν να τα συνοδεύσουμε με βούτυρο και μέλι, που μου άρεσαν πολύ αλλά και σοκολάτα που δεν με βρήκε ιδιαίτερη σύμφωνη και σε γεύση αλλά και σε στομάχι και δεν δοκίμασα. Οι συνδυασμοί είναι άπειροι!
Καλό είναι να τα καταναλώσετε την ίδια μέρα ή ακόμη καλύτερα μόλις βγουν από τον φούρνο.
Υλικά (για 15 - 18 τεμ.):
270 γρ. αλεύρι
1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
40 γρ. ζάχαρη
50 γρ. βούτυρο αγελαδινό, τεμαχισμένο σε κύβους
150 γρ. γάλα φρέσκο
1 αυγό, κατά προτίμηση βιολογικό, ελαφρώς χτυπημένο
1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
40 γρ. ζάχαρη
50 γρ. βούτυρο αγελαδινό, τεμαχισμένο σε κύβους
150 γρ. γάλα φρέσκο
1 αυγό, κατά προτίμηση βιολογικό, ελαφρώς χτυπημένο
Διαδικασία:
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το αλάτι, το μπέικιν πάουντερ και τη ζάχαρη. Προσθέτουμε τα κυβάκια βουτύρου και «τρίβουμε» το μείγμα με τα χέρια μας μέχρι να θυμίζει ψίχουλα ψωμιού.
Προσθέτουμε το γάλα σιγά σιγά ζυμώνοντας παράλληλα με το χέρι.
Η ζύμη είναι έτοιμη όταν είναι μαλακή αλλά όχι πολύ λεία. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C.
Σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε με τον πλάστη τη ζύμη σε φύλλο πάχους 5 εκ.
Με κουπ πατ διαμέτρου 5 εκ. περίπου (ή χρησιμοποιώντας ως οδηγό το στόμιο από 1 ποτήρι σωλήνα) κόβουμε μικρούς δίσκους.
Τους βάζουμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και μ' ένα πινέλο τους αλείφουμε με το χτυπημένο αυγό.
Ψήνουμε για 15 - 20 λεπτά έως ότου πάρουν χρυσαφί χρώμα. Βγάζουμε τα σκόουνς από το φούρνο και τα ακουμπάμε σε σχάρα για να κρυώσουν.
Τα κόβουμε στη μέση και τα αλείφουμε με βούτυρο, με ξινόκρεμα, με μαρμελάδα ή τα συνοδεύουμε με τυριά.
270 gr flour
1/2 tsp salt
1 tsp bacin powder
40 gr sugarbreadcumbs
50 gr butter cut into small lumps ( room temperature)
150 gr fresh milk
1 egg lightly bitten
Sift and mix in a bowl the flour, salt , sugar and bacin powder, add the butter and lightly rub it in until the mixture looks like breadcumbs. Add the milk , when it begins to come together, check the dough, it should be soft but not sticky.
Preheat the over at 200 C
Shape the dough into a round with your hands and place it on a lightly floured surface.
Flour the rolling pin and lightly roll out the dough.
Take a great care not to roll the dough any thinner than 1 inch, best results in 5 cm, this is the secret of well risen scones.
Pat dough into a 2cm-thick round. Using a 5cm (diameter) round cutter, cut out 12 rounds. Press dough together and cut out remaining 4 rounds.
Place on a cookie sheet (preferably lined with parchment paper), about 1 inch apart. Brush with the egg wash. Bake until golden, about 15 to 20 minutes. Cool for 5 minutes and serve warm or at room temperature.
Αυτό είναι πρωινό με πινελιά που με τρελαίνει!(την σοκολατα εννοώ)Καλημέραααααααααααααααα!
ΑπάντησηΔιαγραφή@Μαρα
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ σοκολάτα ήταν παρέμβαση φίλου, που δεν τρώει τίποτα χωρίς σοκολάτα χα χα χα
Πόσο λαχταριστά φαίνονται! Σκέτος πειρασμός είναι...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα και καλές Απόκριες
Καλημέρα Vita μου,
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλές Απόκριες και σε σένα!:)))))
Καλημέρα!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΒάζω το τσάι βάζεις το γλυκό;;;;;;
Καλές αποκριές!!!
Καλές Αποκριές Ξανθή μου,
ΑπάντησηΔιαγραφήΕσύ έχεις βάλει και την μαρμελάδα!!!!!!
Πρέπει να δοκιμαστεί άμεσα!!!Με τόσα πήγαινε-ελα στην Αγγλία έχουμε κι εμείς πια μία δόση Άγγλου μέσα μας....
ΑπάντησηΔιαγραφήΑ θα τα φτιάξω οπωσδήποτε.. Φέρνει και ο Θανόπουλος clotted cream που είναι η αδυναμία μου, οπότε με λίγο lemon curd και μια μαρμελάδα φράουλα θα ετοιμάσω το τέλειο afternoon tea με τον τελείως British way... Τέλεια!!!!!!! Φιλάκια πολλά..
ΑπάντησηΔιαγραφήΑρτι,
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάρα πολύ εύκολα και νόστιμαααααααααα
Ποπακι γλυκό, Τι όμορφες συγκεντρώσεις που είναι αυτές. Σας καμαρωνα και στις φωτογραφίες. Τα σκοουνς είναι πολυ αγαπημένα, απορώ πως δεν τα έχουν ανακαλύψει ακόμα να τα φιαχνουν στα ζαχαροπλαστεία. Αν βρω χρονο σήμερα μπορει και να σκαρωσω μια δόση. Φιλια χαρα μου
ΑπάντησηΔιαγραφήΔείχνουν πολύ ωραία, όσο για τη συγκέντρωση πρέπει σίγουρα να επαναληφθεί αλλά προς το καλοκαιράκι για να είναι πιο εύκολο και για μας τους μακρινούς!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήπωπωπω τυχερη γλυκο σύκο απ'την Ξανθή.....πόσο σε ζηλεύω :))))).Υπερλατρευω τα συκα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήχχχ
Δεν τα έχω δοκιμάσει ποτέ!!!! ή πρέπει να τα φτιάξω ή να ζητήσω ένα ταξιδάκι στο Λονδίνο....
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια!!!
Fevis
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίσαι απίθανη, ξέρω εγώ που απευθύνομαι για British Style,
Δυστυχώ ο Θανόπουλος δεν έχει έρθει στα Φάληρα αλλά όποτε ανεβαίνω την κάνω την στάση μου και για την κρέμα και για άλλα καλούδια.
Να τα φτιάξεις είναι πανεύκολα! Και μοσχοβολάνε...
Φιλιά
Δεσποινάριον
ΑπάντησηΔιαγραφήΜακάρι να σε πετύχουμε σε συγκέντρωση.... έτσι κι αλλιώς είναι πραγματικά όμορφο να συναντιέσαι με ανθρώπους που επικοινωνείς και κάνεις "παρεούλα" κάθε μέρα.
Νομίζω ότι τα ζαχαροπλαστεία δεν τα φτιάχνουν γιατί δεν πολυδιατηρούνται.. ή γιατί πιστεύουν ότι δεν μας αρέσουν......
Εύχομαι να ξεκουράστηκες.... σε φιλώ γλυκά
Lilaki
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχεις δίκιο, κατέβα όμως εσύ και μεις θα οργανώσουμε συνάντηση, ακόμη και βασιλόπιτα και το καλοκαίρι.
Και γω επειδή είσαι πριγκίπισσα, σκόουνς για το πρωινό σου χχχ
Μανουσίνα, είναι πολύ εύκολα, φτιάξτα και πήγαινε και στο Λονδίνο κι αν πέφτει μακριά την επόμενη φορά που θα είσαι Αθήνα, έλα κερνάω εγώ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά
Γιατί να τρέχουμε στο Λονδίνο όταν έχουμε έτοιμη λαχταριστή συνταγή??
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπίστευτα νόστιμα φαίνονται!!!!!
Ειναι τελεια ιδεα τα σκοουνς Ποπη μου.Στο πρωινο με αχνιστο καφε και την αποφασιστικοτητα να περασουμε μια ομορφη μερα.Μμμμ!σαν να μου μυρισαν ως εδω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣα δε ντρέπεσαι Νυχτιάτικα!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε γειαααααα! Όλα! :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαίρνω τις σκόνες μου και φεύγω...
Φιλί
Ήρθα κι εγώωωωω και σου βουτάω μερικά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια
Καλή εβδομάδα
Εδώ BBC καλημέρα σας!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑ, πιάσαμε εντελώς Λονδίνο σήμερα...
και η συννεφιά και το κρύο ταιριάζουν απόλυτα.
Αυτά με την πινελιά της σοκολάτας, τα φάγατε όλα;
Elena
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ' ευχαριστώ πολύ αλλά και το Λονδινάκι καλό είναι, άμα μπορούμε να πάμε.....
Σίγουρα όμως μπορούμε να το φέρουμε λίγο πιο κοντά.
Φιλιά
Γιαννούλα μου, ναι ναι το πρωί με το καφεδάκι αλλά και το απόγευμα είναι σούπερ για να σου φτιάξουν το κέφι και τη γεύση!
ΑπάντησηΔιαγραφήΒασιλικούλα μου, ντρέπομαι ντρέπομαι αλλά τι να κάνω!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά
Ζαμπία μου σ' ευχαριστώ αλλά να μείνεις.....
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλί βραδινό
Αστεράκι μου να πάρεις όσα θέλεις
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή εβδομάδα και σε σένα!
Πηνελόπη μου,
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτά με την πινελιά της σοκολάτας τα τσάκισε ο Σ.
Αλλά και τα υπόλοιπα δεν τα άφησε παραπονεμένα!
Τι μου θύμισες τώρα με το εδώ BBC....χρόνια στον Σκάι βλέπεις, το χουι που λένε...
Na sou po, den eimaste oles silfides!!! KAPOIES KANOUME DIAITA EDO!!! KAI TH BGAZOUME ME MIA MILKA MONO TH MERA!!! Popi, i foto me to bouturo... apalefti... tha kanonisoume na sou rtho. ALLA GIA KAFE. kserosfiri!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν ξέρω τι να πρωτοθαυμάσω: τα δωράκια σου, τα σκόουνς σου, ή τις υπέροχες φωτό σου. Συντάσσομαι με το γαϊδουροκαροτάκι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΒρε τον άτιμο τον Σ. κι' έκανα όρεξη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈτσι είναι γλυκειά μου, το χούϊ είναι χούϊ, και εμένα μετα τις πρόσφατες αλλαγές σ' επαγγελματικό επίπεδο, με τριγυρίζει το παρελθόν μου από 20ετίας (με την αλλαγή αντικειμένου) και έχω αρχίσει ν' αναρρωτιέμαι για τους κύκλους που κάνει η επαγγελματική μου ζωή!
Καλό μήνα, πολύχρωμο κι ευωδιαστό σαν λουλούδι της Άνοιξης!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι όμορφα τα δώρα σου! Με κάνεις να ζηλεύω!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα scones σου είναι πολύ λαχταριστά!
Καλό μήνα:)
Donkey
ΑπάντησηΔιαγραφήΕλα μωρό μου εσύ για καφέ και θα σου τα κάνω διαίτης....
Φιλιάάάάάάάά
Πηνελόπη μου, συμφωνώ οι κύκλοι της ζωής επαγγελματικής και μη είναι περίεργοι.... Ναι ο Σ. είναι γλυκατζής!
ΑπάντησηΔιαγραφήΛιλάκι
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα είσαι καλά με τις όμορφες και μυρωδάτες ευχούλες σου!
Mia Maria
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ' ευχαριστώ πολύ, μην ζηλεύεις όμως, τα μοιράζομαι όποτε θέλεις!
Φιλιά πολλά
Αν και καθυστερημένα -πολύ- και του χρόνου!
ΑπάντησηΔιαγραφή...κι ελπίζω να είμαι κι εγώ εκεί!
Καλησπέρα Ποπάκι, εδέησα να κάνω τη βόλτα μου από δω!! Τι όμορφα και γλυκά όλα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕξαιρετικά τα "σκονάκια" σου, βγάζω στυλό και φτιάχνω σκονάκι :))))
Φιλιά
καλό βράδυ
ΥΓ. Με το καλό να ξαναβρεθούμε :)
Γιώργο μου να είσαι καλά και με το καλό να ξαναβρεθούμε
ΑπάντησηΔιαγραφήΆρτεμις
ΑπάντησηΔιαγραφήΜακάρι του χρόνου ή πιο σύντομα να ξαναβρεθούμε και να είσαι και εσύ εκεί!