Κυριακή, 27 Φεβρουαρίου 2011

Scones και άλλα.......


Αν και έχει περάσει αρκετός καιρός από τότε που κόψαμε την πίτα μας, θα ήταν μεγάλη παράλειψη να μην αναφερθώ έστω και σε συντομία σε εκείνη τη βραδιά.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Γιώργο, για την ιδέα, τη δημιουργία το κέφι και την περισσή φροντίδα καθώς και για το εξαιρετικό λάδι και σαπούνι από την πατρίδα του.
Την Ξανθή για την ιδιαίτερη μαρμελάδα, που φρόντισε να πάρουμε όλοι μας, ακόμη και οι συνοδοί μας, την Βίκυ για τα μπισκότα γούρια, την Μανουσίνα για την όμορφη κάρτα-ποδιά που στολίζει την κουζίνα μου, τις καταπληκτικές βασιλόπιτες των, " Συνταγές της καρδιάς" της Νίκης και της Αθηνάς και την Μαρία για το γευστικότατο αμυγδαλωτό της.


Ξεχωριστά θα ευχαριστήσω την Ξανθή, για το καταπληκτικό γλυκό σύκο ( που θυμήθηκε ότι μου αρέσει και μου το φύλαξε) και την πραγματικά ιδιαίτερη μαρμελάδα ακτινίδιο.
Μακάρι να μαζευόμαστε πιο συχνά με η χωρίς αφορμή και να τα λέμε.
Γιώργο ξανά σ' ευχαριστώ.
Πάμε τώρα σε συνταγούλα από τον Στέλιο Παρλιάρο( εντάξει Βασιλικούλα?)  για σκονς ή σκόυνς
Τα σκόνς ή σκόυνς οι μισοί Άγγλοι επιλέγουν την μια προφορά και  οι άλλοι μισοί την άλλη, είναι Σκοτσέζικης προέλευσης αλλά έχουν γίνει ιδιαίτερα δημοφιλή και στην Αμερική, την Νέα Ζηλανδία, την Ιρλανδία, την Αυστραλία, ως συνοδευτικό τσαγιού αλλά και πρωινού.
Μπορεί να είναι γλυκά ή αλμυρά και συχνά είναι γεμισμένα με σταφίδες, τυρί, ακόμη και κρεμμύδι και μπέικον.
Η συνήθης πρώτη ύλη είναι αλεύρι από σιτάρι ή και πλιγούρι βρώμης και πολλές φορές γίνονται από  άλευρο πατάτας. ( σε αυτή την περίπτωση τηγανίζονται).
Τα έφτιαξα ένα απόγευμα , με τσάι συνοδευμένα με κρέμα και μαρμελάδες και ένα πρωί σε φίλους που πρότειναν να τα συνοδεύσουμε με βούτυρο και μέλι, που μου άρεσαν πολύ αλλά και σοκολάτα που δεν με βρήκε ιδιαίτερη σύμφωνη και σε γεύση αλλά και σε στομάχι και δεν δοκίμασα. Οι συνδυασμοί είναι άπειροι!
Καλό είναι να τα καταναλώσετε την ίδια μέρα ή ακόμη καλύτερα μόλις βγουν από τον φούρνο.
Υλικά (για 15 - 18 τεμ.):
270 γρ. αλεύρι
1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
40 γρ. ζάχαρη
50 γρ. βούτυρο αγελαδινό, τεμαχισμένο σε κύβους
150 γρ. γάλα φρέσκο
1 αυγό, κατά προτίμηση βιολογικό, ελαφρώς χτυπημένο
Διαδικασία:
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το αλάτι, το μπέικιν πάουντερ και τη ζάχαρη. Προσθέτουμε τα κυβάκια βουτύρου και «τρίβουμε» το μείγμα με τα χέρια μας μέχρι να θυμίζει ψίχουλα ψωμιού.
Προσθέτουμε το γάλα σιγά σιγά ζυμώνοντας παράλληλα με το χέρι.
Η ζύμη είναι έτοιμη όταν είναι μαλακή αλλά όχι πολύ λεία. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C.
Σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε με τον πλάστη τη ζύμη σε φύλλο πάχους 5 εκ.
Με κουπ πατ διαμέτρου 5 εκ. περίπου (ή χρησιμοποιώντας ως οδηγό το στόμιο από 1 ποτήρι σωλήνα) κόβουμε μικρούς δίσκους.
Τους βάζουμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και μ' ένα πινέλο τους αλείφουμε με το χτυπημένο αυγό.
Ψήνουμε για 15 - 20 λεπτά έως ότου πάρουν χρυσαφί χρώμα. Βγάζουμε τα σκόουνς από το φούρνο και τα ακουμπάμε σε σχάρα για να κρυώσουν.
Τα κόβουμε στη μέση και τα αλείφουμε με βούτυρο, με ξινόκρεμα, με μαρμελάδα ή τα συνοδεύουμε με τυριά. 


For 15-18 scones
270 gr flour
1/2 tsp salt
1 tsp bacin powder
40 gr sugarbreadcumbs
50 gr butter cut into small lumps ( room temperature)
150 gr fresh milk
1 egg lightly bitten
Sift and mix in a bowl the flour, salt , sugar and bacin powder, add the butter and lightly rub it in until the mixture looks like breadcumbs. Add the milk , when it begins to come together, check the dough, it should be soft but not sticky.
Preheat the over at 200 C
Shape the dough into a round with your hands and place it on a lightly floured surface.
Flour the rolling pin and lightly roll out the dough.
Take a great care not to roll the dough any thinner than 1 inch, best results in 5 cm, this is the secret of well risen scones.
Pat dough into a 2cm-thick round. Using a 5cm (diameter) round cutter, cut out 12 rounds. Press dough together and cut out remaining 4 rounds. 
Place on a cookie sheet (preferably lined with parchment paper), about 1 inch apart.  Brush with the egg wash. Bake until golden, about 15 to 20 minutes. Cool for 5 minutes and serve warm or at room temperature.

42 σχόλια:

  1. Αυτό είναι πρωινό με πινελιά που με τρελαίνει!(την σοκολατα εννοώ)Καλημέραααααααααααααααα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @Μαρα
    Η σοκολάτα ήταν παρέμβαση φίλου, που δεν τρώει τίποτα χωρίς σοκολάτα χα χα χα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πόσο λαχταριστά φαίνονται! Σκέτος πειρασμός είναι...
    Καλημέρα και καλές Απόκριες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημέρα Vita μου,
    Καλές Απόκριες και σε σένα!:)))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλημέρα!!!!
    Βάζω το τσάι βάζεις το γλυκό;;;;;;
    Καλές αποκριές!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλές Αποκριές Ξανθή μου,
    Εσύ έχεις βάλει και την μαρμελάδα!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πρέπει να δοκιμαστεί άμεσα!!!Με τόσα πήγαινε-ελα στην Αγγλία έχουμε κι εμείς πια μία δόση Άγγλου μέσα μας....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Α θα τα φτιάξω οπωσδήποτε.. Φέρνει και ο Θανόπουλος clotted cream που είναι η αδυναμία μου, οπότε με λίγο lemon curd και μια μαρμελάδα φράουλα θα ετοιμάσω το τέλειο afternoon tea με τον τελείως British way... Τέλεια!!!!!!! Φιλάκια πολλά..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αρτι,
    Πάρα πολύ εύκολα και νόστιμαααααααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ποπακι γλυκό, Τι όμορφες συγκεντρώσεις που είναι αυτές. Σας καμαρωνα και στις φωτογραφίες. Τα σκοουνς είναι πολυ αγαπημένα, απορώ πως δεν τα έχουν ανακαλύψει ακόμα να τα φιαχνουν στα ζαχαροπλαστεία. Αν βρω χρονο σήμερα μπορει και να σκαρωσω μια δόση. Φιλια χαρα μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Δείχνουν πολύ ωραία, όσο για τη συγκέντρωση πρέπει σίγουρα να επαναληφθεί αλλά προς το καλοκαιράκι για να είναι πιο εύκολο και για μας τους μακρινούς!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. πωπωπω τυχερη γλυκο σύκο απ'την Ξανθή.....πόσο σε ζηλεύω :))))).Υπερλατρευω τα συκα!!!

    χχχ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Δεν τα έχω δοκιμάσει ποτέ!!!! ή πρέπει να τα φτιάξω ή να ζητήσω ένα ταξιδάκι στο Λονδίνο....
    Φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Fevis
    Είσαι απίθανη, ξέρω εγώ που απευθύνομαι για British Style,
    Δυστυχώ ο Θανόπουλος δεν έχει έρθει στα Φάληρα αλλά όποτε ανεβαίνω την κάνω την στάση μου και για την κρέμα και για άλλα καλούδια.
    Να τα φτιάξεις είναι πανεύκολα! Και μοσχοβολάνε...
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Δεσποινάριον
    Μακάρι να σε πετύχουμε σε συγκέντρωση.... έτσι κι αλλιώς είναι πραγματικά όμορφο να συναντιέσαι με ανθρώπους που επικοινωνείς και κάνεις "παρεούλα" κάθε μέρα.
    Νομίζω ότι τα ζαχαροπλαστεία δεν τα φτιάχνουν γιατί δεν πολυδιατηρούνται.. ή γιατί πιστεύουν ότι δεν μας αρέσουν......
    Εύχομαι να ξεκουράστηκες.... σε φιλώ γλυκά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Lilaki
    Έχεις δίκιο, κατέβα όμως εσύ και μεις θα οργανώσουμε συνάντηση, ακόμη και βασιλόπιτα και το καλοκαίρι.
    Και γω επειδή είσαι πριγκίπισσα, σκόουνς για το πρωινό σου χχχ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Μανουσίνα, είναι πολύ εύκολα, φτιάξτα και πήγαινε και στο Λονδίνο κι αν πέφτει μακριά την επόμενη φορά που θα είσαι Αθήνα, έλα κερνάω εγώ.
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Γιατί να τρέχουμε στο Λονδίνο όταν έχουμε έτοιμη λαχταριστή συνταγή??
    Απίστευτα νόστιμα φαίνονται!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ειναι τελεια ιδεα τα σκοουνς Ποπη μου.Στο πρωινο με αχνιστο καφε και την αποφασιστικοτητα να περασουμε μια ομορφη μερα.Μμμμ!σαν να μου μυρισαν ως εδω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Με γειαααααα! Όλα! :)
    Παίρνω τις σκόνες μου και φεύγω...

    Φιλί

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ήρθα κι εγώωωωω και σου βουτάω μερικά!
    Φιλάκια
    Καλή εβδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Εδώ BBC καλημέρα σας!
    Α, πιάσαμε εντελώς Λονδίνο σήμερα...
    και η συννεφιά και το κρύο ταιριάζουν απόλυτα.
    Αυτά με την πινελιά της σοκολάτας, τα φάγατε όλα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Elena
    Σ' ευχαριστώ πολύ αλλά και το Λονδινάκι καλό είναι, άμα μπορούμε να πάμε.....
    Σίγουρα όμως μπορούμε να το φέρουμε λίγο πιο κοντά.
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Γιαννούλα μου, ναι ναι το πρωί με το καφεδάκι αλλά και το απόγευμα είναι σούπερ για να σου φτιάξουν το κέφι και τη γεύση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Βασιλικούλα μου, ντρέπομαι ντρέπομαι αλλά τι να κάνω!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Ζαμπία μου σ' ευχαριστώ αλλά να μείνεις.....
    Φιλί βραδινό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Αστεράκι μου να πάρεις όσα θέλεις
    Καλή εβδομάδα και σε σένα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Πηνελόπη μου,
    Αυτά με την πινελιά της σοκολάτας τα τσάκισε ο Σ.
    Αλλά και τα υπόλοιπα δεν τα άφησε παραπονεμένα!
    Τι μου θύμισες τώρα με το εδώ BBC....χρόνια στον Σκάι βλέπεις, το χουι που λένε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Na sou po, den eimaste oles silfides!!! KAPOIES KANOUME DIAITA EDO!!! KAI TH BGAZOUME ME MIA MILKA MONO TH MERA!!! Popi, i foto me to bouturo... apalefti... tha kanonisoume na sou rtho. ALLA GIA KAFE. kserosfiri!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Δεν ξέρω τι να πρωτοθαυμάσω: τα δωράκια σου, τα σκόουνς σου, ή τις υπέροχες φωτό σου. Συντάσσομαι με το γαϊδουροκαροτάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Βρε τον άτιμο τον Σ. κι' έκανα όρεξη!
    Έτσι είναι γλυκειά μου, το χούϊ είναι χούϊ, και εμένα μετα τις πρόσφατες αλλαγές σ' επαγγελματικό επίπεδο, με τριγυρίζει το παρελθόν μου από 20ετίας (με την αλλαγή αντικειμένου) και έχω αρχίσει ν' αναρρωτιέμαι για τους κύκλους που κάνει η επαγγελματική μου ζωή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Καλό μήνα, πολύχρωμο κι ευωδιαστό σαν λουλούδι της Άνοιξης!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Τι όμορφα τα δώρα σου! Με κάνεις να ζηλεύω!
    Τα scones σου είναι πολύ λαχταριστά!
    Καλό μήνα:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Donkey
    Ελα μωρό μου εσύ για καφέ και θα σου τα κάνω διαίτης....
    Φιλιάάάάάάάά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Πηνελόπη μου, συμφωνώ οι κύκλοι της ζωής επαγγελματικής και μη είναι περίεργοι.... Ναι ο Σ. είναι γλυκατζής!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Λιλάκι
    Να είσαι καλά με τις όμορφες και μυρωδάτες ευχούλες σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Mia Maria
    Σ' ευχαριστώ πολύ, μην ζηλεύεις όμως, τα μοιράζομαι όποτε θέλεις!
    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Αν και καθυστερημένα -πολύ- και του χρόνου!
    ...κι ελπίζω να είμαι κι εγώ εκεί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Καλησπέρα Ποπάκι, εδέησα να κάνω τη βόλτα μου από δω!! Τι όμορφα και γλυκά όλα!!!
    Εξαιρετικά τα "σκονάκια" σου, βγάζω στυλό και φτιάχνω σκονάκι :))))
    Φιλιά
    καλό βράδυ
    ΥΓ. Με το καλό να ξαναβρεθούμε :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Γιώργο μου να είσαι καλά και με το καλό να ξαναβρεθούμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Άρτεμις
    Μακάρι του χρόνου ή πιο σύντομα να ξαναβρεθούμε και να είσαι και εσύ εκεί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή