Δευτέρα, 21 Μαρτίου 2011

Τάρτα με ξερά φρούτα στον φούρνο/ Dried fruit tart

Γεια σας γεια σας,

Με ανοιξιάτικους, χαιρετισμούς, διάθεση, κούρεμα που δεν σας το δείχνω ακόμη και ανεβασμένη ψυχολογικά, σας κερνάω νηστίσιμη τάρτα με όλα τα καλά.

Η συνταγή είναι του Στέλιου Παρλιάρου, έκανα κάποιες μικρές αλλαγές και το αποτέλεσμα σας το συστήνω ανεπιφύλακτα, όσοι δε δεν νηστεύετε συνοδέψτε τη και με παγωτάκι.

Τάρτα με ξερά φρούτα στον φούρνο/ Dried fruit tart


12-14 μερίδες, φόρμα τάρτας 25-27 εκατοστά.

Για τη ζύμη

400 γρ. αλεύρι (μου πήρε παραπάνω, αλλά θα το δείτε με το μάτι, η ζύμη να είναι μαλακή)
120 γρ. ελαιόλαδο, ελαφρύ
120 γρ. ζάχαρη άχνη
120 γρ. χυμό πορτοκαλιού
60 γρ. αμυγδαλόσκονη, αλεσμένη στο μπλέντερ
ξύσμα από 1 λεμόνι
1 κουτ. γλυκ. μπέκιν πάουντερ.

Για τη γέμιση

45ο γρ. δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι
450 γρ. βερίκοκα χωρίς κουκούτσι
100 γρ. σταφίδες ξανθές
2 ξυλάκια κανέλα
150 γρ. ρούμι
350 γρ. γλυκό λευκό κρασί ( έβαλα Σαμιώτικο)

Από το προηγούμενο βράδυ, βάζουμε σε ένα μπολ τα φρούτα, την κανέλα, το ρούμι και το κρασί. Τα αφήνουμε να απορροφήσουν όλα τα υγρά, εάν μείνουν τα στραγγίζουμε, η συνταγή έλεγε να τα βράσουμε λίγο για να εξατμισθούν αλλά φοβήθηκα μήπως γίνουν (παπαρέ) και τα στράγγιξα.( φύλαξα το μυρωδάτο υγρό και θα σκεφτώ τι θα το κάνω)


Ζύμη

Σε ένα μπολ βάζουμε το χυμό με το ελαιόλαδο και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε πολύ καλά με σύρμα.Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε πολύ καλά με το χέρι.
Φτιάχνουμε μία μαλακή ζύμη και την τοποθετούμε ανάμεσα σε δύο μεμβράνες (rap) για να ανοίξει καλύτερα.  Ανοίγουμε 2 λεπτά φύλλα.  Αφαιρούμε την μεμβράνη και τοποθετούμε την ζύμη αναποδογυρίζοντάς τη στην ταρτιέρα.  Στρώνουμε καλά και αφαιρούμε τη ζύμη που εξέχει.  Στην συνέχεια γεμίζουμε με τα φρούτα.
Καλύπτουμε με το δεύτερο φύλλο και πιέζουμε τις άκρες της περιφερειακά ώστε να κολλήσουν με το άλλο φύλλο.  Τρυπάμε την επιφάνειά της με ένα πιρούνι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 για 50-60 λεπτά.  Αφήνουμε να κρυώσει και πασπαλίζουμε με ζάχαρη.
Όνειρο!!!!


INGREDIENTS
Serves 12 to 14.
All-purpose flour, for surface and powder sugar for sprinkling
For the pastry
400 γρ. flour
120 gr. light olive oil
120 gr. powdered sugar
120 gr. orange juice
60   gr. almond paste 
1 lemon zest grated
1tsp. bakin powder
For the filling
45ο gr. pitted dried prunes
450 γρ. pitted dried apricots
100 gr. blond raisins
2 cinnamon sticks
150 gr.white rum
350 gr. sweet wine
Soak the dried fruit, cinnamon sticks in rum and wine from the night before so they will absorb the liquid.
If there is liquid left strain it.


Dough
Mix with an egg beater, the olive oil, orange juice and powdered sugar in a bowl.
Add the rest off the ingredients and mix well by hand
On a lightly floured surface, roll pastry in 2 ,26 cm- circles, 1/8 inch thick. Use rap in between so it will be more manageable. 
Fit the one circle  into the tart plate and remove the rap, fill with the fruit and cover with the other pastry circle .  Use a fork to poke the top of the tart  so the steam will get through. 
Trim dough flush with top edge of pan. 
Bake In a preheated oven for 50-60 min, at 170˚C


52 σχόλια:

  1. Θέλω κομμάτι τώρα!!!
    Φιλάκια και καλή εβδομάδα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φαίνεται πάρα πολύ νόστιμη αλλά με τι να αντικαταστήσω άραγε τα δαμάσκηνα που δεν τα τρώω η μίζερη? Φιλιά και περιμένω να δω το κούρεμα, ναι? :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ξανθή,
    Έλα τώρα γιατί έρχεται ο Σ. και καταλαβαίνεις......
    Καλή εβδομάδα και σε σένα και πολλά πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Fevis
    Φαντάζομαι με χουρμάδες ή διπλασιάζεις τα βερίκοκα και τις σταφίδες.
    Το κούρεμα ναι ναι στις επόμενες αναρτήσεις για να υπάρχει και το αντίστοιχο ύφος και σασπένςςςςς εεεεεε♥♥♥♥♥♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εγώ που δεν νηστεύω, το παγωτάκι θα το προσθέσω στην υπέροχη τάρτα σου!!
    Αναμένουμε το νέο κουαφούρ;-)
    Φιλιά, καλή βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ελενα,
    Να το προσθέσεις.... φιλιά πολλά και σ' ευχαριστώ πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αυτή η τάρτα είναι ταμάμ για μένα, ούτε παραγγελία να την έκανα.
    Η δε ζύμη, καταγράφεται για δοκιμαστική πτήση στην κουζίνα μου.

    Φιλιά ma petite

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ζαμπία μου,
    Τώρα που την τρώμε αυτό λέμε για την ζύμη είναι εξαιρετική, μπισκοτέ και αφράτη.
    Οταν την κάνεις να μου πεις
    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πεντανόστιμη φαίνεται η τάρτα σου! Τώρα τελευταία έμαθα να αγαπάω τα ξερά φρούτα, πριν δεν τα έτρωγα καθόλου! Η ζύμη της τάρτας θα μου αρέσει πολύ!
    Καλή εβδομάδα:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. mia maria
    εμένα μου αρέσουν αλλά πρώτη φορά τα έβαλα μέσα σε τάρτα και ήταν πολύ πολύ ωραία. Η ζύμη είναι εξαιρετική!
    Καλή εβδομάδα και σε σένα κοριτσάκι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Τα φρουτάκια τα λατρεύω και υποψιάζομαι τη γεύση....αυτό που με τσάκισε είναι η ζύμη που φαίνεται πολύ τραγανή και αφράτη....με τα φρουτάκια...θάνατος!
    Καλή και γλυκιά εβδομάδα και με γεια το νέο λουκ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Με πεθαίνεις βραδιάτικα! Μου αρέσουν πολύ τα γλυκά με φρούτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Εφη
    Καλά υποψιάζεσαι, ναι ναι η ζύμη αλλά και τα μουλιασμένα στο κρασί και ρούμι φρούτα είναι θάνατος.
    Σ' ευχαριστώ πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Κική μου νυχτερινή και εμένα πολύ!
    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Speachless, breathless, και όλα τα less εκτός από pie που θέλω more!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Φαινεται πλυ ευκολη τουλαχιστον για μενα που δεν ειμαι πολυ καλη ζαχαροπλαστισα!!! Θα το επιχειρησω!!!

    Φιλια πολλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Μου επιτρεπεις να γεμισω την υπεροχη ταρτα σου με καποια αλλα υλικα γιατι δεν τρελαινομαι για τα ξερα φρουτα;Παντως μοιαζει τελεια και νομιζω η ζυμη θα κανει τη διαφορα.
    Ει!!!Περιμενω να δω το καινουριο κουρεμα γιατι ψαχνω για ιδεες.Φιλακια Ποπη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. E! καλά τώρα, εγώ σχόλια δεν θα κάνω, αν δεν δω το νέο ανανεωμένο look κεφαλιού!!!
    Τελεία και παύλα.

    Το αρωματικό ποτάκι, βάλτο σε muffins με μπόλικη κανέλλα και γαρύφαλλο, κάνω μια πρόταση, αν δεν ξέρεις τώρα εσύ Πόπη μου, τι να το κάνεις :-))

    Πολλές πολλές ανοιξιάτικες (παγωμένες όμως) καλημέρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Lilaki
    Ταρτούλα όση θέλεις και για σένα την ξανακάνω.
    Φιλάκια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. @orfia
    Λένα μου, να το επιχειρήσεις, λίγη προσοχή στο ζυμάρι αν δεν έχεις ξανακάνει και τα άλλα είναι πανευκόλου.

    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Γιαννούλα, να τη γεμίσεις με ότι θέλεις, πραγματικά το ζυμάρι κάνει την διαφορά.
    Ναι ναι θα σας το δείξω το κούρεμα, φαντάσου όμως Μέγκ Ράιαν....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Πηνελόπη μου, τα δίκια σου τα έχεις θα το δεις το λούκ συντόμως.
    Πολύ μου αρέσει η ιδέα σου για τα μάφινς, θα την εφαρμόσω.
    Πολλές πολλές αγκαλιές και καλημέρες, θα τις ζεστάνω εγώ.
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Γιαμ γιαμ!!! την κλέψαμε τη συναγή και θα τη φτιάξουμε!!! Φιλάκια πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Ποπάκιιιιιιιιι, θέλω κομμάτι οπωσδήποτε!!!
    Αυτές οι φωτογραφίες σου, αχ, τόσο ζωντανές... Νομίζω ότι θα απλώσω το χέρι και θα βουτήξω το δαμασκηνάκι που μου έκανε κλικ, χαχα

    Την καλημέρα μου, πολλά φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Μου αρεσει πολυ ο Σ. Παρλιαρος ...πως μου ξεφυγε αυτη η συνταγη?! Πολυ νοστιμη,πολυ πρωτοτυπη! Σιγουρα θα την δοκιμαζω...αναρωτιεμαι εαν θα αλλαζε πολυ την γευση εαν βαζω τα ξερα φρουτα σε ρουμι και τσαι αντι ρουμι και κρασι....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Arti mu
    Να την φτιάξετε και να μου πείτε!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Painter
    Σ' ευχαριστώ πολύ πολύ, να απλώσεις χεράκι και να πάρεις το κομματάκι σου.
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Αστεράκι έλα να πάρεις όσο θέλεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Cathy
    Είναι από Γαστρονόμο του 2007 εγώ τους κρατάω και ψάχνω.
    Νομίζω ότι αν διαλέξεις και ένα αρωματικό τσάι θα έχεις εξαιρετικό αποτέλεσμα.
    Σ' ευχαριστώ για τα καλά λόγια!
    Φιλιά και να περνάς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Αγαπημένη Πόπη, τι ωραίο γλυκάκι είναι αυτό και δεν δημιουργεί και πολλές τύψεις.... τα φιλιά μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Manousinaki
    Σ' ευχαριστώ πολύ, ναι ναι είναι πειρασμός χωρίς τύψεις!
    Και τα δικά μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Μ' αρέσει που η ζύμη έχει λάδι, μ' αρέσει που η ζάχαρη είναι λίγη, μ' αρέσουν τα χρώματα των φρούτων που συνδυάζονται υπέροχα, μ' αρέσει και η συνταγή και η πρόταση ανανέωσης του post :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Vita μου
    Μου αρέσει που σου αρέσει! Γιατί χαρά και συνταγή που δεν την μοιράζεσαι, δεν έχει νόημα και σημασία.
    Σε ευχαριστώ πολύ πολύ, καλή συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Μ αρέσει η τάρτα, γιατί τρελαίνομαι για τα ξερά φρούτα!!
    Αλλά πιο πολύ μου αρέσει η ανεβασμένη διάθεση, το νέο κούρεμα και ας μην το έχω δει... η θετικότητά σου!
    Απλά!
    Φιλάκια Ποπάαακι μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Eva
    Χαίρομαι που σ' αρέσει μωρό μου!
    Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. (η περιεργη) Τι αλλαξες Ποπακιον απο την συνταγη του Παρλιαρου; Και ξερεις τι αλλο σκεφτομαι; Αν τα αλεθαμε ολα αυτα τα φρουτακια θα φιαχναμε μινς μητ παϊ. Με ενθουσιαζει η ζυμη! Φιλια Ποπακι κι ευχαριστουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Amazing recipe!By the looks of it,it would have vanished in no time if I had it in my posession! Not a crumb left behind! Seriously!! XO

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Μπορεί η φίλη σου η μικρή να τριγυρίζει στα Λονδίνα αλλά η τάρτα τώρα ψήνεται και θα την προσφέρουμε σε φιλικό σπίτι που θα φάμε!!
    Φιλάκια και Χρόνια Πολλά για σήμερα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Δεσποινάριον
    έχεις απόλυτο δίκιο για την μινς μητ παι.
    Ναι η ζύμη είναι καταπληκτική!
    Αλλαγές: δεν έβρασα τα φρούτα, έβαλα ελαφρύ ελαιόλαδο και αμυγδαλόπαστα.
    Φιλιά πολλά και να είσαι πάντα καλά μικρή μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. mia xara
    Thank u my dear. As u said it, not a crumb left behind.
    XO

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Ξανθή μου,
    Φιλάκια και χρόνια πολλά, η μικρή να περνάει καλά και να μου πεις τα νέα της τάρτας αν άρεσε κλπ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Ξαναήρθα, η τάρτα άρεσε, βέβαια τους φάνηκε λίγο μεθυσμένη χαχαχαχα ίσως το ρούμι;; για πες.
    Άρεσε πολύ η ζύμη και την έχουν κρατήσει να φτιάξουν κάτι άλλο.
    Εγώ με αυτή τη ζύμη έφτιαξα σήμερα μια μηλόπιτα και θα βάλω ανάρτηση μόλις τη γράψω.
    Πολλά φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. @Ξανθή
    Ε λίγο μεθυσμένη είναι αλλά φαντάζομαι ότι μπορείς να μειώσεις την ποσότητα του αλκοόλ και να αφαιρέσεις το ρούμι και να αφήσεις μόνο το κρασί.
    Για να τη δούμε στη μηλόπιτα λοιπόν.
    Σε φιλώ πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Καταπληκτική η τάρτα, απίθανη ιδέα μια και λατρεύω τα ξερά φρούτα.... Είναι πεντανόστιμή... να πάρω ένα κομμάτι, εκείνο το μεγάλο!!!! Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Tante Kiki
    Να πάρεις όσα θέλεις και να στην ξαναφτιάξω.
    Σ' ευχαριστώ πολύ, πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Αχ Πόπη μου!! Ένα θα σου πω, πως τα γλυκά δε με θέλουν!! Και την αμυγδαλόπιτα (μεταξύ μας) δεν τη πέτυχα!! Βασιλόπιτα στο σπίτι δεν έχει σταθεί όρθια καμμιά Πρωτοχρονιά!Ουφφ!

    Με τα φαγητά τα πάω περίφημα, εξαιρετικά θα έλεγα. Κάτι κάτι δεν κάνω σωστά!! Φαίνεται τέλεια η τάρτα. Ααααα το βρήκα θα δώσω την συνταγή στην αδερφή μου, να μας την φιάξει!! Yupi!!

    Στο παρασύνθημα παρακαλώ, στο παρασύνθημα, ναι??

    Φιλάκια μωρό μου, ταιριαστό:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. @Katrine,
    Εγώ ξέρω γιατί δεν τα πετυχαίνεις τα γλυκά (αν όντως είναι έτσι και δεν υπερβάλεις λιγουλάκι), έχεις τόση γλύκα εσύ που σιροπιάζουν και δεν πετυχαίνουν.
    Να την δώσεις στην αδερφούλα να την φτιάξει και ναι ναι στο παρασύνθημα ναι ναι.
    Φιλάκια πολλά αγαπημένη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Ti orea krousta!!!! To krats krats akougetai mexri edo! Teleia sou egine Popi! Aporo esy GIATI DEN PAIRNEIS KILAAAAAAA????????????

    PS
    ELPIZO TO KOUREMA NA MHN BGHKE SAN TO DIKO MOU... (ta travao ta travao kai den makrainoun...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. @donkey
    Το κούρεμά σου ήταν μια χαρά σκατούλι, πολλά ευχαριστώ για την τάρτα πραγματικά το ζυμάρι της ήταν πολύ ωραίο.
    Σε φιλώώώώώώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. η ζύμη από πάνω μου αρέσει πολύ,ειδικά σε μηλόπιτα γιαμ γιαμ :))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. E allora
    Την έκανε η Ξανθή σε μηλόπιτα και λέει ότι έγινε σούπερ.
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή