Τετάρτη, 22 Αυγούστου 2012

Κολοκυθάκια γεμιστά, καλοκαιρινά, νόστιμα και μαμαδίστικα


Καλημέρες καλησπέρες, ανάλογα την διάθεση και όχι την ώρα.

Αγαπημένο μου μαμαδίστικο φαγητό για να μην πω της γιαγιάς.
Μου θυμίζει τον πατέρα μου που λάτρευε τα αυγολέμονα και ως γνήσια κόρη του πήρα όλα του τα χούγια, γενετικά αλλά και επιλεκτικά.

Λατρεύω τα φαγητά με αυγολέμονο και τα γεμιστά κολοκυθάκια είναι απόλυτα συνυφασμένα με το Ελληνικό καλοκαίρι.

Είμαι σίγουρη ότι όλοι και όλες έχετε τη δική σας εκδοχή για το συγκεκριμένο φαγητό αλλά για αυτούς που δεν έχουν πειραματισθεί μαζί του ακολουθεί εύκολη συνταγή με εξαιρετικό αποτέλεσμα.

Κολοκυθάκια γεμιστά στην κατσαρόλα

Υλικά

1 ½ κιλό μέτρια ίδιου μεγέθους στο βαθμό που γίνεται κολοκύθια
500 γραμμ κιμά μοσχαρίσιο ή και μισό μισό μοσχάρι, χοιρινό
½ φλιτζάνι τσαγιού ρύζι καρολίνα
½ φλιτζάνι τσαγιού λάδι
1 μέτριο κρεμμύδι τριμμένο
1 ντομάτα τριμμένη
2 κ.σ μαϊντανό ψιλοκομμένο
Αλάτι πιπέρι
5,6 φυλλαράκια δυόσμου ψιλοκομμένα

Για το αυγολέμονο
1 κρόκο αυγού
2 ασπράδια
χυμό από 2 λεμόνια

Εκτέλεση

Ξύνετε εξωτερικά τα κολοκύθια και κόβετε και τις δύο άκρες προσέχοντας να ανοίξει μόνο η μία πλευρά και φυλάτε το καπάκι.

Με ειδικό εργαλείο βγάζετε το εσωτερικό από κάθε κολοκυθάκι.

Σ ένα μπόλ ανακατεύετε τον κιμά με το κρεμμύδι το ρύζι την ντομάτα και τα αρωματικά. Ρίχνετε τριμμένα και λίγα κομματάκια από το εσωτερικό του κολοκυθιού και 2 κουταλιές λάδι. Αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε καλά.

Μ ένα κουταλάκι γεμίζετε τα κολοκυθάκια τα κλείνετε με το καπάκι που έχετε φυλάξει και τα τοποθετείτε ένα ενα σε μία φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα.

Προσθέτετε το υπόλοιπο λάδι αλατίζετε τα κολοκυθάκια ρίχνετε μισό ποτήρι νερό και τα αφήνετε να σιγοβράσουν για 45 λεπτά περίπου

Ελέγχετε συχνά και προσθέτετε αν χρειάζεται νερό. Όταν βράσουν αποσύρετε από τη φωτιά.

Σ ένα μπόλ κτυπάτε τα ασπράδια μέχρι να γίνουν πυκνή μαρέγκα. Προσθέτετε σιγά τον κρόκο ενώ συνεχίζετε το χτύπημα καθώς και το χυμό λεμονιού. Στο τέλος προσθέτετε ζωμό από τη κατσαρόλα.

Περιχύνετε τα κολοκυθάκια με το αυγολέμονο και ανακινείτε τη κατσαρόλα.

Ο συνδυασμός κρασιού με αυγολέμονα είναι ιδιαίτερα δύσκολος, διαλέξτε οπωσδήποτε λευκό κρασί, ένα ωραίο Sauvignon blanc περασμένο από βαρέλι ή ένα χαρμάνι με Sauvignon blanc και κάποια ελληνική ποικιλία, όπως Ρομπόλα ή Ασύρτικο.

Δική μου επιλογή :  Καλλιστώ 2011 τιμή 8,60€ Παραγωγός: Κτήμα Μερκούρη
Ποικιλία, Ασύρτικο με Ρομπόλα



30 σχόλια:

  1. λοιπόν έχω ιδέα,θα τα φτιάξω με τα στρογγυλά κολοκύθια που βρίσκω Ιταλία και θα τα κλεισω οπως λες εσυ.Θα μπουν σε μεγάλο βαθυ τηγάνι :)

    καλό μεσημέρι

    ΥΓ.Θυμάσαι που σου'έγα για την ταβέρνα που εφαγα καλά στα Χανια,δες μπλογκ ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το διάβασα εξαιρετικό... μακάρι να μπορούσα να πάω ναι ναι να το κάνεις και να μου πεις

      Διαγραφή
  2. Έτσι ακριβώς μαμαδίστικη κι όχι μόνο.
    Φιλάκια πολλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ξανθούλα τα μαμαδίστικα δεν τα αλλάζω με τίποτα!
      Φιλιά!!

      Διαγραφή
  3. Με μαμαδίστικη φροντίδα καμωμένα, όμορφα, νόστιμα, καλοψημένα. Τί άλλο να ζητήσουμε; Πρόσκληση να τα απολαύσουμε παρέα; Δεν θα έλεγα όχι!? :)

    Bisous ma petite!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μακάρι να γινότανε θα το χαιρόμουνα τοοοοοσο πολύ, πρέπει να κανονιστεί!
      Φιλιά πολλά και σε σένα!

      Διαγραφή
  4. Αγαπημένα δεν μπορώ να πω όχι αλλά θέλω και μπόλικη φέτα μαζι τους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Από τα πιο αγαπημένα καλοκαιρινά πιάτα! Τέλεια μαγειρεμένα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. θέλω.. θέλω... θέλω.... ΤΩΡΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    καληνύχτες πολλές και γλυκές!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε καταλαβαίνω.... στέλνωωωωω
      Καλημέρες πολλές και γλυκές

      Διαγραφή
  7. Καλημερα.Απο το www.radiopoint.gr
    Επιστρεψαμε με νεα σελιδα και πολυ μουσική.Non Stop!!!!!!
    Σας περιμενουμε στην σελιδα μας αλλα και στο facebook!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Υπέροχο φαγητό, το αγαπημένο του γιου μου!!! Θα προτιμήσω ένα Sauvignon blanc του έχω μια αδυναμία γενικώς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λιλή μου να είσαι καλά και γω αγαπώ πολύ Sauvignon Blanc..... Έχω πολλές αδυναμίες εγώ....

      Διαγραφή
  9. Νομίζω πως οι περισσότεροι τα λατρεύουμε είδικά με την λεμονάτη σάλτσα τους. Το περσινό καλοκαίρι ήταν το αγαπημένο φαγητό του κανακάρη μου. Μέσα σε 15 ήμερες το έκανα 4 φορές! Φέτος μάλλον το ξέχασε και το έχει ρίξει στα ψητά σουβλάκια κοτόπουλου :-)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ο κανακάρης έχει γούστο! Για φέτος πολύ διαιτητικό τον βλέπω..... για θύμισε του το φαγάκι!
    Πόσο δίκιο έχεις για τις λεμονάτες σάλτσες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αγαπημένο μας φαγάκι! Με αβγολέμονο ακόμα καλύτερο από το σκέτο, όταν βιαζομαστε δεν προχωράω σε αβγόκομα και πάλι νόστιμο είναι! Αλλά ετσι είναι κορυφή! Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ¨οπως τα λες είναι τόσο αγαπημένο που και σκέτο τρώγεται αλλά το αυγολέμονο το απογειώνει..
      Καλή εβδομάδα και να είσαι καλά!

      Διαγραφή
  12. Εντελως μαμαδιστικο φαγητο!!!
    Φαινεται καταπληκτικο, γεια στα χερια σου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 'Οπως τα λες Ελπινίκη μου, χαίρομαι που τα ξαναλέμε, φιλιά και σ' ευχαριστώ για τα καλά λόγια!

      Διαγραφή
  13. Πολύ ωραία και αγαπημένη συνταγή!:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι όπως τα λες, σ ευχαριστώ που πέρασες

      Διαγραφή
  14. Καλημέρα,πολύ αγαπημένο φαγητό!Μου έδωσες ιδέες....Φιλάκια, καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καλησπέρα...καλό φθινόπωρο!
    Πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή