Και μια και το φθινόπωρο είναι και επίσημα εδώ. και οι βασιλικοί μαραίνονται σιγά σιγά, αξιοποιήστε τους με Pesto Alla Genovese, εύκολο γρήγορο και με υλικά που σχεδόν έχετε όλοι στην κουζίνα σας.
Υλικά
1/2 ματσάκι ρόκα
1/2 ματσάκι βασιλικό
100 γρ παρμεζάνα τριμμένη
1/3 φλιτζάνι χυμό λαχανικών
1/2 φακελάκι κουκουνάρι
100 γρ. καρυδόψυχα
1 σκελίδα σκόρδο
αλατοπίπερο
Και για την εκτέλεση παρακολουθήστε το video
1/2 ματσάκι ρόκα
1/2 ματσάκι βασιλικό
100 γρ παρμεζάνα τριμμένη
1/3 φλιτζάνι χυμό λαχανικών
1/2 φακελάκι κουκουνάρι
100 γρ. καρυδόψυχα
1 σκελίδα σκόρδο
αλατοπίπερο
Διατηρήστε το πέστο σε γυάλινο βάζο στο ψυγείο έως 3 μήνες αφού το σκεπάσετε με ένα "φίλμ" λαδιού, δηλαδή βάλτε απο πάνω πριν κλείσετε το βάζο ελαιόλαδο τόσο όσο να το καλύπτει.
Χρησιμοποιήστε το, για σάλτσα μακαρονιών, πάνω σε φρέσκο ψωμί με τριμένη παρμεζάνα, με μοτσαρέλα και ντομάτα -caprese-.... και με ότι άλλο τολμάτε να το συνδυάσετε.
Πιείτε το με : Τα ζυμαρικά με σάλτσα πέστο χρειάζονται κυρίως ένα λευκό, δροσερό κρασί.
Για ένα πιο σοφιστικέ αποτέλεσμα, ψάχνουμε για κρασιά με μια ευγενική, φυτική νότα στο μπουκέτο τους, όπως το «Κτήμα Γεροβασιλείου», τα κρασιά της Ζίτσας ή τα κρασιά από την ποικιλία «Ασύρτικο».
μια δόση μπαχάρι |
![]() |
Από την κουζίνα μου στην δική σας
Και για την ιστορία
|
κατάγεται από την Ινδία όπου ήταν ιερό φυτό αφιερωμένο στον Κρίσνα και τον Βισνού. Ωστόσο από την αρχαιότητα μεταφέρθηκε στην Ευρώπη όπου έγινε πολύ δημοφιλής στην λεκάνη της Μεσογείου.
Στην Ελλάδα το έφερε ο Μέγας Αλέξανδρος, όταν από την εκστρατεία του στις Ινδίες μεταξύ των άλλων έφερε και το του βασιλέως φυτό. Οι αρχαίοι Έλληνες δεν εκτιμούσαν το φυτό καθώς πίστευαν ότι οι σκορπιοί προτιμούσαν να φωλιάζουν κάτω από τις γλάστρες του και ότι η έντονη μυρωδιά του ήταν είδος κατάρας. Τον θεωρούσαν λοιπόν σημάδι θανάτου.
Αντίθετα οι Ρωμαίοι το θεωρούσαν ερωτικό φίλτρο, σημάδι αγάπης και φυλακτό. Οι Αιγύπτιοι τον χρησιμοποιούσαν μαζί με άλλα φυτά στις ταριχεύσεις και οι Γαλάτες το χρησιμοποιούσαν σε τελετές εξαγνισμού μαζί με νερό πηγής. Πιθανόν από εκεί να κρατάει τις ρίζες του και το χριστιανικό έθιμο του αγιασμού με τον βασιλικό.
Οι νεοέλληνες αντίθετα με τους προγόνους τους εκτιμούν το φυτό και πιστεύουν ότι απωθεί τα κουνούπια. Το χρησιμοποιούν μάλιστα πολύ στην μαγειρική.
Ο βασιλικός χρησιμοποιείται στην κηπουρική, την αρωματοποιία, την μαγειρική, την ζαχαροπλαστική και σαν θεραπευτικό υλικό. Η χρήση του είναι εσωτερική και εξωτερική.