Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

Δεν θα σας "μαραθούν" αν τους κάνετε Pesto

Και μια και το φθινόπωρο είναι και επίσημα εδώ. και οι βασιλικοί μαραίνονται σιγά σιγά, αξιοποιήστε τους με Pesto Alla Genovese, εύκολο γρήγορο και με υλικά που σχεδόν έχετε όλοι στην κουζίνα σας.

Υλικά
1/2 ματσάκι ρόκα
1/2 ματσάκι βασιλικό
100 γρ παρμεζάνα τριμμένη
1/3 φλιτζάνι χυμό λαχανικών
1/2 φακελάκι κουκουνάρι
100 γρ. καρυδόψυχα
1 σκελίδα σκόρδο
αλατοπίπερο

Και για την εκτέλεση παρακολουθήστε το video
Διατηρήστε το πέστο σε γυάλινο βάζο στο ψυγείο έως 3 μήνες αφού το σκεπάσετε με ένα "φίλμ" λαδιού, δηλαδή βάλτε απο πάνω πριν κλείσετε το βάζο ελαιόλαδο τόσο όσο να το καλύπτει.
Χρησιμοποιήστε το, για σάλτσα μακαρονιών, πάνω σε φρέσκο ψωμί με τριμένη παρμεζάνα, με μοτσαρέλα και ντομάτα -caprese-.... και με ότι άλλο τολμάτε να το συνδυάσετε.
Πιείτε το με : Τα ζυμαρικά με σάλτσα πέστο χρειάζονται κυρίως ένα λευκό, δροσερό κρασί.
Για ένα πιο σοφιστικέ αποτέλεσμα, ψάχνουμε για κρασιά με μια ευγενική, φυτική νότα στο μπουκέτο τους, όπως το «Κτήμα Γεροβασιλείου», τα κρασιά της Ζίτσας ή τα κρασιά από την ποικιλία «Ασύρτικο».
μια δόση μπαχάρι
Από την κουζίνα μου στην δική σας


Και για την ιστορία
κατάγεται από την Ινδία όπου ήταν ιερό φυτό αφιερωμένο στον Κρίσνα και τον Βισνού. Ωστόσο από την αρχαιότητα μεταφέρθηκε στην Ευρώπη όπου έγινε πολύ δημοφιλής στην λεκάνη της Μεσογείου.
Στην Ελλάδα το έφερε ο Μέγας Αλέξανδρος, όταν από την εκστρατεία του στις Ινδίες μεταξύ των άλλων έφερε και το του βασιλέως φυτό. Οι αρχαίοι Έλληνες δεν εκτιμούσαν το φυτό καθώς πίστευαν ότι οι σκορπιοί προτιμούσαν να φωλιάζουν κάτω από τις γλάστρες του και ότι η έντονη μυρωδιά του ήταν είδος κατάρας. Τον θεωρούσαν λοιπόν σημάδι θανάτου.
Αντίθετα οι Ρωμαίοι το θεωρούσαν ερωτικό φίλτρο, σημάδι αγάπης και φυλακτό. Οι Αιγύπτιοι τον χρησιμοποιούσαν μαζί με άλλα φυτά στις ταριχεύσεις και οι Γαλάτες το χρησιμοποιούσαν σε τελετές εξαγνισμού μαζί με νερό πηγής. Πιθανόν από εκεί να κρατάει τις ρίζες του και το χριστιανικό έθιμο του αγιασμού με τον βασιλικό.
Οι νεοέλληνες αντίθετα με τους προγόνους τους εκτιμούν το φυτό και πιστεύουν ότι απωθεί τα κουνούπια. Το χρησιμοποιούν μάλιστα πολύ στην μαγειρική.
Ο βασιλικός χρησιμοποιείται στην κηπουρική, την αρωματοποιία, την μαγειρική, την ζαχαροπλαστική και σαν θεραπευτικό υλικό. Η χρήση του είναι εσωτερική και εξωτερική.

Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

"Heteroclito' Cave & Bar a' Vin και Ευχές Ερατεινές!


Την αγάπη μου για το κρασί, νομίζω πως την ξέρετε… το κρασί για μένα εκτός από απόλαυση είναι πολιτισμός, γνώση, παιδεία, φιλοσοφία, επικοινωνία, ιδιαίτερη και ξεχωριστή .

Σ' αυτές λοιπόν τις οινικές αναζητήσεις και περιπλανήσεις ανακαλύψαμε μαζί με την Ελενίτσα-κουμπάρα, συνεργάτη και συμπαραστάτη στις οινοποσίες- το Heteroclito.


Η Χρυσούλα και η Μαντλέν έφτιαξαν και μοιράζονται μαζί μας ένα "στέκι" 'Ελληνικού Αμπελώνα με γαλλικές επιρροές .
Πολλές επιλογές, τιμές προσιτές, ελληνικοί συνοδευτικοί μεζέδες και καλή παρέα!
Συνταγή αλάνθαστη!

'Ελληνικές ετικέτες, ψαγμένες, μικρότερων παραγωγών, πολλές και καλές δυνατότητες σε ποτήρι κι αν είστε τυχεροί, τάρτες αλμυρές χειροποίητες από τα χέρια της Μαντλέν!



Στο ιστορικό κέντρο της 'Αθήνας, απέναντι από το πλάι της Μητρόπολης, Φωκίωνος 2 και Πετράκη από το μεσημέρι τα κορίτσια ξεκινάνε να σερβίρουν κρασί, μπίρες αλλά και αποστάγματα.
Χιώτικη μπίρα, φατουράδα από τα Κύθηρα, και όλος ο Ελληνικός Αμπελώνας στα ποτήρια σας.

Οινικός προορισμός αυτή η γωνιά και την συστήνω ανεπιφύλακτα.



Χθες το βράδυ σε μια βραδιά  οινικής γευσιγνωσίας γεύτηκα, μύρισα και απόλαυσα τις Ευχές Ερατεινές.
Λευκές, Κόκκινες, μυρωδάτες αλλά και γλυκές 'Ερατεινές Ευχές, με τους οινολόγους, Παύλο 'Αργυρόπουλο και 'Ανδρέα Πάντο να μας μυούν και να μας εξηγούν τον μαγικό κόσμο του κρασιού και του terroir!
Τα κρασιά του οινοποιείου εκφράζουν μια ετερόκλητη οινική προσωπικότητα, είναι σύγχρονα στη γεύση και ταυτόχρονα προέρχονται από παραδοσιακές ποικιλίες.




Κλείσαμε το μάτι και στο Blink ένα εξαιρετικό αφρώδες κρασί για όλες τις ώρες με άρωμα και γεύση και όχι πολύ γλυκό όπως πρέπει να είναι ένα καλό Prosecco. 

Γυμνώσαμε και τον Βασιλιά, ένα καταπληκτικό κόκκινο Syrah με λίγο Κολινδρινό, πραγματικά γόητευτικό κρασί.
Και μάθαμε μικρά μυστικά για τον αμπελώνα και τα κρασιά του κτήματος Πιερία Ερατεινή

Και μετά με τα κορίτσια και τους οινοποιούς μιλήσαμε για την Αθήνα, για τη Θεσσαλονίκη, για μυρωδιές, για φαγητά, για την Γαλλία, για τη ζωή και απολαύσαμε ξανά τη στιγμή....... πίνοντας Χιώτικες Μπύρες και Κυθαριώτικες φατουράδες!


'Αν με χάσετε ξέρετε που θα με βρείτε…. να δοκιμάζω, μυρωδιές, να ταξιδεύω και να ακούω μουσικές, με ένα ποτήρι κρασί…. και καλή παρέα!




Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012

Με "όρεξη" για κρέας!


Αυτή η αίσθηση που θέλεις ένα κρεατάκι ζουμερό, καλοψημένο και να μην βρομίσει το σπίτι… αυτή….
Μια βδομάδα τώρα θέλω κρεατάκι, στη σχάρα, νόστιμο με τα ζουμάκια του με τα συνοδευτικούλια του με τις πιτούλες του, τη σαλάτα του, τη μπίρα του… ναι ναι αυτό το σκηνικό.!
Στην ευρύτερη γειτονιά, στην καρδιά της Ν. Σμύρνης βρίσκεται μια "παραδοσιακή" μοντέρνα ταβέρνα, σε μια παλιά μονοκατοικία, με ωραία αισθητική βασισμένη στις de cape λευκές αποχρώσεις που η σκέψη της με "γαργαλούσε" να την επισκεφθώ…
Τετάρτη βράδυ, με καλή παρέα και πολύ όρεξη ξεκινήσαμε για "κρεατική επιδρομή" στο Meat House
Γλυκός χώρος, καθαρός, ζεστός και φιλόξενος, μουσική ελληνική και διεθνής, ψαγμένου ραδιοφώνου, σέρβις εξαιρετικά φιλικό, τόσο όσο και ιδιαίτερα αποτελεσματικό.
Παραγγείλαμε:
Μία "Ελληνική" σαλάτα, μεγάλη μερίδα, φρέσκα λαχανικά, ωραία φέτα…. όχι ξαρμυρισμένη κάπαρη… το μόνο ντεσού.
Συνεχίσαμε με τα κεφτεδάκια της "Τασούλας" με φέτα και πικάντικη σάλτσα, πολύ ωραία γεύση, μεγάλη μερίδα, πικάντικη σάλτσα, για τα δικά μου γούστα δεν ήταν, ήταν όμως ιδιαίτερα νόστιμη.

Και επειδή δεν φάγαμε αρκετά είπαμε να πάρουμε και ένα mixed grill για 2 άτομα..
2 κεμπάμπ, κοτόπουλο φιλέτο, μπριζολάκια χοιρινά, μπιφτέκι μοσχαρίσιο, λουκάνικο, πανσέτα, κοτομπέηκον, πίτες, ντομάτα, τζατζίκι, κρεμμύδι, πατάτες και σάλτσα ντομάτας….. αυτό που λένε "τ' ανάσκελα" αυτό.

Η ποικιλία θα μπορούσε να ταΐσει και να χορτάσει 4 άτομα.. όχι της κατηγορίας μου.. αλλά φαγανά!
Τα κρέατα, καλοψημένα και τρυφερά, οι πατάτες αληθινές και νόστιμες, όλα όπως έπρεπε.
Μας φάνηκε ότι κάτι είχε ακουμπήσει σε κανέλα, που στα κρέατα δεν την προτιμώ..αλλά τελικά ήταν το κλαράκι από το εστραγκόν.
Φάγαμε το μισό mixed grill αλλά δοκιμάσαμε απ' όλα!!!
Και μετά και μετά, για να αλλάξουμε τη γεύση μας, ήρθε καρυδόπιτα με παγωτό και μους σοκολάτας….
Η καρυδόπιτα από τις ωραιότερες που έχω φάει, αφράτη, με σιρόπι, άρωμα και γεύση απογείωσης.. και η μους όμως απολαυστική.
Συγκριτικά με το μέγεθος της μερίδας που είναι μεγάλες και την ποιότητα, οι τιμές είναι πολύ καλές.
Υπάρχει και delivery, με πολύ καλές προσφορές και από ότι μου είπαν σκέφτονται να προσαρμόσουν τον κατάλογο με ειδικές προσφορές και πολύ προσιτές.
Θα ξαναπήγαινα… για το φιλικό σέρβις, τον ωραίο χώρο τις πολύ καλές πρώτες ύλες και την "σχάρα"!

Meat House
Ελ.Βενιζέλου 57, 171 23 Ν. Σμύρνη, Τηλ. 2109328638 info@meathouse.gr 




Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

Μηλολιχουδιές και φθινοπωρινά!

Καλημερούδια, καλησπέρα, ανάλογα, την ώρα, ανάλογα τη χώρα.

Καιρό τώρα σκέφτομαι γιατί να μοιράζομαι μόνο συνταγές μαζί σας και όχι και πράγματα που αγαπώ και "σκηνοθετώ".
Με λίγο χρόνο στη διάθεσή μου, πως τα κατάφερα πάλι δεν ξέρω, με καλή διάθεση, από άποψη και γονίδια, υποθέτω και με πολύ πολύ όρεξη για καινούργια δημιουργικά ξεκινήματα, ή για lifting των ήδη υπαρχόντων, ξεκινάω την "επικοινωνία" μας με ένα πολύ όμορφο και εύκολο "λιχούδικο" φθινοπωρινό κέρασμα που θα ξετρελάνει μικρούς και μεγάλους.



Παράλληλα μια που ο Οκτώβριος για μας τουλάχιστον-οικογενειακώς- είναι μήνας γενεθλίων,άρα έχουμε καλέσματα και γιορτοσυνάξεις σας προτείνω εύκολα, οικονομικά  και "νόστιμα" διακοσμητικά, που θα μας φτιάξουν την διάθεση και θα μας ομορφύνουν την καθημερινότητα.
Με κόκκους καφέ και ρεσώ

Πάρτε 6 μήλα της αρεσκείας σας, κόψτε την κορυφή και λίγο τον πάτο για να κάθονται καλύτερα, αδειάστε τα όπως κάνουμε με τα γεμιστά, με κουταλάκι ή με το εργαλείο που βγάζουμε μπαλάκια από το πεπόνι.
Με ένα πινέλο περάστε το εσωτερικό με χυμό λεμονιού και γεμίστε τα με μέλι.
Κόψτε μήλα σε κομμάτια κυδωνάτα και αρχίστε τις Βούτες!!!!
Με φακέ, βελανίδια, χρυσάνθεμα και ότι άλλο σας βρίσκετε
Σας φιλώ γλυκά


Kids will be bowled over by this idea for apples and honey. Trim the top and bottom of an apple and hollow it out with a spoon or melon baller. (McIntoshes are easy to scoop.) Brush the inside with lemon juice, and fill with honey. Slice more apples for dipping.
Με γυαλίτσες, σπάγκο και φρέσκα λέλουδα

Η ιδέα του μήλου ήταν της Martha Steward

Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

"Πρωινό" με Kayak


Πριν από λίγες ημέρες, έλαβα μια γλυκιά πρόσκληση για πρωινό στις εγκαταστάσεις της εταιρείας Kayak στο Κορωπί.

Το να ξεκινήσεις τη Δευτέρα σου άρα την εβδομάδα σου, τόσο γλυκά και ιδιαίτερα είναι bonus treat.

Η εταιρεία φρόντισε για την μεταφορά μου στο Κορωπί (στις εγκαταστάσεις τους) και την ευχαριστώ ιδιαίτερα για αυτό…


Η συνάντηση ξεκίνησε στις 10 με μικρή ενημέρωση και συγκέντρωση των υπολοίπων καλεσμένων καθώς και καλωσόρισμα από τους ιδιοκτήτες και τους ανθρώπους του marketing και επικοινωνίας.
Τα προϊόντα τους, γνωστά σε μένα μια που λιχούδα με λες και η καλή πρώτη ύλη είναι η αδυναμία μου. 
Η φιλοσοφία της εταιρείας, βασίζεται στη χρήση φρέσκων, αγνών και φυσικών υλικών, οι συνταγές οικογενειακές, το μυστικό, παράδοση, νοσταλγική γεύση και προτεραιότητα η ευχαρίστηση του πελάτη.


Μαζί με τους οικοδεσπότες μας και τον απαραίτητο εξοπλισμό κατεβήκαμε στα άδυτα των εργαστηρίων και της παραγωγής.
Στάθηκα εξαιρετικά τυχερή εκείνη την ημέρα η παραγωγή έφτιαχνε μάνγκο παγωτό  -συνδυασμός που λατρεύω-  γεύση, χρώμα και μυρωδιά εξαιρετική.


Είδαμε τα τεράστια "καζάνια" δοκιμάσαμε και μυρίσαμε το παγωτό που μόλις είχε παραχθεί και η μύτη μας μας οδήγησε και στο εργαστήριο γλυκών, πάστα φλόρα μικρή χειροποίητη ακριβώς σαν σπιτική, τσουρέκια, κανταΐφι, σουφλέ, κέικ, cupcakes, cookies, apple crumble, lemon pies αλλά και macrons που τα γεμίσαμε με ότι, γεύση θέλαμε.

Και μετά για να δροσιστούμε, φτιάξαμε τη δική μας γεύση frozen yogurt με γιαούρτι στραγγιστό Ελληνικό, το Kayo, ένα μαγικά παγωμένο γιαούρτι σε όποια ποικιλία ικανοποιεί τον  ουρανίσκο σας, σοκολάτα, βανίλια, μάνγκο, ινδοκάρυδο, φράουλα αλλά και frozen free με Stevia.


Ανακατέψαμε ακόμη και wasabi με γιαούρτι και το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρον….
Δοκιμάσαμε macaron  ιδιαίτερα, τραγανά και αφράτα.. όπως ακριβώς πρέπει...


Μετά την καταπληκτική ξενάγηση, ανεβήκαμε στα γραφεία της εταιρείας για επιπλέον ενημέρωση, που αφορούσε την διάκριση της Kayak και την εισαγωγή της στη λίστα των Great Taste Foods της Μ. Βρετανίας.
Το Great Taste Food είναι το μεγαλύτερο και πιο αξιόπιστο σύστημα πιστοποίησης για το ποιοτικό καλό φαγητό και ποτό.


Φύγαμε με σακούλες γεμάτες "καλούδια" macaron και παγωτά και με την γλυκιά διαπίστωση ότι πίσω από ένα πετυχημένο προϊόν βρίσκονται άνθρωποι που το φροντίζουν σαν παιδί τους.















































Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους ιδιοκτήτες, το προσωπικό και την εταιρεία δημοσίων σχέσεων της Kayak για την εξαιρετική γευστική εμπειρία… και φιλοξενία .

Υ.Σ. Το παγωτό μαστίχα  με ροζ πιπέρι  και εκρηκτική μαστίχα Χίου είναι μια απίστευτη εμπειρία....