Tο ζητάει η ημέρα, μετά την βροχή την κίνηση, την ταλαιπωρία
της εβδομάδας, σουπίτσα καταπραϋντική να ζεστάνει το σώμα και την ψυχούλα.
Και επειδή στις συνταγές αλλά και στη μαγειρική δεν υπάρχει
αυτονόητο, εύκολο, ή δύσκολο, με σωστά υλικά και υπομονή, τα δύσκολα γίνονται εύκολα
και τα πολύπλοκα κατανοητά.
Θα χρειαστείτε:
- · 1 μικρό κοτόπουλο
- · λίγο σέλινο
- · 2 μέτρια καρότα
- · 1 μέτρια πατάτα
- · 1 μικρό κρεμμύδι
- · περίπου 200 γρ. ρύζι γλασέ
- · λίγο αλάτι και πιπέρι μαύρο
- · 2 μέτρια λεμόνια
- · νερό
- 2 αυγά
Βάζουμε το νερό να βράζει
και όταν αρχίζει να κοχλάζει ρίχνουμε το κοτόπουλο μέσα. Το ξαφρίζουμε, και ύστερα
ρίχνουμε την πατάτα, το κρεμμύδι και το σέλινο ολόκληρα, λίγο αλάτι, λίγο μαύρο
πιπέρι και τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι το κοτόπουλο να μπορεί να τσιμπιέται με
το πιρούνι. Βγάζουμε όλα τα υλικά σε μια πιατέλα. Στη συνέχεια ρίχνουμε το ρύζι
και αφήνουμε να βράσουνε μαζί. Πριν φουσκώσει το ρύζι, το βγάζουμε από το μάτι της
κουζίνας για να μην λασπώσει.
Προσθέτουμε νερό εάν δεν αρκεί το υπάρχον. Ύστερα, χτυπάμε ξεχωριστά σε ένα μεγάλο μπολ, τα ασπράδια των αυγών ώστε να γίνουν μαρέγκα, ρίχνουμε και τους κρόκους στο μίγμα, ρίχνουμε και τον χυμό των 2 λεμονιών και χτυπώντας συγχρόνως παίρνουμε ζουμί με την κουτάλα από την κατσαρόλα και ρίχνουμε στο μίγμα σιγά σιγά και ανακατεύοντας ταυτόχρονα για να μην μας κόψει το αυγό. Ρίχνουμε ζουμάκι έως ότου το μίγμα να γίνει ζεστό, και κατόπιν ρίχνουμε το μίγμα των αυγών στην κατσαρόλα αναδεύοντας γρήγορα για να γίνει ένα ομοιόμορφο μίγμα. Η σούπα τρώγεται πάντα ζεστή, διότι το ρύζι φουσκώνει.
Προσθέτουμε νερό εάν δεν αρκεί το υπάρχον. Ύστερα, χτυπάμε ξεχωριστά σε ένα μεγάλο μπολ, τα ασπράδια των αυγών ώστε να γίνουν μαρέγκα, ρίχνουμε και τους κρόκους στο μίγμα, ρίχνουμε και τον χυμό των 2 λεμονιών και χτυπώντας συγχρόνως παίρνουμε ζουμί με την κουτάλα από την κατσαρόλα και ρίχνουμε στο μίγμα σιγά σιγά και ανακατεύοντας ταυτόχρονα για να μην μας κόψει το αυγό. Ρίχνουμε ζουμάκι έως ότου το μίγμα να γίνει ζεστό, και κατόπιν ρίχνουμε το μίγμα των αυγών στην κατσαρόλα αναδεύοντας γρήγορα για να γίνει ένα ομοιόμορφο μίγμα. Η σούπα τρώγεται πάντα ζεστή, διότι το ρύζι φουσκώνει.
Εμείς την προτιμάμε
με μπόλικο λεμόνι, πολύ ρύζι και πολύ κοτόπουλο ξεψαχνισμένο μέσα.
Συνοδέψτε τη με ένα
ποτήρι Μελισσόπετρα 2012
Το κοτόπουλο που θα
περισσέψει -αν περισσέψει- κάντε το τάρτα με πιπεριές και τυριά, σάντουιτς, με μαγιονέζα
αλάτι και πιπέρι, ή μαζί με τα λαχανικά φάτε το βραστό μετά τη σούπα.
Και να χρωματίζετε τη ζωή...... με αναμνήσεις με στιγμές... με εικόνες με τρυφεράδες, με φίλους, οικογένεια και όλα όσα σας κάνουν να νιώθετε καλά!
Σας φιλώ πολύ!
Chicken Soup Avgolemono
It is perhaps the most iconic of all Greek soups. It’s on the menu at every Greek restaurant or diner and you’ll find it as the first course at most Greek holiday celebrations.
Ingredients:
· 1 whole chicken, about 3 1/2 lbs. with excess fat trimmed and breast skin removed
· 12 cups water
· 2 carrots cut in half
· 2 celery stalks, cut in half
· 1 large onion, peeled and cut in half
· 1 medium potato
· 2 tsp. salt
· 1/2 cup orzo pasta, or rice
· 2 eggs, at room temperature
· 1 tsp. fresh lemon zest
· Juice of two lemons, strained
· Salt and freshly ground black pepper
Preparation:
Add first eight ingredients to a large stockpot. Bring the water to a rapid boil, lower heat to medium low and simmer partially covered for approximately an hour to an hour and a half.
Remove the chicken and vegetables to a bowl and carefully strain the broth through a fine sieve into a large bowl. Return the strained broth to the stockpot and bring to a boil.
Add the orzo pasta and cook, uncovered for approximately 10 – 12 minutes until tender.
While the pasta is cooking, prepare the egg-lemon mixture. Using a whisk beat the egg whites until nice and frothy slowly add them egg yolks. Add the lemon zest and the lemon juice in a steady stream while continuing to whisk.
When the pasta has finished cooking, turn off the heat. Ladle about two cups of broth into a bowl or large measuring cup. Slowly add the hot broth to the egg-lemon mixture while continuing to whisk. This will temper the eggs and prevent them from curdling once they are added to the hot broth.
Stir the egg-lemon mixture into the pot and heat over very low heat for approximately 5 -10 minutes until heated through. Be careful not to boil the soup once the eggs have been added.
Adjust your seasoning for salt and pepper and add more as desired.
Traditionally, this soup is served without the chicken meat or vegetables. You can add them back or serve on the side as you prefer.
Πάμε carrousel;;
ΑπάντησηΔιαγραφήΤώρα που άρχισε κρύο ότι πρέπει. Αύριο το μεσημέρι εμείς θα πάμε στην αγορά για γίδα βραστή και πατσά!!
Καλό Σ/Κ
Ξανθή είσαι θεά!!!!!
ΔιαγραφήΑύριο θα είμαι στη δουλειά γιατί έχουμε κόσμο αλλά πρέπει να το κάνουμε!!
Φιλί καλό σκ
Μμμμμμ! Ήρθα για τη σούπερ comfort κοτόσουπα, να σερβιριστώ ένα μεγάλο μπωλ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΞεπάγιασα απάν΄ εκεί στα χιόνια...χιχιχι!
kisses χρωματιστά!
Z.
* Τι πανέμορφε φωτογραφίες!
Να πάρεις και δεύτεροοοο!
ΔιαγραφήΞεπάγιασες αλλά πέρασες τόσο όμορφα... φαινότανε!
Ευχαριστώωωω, αγαπώ πολύ τη φωτογραφια!!!!
Φιλιά με όλα τα χρώματα!
Kala......den yparxei afto to krasi......einai apo t' agapimena mou!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήOi fotografies sou einai poli orees, tha meino na tis koitao parea me to krasaki....me to avgolemono den eimaste filoi......sorry!!!
:) :) :)
Συμφωνώ απόλυτα για το κρασί!
ΔιαγραφήΝαι ναι να κοιτάς τις φωτο.....
Φιλιά καλή εβδομάδα και σ ευχαριστώ τόοοοοσο πολύ!
Comfort food πραγματικά! Δεν υπάρχει καλύτερο φαγητό!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό ΣΚ!
Μαράκι συμφωνώ και επαυξάνω!
ΔιαγραφήΦιλί και καλή εβδομάδα!
Δεν έχω καλύτερο αυτές τις μέρες, από μια ζεστή, νοστιμη, χουχουλιάρικη σουπίτσα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπέροχη η δικιά σου!
Φιλιά, καλό Σαββατοκύριακο!
Και γω Έλενά μου!
ΔιαγραφήΣ ευχαριστώ πολύ καλή εβδομάδα και να είσαι καλά!
Η τελευταία Παρασκευή, ήταν η ημέρα που αποτέλεσε το κερασάκι στην τούρτα της ταλαιπωρίας των τελευταίων 8-9 ημερών!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτην κατάσταση δε, που έφτασα εγώ στο σπίτι μου εκείνο το απόγευμα...
Θα σε "εκλιπαρούσα γονατιστή" για ένα μπολάκι ζεστής σουπίτσας, καλή μου Πόπη.
Απλώς θα μου ήταν δύσκολο να γονατίσω...
Να λιποθυμήσω, θα ήταν σαφώς ευκολότερο :-)))
Χαιρετισμούς πολλούς.
Πηνελοπίτσα μου,
ΔιαγραφήΔεν θα χρειαζόταν να παρακαλέσεις... για σένα όλη η κατσαρόλα!
Σε καταλαβαίνω για την ταλαιπωρία , πραγματικά ήταν εξοντωτική!
Φιλιά πολλά!
Παρηγορητική στο κρύο και στο κρύωμα, μαμαδίστικη σουπίτσα. Από τα πιάτα που φτιάχνουμε σε όσους αγαπάμε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑκριβώς έτσι, σε όσους αγαπάμε!
ΔιαγραφήΦιλιά πολλά!
Πολύ αγαπημένη σούπα όλης μου της οικογένειας, από τα παιδικά μου χρόνια μέχρι και σήμερα..Απαραίτητο γεύμα τις κρύες μέρες του χειμώνα..Φιλιά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΌπως το είπες, αγαπημένο και απαραίτητο!
ΔιαγραφήΦιλιά πολλά!
Οτι πρεπει για την σημερινη βροχερη μερα!
ΑπάντησηΔιαγραφήόπως το είπες!
Διαγραφή