Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

Cantuccini-Almond Biscotti- Μπισκότα Αμυγδάλου


Δύσκολες εποχές... χωρίς γλυκάκι δεν βγαίνει... τούτο εδώ δεν είναι ακριβώς γλυκάκι αλλά την κάνει τη δουλειά.. πιστέψτέ με!
Είναι εύκολο, οικονομικό, διατηρείται αρκετό καιρό αν και δεν θα προλάβει να μείνει.
Μπισκότα αμυγδάλου ... παντός καιρού!


 Υλικά

1 φλιτζάνι 145 γρ. ξεφλουδισμένα αμύγδαλα ψημένα για 9 λεπτά στο φούρνο και κομμένα σε χοντρά κομμάτια
1 κ.γ. baking powder
1/8 κ.γ. αλάτι
2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
¾ του φλιτζανιού ζάχαρη
3 αυγά
½ κ.γ. εκχύλισμα πικραμύγδαλου
1κ.γ. βανίλια


Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς, αντιστάσεις, χαμηλώνουμε στους 150 και στρώνουμε μία λαμαρίνα με αντικολλητικό χαρτί 
Μέσα σε ένα μικρό μπολ χτυπάμε ελαφρά τα αυγά και τις βανίλιες και το εκχύλισμα πικραμύγδαλου .
Στο μπολ του μίξερ, ανακατεύουμε το αλεύρι, το αλάτι, τη ζάχαρη και το baking powder, για περίπου 30 δευτερόλεπτα, προσθέτουμε τα αμύγδαλα και ανακατεύουμε λίγο ακόμη να πάνε παντού.
Σιγά σιγά προσθέτουμε τα αυγά με την βανίλια και το πικραμύγδαλο και χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να γίνει μια ζύμη, 
Σε μια ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια ζυμώνουμε και σχηματίζουμε ένα κορμό
Περίπου 35 cm μάκρος και 8-10cm πλάτος. Μεταφέρουμε τον κορμό στη λαμαρίνα με το αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε για 30-40 λεπτά, το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει για περίπου 10 λεπτά/
Με οδοντωτό μαχαίρι κόβουμε τον κορμό διαγώνια σε κομμάτια πάχους 1.25 cm. Τα τοποθετούμε στη λαμαρίνα και ψήνουμε για 10 λεπτά από την κάθε πλευρά , τα βγάζουμε από τον φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Αν τα θέλετε παξιμάδια τότε ψήστε τα για 15 λεπτά!


Αποθηκεύονται σε αεροστεγές κατά προτίμηση μεταλλικό δοχείο. Μπορείτε να τα διατηρήσετε έως και ένα μήνα.

Συνοδεύονται με καφέ ή τσάι και ακόμη καλύτερα τα βουτάμε σε ποτήρι με port, visanto, μαυροδάφνη ή αμαρέτο.

Και για να σας γλυκάνω πιο πολύ υπάρχει και η σοκολατένια εκδοχή

180 γραμμάρια semi sweet ή bitter sweet σοκολάτα

Βάζεται 120 γραμμάρια ψιλοκομμένη σοκολάτα σε ένα πυρίμαχο μπολ και τοποθετήστε τη πάνω από μια κατσαρόλα με νερό που σιγοβράζει. Όταν η σοκολάτα έχει λιώσει, κατεβάζετε από τη φωτιά. Προσθέστε την υπόλοιπη σοκολάτα και ανακατέψτε με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να λιώσει τελείως και να είναι λεία και γυαλιστερή. Παίρνουμε ένα biscotti κάθε φορά βουτάμε, το ένα άκρο στη λιωμένη σοκολάτα και τοποθετήστε το σε μια λαμαρίνα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί. Μόλις όλα τα biscotti έχουν βουτηχτεί στη σοκολάτα, τοποθετήστε τη λαμαρίνα στο ψυγείο για περίπου 10 λεπτά, ή έως ότου η σοκολάτα έχει σκληρύνει.
Γίνονται περίπου 40 μπισκοτάκια.


Almond Biscotti: 
3/4 cup (180 ml) whole almonds (blanched (skins off) or natural (skins on)
3 large eggs
1 teaspoon pure vanilla extract
1/2 teaspoon pure almond extract
2 cups (260 grams) all-purpose flour
3/4 cup (150 grams) granulated white sugar
1 teaspoon (5 grams) baking powder
1/4 teaspoon salt

Reduce oven temperature to 300 degrees F (150 degrees C) and line a baking sheet with parchment paper.  
In a small bowl whisk the eggs with the vanilla and almond extracts.  
In a large bowl whisk the flour with the sugar, baking powder and salt. Stir in the chopped almonds. Then add the egg mixture and stir until a dough forms. Divide the dough in half, and on a lightly floured surface roll each half into a 7 inch (18 cm) log that is about 3 - 4 inches (8 - 10 cm) wide. Transfer logs to the prepared baking sheet and bake for about 35 minutes, or until firm to the touch (log will spread during baking). Remove from oven and let cool on a wire rack for about 10 to 15 minutes.
Transfer logs to a cutting board and, using a sharp knife, cut logs into slices about 1/4 - 1/2 inch (6-12 mm) thick on the diagonal. Place the slices of biscotti on the baking sheet and bake about 10-15 minutes, turn slices over, and bake for another 10-15 minutes or until firm to the touch. (The longer you bake the biscotti the more crisp and crunchy they will be.) Remove from oven and let cool. Store in an airtight container for several weeks.


For Chocolate Dipped Biscotti:
180 grams semi sweet or semi bitter chocolate
Place 4 ounces (120 grams) of the finely chopped chocolate in a heatproof bowl and place it over a saucepan of simmering water. Once the chocolate has melted, remove from heat. Add the remaining chocolate and stir with a wooden spoon until it has completely melted and is smooth and glossy. Taking one biscotti at a time, dip one end into the melted chocolate and place on a parchment or wax paper- lined baking sheet. Once all the biscotti have been dipped in the chocolate, place the baking sheet in the refrigerator for about 10 minutes, or until the chocolate has hardened.
Makes about 40 biscotti.

Η συνταγή είναι από το joyofcooking.com



Σίγουρα χρειάζεται πολύ περισσότερη προσπάθεια από πριν αυτό όμως δεν σημαίνει παραίτηση ούτε απαισιοδοξία... συνεχίζουμε να προσπαθούμε.. και κρατιόμαστε από αυτά που έχουμε...

Σας φιλώ γλυκά!

22 σχόλια:

  1. Είνια φανταστικά!!!!!!!!!!!
    Και η ιδέα να τα βούτηξω σε βινσάντο........πολύ μ' αρέσει!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εμένα μου αρέσουν πάρα πολύ και τα τσακίζω... Να τα βουτήξεις και να μου πεις!
      Φιλιά πολλά πολλά!

      Διαγραφή
  2. Aυτό που μου αρέσει σ'αυτή την συνταγή είναι οτι δεν έχουν πολύ ζάχαρη,οτι έχουν αμύγδαλα που τα λατρεύω και οτι διατηρούνται πολύ καιρό σε αεροστεγές δοχείο.
    Τελευταία έχω κολλήσει με συνταγές που διατηρούνται στην κατάψυξη ή σε δοχεία...
    ...μήπως μ'εχει επηρεάσει η κρίση;; lol

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σ ευχαριστώ που πέρασες, ναι και εμένα η πολύ ζάχαρη δεν μου αρέσει συνήθως την ελατώνω.. αν δεν βουτηχθούν στη σοκολάτα μπορούν να μείνουν και 1 μήνα διαφορετικά πιο λίγο!
      Η κρίση μας έχει επηρεάσει όλους... σ αυτό το επίπεδο δεν θεωρώ ότι είναι κακό, δεν πρέπει να πετιέται τίποτα.
      Καλό βράδυ να είσαι καλά και να περνάς κι από δω

      Διαγραφή
  3. Με ένα τέτοιο μπισκοτάκι να συνοδεύει τον καφέ μας, τι καλύτερο θέλουμε??
    Αν και σοκολατομανής, τα συγκεκριμμένα τα προτιμώ χωρίς σοκολάτα, να απολαμβάνω χωρίς αλληλεπιδράσεις το αμυγδαλάκι!
    Φιλιά, καλό βραδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έλενά μου συμφωνώ απόλυτα!
      Το μυγδαλάκι το λατρεύω και είναι πολύ ωραίο στο μπισκότο!
      Φιλιά πολλά και να είσαι καλά!

      Διαγραφή
  4. Θα πάρω κι εγώ σοκολατένιο!!!!
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Του σοκολατένιου είσαι εσύ εεεε Να πάρεις λοιπόν και 1 και 2 και 4!
      Φιλιάααα

      Διαγραφή
  5. Εγώ θα προτιμήσω χωρίς σοκολάτα για να απολαύσω το αμύγδαλο.Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πολύ ωραία τα μπισκοτάκια! Θα ταιριάζουν υπέροχα με μια κούπα ζεστό γάλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σίγουρα ταιριάζουν και με γάλα, καλό απόγευμα και σ ευχαριστώ πολύ!

      Διαγραφή
  7. Αυτά τα μπισκοτάκια μ αρέσουν πααααρα πολύ.
    Ολο βλεπω συνταγές αλλά δεν κάνω..χιχι. Πολυ ωραία η δική σου.
    Τα έχω στα υπόψη

    Ωραίο βιντεάκι :)

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να το έχεις γιατί είναι πολύ πολύ εύκολο!
      Να είσαι καλά, φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  8. Λατρεύω μπισκοτάκια .. αν έχουν και σοκολατίτσα ακόμα καλύτερα !!!

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για αυτό και μπήκε η προσθήκη σοκολάτας, για κάτι τέτοια κορίτσια σαν και σένα!!!!
      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  9. Νόστιμη συνταγή, ωραίο βίντεο και αισιόδοξο μήνυμα, με το πιτσιρίκι στο τέλος, να μας στρώνει το χαμόγελο...

    Φιλί αισιόδοξο, λοιπόν, my Taste! :)
    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό με το στρώσιμο του χαμόγελου πολύ μου άρεσε!
      Προσπαθώ να πηγαίνω για ύπνο με χαμόγελο και να ξυπνάω μ αυτό. Έτσι έλεγε η σοφή νόνα μου.. ξορκίζεις το κακό!
      Φιλί αισιόδοξο και μεγάλο!

      Διαγραφή
  10. Κάθε εκδοχή τους ευπρόσδεκτη Πόπη μου!!!
    Ειδικά για μας τους γλυκατζήδες παντώς καιρού ... , γιατί κι' εμείς τέτοιοι είμαστε, στο πρωϊνό ή στο απογευματινό μας, τέλεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Τα μελέταγα πρόσφατα Πόπη μου! Καταλαβαίνεις οτι θα δοκιμαστούν άμεσα στην κουζίνα μου εκτός κι αν σε πετύχω στον Σκλαβενίτη οπότε θα πάμε στην κουζίνα σου αν περίσσεψαν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή