Σάββατο, 1 Αυγούστου 2015

Ο Μουσακάς του καύσωνα!

Καιρό έχουμε να τα πούμε από δω, η αλήθεια είναι πως οι άλλες κοινωνικές γειτονιές, μ' αρέσουν λίγο πιο πολύ, ενδεχομένως για την αμεσότητα και για την ευκολία.
Όταν όμως έχω να σου πω πολλά, έρχομαι εδώ για να τα πούμε καλύτερα και αναλυτικότερα!

Για μένα ο μουσακάς σημαίνει καλοκαίρι, ήλιος, θάλασσα, ραστώνη, έρωτας, αλμύρα, φεγγάρια, όλα αυτά που κάνουν τη ζωή μας όμορφη!

Συνήθως για κάποιο δικό μου διαστροφικό λόγο, μπαίνω στην κουζίνα να τον φτιάξω όταν έχει καύσωνα, ευγενικά το λες ομοιοπαθητική αν είσαι όμως ειλικρινής θα πεις πως και πολύ καλά στα μυαλά δεν είμαι!  

Μέσα λοιπόν στη δίνη των στενάχωρων ημερών που ζούμε, νιώθω πως δεν υπάρχει πιο γλυκιά φροντίδα, από εκείνη του σπιτικού φαγητού, αυτό που μοσχοβολάει το σπίτι και λάμπουν τα μάτια εκείνων που το μοιράζονται μαζί σου.

Ο δικός μου μουσακάς, μετά από χρόνια πειραμάτων κατέληξε να είναι ελαφρύς, ζουμερός, γλυκός από την μελιτζάνα, με μπαχάρια και γεύση, μνήμη χαραγμένη που λέει καλοκαίρι!

Βρεθήκαμε πριν λίγες μέρες στο μαγικό κρυφό παράδεισο της φίλης Μερόπης και φύγαμε από κει με λαχανικά από το μποστάνι της, με τούτα τα λαχανικά που σίγουρα έδωσαν άλλη γλύκα και γεύση,  έγινε το πολυπόθητο πιάτο του καλοκαιριού!

Θα χρειαστείς για την προετοιμασία των λαχανικών :

  • ελαιόλαδο για άλειμμα και έξτρα για τα λαχανικά
  • 2 πατάτες κομμένες σε λεπτές φέτες
  • 1 μελιτζάνα, κομμένη σε λεπτές φέτες
  • 2 μεσαία κολοκύθια, κομμένα σε λεπτές φέτες
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • θυμάρι
Για τον κιμά
  • ελαιόλαδο, για το σοτάρισμα
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 500 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 3 κόκκους μπαχάρι
  • ½ κ.γ. κανέλα
  • πρέζα από τριμμένα γαρύφαλλα
  • 1 κονσέρβα ντομάτα κονκασέ
  • κόκκινο κρασί, το ίδιο που θα πιεις, στη συγκεκριμένη περίπτωση Νεμέα ΟΠΑΠ Αιβαλή 2013


Για την μπεσαμέλ
  • 750 ml γάλα 
  • 100 αλεύρι γ.ο.χ.
  • 100 γρ. βούτυρο
  • τριμμένο πιπέρι
  • πρέζα από τριμμένο μοσχοκάρυδο
  • 100 γρ. τριμμένη παρμεζάνα
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς.


  • Αλείφουμε ένα ταψί 25x30 εκ. με ελαιόλαδο.
  • Ξεφλουδίζουμε τις πατάτες και με ένα μαχαίρι τις κόβουμε κάθετα σε λεπτές φέτες. 
  • Μεταφέρουμε σε ένα μπολ. Πασπαλίζουμε με λάδι. Αλατοπιπερώνουμε. Ρίχνουμε λίγο θυμάρι και ανακατεύουμε.
  • Στρώνουμε τις πατάτες στο ταψί. Ψήνουμε για 20 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα.
  • Με ένα μαχαίρι, κόβουμε κάθετα σε λεπτές φέτες τη μελιτζάνα. Πρέπει να είναι λεπτές για να ψηθούν σωστά. 
  • Μεταφέρουμε τις φέτες μελιτζάνας σε ένα μπολ. Πασπαλίζουμε με λάδι. Αλατοπιπερώνουμε. Ρίχνουμε λίγο θυμάρι και ανακατεύουμε.
  • Αφαιρούμε το ταψί με τις πατάτες από το φούρνο και τοποθετούμε πάνω από την στρώση με τις πατάτες, τις μελιτζάνες μας. Αν οι μελιτζάνες μας φαίνονται στεγνές, ρίχνουμε λίγο λάδι ακόμα. Ψήνουμε για ακόμα 20 λεπτά.  
  • Με ένα μαχαίρι, κόβουμε κάθετα το κολοκύθι σε λεπτές φέτες. Μεταφέρουμε σε ένα μπολ. Πασπαλίζουμε με λάδι. Αλατοπιπερώνουμε. Ρίχνουμε λίγο θυμάρι και ανακατεύουμε.
  • Αφαιρούμε το ταψί με τις πατάτες και τις μελιτζάνες από το φούρνο και τοποθετούμε την επόμενη στρώση με τα κολοκύθια.
  • Ψήνουμε για ακόμα 20 λεπτά.
Κιμάς
  • Σε ένα τηγάνι, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και το βάζουμε σε υψηλή φωτιά.
  • Ψιλοκόβουμε ένα κρεμμύδι και το βάζουμε στο τηγάνι μέχρι να καραμελώσει. 
  • Ψιλοκόβουμε μία σκελίδα σκόρδο. Το βάζουμε στο τηγάνι και ανακατεύουμε. Σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα.
  • Σβήνουμε με το κρασί και το αφήνουμε να εξατμιστεί
  • Προσθέτουμε 1/2 κ.γ. κανέλα και μία πρέζα τριμμένα γαρύφαλλα. Ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα. Είναι σημαντικό να μαγειρευτούν τα μπαχαρικά μας πριν προσθέσουμε το κρέας. 
  • Προσθέτουμε τον κιμά μας και με μία ξύλινη κουτάλα, τον σπάμε σε μικρά κομμάτια. Αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε σε υψηλή φωτιά μέχρι να πάρει χρώμα.
  • Προσθέτουμε και τις ντομάτες κονκασέ. Σοτάρουμε για 5-10 λεπτά ή μέχρι το περισσότερο υγρό να έχει απορροφηθεί. Το μείγμα μας δεν θα πρέπει να έχει υγρά. Αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη.
Μπεσαμέλ
  • Τοποθετούμε ένα μεσαίο μεγέθους τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε μέσα το βούτυρο και μόλις αρχίσει να λιώνει, προσθέτουμε το αλεύρι και αρχίζουμε να ανακατεύουμε όση ώρα μαγειρεύουμε. 
  • Προσθέτουμε το γάλα, σταδιακά σε δόσεις. Είναι σημαντικό να ρίχνουμε το γάλα σε μικρές δόσεις. Μόλις απορροφηθεί η πρώτη, τότε ρίχνουμε την επόμενη δόση. Ανακατεύουμε συνεχώς έτσι ώστε να μη μας σβολιάσει το μείγμα. Κάνουμε αυτή τη διαδικασία μέχρι να απορροφηθεί τελείως το γάλα.
  • Μόλις η μπεσαμέλ μας αρχίσει να βγάζει φουσκάλες, είναι έτοιμη. Θα πρέπει να είναι κρεμώδης και λεία. Αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε μέσα τριμμένο πιπέρι, τριμμένο μοσχοκάρυδο, λίγη τριμμένη παρμεζάνα . Ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη. 

  • Προσθέτουμε το 1/3 της μπεσαμέλ στο τηγάνι με τον κιμά μας. Ανακατεύουμε για να πάρουμε μία γέμιση που θα κρατάει τα υλικά μας ενωμένα. Απλώνουμε τον κιμά στο ταψί πάνω από τα λαχανικά μας.
  • Από πάνω ρίχνουμε τη μπεσαμέλ μας.Με μία σπάτουλα κάνουμε λεία τη μπεσαμέλ και πασπαλίζουμε με τριμμένη παρμεζάνα.
  • Ψήνουμε για 25-30 λεπτά ή μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα.
  • Αφαιρούμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει για 1 ώρα.
Και τι θα πιεις,

Οι σωστές τανίνες και η πλούσια μύτη μιας Νεμέας θα συνάδουν αρμονικά με τα  βαρβάτα αρώματα αυτού του μουσακά! Η πολυπλοκότητα της μύτης αγκαλιάζει την πολυπλοκότητα του πιάτου και έτσι είναι και οι δύο πρωταγωνιστές μια χαρτογραφημένης καλοκαιρινής επιτυχίας!

Διάλεξα τη Νεμέα του Αϊβαλή 2013, ΟΠΑΠ, Αγιωργίτικο, ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα Νεμέας, που αποτυπώνει τον εξαιρετικό οινικό πλούτο της περιοχής!

Καλό καλοκαίρι!



1 σχόλιο: