Πέμπτη 1 Απριλίου 2010

Μεγάλη Πέμπτη

Ακολουθούν μερικές οδηγίες του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων για τα πασχαλινά αυγά
://www.efet.gr/deltio337.html

Ενόψει της εορταστικής περιόδου του Πάσχα, και σχετικά με την επισήμανση των βρασμένων - βαμμένων αυγών, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τα εξής :
Οι ενδείξεις που περιλαμβάνονται υποχρεωτικά στην επισήμανση των βρασμένων - βαμμένων αυγών είναι :
1. Η ονομασία πώλησης π.χ. Βρασμένα - Βαμμένα αυγά.

2. Η καθαρή ποσότητα π.χ. 12 αυγα.

3. Η χρονολογία ελάχιστης διατηρησιμότητας.

4. Οι ιδιαίτερες συνθήκες συντήρησης και χρήσης.

5. Το όνομα ή η εμπορική επωνυμία και η διεύθυνση του παρασκευαστή ή του συσκευαστή ή ενός πωλητή εγκατεστημένου σε κράτος μέλος της Ε.Κ.

6. Ο τόπος παραγωγής ή προέλευσης στην περίπτωση που η παράλειψή του μπορεί να οδηγήσει σε πλάνη τον καταναλωτή ως προς τον πραγματικό τόπο παραγωγής ή προέλευσης του τροφίμου.

7. Οδηγίες χρήσης στην περίπτωση που η παράλειψή τους δεν επιτρέπει την σωστή χρήση του τροφίμου.

8. Η ένδειξη που επιτρέπει την αναγνώριση της παρτίδας των αυγων είναι υποχρεωτική, εκτός από την περίπτωση όπου στην ετικέτα αναγράφεται η ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας, με την προϋπόθεση ότι η ημερομηνία αυτή συμπεριλαμβάνει ένδειξη σαφή και κατά σειρά τουλάχιστον της ημέρας και του μήνα. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να εξασφαλίζεται η ιχνηλασιμότητα του προϊόντος σε όλα τα στάδια παραγωγής του.

Τέλος, σύμφωνα με το άρθρο 87, παρ. 4 του Κ.Τ.Π. για τη διακοσμητική χρώση των κελυφών των αυγών ή για τη σφράγιση των κελυφών των αυγών μπορούν να χρησιμοποιούνται μόνον οι χρωστικές του Παραρτήματος Ι του άρθρου 35 του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών (βλέπε ιστοσελίδα ΕΦΕΤ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ - ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ - Πρόσθετα Τροφίμων - Κατάλογος Προσθέτων Τροφίμων που επιτρέπεται η χρήση τους στην ΕΕ).
Οι ενδείξεις που αφορούν στην ταξινόμηση των αυγών ανά ποιότητα και βάρος καθώς και η ένδειξη «φρέσκο», δεν πρέπει να αναγράφονται στα βρασμένα - βαμμένα αυγά διότι οι ενδείξεις αυτές προορίζονται αποκλειστικά για τα αυγα πλην των βρασμένων, όπως ορίζεται στο άρθρο 2 του Κανονισμού 1028/2006/ΕΚ.

2 σχόλια: