Σάββατο 17 Ιουλίου 2010

Caponata


Καλημέρες καλημέρες!

Καλό Σαββατοκύριακο με εύκολη, δροσερή, καλοκαιρινή πρόταση!


Μακαρονάδα με μελιτζάνα, φρέσκια ντομάτα και δυόσμο


Caponata





Υλικά

500 γρ. σπαγέτο ή άλλη πάστα

4 μεγάλες μελιτζάνες τσακώνικες

3 μεγάλες ώριμες ντομάτες

2 σκελίδες σκόρδου, τριμμένες

Λίγο μπούκοβο

2 κουτ. σούπας φυλλαράκια φρέσκου δυόσμου (ή μαϊντανού εάν δεν σας αρέσει ο δυόσμος), ψιλοκομμένα

4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

αλάτι

Διαδικασία:

Κόβουμε τις ντομάτες στη μέση, αφαιρούμε τα σπόρια και τις τρίβουμε στον τρίφτη. Βάζουμε τον πολτό στο ψιλό σουρωτήρι και τον αλατίζουμε ελαφρά. Πρέπει να μείνει μισή ώρα τουλάχιστον για να αφήσει τα υγρά του.

Ξεφλουδίζουμε τις μελιτζάνες και τις κόβουμε σε μικρούς κύβους. Τους αφήνουμε μισή ώρα μέσα σε αλατόνερο και μετά τους στύβουμε και τους αφήνουμε για λίγο πάνω σε πετσέτα. Τους τηγανίζουμε σε ελαιόλαδο να ροδίσουν από όλες τις μεριές. Τους βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα πάνω σε χαρτί κουζίνας. Βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας και τα σουρώνουμε. Τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα (εκτός φωτιάς). Βάζουμε το λάδι σε τηγανάκι να ζεσταθεί. Ρίχνουμε το σκόρδο μαζί με το μπούκοβο και ανακατεύουμε γρήγορα για να μη μαυρίσει .Αδειάζουμε το σκόρδο με το λάδι στην κατσαρόλα με τα ζυμαρικά, ανακατεύουμε και προσθέτουμε την ντομάτα, τους κύβους μελιτζάνας, το δυόσμο ή το μαϊντανό .Ανακατεύουμε και σερβίρουμε αμέσως.
Η αρχική συνταγή είναι της Ευης Βουτσινά, με μετατροπές , διότι περί ορέξεως......

Δεύτερη εκδοχή

Βάζουμε και την ντομάτα αφού στραγγίξουμε τις μελιτζάνες από το λάδι, τις αφήνουμε μέχρι να μαλακώσουν, προσθέτουμε

50 γρ. κάπαρη

200 γρ ελιές τύπου καλαμών

2 κλωνάρια σέλερι

2 κρεμμύδια μεγάλα ψιλοκομμένα

8 κ.γ. ξύδι

1 κ.γ. ζάχαρη

Μερικά φύλλα φρέσκου βασιλικού

Αλάτι

Και έχουμε μια υπέροχη Caponata, η οποιία σερβίρεται με πάστα, ή όπως η δική μας μελιτζανοσαλάτα.



Τι πίνουμε

Ένα Cabnet Sauvignon που αγαπάει το δυόσμο και τη μελιτζάνα.



Tetramythos Cabernet Sauvignon

Ποικιλιακήσύνθεση: Cabernet Sauvignon

Χαρακτηριστικά : Έντονο βαθυκόκκινο χρώμα, αρώματα μικρών κόκκινων φρούτων, πιπεριάς,καπνού και βανίλιας. Πλούσιο με μακρά επίγευση.

Σερβίρεται στους 17ο-19ο C.

Επιδέχεται μακρά παλαίωση.


12 σχόλια:

  1. Και οι δύο εκδοχές υπέροχες και καλοκαιρινές!!
    Μένω όμως στο κρασί πιο πολύ μιας κι είμαι πιο πολύ του κρασιού κι όχι της μπύρας.
    Που μπορώ να το βρω;;
    Καλό Σ/Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ένα μεγάλο πιάτο με τη δεύτερη εκδοχή παρακαλώ και ένα μεγάααααλο ποτήρι παγωμένο κρασάκι για μένα!!
    Καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @ Ξανθή, Τα κρασιά της οινοποιητικής Τετράμυθος μπορεί να βρει κανείς σε επιλεγμένες κάβες σε όλη την Ελλάδα, μέσω του δικτύου Οινοτράπεζα Παυλίδης και από τις εγκαταστάσεις του ίδιου του οινοποιείου,Info: ΤΕΤΡΑΜΥΘΟΣ Ε.Π.Ε.
    8 χλμ. Πούντας-Καλαβρύτων, Άνω Διακοπτό
    Τηλ/ φαξ. 26910 97500,
    www.tetramythos.gr, e-mail: 4myth@otenet.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Λίλα, 2 ποτήρια κρασί για να τα πιούμε παρεούλα, καλό Σαββατοκύριακο και σε σένααααααααααααααααααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. τέλεια τώρα που άρχισα να τρώω και μαγειρεμένες ελιές που τις απεχθανόμουν τόσο καιρό, τη βλέπω με άλλο μάτι, μεχρι τώρα για τις ελιές και μόνο ούτε να ακούσω το όνομα δεν ήθελα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Θα σου δώσουμε κι άλλες συνταγές με ελίτσες, για να σε καλοπιάσουμε!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πολύ τη λιγουρεύτηκα τη συνταγή σου γιατί εδώ δεν τις τρώνε τις μελιτζάνες και αποφεύγω να τις φτιάξω! Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @big mama, Καλή εβδομάδα!
    Η γλύκα της μελιτζάνας κατά την γνώμη μου είναι ασυναγώνιστη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πολύ ωραία καλοκαιρινή συνταγή και το κρασάκι άπαιχτο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @manousina, σ' ευχαριστώ για τα καλά λόγια και ναι το κρασί είναι πραγματικά πολύ ιδιαίτερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή