Τρίτη, 2 Νοεμβρίου 2010

Χωριάτικη τάρτα με μήλα /Rustic Apple Tart

Καλημέρα, Καλησπέρα ανάλογα την Ήπειρο!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Πρώτα από όλα,

Σας ευχαριστώ όλες και όλους μέσα από την καρδιά μου, για τις γλυκές σας ευχές, πραγματικά με συγκινήσατε!

Πάμε σε Μηλομαγειρέματα τώρα!

Και γιατί τα αγαπάμε και για την συμμετοχή στο event της Βασιλικούλας
BLOG EVENT III "Apples with .......Apples"


Η συνταγή είναι της Martha Steward

Είναι πανεύκολη, νόστιμη, σερβίρεται μόνη της ή με παγωτάκι!
Και θα σας πει και ο σκληρός δοκιμαστής Στέλιος που έφαγε τη μισή ότι είναι και εξαιρετικά φίνα! αν και rustic!

Υλικά για την τάρτα αν χρησιμοποιήσετε έτοιμη σφολιάτα ( ακολουθεί συνταγή φύλου σφολιάτας αν αποφασίσετε να την φτιάξετε εσείς)

Για 4 με 6 άτομα

Υλικά

Αλεύρι για την επιφάνεια εργασίας

1 φύλλο σφολιάτας που έχει αποψυχθεί και είναι διπλωμένο στα 3

3 με 4 μήλα ανάλογα το μέγεθος κόκκινα κατά προτίμηση Ζαγοράς

1/3 φλ. ζάχαρη

1/3 φλ. χυμός λεμονιού

1 μεγάλο κρόκο αυγού κτυπημένο με 1 κ.σ. νερό

2 κ.σ. ανάλατο βούτυρο

2 κ.σ. μαρμελάδα μήλο ή βερίκοκο.

Εκτέλεση

Προθερμαίνετε το φούρνο σας στους 190. C, 375 F,Gas Mark 5

Σε μία επιφάνεια ελαφρώς αλευρωμένη ανοίγετε το φύλο της σφολιάτας ( το οποίο δεν έχετε ξεδιπλώσει) σε διαστάσεις 20Χ35 παραλληλόγραμμο. Κόψτε τις άκρες ίσια με τον κόφτη της πίτσας και τοποθετείστε το ζυμάρι σε μία λαμαρίνα και στην κατάψυξη.

Καθαρίστε , βγάλτε τα κουκούτσια από τα μήλα και κόψτε τα σε μικρές φέτες περίπου 0.5 εκ. η κάθε μία, ανακατέψτε τις μαζί με τη ζάχαρη σε ένα μεγάλο μπολ και ραντίστε με το χυμό λεμονιού για να μην μαυρίσουν.

Με ένα πινέλο απλώστε τον κρόκο με το νερό πάνω στη σφολιάτα αποφεύγοντας τις άκρες.

Πάρτε ένα κοφτερό μαχαίρι και χαράξτε τη σφολιάτα γύρω γύρω περίπου 2cm δημιουργώντας ένα περίγραμμα.

Τοποθετείστε τα μήλα κοντά το ένα με το άλλο, μέσα στο περίγραμμα που δημιουργήσατε και ρίξτε από πάνω τα κομματάκια βούτυρο.

Ψήστε για περίπου 30-35 λεπτά έως ότου τα μήλα η σφολιάτα να έχουν χρώμα χρυσαφί.

Βγάλτε την τάρτα από τον φούρνο, διαλύστε σε ένα κατσαρολάκι ή στο φούρνο μικροκυμάτων τις 2 κουταλιές μαρμελάδα με ελάχιστο νερό (1κ.σ.) και με ένα πινέλο αλείψτε την επιφάνεια της τάρτας.



Rustic Apple Tart adopted from Martha Steward


Serves 4 to 6

Ingredients

• Flour, for work surface

• 1 sheet (from a standard 17.3-ounce package) frozen puff pastry, thawed (in case you use hand made pastry the recipe follows)

• 3 to 4 depending on the size Granny Smith apples

• 1/3 cup granulated sugar

• 1/3 cup lemon juice

• 1 large egg yolk, beaten with

• 1 teaspoon water, for egg wash

• 2 tablespoons unsalted butter

• 2 tablespoons apple jelly, or apricot jam

Directions

1. Preheat oven to 375 degrees. On a lightly floured work surface, roll out pastry sheet (still folded) to an 8-by-14-inch rectangle.Trim edges with a sharp paring knife. Transfer to a baking sheet; place in freezer. Peel, core, and slice apples 1/4 inch thick. Toss in a large bowl with sugar and sprinkle with lemon juice.

2. Brush pastry with egg wash, avoiding edges. Use a sharp paring knife to score a 3/4-inch border around pastry (do not cut all the way through). Place apples inside border, and dot with butter. Bake until pastry is golden and apples are tender, 30 to 35 minutes.

3. In the microwave or a small saucepan, heat jelly with 1 tablespoon water until melted. Brush apples with glaze. Serve tart warm or at room temperature, cutting into pieces with a serrated knife. When brushing dough with egg wash, be careful not to let any drip down the sides; it will cause the dough to stick to the pan and prevent it from rising properly.


Puff Pastry

Ingredients

1 1/4 cup unbleached high protein all-purpose flour or better yet because you know the protein is high, unbleached bread flour

1/2 tsp. salt

1 1/8 cup cold, unsalted butter

cold water

Method

Sift the flour in a large bowl, make a well in the center of the mixture and add the salt, 1tsp of butter and a little water at a time. Toss to mix with your hands adding everynow and then watter.

This type of daough should be tight.

Gather the dough into a ball cover it with a wet towel and let it breath for 30 minutes.

Turn the detrempe out onto a lightly floured surface. Knead the dough a few times by hand and roll ii into a rectangle, 0.50 inches wide. Lift and rotate the dough as necessary to prevent sticking.

Add the rest of the butter, pressing it with your hands so it will cover the ¾ of the pastry leaving, 0,50 inch space from the edges.

Fold the top third of the dectangle down over the dough and let it chill in the fridge for 2 hours.

Roll it out into again in a rectangular shape with the long sides running horizontally fold the top third of the rectangle down over the dough. Fold the bottom third of the rectangle up over the dough so the edges of the folded dough touch. Fold the left edge of the dough over to meet the right edge, and pinch the seam.Fold it and chill it in the fridge for another 2 hours, repeat 2 more times the same precidure.

The dough is now ready to roll out and use.

You can keep it in the fridge for 2 days or in the freezer for much longer.


Ζύμη σφολιάτα από  Greek Masa

Υλικά

1 1/4 φλι.αλεύρι σκληρό

1 1/8 φλ. βούτυρο φρέσκο αγελαδινό

1/2 κ.γ.αλάτι

νερό (όσο πάρει)


Εκτέλεση

Κοσκινίζετε το αλεύρι

Ανοίγετε στη μέση ένα λάκκο

Μέσα στο λάκκο, βάζετε το αλάτι, μία κουταλιά της σούπας βούτυρο και λίγο νερό.

Με τα χέρια αναμιγνύετε, το αλεύρι με το νερό, προσθέτοντας σιγά σιγά κι άλλο νερό

Η ζύμη πρέπει να είναι σφικτή.

Πλάθετε τη ζύμη σε σχήμα μπάλας, τη σκεπάζετε με μία πετσέτα βρεγμένη και την αφήνετε να αναπνεύσει για 30 λεπτά περίπου.

Αμέσως μετά αλευρώνετε μία επιφάνεια και τοποθετείτε τη ζύμη

Την πασπαλίζετε με λίγο αλεύρι και με την παλάμη πιέζετε τη ζύμη να ανοίξει σε φύλλο, πάχους 1 δαχτύλου σε σχήμα παραλληλόγραμμου

Βάζετε το υπόλοιπο βούτυρο και με το χέρι το πιέζετε ώστε να απλωθεί και να καλύψει τα 3/4 της ζύμης αφήνοντας ένα κενό από τις άκρες της ζύμης ένα δάχτυλο περίπου

Κατόπιν τη διπλώνετε στα 3, (την μία άκρη από την κοντύτερη πλευρά τη διπλώνουμε μέχρι τη μέση και το ίδιο κάνουμε με την άλλη)

Βάζετε τη ζύμη στο ψυγείο για δύο ώρες

Αμέσως μετά την ξανανοίγετε σε σχήμα παραλληλόγραμμου την ξαναδιπλώνετε και την ξαναβάζετε στο ψυγείο για άλλες δύο ώρες.

Επαναλαμβάνετε ακόμη δύο φορές

Η ζύμη είναι έτοιμη να τη μεταχειριστείτε.

Μπορείτε να την διατηρήσετε στο ψυγείο για δύο μέρες ή στην κατάψυξη για πολύ περισσότερο




45 σχόλια:

  1. Giro giro to ferno me ta milarakia... akoma na aksiotho na ftiakso... kai exo kai ena agori spiti pou exei thema me ta apple pies.... Popi mou de stelneis kana kommataki??? na glitoso kai ti mourmoura???? se filo apo makria, i arrostoula fili sou smouuuuuuuuuuuts!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μετά από όλα αυτά που φάγαμε χτες βράδυ άντε τώρα να φάμε και τάρτα!!Ευτυχώς μάλλον δεν παχαίνει!!! ωραία δικαιολογία!!
    Φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @donkey and the carrot
    Περαστικάααααααααααααα θα σου στείλω μια ολόκληρη για το αγόρι!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @Ξανθή
    Η ταρτούλα είναι πολύ ελαφριά οπότε να τη φάμε και από κιλά μια χαρούλα είσαι.
    Ναι περάσαμε πολύυυυυυυ καλά και φάγαμε πολύυυυυυυυυυυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πανεύκολη και φαίνεται και νόστιμη! Thanks for sharing Taste Advisor ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. mykitchenDiary
    Αν την κάνεις με έτοιμη σφολιάτα είναι σούπερ εύκολη, η γεύση είναι φίνα και διακριτική!
    Sharing is half the fun of cooking dear!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τελεια πρεπει να ειναι η ταρτα σου και ευκολη!
    ΦΙλακια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. eipa kai ego.....den tha symmetasxeis!!!!???

    kane tora to analogo promotion darling! Poly ma resei h rustical tarta sou!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πολύ νόστιμη μου φαίνεται. Και καθώς είμαι και λάτρεις της σφολιάτας και των μήλων, θα την δοκιμάσω οπωσδήποτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. καλησπερα και καλο μηνα χαθηκα τον τελευταίο καιρο τα γλυκα με μηλο ειναι η καλυτερη ισως συνοδεια του πρωινου και απογευματινου καφε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ως επίσημος πλέον δοκιμαστής δηλώνω ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΕΝΟΣ με αυτό το αρκετά ελαφρύ και νόστιμο γλυκό!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πολύ πρακτικό και έξυπνο το εύρημα του να ανοίξουμε την τριπλή σφολιάτα σαν ένα καινούργιο φύλλο! Και η τρέσα γύρω-γύρω πολύ βολική.

    ...Ψάχνοντας με το νου μου να στήσω μια μηλόπιτα με σφολιάτα, είχα φτάσει στις παρακάτω σκέψεις: Να έκοβα μια λωρίδα σφολιάτας 2 εκ. και να την κολλούσα με κρόκο επάνω στο μεγαλύτερο φύλλο και στις τέσσερις πλευρές του, έτσι θα είχα ένα περιθώριο πιο ψηλό για να βάλω μια στρώση κρέμας ζαχαροπλαστικής από κάτω, και από πάνω τα μηλαράκια με τη μαρμελάδα για γυάλισμα...Τί λες; Να το αποτολμήσω;
    Έχω ψύχωση με τις μηλόπιτες τελικά!

    Σε φιλώ
    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @Eλπινίκη/
    Είναι πολύ πολύ εύκολη και πολύ πολύ νόστιμη!
    Φιλιά Πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @Royal Coconut
    Είναι δυνατόν να κάνεις εσύ διαγωνισμό και να λείπω?
    Απλώς δεν υπήρχε χρόνος με τα μαγειρέματα γεννεθλίων, χαμός στο γραφείο(όχι καλός χαμός) και πολλά ξενύχτια!!!
    Σε φιλώωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωω και σ' ευχαριστώ για τα γλυκά λογάκιααααααααααααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Λίνα μου, καλησπέρα
    Είναι νόστιμη και εύκολη να την δοκιμάσεις και να μου πεις τη γνώμη σου.
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. @Pansofix
    Μου έλειψες πολύ! Εύχομαι να πέρασες καλά και να ευχαριστήθηκες το ταξίδι σου!
    Και γω αγαπώ τα μηλογλυκά πολύ και αυτή η ταρτούλα είναι εύκολη και νόστιμη.
    Σε φιλώ και σε καλωσορίζω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Στελάκι
    ΄Χαίρομαι που σου άρεσε θα φτιάξουμε και άλλα μηλογλυκά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ζαμπία μου,
    Λεω να το αποτολμήσεις, να βάλεις λιγότερο αυγό στην επικόλληση για να φουσκώσει πιο πολύ έτσι να σου δημιουργήσει το ύψος που χρειάζεται για να βάλεις την κρέμα και να σου κρατήσει και εγώ έχω τρέλα με τις τάρτες και τις σφολιάτες!
    Τα μήλα δε στα γλυκά τα λατρεύω!
    Φιλιά πολλά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Μα πόσες συνταγές με μήλα θα φτιάξω αυτό το χειμώνα?? Δε με λυπάστε καθόλου??? Θα είμαι διπλάσια μέχρι το καλοκαίρι και άντε μετά να βγεις στην παραλία!!! Τέλεια είναι Πόπη μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Δεν τον αδικούμε τον άνθρωπο που έφαγε το μισό ταψί και εμείς αν το είχαμε τώρα μπροστά μας (έστω και με όχι ιδιαίτερη γεύση λόγω κρυολογήματος) το ίδια θα πράταμε καλή μου Πόπη :-)
    Καλημέρες.
    Εάν έρθετε ξανά στα μέρη μας...ρίξτε βρε παιδιά ένα μήνυμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Nα είχα ένα κομματάκι.... Τέλεια φαίνεται...Αχ Στέλιο, ξέρεις πόσο τυχερός είσαι;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. @Arti
    Ο χειμώνας αυτός θα είναι γεμάτος μήλα!
    Θέμα με παραλία εσύ δεν έχεις...............
    Οπότε τρώγε.................
    Σ' ευχαριστώ μωρό μου!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. @Penelope
    Με τον καλό σου λόγο πάντα!!!!
    Δεν ήξερα ότι είσαι εκεί κοντά, θα ρίξουμε μήνυμα την άλλη φορά! Το είχα βάλει όμως στην ανάρτηση περί Οίνου και Γευσιγνωσίας!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. @Manousina
    Θα σου τη στείλω κι εσένα όλη!!!!!
    Το άλλο ερώτημα θα αφήσω το Στέλιο να στο απαντήσει!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Επειδή ομολογώ πως με τα κρασιά δεν τα πάω και πολύ καλά. Δεν πίνω ιδιαίτερα, δεν καταλαβαίνω και πολλά για τις γεύσεις και τα αρώματά τους, πέραν ίσως από το γεγονός ότι μου αρέσει κάτι στην γεύση τους, ειδικά να μιλάμε για ένα κρασάκι γλυκό ή αφρώδες, δεν έδωσα ιδιαίτερη έμφαση στο σχετικό post αγαπητή Πόπη.
    Υπόσχομαι την επόμενη φορά να είμαι πιο προσεκτική :-)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. @ Πηνελόπη μου γλυκιά!
    Το βασικότερο είναι να πίνεις όταν θέλεις και αν θέλεις αυτό που σου αρέσει εσένα!
    Ασχετα όμως με το ποστ θα σου στείλουμε μηνυματάκι την επόμενη φορά που θάρθουμε κατά εκεί για να κάνουμε παρεούλα!
    Φιλιάααααααααααααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. @ Μανουσίνα
    Ξέρω, ξέρω...Απλώς όταν επισκέπτεσαι συχνά "Το Ναό της Γεύσης", όπως το λέω εγώ το σπίτι της Πόπης, είναι πολύ δύσκολο να κρατήσεις τη γραμμή σου (και εγώ -είναι ευρύτατα γνωστό- έχω φοβερές γραμμές :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. @Στελάκι, θα ανεβάσω φωτογραφία με τις γραμμές σου!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Νοστιμότατη. Αυτή τη σφολιάτα πρέπει να τη δοκιμάσω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. foodjunkie.eu
    Ιωάννα μου καλημέρα!
    Είναι εύκολη σφολιάτα ( με τη διαδικασία της βέβαια) Σ' Ευχαριστώ πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. @Γαστεροπλήξ
    Και στα μηλαράκια και στα γλυκάκια!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Πολύ ωραία η τάρτα σου! Με λίγο παγωτάκι απο πάνω όπως προτείνεις κι εσύ, θα είναι τέλεια! Οι Ολλανδοί πάντα τρώνε την μηλόπιτα, η οποία είναι κατά κάποιο τρόπο το εθνικό τους γλυκό, με σαντιγύ στο πλάι. Εγώ προτιμώ το παγωτό!
    Καλό απόγευμα!
    Μάγδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Μάγδα μου,
    Σ'ευχαριστώ! Και εμένα με το παγωτάκι μου αρέσει, η σαντιγύ με λιγώνει αλλά αυτό είναι προσωπικό γούστο.
    Καλή συνέχεια και φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Πολύ καλή η ιδέα της σφολιάτας, εύκολη και πιστεύω νόστιμη.
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Kalimera Dimitroula!
    Nai einai poly eykolh kai nostimh!
    Sygnomh gia ta greeklish den me afinei gia kapoio logo na grapso Ellhnikia
    Filia polla

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. μηλόπιτα με σφολιάτα απ'τις αγαπημένες μου...λίγη κανέλα θα έβαζα αν την έφτιαχνα

    καλό απόγευμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Πολύ ωραία παρουσίαση! καλή επιτυχία:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Allora
    Καλά θα της έκανες με την κανέλα, εξ αιτίας της μαρμελάδας δεν έβαλα!!
    φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Αστεράκι άργησες....
    Αλλά εσένα σου φιλάω πάντα κομματάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Afroditi
    Σ' ευχαριστώ πολύ και για την ευχή και για τα καλά λόγια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή