Δεύτερη συνταγή του μενού των γενεθλίων,
Τάρτα με πράσο, σύγκλινο Μάνης , ελληνικά τυριά και πορτοκάλι
Μικρή διασκευή συνταγής από την αυθεντική της Foodjunkie και την ευχαριστώ πολύ για την ιδέα!
ΥΛΙΚΑ
Για τη ζύμη
§ 250 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
§ 125 γραμμ. βούτυρο από το ψυγείο
§ 1 κ.γ. ζάχαρη
§ ½ κ.γ. αλάτι
§ 1 αβγό
§ 50 ml νερό παγωμένο
Για τη γέμιση
§ 1 κιλό πράσα
§ 150 γραμμ. σύγκλινο Μάνης ή μπέικον, ψιλοκομμένα
§ 150 γραμμ. Κατίκι Δομοκού
§ 200 ml γάλα (ή κρέμα γάλακτος)
§ 3 αβγά, χτυπημένα
§ 40 γραμμ. γραβιέρα τριμμένη
§ 40 γραμμ. κασέρι
§ αλάτι, πιπέρι
§ Ξύσμα από 1 πορτοκάλι (προαιρετικά)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Κοσκινίστε το αλεύρι και κόψτε το βούτυρο σε κομματάκια. Τρίψτε το βούτυρο στο μίγμα μέχρι να γίνει σαν χοντρά ψίχουλα. Προσθέστε στο τέλος τον κρόκο και το νερό και ζυμώστε ελαφρά, για λίγο έτσι ώστε να μην χαλάσετε την ελαστικότητα της ζύμης. Βάλτε τη στο ψυγείο για μισή ώρα.
2. Αλευρώστε την επιφάνεια εργασίας και ανοίξτε με έναν πλάστη το ζυμάρι έτσι ώστε να καλύψετε το σκεύος που θα ψήσετε την τάρτα σας ς. Τοποθετήστε την ταρτιέρα πάλι στο ψυγείο και αφήστε τη για μία ώρα για να μη μαζέψει το ζυμάρι στο ψήσιμο.
3. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180ο C.
4. Τρυπήστε όλη την επιφάνεια της τάρτας με ένα πιρούνι. Καλύψτε την τάρτα με αλουμινόχαρτο ή λαδόκολλα , ρίξτε μέσα φασόλια/ ρύζι ή τα ειδικά βαριδάκια και ψήστε για 20 λεπτά. Βγάλτε το αλουμινόχαρτο και ψήστε για άλλα 10 λεπτά μέχρι να ροδίσει ελαφρά. Βγάλτε τη από το φούρνο και αφήστε στην άκρη να κρυώσει.
5. Πλύνετέ τα καλά τα πράσα , αφαιρέστε και πετάξτε τα πράσινα μέρη και το χοντρό κάτω μέρος και κόψτε τα σε λεπτές ροδέλες.
6. Σε ένα μεγάλο σκεύος, κατά προτίμηση αντικολλητικό ζεστάνετε δυο κουταλιές της σούπας λάδι και σοτάρετε τα πράσα. Ρίξτε λίγο νεράκι και αφήστε τα να μαλακώσουν. Προς το τέλος ρίξτε και το σύγκλινο ή το μπέικον.
7. Σε ένα μπολ αναμείξτε πράσα με το κατίκι και προσθέστε και το τρίμμα πορτοκαλιού. Απλώστε τα σε ολόκληρη τη βάση της τάρτας .
8. Χτυπήστε τα αβγά με το γάλα και ρίξτε τα επάνω στη γέμιση ώστε να την καλύπτουν ολόκληρη.
9. Τρίψτε τη γραβιέρα και το κασέρι από πάνω και ψήστε στους 180ο C για περίπου 30-40 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει.
Συνοδευτικό κρασί:
Διαμαντόπετρα από το Οινοποιείο Διαμαντάκη, που βρίσκεται στην περιοχή του Μαλεβυζίου στο Ηράκλειο Κρήτης. Δύο αγαπημένες ποικιλίες, Βιδιανό και Ασύρτικο, μαζί, ένα όμορφο χαρμάνι που ταιριάζει, στη μύτη και στο στόμα με τούτη τη τάρτα! Το κρασί φέρει την ένδειξη ΠΓΕ Κρήτη, κόστος περίπου 10€
Διαμαντόπετρα από το Οινοποιείο Διαμαντάκη, που βρίσκεται στην περιοχή του Μαλεβυζίου στο Ηράκλειο Κρήτης. Δύο αγαπημένες ποικιλίες, Βιδιανό και Ασύρτικο, μαζί, ένα όμορφο χαρμάνι που ταιριάζει, στη μύτη και στο στόμα με τούτη τη τάρτα! Το κρασί φέρει την ένδειξη ΠΓΕ Κρήτη, κόστος περίπου 10€
Υ.Σ.
Η μυρωδιά της τάρτας όταν ψήνεται είναι ασύλληπτη, θα πρότεινα εάν δεν σας ενοχλεί να μην παραλείψετε το ξύσμα πορτοκαλιού, πραγματικά απογειώνει την γεύση.
Εάν κάποιος δεν τρώει λευκά τυριά μπορείτε να αντικαταστήσετε το λευκό με άλλο τυρί που λιώνει ήπιας γεύσης, γιατί το σύγκλινο και το πράσο είναι έντονα.
Φωτογραφίες εδώ είχα προλάβει και έβγαλα μόλις έψησα την τάρτα, περίσσεψε ένα κομματάκι αυτό που βλέπετε και φωτογραφήθηκε την επόμενη το πρωί - Στελάκι-:))))))
Φωτογραφίες εδώ είχα προλάβει και έβγαλα μόλις έψησα την τάρτα, περίσσεψε ένα κομματάκι αυτό που βλέπετε και φωτογραφήθηκε την επόμενη το πρωί - Στελάκι-:))))))
super!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή@Vivi-Vegera-Zaros
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ, να την φτιάξεις και θα με θυμηθείς!
Πρωί πρωί με έκανες να πεινάσω!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα την φτιάξω με τη δική μου ζύμη, αυτή με το ανθότυρο, βάζω στα υπόψιν να βρω σύγκλινο!!
Φιλάκια!!
Α, ωραία διασκευή! Δεν το είχα σκεφτεί το κατίκι, θα του πηγαίνει πολύ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ νόστιμη! Παίρνω κομματάκι:)
ΑπάντησηΔιαγραφήMόνο που έχει πράσο μου αρέσει έτσι κι αλλιώς..Πολύ ωραία τάρτα :)
ΑπάντησηΔιαγραφήayta einai....Kalimeres!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή@Ξανθή
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα τη φτιάξεις και να μου πεις και εγώ θα δοκιμάσω τη ζύμη σου, ακούγεται πολύ ενδιαφέρουσα!
Φιλιά
Big mama
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάρε 2 ένα δε φτάνει.
Φιλιά
Ελενα
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρες και φιλιά
@Marion
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ' ευχαριστώ πολύ και εγώ το αγαπώ το πράσο πολύ!
Foodjunkie
ΑπάντησηΔιαγραφήΈβαλα κατίκι γιατί 1 καλεσμένος δεν έτρωγε φέτα, του πήγαινε πολύ! Σ' ευχαριστώ πολύ για την ιδέα!
Φιλιά
Τέλεια φαινεται!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημερα
poli orea tarta!to syglino sti souidia mipos inei skinka.tin vazo sta ypopsin
ΑπάντησηΔιαγραφήna exeis mia omorfi mera
Αυτή η προσθήκη με το ξύσμα πορτοκαλιού είναι που προσωπικά μου άρεσε όλως ιδιαιτέρως :-))
ΑπάντησηΔιαγραφήΕλπινίκη μου καλημέρα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα είσαι καλά!
Βασιλική μου καλημέρα,
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτη Μάνη γίνεται το παραδοσιακό σύγκλινο, το καπνιστό χοιρινό. Το κάπνισμα του χοιρινού, γίνεται με φασκόμηλο. Νομίζω πως μπορείς άνετα να χρησιμοποιήσεις το skinka, διαφορετικά καπνιστό μπέηκον.
Penelope,
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι εμένα, μοσχοβόλησε το σπίτι!
Ουάου!!Φαίνεται θεϊκή!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝατασούλα έλα σου φυλάω κομμάτι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχω αδυναμία στο κατίκι, το τρώω και σκέτο και σε φαγητά και το λατρεύω στις σούπες με λαχανικά. Η τάρτα δείχνει ξελιγωτική!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΛιλάκι μου και εγώ επίσης το τρώω σε ποσότητες,
ΑπάντησηΔιαγραφήσυμφωνώ για τις σούπες με λαχανικά και το κατίκι.
Ναι είναι ξελιγωτική!
Φιλιά
Τί λέτε τώρα Popi Wallick?
ΑπάντησηΔιαγραφήΠοίημα από την αρχή μέχρι το τέλος!!
Όλα μπερδεύονται..."γλυκά" που λέει και το τραγούδι
Υπέροχη συνταγή και ανάρτηση
Φιλιά
Καλό βράδυ
Την περίμενα αυτή την συνταγή και τώρα που την είδα είναι καλύτερη απ' ότι νόμιζα.Στα οπωσδήποτε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα
@gvarvakis
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα σέβη μου και τις ευχαριστίες μου για το γλυκό σου λόγο!
Καλημέρα όλη μέρα!
@Vita
ΑπάντησηΔιαγραφήΝαι να την κάνεις και να μου πεις!
Φιλιά και καλημέρες!
Πέρασα, ξαναπέρασα, την είδα, την ξαναείδα τη χρυσαφένια σου απόλαυση και τη φύλαξα για...ώρα κατάλληλη. Δεν μου ξεφεύγει!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜα τι χρυσοπορτοκαλιές αποχρώσεις Πόπη μου;! Και από γεύση δεν θα μένει πίσω!
Φιλάκια πολλά
Ζ.
Συμφωνώ με την Marion, το πράσο είναι αρκετό για να μου αρέσει η τάρτα σου....
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραίο πράμα είναι τούτο ωρέ!!!!! χιχιχι κομματάκι περίσσεψε για μένα το καλό κοριτσάκι;;; :)))
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαταπληκτική συνταγή με υλικά που λατρεύω!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπράβο Ποπάκι!!!Το κατίκι θα προτιμούσα κι εγώ!!
Φιλάκια Πολλά!!
Ζαμπία μου, καλημέρα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝάρχεσαι και να κερνιέσαι και να μου φτιάχνεις τη διάθεση με τον καλό σου λόγο και τη θετική σου ενέργεια.
Σε φιλώ και σ ευχαριστώ!
Μανοθσίνα μου και εμένα το πράσο μου αρέσει σε όλες του τις εκδοχές.
ΑπάντησηΔιαγραφήφιλιά
Αστεράκι
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια σένα πάντα φυλάω κομματάκι!
Ευάκο μου καλημερούδια
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα υλικά αυτής της τάρτας είναι και δικά μου αγαπημένα και αν και τη φοβήθηκα (έίχα και κάτι μίζερα στο τραπέζι -Πέτρο-)τους άρεσε πάρα πολύ!
Φιλιά
Γιαμ Γιαμ!! τρελαίνομαι για τάρτες!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι μονο που έχει πράσο και κατίκι, θα τη δοκίμαζα ευχαρίστως! Θα την κάνω σε μία από τις γιορτές που έρχονται νομιζω!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑρτεμισακο νάρθεις για κομματάκι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚική μου να την κάνεις και να μου πεις φιλιά!
ΑπάντησηΔιαγραφήδεν είμαι λάτρης του πράσου,ειδικά η μυρωδιά του όταν μαγειρεύεται με ενοχλει...παραξενιές που έχω χαχαχα!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλημερούδια!!!
Καλημέρες
ΑπάντησηΔιαγραφήΓούστο εγώ το λέω, όχι παραξενιά!
Σε φιλώ πολύ