Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

Τάρτα με πράσο, σύγκλινο Μάνης , ελληνικά τυριά και πορτοκάλι

Δεύτερη συνταγή του μενού των γενεθλίων,

Τάρτα με πράσο, σύγκλινο Μάνης , ελληνικά τυριά και πορτοκάλι
Μικρή διασκευή συνταγής από την αυθεντική της Foodjunkie και την ευχαριστώ πολύ για την ιδέα!


ΥΛΙΚΑ 
Για τη ζύμη
§                     250 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
§                     125 γραμμ. βούτυρο από το ψυγείο
§                     1 κ.γ. ζάχαρη
§                     ½ κ.γ. αλάτι
§                     1 αβγό
§                     50 ml νερό παγωμένο


Για τη γέμιση
§                     1 κιλό πράσα
§                     150 γραμμ. σύγκλινο Μάνης ή μπέικον, ψιλοκομμένα
§                     150 γραμμ. Κατίκι Δομοκού
§                     200 ml γάλα (ή κρέμα γάλακτος)
§                     3 αβγά, χτυπημένα
§                     40 γραμμ. γραβιέρα τριμμένη
§                     40 γραμμ. κασέρι
§                     αλάτι, πιπέρι
§                     Ξύσμα από 1 πορτοκάλι (προαιρετικά)



ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1.                  Κοσκινίστε το αλεύρι και κόψτε το βούτυρο σε κομματάκια. Τρίψτε το βούτυρο στο μίγμα μέχρι να γίνει σαν χοντρά ψίχουλα. Προσθέστε στο τέλος τον κρόκο και το νερό και ζυμώστε ελαφρά, για λίγο έτσι ώστε να μην χαλάσετε την ελαστικότητα της ζύμης. Βάλτε τη στο ψυγείο για μισή ώρα.
2.                  Αλευρώστε την επιφάνεια εργασίας και ανοίξτε με έναν πλάστη το ζυμάρι  έτσι ώστε να καλύψετε το σκεύος που θα ψήσετε την τάρτα σας ς.  Τοποθετήστε την ταρτιέρα πάλι στο ψυγείο και αφήστε τη για μία ώρα για να μη μαζέψει το ζυμάρι στο ψήσιμο.
3.                  Προθερμάνετε το φούρνο στους 180ο C.
4.                  Τρυπήστε όλη την επιφάνεια της τάρτας με ένα πιρούνι. Καλύψτε την τάρτα με αλουμινόχαρτο ή λαδόκολλα , ρίξτε μέσα φασόλια/ ρύζι ή τα ειδικά βαριδάκια  και ψήστε για 20 λεπτά. Βγάλτε το αλουμινόχαρτο και ψήστε για άλλα 10 λεπτά μέχρι να ροδίσει ελαφρά. Βγάλτε τη από το φούρνο και αφήστε στην άκρη να κρυώσει.
5.                  Πλύνετέ τα καλά τα πράσα , αφαιρέστε και πετάξτε τα πράσινα μέρη και το χοντρό κάτω μέρος και κόψτε τα σε λεπτές ροδέλες.
6.                  Σε ένα μεγάλο σκεύος, κατά προτίμηση αντικολλητικό ζεστάνετε δυο κουταλιές της σούπας λάδι και σοτάρετε τα πράσα. Ρίξτε λίγο νεράκι και αφήστε τα να μαλακώσουν. Προς το τέλος ρίξτε και το σύγκλινο ή το μπέικον.
7.                  Σε ένα μπολ αναμείξτε  πράσα με το κατίκι  και προσθέστε και το τρίμμα πορτοκαλιού. Απλώστε τα σε ολόκληρη τη βάση της τάρτας .
8.                  Χτυπήστε τα αβγά με το γάλα και ρίξτε τα επάνω στη γέμιση ώστε να την καλύπτουν ολόκληρη.
9.                  Τρίψτε τη γραβιέρα  και το κασέρι από πάνω και ψήστε στους 180ο C για περίπου 30-40 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει.

  Συνοδευτικό κρασί: 
Διαμαντόπετρα από το Οινοποιείο Διαμαντάκη, που βρίσκεται στην περιοχή του Μαλεβυζίου στο Ηράκλειο Κρήτης. Δύο αγαπημένες ποικιλίες, Βιδιανό και Ασύρτικο, μαζί, ένα όμορφο χαρμάνι που ταιριάζει, στη μύτη και στο στόμα με τούτη τη τάρτα!  Το κρασί φέρει την ένδειξη ΠΓΕ Κρήτη, κόστος περίπου 10


 Υ.Σ.
Η μυρωδιά της τάρτας όταν ψήνεται είναι ασύλληπτη, θα πρότεινα εάν δεν σας ενοχλεί να μην παραλείψετε το ξύσμα πορτοκαλιού, πραγματικά απογειώνει την γεύση.
Εάν κάποιος δεν τρώει λευκά τυριά μπορείτε να αντικαταστήσετε το λευκό με άλλο τυρί που λιώνει ήπιας γεύσης, γιατί το σύγκλινο και το πράσο είναι έντονα.

Φωτογραφίες εδώ είχα προλάβει και έβγαλα μόλις έψησα την τάρτα, περίσσεψε ένα κομματάκι αυτό που βλέπετε και φωτογραφήθηκε την επόμενη το πρωί - Στελάκι-:))))))

40 σχόλια:

  1. @Vivi-Vegera-Zaros
    Ευχαριστώ πολύ, να την φτιάξεις και θα με θυμηθείς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πρωί πρωί με έκανες να πεινάσω!!
    Θα την φτιάξω με τη δική μου ζύμη, αυτή με το ανθότυρο, βάζω στα υπόψιν να βρω σύγκλινο!!
    Φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Α, ωραία διασκευή! Δεν το είχα σκεφτεί το κατίκι, θα του πηγαίνει πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Mόνο που έχει πράσο μου αρέσει έτσι κι αλλιώς..Πολύ ωραία τάρτα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @Ξανθή
    Να τη φτιάξεις και να μου πεις και εγώ θα δοκιμάσω τη ζύμη σου, ακούγεται πολύ ενδιαφέρουσα!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @Marion
    Σ' ευχαριστώ πολύ και εγώ το αγαπώ το πράσο πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Foodjunkie
    Έβαλα κατίκι γιατί 1 καλεσμένος δεν έτρωγε φέτα, του πήγαινε πολύ! Σ' ευχαριστώ πολύ για την ιδέα!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. poli orea tarta!to syglino sti souidia mipos inei skinka.tin vazo sta ypopsin
    na exeis mia omorfi mera

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αυτή η προσθήκη με το ξύσμα πορτοκαλιού είναι που προσωπικά μου άρεσε όλως ιδιαιτέρως :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ελπινίκη μου καλημέρα!
    Να είσαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Βασιλική μου καλημέρα,
    Στη Μάνη γίνεται το παραδοσιακό σύγκλινο, το καπνιστό χοιρινό. Το κάπνισμα του χοιρινού, γίνεται με φασκόμηλο. Νομίζω πως μπορείς άνετα να χρησιμοποιήσεις το skinka, διαφορετικά καπνιστό μπέηκον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Penelope,
    Και εμένα, μοσχοβόλησε το σπίτι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Έχω αδυναμία στο κατίκι, το τρώω και σκέτο και σε φαγητά και το λατρεύω στις σούπες με λαχανικά. Η τάρτα δείχνει ξελιγωτική!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Λιλάκι μου και εγώ επίσης το τρώω σε ποσότητες,
    συμφωνώ για τις σούπες με λαχανικά και το κατίκι.
    Ναι είναι ξελιγωτική!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Τί λέτε τώρα Popi Wallick?
    Ποίημα από την αρχή μέχρι το τέλος!!
    Όλα μπερδεύονται..."γλυκά" που λέει και το τραγούδι
    Υπέροχη συνταγή και ανάρτηση
    Φιλιά
    Καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Την περίμενα αυτή την συνταγή και τώρα που την είδα είναι καλύτερη απ' ότι νόμιζα.Στα οπωσδήποτε!
    Καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. @gvarvakis
    Τα σέβη μου και τις ευχαριστίες μου για το γλυκό σου λόγο!
    Καλημέρα όλη μέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. @Vita
    Ναι να την κάνεις και να μου πεις!
    Φιλιά και καλημέρες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Πέρασα, ξαναπέρασα, την είδα, την ξαναείδα τη χρυσαφένια σου απόλαυση και τη φύλαξα για...ώρα κατάλληλη. Δεν μου ξεφεύγει!
    Μα τι χρυσοπορτοκαλιές αποχρώσεις Πόπη μου;! Και από γεύση δεν θα μένει πίσω!

    Φιλάκια πολλά
    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Συμφωνώ με την Marion, το πράσο είναι αρκετό για να μου αρέσει η τάρτα σου....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ωραίο πράμα είναι τούτο ωρέ!!!!! χιχιχι κομματάκι περίσσεψε για μένα το καλό κοριτσάκι;;; :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Καταπληκτική συνταγή με υλικά που λατρεύω!!!
    Μπράβο Ποπάκι!!!Το κατίκι θα προτιμούσα κι εγώ!!
    Φιλάκια Πολλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ζαμπία μου, καλημέρα!
    Νάρχεσαι και να κερνιέσαι και να μου φτιάχνεις τη διάθεση με τον καλό σου λόγο και τη θετική σου ενέργεια.
    Σε φιλώ και σ ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Μανοθσίνα μου και εμένα το πράσο μου αρέσει σε όλες του τις εκδοχές.
    φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Αστεράκι
    Για σένα πάντα φυλάω κομματάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Ευάκο μου καλημερούδια
    Τα υλικά αυτής της τάρτας είναι και δικά μου αγαπημένα και αν και τη φοβήθηκα (έίχα και κάτι μίζερα στο τραπέζι -Πέτρο-)τους άρεσε πάρα πολύ!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Γιαμ Γιαμ!! τρελαίνομαι για τάρτες!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Και μονο που έχει πράσο και κατίκι, θα τη δοκίμαζα ευχαρίστως! Θα την κάνω σε μία από τις γιορτές που έρχονται νομιζω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Κική μου να την κάνεις και να μου πεις φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. δεν είμαι λάτρης του πράσου,ειδικά η μυρωδιά του όταν μαγειρεύεται με ενοχλει...παραξενιές που έχω χαχαχα!!!!

    καλημερούδια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Καλημέρες
    Γούστο εγώ το λέω, όχι παραξενιά!
    Σε φιλώ πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή