Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Ψαρονέφρι με θυμάρι, μέλι μουστάρδα και καραμελωμένα κρεμμύδια

Έχω αργήσει να κάνω ανάρτηση αλλά και επισκέψεις μου στις κουζίνες σας είναι πιο αραιές. Η περίοδος αυτή είναι πολύ δύσκολη και περίεργη σχεδόν σε όλους τους τομείς της ζωής μου και όσο και να είμαι φύση και θέση αισιόδοξη, δυσκολεύομαι αρκετά.  Δεν έχει νόημα να μπω σε λεπτομέρειες, όμως με προτεραιότητα την υγεία οικείων (κάποιοι ήδη ξέρετε τι εννοώ) και μετά επαγγελματικά προβλήματα που παρουσιάστηκαν τον τελευταίο καιρό με απασχολούν ιδιαίτερα και με αποσυντονίζουν.
Ας είναι .......

Θα συνεχίσω με τις συνταγές που σας οφείλω, από την σύναξη των φίλων:
Πάμε λοιπόν στα κύρια πιάτα – και όχι στα κυρίως, το κυρίως είναι επίρρημα και όχι επίθετο-.
Ψαρονέφρι με θυμάρι, μέλι μουστάρδα και καραμελωμένα κρεμμύδια.

Διασκευή συνταγής της Νίκη Χρυσανθίδου – Παρλιάρου από τον Γαστρονόμο


Υλικά (για 10 άτομα)


6κομμάτια ψαρονέφρι (300 γρ. περίπου το καθένα), κομμένα στα 4
2 μέτρια κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
500 ml κόκκινο κρασί
4 κουτ. σούπας μουστάρδα τύπου Ντιζόν
5 κουτ. σούπας μέλι
2 κουτ. σούπας θυμάρι ξερό, τριμμένο
6 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία:
Πιέζουμε τα κομμάτια από το ψαρονέφρι ώστε να «ανοίξουν» και να απλώσουν λίγο εάν τα σοτάρουμε ολόκληρα, εγώ τα έκοψα σε χοντρές ροδέλες διότι έχω παρατηρήσει ότι όταν τα κόβω μετά το ψήσιμο μου διαλύονται (κάποια από αυτά). Βάζουμε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι πάνω σε δυνατή φωτιά και το αφήνουμε να ζεσταθεί. Ρίχνουμε τα κομμάτια κρέατος στο τηγάνι και τα ψήνουμε και από τις δύο πλευρές χαμηλώνοντας τη φωτιά. Τα έφτιαξα σε μη αντικολλητικό σκεύος- κατσαρόλα με ρηχό πάτο σαν βαθύ τηγάνι και δεν υπήρξε πρόβλημα κολλήματος.
Όταν αρχίσουν να ροδίζουν, τότε τα αλατίζουμε. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και μαγειρεύουμε, μέχρι να αλλάξει χρώμα και να μαλακώσει. Σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε τη μουστάρδα και ρίχνουμε το πιπέρι με το θυμάρι ανακατεμένα.
Μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσει το κρέας. Στο τέλος ρίχνουμε το μέλι και δυναμώνουμε λίγο τη φωτιά έτσι ώστε να καραμελώσει το κρέας και τα κρεμμύδια .  Συνοδεύουμε με λευκό ρύζι ή πουρέ πατάτας.
Πουρέ πατάτας γκρατινέ
     §           1.5 κιλό πατάτες μέτριου μεγέθους
§           100γρ βούτυρο
§           400μλ ζεστό γάλα φρέσκο
§           αλάτι πιπέρι
§           1 γιαούρτι
§           200 γρ. παρμεζάνα

Βράζετε τις πατάτες με τη φλούδα και τις ξεφλουδίζετε. Τις περνάτε από τη μηχανή του πουρέ ενώ είναι ακόμη ζεστές, για να πολτοποιηθούν.
Ξαναρίχνετε τον πουρέ σε κατσαρόλα και προσθέτετε το ζεστό γάλα, το βούτυρο σε κομματάκια, πιπέρι και μοσχοκάρυδο και ανακατεύετε μέχρι να ομοιογενοποιηθούν τα υλικά. Στο τέλος ρίχνετε το τριμμένο τυρί και ανακατεύετε πάλι (αν ο πουρές είναι πολύ σφιχτός, του προσθέτετε λίγο γάλα ζεστό ακόμη).
Προσθέστε το γιαούρτι και ανακατέψτε καλά.
Βάλτε τον πουρέ σε πυρίμαχο σκεύος και ψήστε στους 200 μέχρι να ροδίσει και να κάνει κρούστα.






Τι πίνουμε:


Κόκκινο Βελούδο
Κτήμα Γκλίναβος
Περιγραφή Παραγωγού
Ποικιλίες:Αγιωργίτικο, Βλάχικο & Μπεκάρι (ντόπιες ποικιλίες)  Χαρακτηριστικά: Χρώμα βαθύ κόκκινο, άρωμα από βανίλια, κανέλα και φρούτα του δάσους, γεύση γεμάτη, βελούδινη, διακριτική. Συνοδεύει: Κρέατα, αλλαντικά, τυριά. Σερβίρεται σε θερμοκρασία δωματίου: 16-18 °C.

Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Λαζάνια Φούρνου -Στέλιου

Καλημέρες, καλησπέρες με καλύτερη μέση , άλλα στενάχωρα, που δεν θα τα πούμε τώρα ,γιατί τώρα θα κάνουμε ανάρτηση που σας οφείλω, συνέχεια δείπνου, Λαζάνια Φούρνου, Στέλιου.

Όπως θα δείτε στη φωτογραφία, έμεινε 1 κομμάτι και αυτό το φωτογράφισα  την άλλη ημέρα το πρωί ,για τους γνωστούς λόγους.

Λαζάνια Στέλιου, γιατί τα μαγείρεψε ο Στέλιος, με συνταγή μπολoνέζ δικιά του, μπεσαμέλ της μαμάς μου και οδηγίες συναρμολόγησης ,Gordon Ramsay! 
Ναι ξέρω αυτά δεν είναι λαζάνια είναι υπερπαραγωγή!
Είναι εύκολα και εξαιρετικά γευστικά!
Πάμε στη συνταγούλα!

Υλικά για την μπολονέζ

700 kg κιμά από μοσχάρι, χοιρινό ή ανάμικτο

3 σκελίδες σκόρδο

3 καρότα

1 κουτί ντομάτα τριμμένη στον τρίφτη

½ κουτί χυμό ντομάτας

1 ποτήρι κόκκινο κρασί

Λάδι

Αλάτι

Πιπέρι

Μοσχοκάρυδο (2-3 βόλους)

12 φύλλα μη προβρασμένα λαζάνια

Εκτέλεση

Τσιγαρίζουμε το σκόρδο στο λάδι και προσθέτουμε τον κιμά το πιπέρι. Όταν ο κιμάς πάρει την πρώτη βράση και το χρώμα του γίνει λευκό, σβήνουμε με το κρασί. Στη συνέχεια ρίχνουμε τα δυο είδη ντομάτας (δεν προσθέτουμε νερό), το καρότο κομμένο σε ροδέλες, το μοσχοκάρυδο και το αλάτι. Όταν το μείγμα αρχίσει να κοχλάζει, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στο μισό και το βράζουμε για μισή ώρα.

Για τη μπεσαμέλ

50γρ αλεύρι

50γρ βούτυρο αγελάδος

1/2 λίτρο γάλα φρέσκο κρύο (σταματάει το βρασμό στο βούτυρο και στο αλεύρι και δεν σβολιάζει)

Αλάτι πιπέρι

½ φλυτζάνι παρμεζάνα

λίγο μοσχοκάρυδο

Σε μέτρια φωτιά λιώστε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι και με ένα σύρμα ανακατέψτε καλά το αλεύρι. Ρίχτε λίγο λίγο το γάλα ανακατεύοντας μέχρι να γίνει ένας ομοιόμορφος χυλός. Μόλις πήξει, κατεβάστε το από τη φωτιά, ρίξτε αλάτι πιπέρι, μοσχοκάρυδο την παρμεζάνα και ανακατέψτε καλά.

Προθερμάνετε το φούρνο στους 220 oC.

Συναρμολόγηση

Σε ένα πυρέξ ή ταψάκι, ρίξτε την μισή μπολονέζ και από πάνω στρώστε φύλλα λαζάνια ,το ένα δίπλα στο άλλο, χωρίς να αφήνετε κενά αλλά και χωρίς να σκεπάζει το ένα φύλλο το άλλο.

Ρίξτε από πάνω λίγο λιγότερη από την μισή μπεσαμέλ, στρώστε τη με ένα κουτάλι και συνεχίστε με άλλη μία στρώση, μπολονέζ, βάλτε τα υπόλοιπα φύλλα και συνεχίστε όπως πριν ,σάλτσα, μπεσαμέλ.

Τελειώστε ρίχνοντας λίγη παρμεζάνα και ψήστε για 20-25 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η μπεσαμέλ.

Περιμένετε λίγο να κρυώσει και σερβίρετε΄.

Συνοδευτικό κρασί: 
Κοκκινόμυλος 2006, Κτήμα Τσέλεπου, Ένα από τα ωραιότερα Merlot


Οίνος Ερυθρός Ξηρός Τοπικός Οίνος Τεγέας

Ποικιλιακή σύνθεση: 100% Merlot

Γευστικά χαρακτηριστικά και παλαίωση: Βαθύ κόκκινο χρώμα με πλούσια βελούδινη γεύση. Αρωματικά εμφανίζει ώριμα κόκκινα φρούτα με την διακριτική παρουσία βανίλιας και σοκολάτας. Πολύ μαλακές ταννίνες με μεγάλο γευστικό τελείωμα δίνουν την αίσθηση της πληρότητας. Κρασί που έχει δυνατότητα για 8-10 χρόνια παλαίωσης.

Και για του λόγου το αληθές:



Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

Τάρτα με πράσο, σύγκλινο Μάνης , ελληνικά τυριά και πορτοκάλι

Δεύτερη συνταγή του μενού των γενεθλίων,

Τάρτα με πράσο, σύγκλινο Μάνης , ελληνικά τυριά και πορτοκάλι
Μικρή διασκευή συνταγής από την αυθεντική της Foodjunkie και την ευχαριστώ πολύ για την ιδέα!


ΥΛΙΚΑ 
Για τη ζύμη
§                     250 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
§                     125 γραμμ. βούτυρο από το ψυγείο
§                     1 κ.γ. ζάχαρη
§                     ½ κ.γ. αλάτι
§                     1 αβγό
§                     50 ml νερό παγωμένο


Για τη γέμιση
§                     1 κιλό πράσα
§                     150 γραμμ. σύγκλινο Μάνης ή μπέικον, ψιλοκομμένα
§                     150 γραμμ. Κατίκι Δομοκού
§                     200 ml γάλα (ή κρέμα γάλακτος)
§                     3 αβγά, χτυπημένα
§                     40 γραμμ. γραβιέρα τριμμένη
§                     40 γραμμ. κασέρι
§                     αλάτι, πιπέρι
§                     Ξύσμα από 1 πορτοκάλι (προαιρετικά)



ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1.                  Κοσκινίστε το αλεύρι και κόψτε το βούτυρο σε κομματάκια. Τρίψτε το βούτυρο στο μίγμα μέχρι να γίνει σαν χοντρά ψίχουλα. Προσθέστε στο τέλος τον κρόκο και το νερό και ζυμώστε ελαφρά, για λίγο έτσι ώστε να μην χαλάσετε την ελαστικότητα της ζύμης. Βάλτε τη στο ψυγείο για μισή ώρα.
2.                  Αλευρώστε την επιφάνεια εργασίας και ανοίξτε με έναν πλάστη το ζυμάρι  έτσι ώστε να καλύψετε το σκεύος που θα ψήσετε την τάρτα σας ς.  Τοποθετήστε την ταρτιέρα πάλι στο ψυγείο και αφήστε τη για μία ώρα για να μη μαζέψει το ζυμάρι στο ψήσιμο.
3.                  Προθερμάνετε το φούρνο στους 180ο C.
4.                  Τρυπήστε όλη την επιφάνεια της τάρτας με ένα πιρούνι. Καλύψτε την τάρτα με αλουμινόχαρτο ή λαδόκολλα , ρίξτε μέσα φασόλια/ ρύζι ή τα ειδικά βαριδάκια  και ψήστε για 20 λεπτά. Βγάλτε το αλουμινόχαρτο και ψήστε για άλλα 10 λεπτά μέχρι να ροδίσει ελαφρά. Βγάλτε τη από το φούρνο και αφήστε στην άκρη να κρυώσει.
5.                  Πλύνετέ τα καλά τα πράσα , αφαιρέστε και πετάξτε τα πράσινα μέρη και το χοντρό κάτω μέρος και κόψτε τα σε λεπτές ροδέλες.
6.                  Σε ένα μεγάλο σκεύος, κατά προτίμηση αντικολλητικό ζεστάνετε δυο κουταλιές της σούπας λάδι και σοτάρετε τα πράσα. Ρίξτε λίγο νεράκι και αφήστε τα να μαλακώσουν. Προς το τέλος ρίξτε και το σύγκλινο ή το μπέικον.
7.                  Σε ένα μπολ αναμείξτε  πράσα με το κατίκι  και προσθέστε και το τρίμμα πορτοκαλιού. Απλώστε τα σε ολόκληρη τη βάση της τάρτας .
8.                  Χτυπήστε τα αβγά με το γάλα και ρίξτε τα επάνω στη γέμιση ώστε να την καλύπτουν ολόκληρη.
9.                  Τρίψτε τη γραβιέρα  και το κασέρι από πάνω και ψήστε στους 180ο C για περίπου 30-40 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει.

  Συνοδευτικό κρασί: 
Διαμαντόπετρα από το Οινοποιείο Διαμαντάκη, που βρίσκεται στην περιοχή του Μαλεβυζίου στο Ηράκλειο Κρήτης. Δύο αγαπημένες ποικιλίες, Βιδιανό και Ασύρτικο, μαζί, ένα όμορφο χαρμάνι που ταιριάζει, στη μύτη και στο στόμα με τούτη τη τάρτα!  Το κρασί φέρει την ένδειξη ΠΓΕ Κρήτη, κόστος περίπου 10


 Υ.Σ.
Η μυρωδιά της τάρτας όταν ψήνεται είναι ασύλληπτη, θα πρότεινα εάν δεν σας ενοχλεί να μην παραλείψετε το ξύσμα πορτοκαλιού, πραγματικά απογειώνει την γεύση.
Εάν κάποιος δεν τρώει λευκά τυριά μπορείτε να αντικαταστήσετε το λευκό με άλλο τυρί που λιώνει ήπιας γεύσης, γιατί το σύγκλινο και το πράσο είναι έντονα.

Φωτογραφίες εδώ είχα προλάβει και έβγαλα μόλις έψησα την τάρτα, περίσσεψε ένα κομματάκι αυτό που βλέπετε και φωτογραφήθηκε την επόμενη το πρωί - Στελάκι-:))))))

Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2010

Ετεροχρονισμένο δείπνο γενεθλίων και άλλα.....


Καλημέρες, Καλησπέρες!

Σας οφείλω το μενού από το τραπέζι για τα γενέθλιά μου.
Μαζευτήκαμε λοιπόν 10 άτομα, στενοί φίλοι καλή παρεούλα και τσιμπολογήσαμε..........

Τώρα θα πείτε το πάρτι το έκανες 11/2 εβδομάδα μετά, ε ναι διότι με κάτι εκδηλώσεις, σεμινάρια και άλλες ανειλημμένες υποχρεώσεις δεν υπήρχαν άλλα περιθώρια.


Πάμε στο μενού και τις συνταγούλες μία μία.


Πλατό τυριών
Πλατό αλλαντικών
Διάφορα τσιμπολοίδια
Σαλάτα με πρασινάδες, ξερά σύκα, καρύδια και σάλτσα μελιού
Τάρτα με πράσο, σύγκλινο Μάνης πορτοκάλι και ελληνικά τυριά
Λαζάνια Στέλιου
Ψαρονέφρι με μουστάρδα μέλι και καραμελωμένα κρεμμύδια
Σπιτικό πουρέ γκραντινέ
Τζηζκεικ λεμόνι
Καρυδοπροφιτερόλ σοκολάτα
Μαφινάκια κράνου με επικάλυψη φρόστινγκ Baileys

Πριν πάω στη συνταγή της σαλάτας θα σας πω ότι ο Στέλιος είχε αναλάβει τις φωτογραφίες φαγητού, με τα πρώτα καλά τα πήγε μετά όμως όταν πήγαμε στο τραπέζι παραιτήθηκε, για αυτό οι φωτογραφίες είναι ελιπείς. Τον έδωσα στεγνά εεεεεε

Πάμε στη συνταγή για τη σαλάτα



Σαλάτα με πρασινάδες, ξερά σύκα, καρύδια και σάλτσα μελιού
Της φίλης μου Μυρσίνης Λαμπράκη με κάποιες αλλαγές

Υλικά (για 10 άτομα):

2 σαλάτες λόλα ρόσα κόκκινες

2 σαλάτες λόλα πράσινες

1 αντίδι

1 ματσάκι ρόκα

4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

4 ξερά σύκα, ψιλοκομμένα

8 καρύδια καθαρισμένα, χοντροκομμένα

1 κουταλιά της σούπας κολοκυθόσπορους (πράσινους χωρίς το φλοιό)

Για τη σάλτσα:

10 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

2 κουτ. σούπας μέλι

χυμός από 1 μεγάλο λεμόνι

1 κουτ. γλυκού ξύσμα

λεμονιού ακέρωτου

αλάτι, πιπέρι



Διαδικασία:

Κόβουμε τις πρασινάδες σε χοντρά κομμάτια και τις βάζουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε και τα σύκα και τα μισά καρύδια.



Σάλτσα: Σε ένα βάζο με καπάκι που κλείνει καλά ρίχνουμε όλα τα υλικά της σάλτσας (λάδι, μέλι, χυμός και ξύσμα λεμονιού, αλάτι, πιπέρι) και ανακινούμε πολύ καλά, έτσι ώστε να ενωθούν τα υλικά μεταξύ τους.

Περιχύνουμε με τη σάλτσα τη σαλάτα, ανακατεύουμε πολύ καλά και τη μεταφέρουμε σε μια πιατέλα. Πασπαλίζουμε με τα υπόλοιπα σύκα και τα καρύδια καθώς και τους σπόρους σοταρισμένους σε αντικολλητικό τηγάνι για πολύ λίγο. Σερβίρουμε αμέσως.

Συνοδευτικό κρασί

Ιαμα Μαλαγουζιά - Ροδίτης 2009

Παραγωγός: Vrinioti Wines

Κατηγορία: Τοπικός Οίνος Ευβοίας

Ποικιλίες: Μαλαγουζιά, Ροδίτης

Χαρακτηριστικά: Κίτρινο λαμπερό χρώμα, με ρόδινες ανταύγειες. Στη μύτη άνθη, λουκούμι και λευκόσαρκα κίτρινα φρούτα. Στόμα που ευωδιάζει αχλάδι και πεπόνι, δροσερό, με σοβαρή υπόσταση, νεύρο και κοντή επίγευση.





Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010

Χωριάτικη τάρτα με μήλα /Rustic Apple Tart

Καλημέρα, Καλησπέρα ανάλογα την Ήπειρο!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Πρώτα από όλα,

Σας ευχαριστώ όλες και όλους μέσα από την καρδιά μου, για τις γλυκές σας ευχές, πραγματικά με συγκινήσατε!

Πάμε σε Μηλομαγειρέματα τώρα!

Και γιατί τα αγαπάμε και για την συμμετοχή στο event της Βασιλικούλας
BLOG EVENT III "Apples with .......Apples"


Η συνταγή είναι της Martha Steward

Είναι πανεύκολη, νόστιμη, σερβίρεται μόνη της ή με παγωτάκι!
Και θα σας πει και ο σκληρός δοκιμαστής Στέλιος που έφαγε τη μισή ότι είναι και εξαιρετικά φίνα! αν και rustic!

Υλικά για την τάρτα αν χρησιμοποιήσετε έτοιμη σφολιάτα ( ακολουθεί συνταγή φύλου σφολιάτας αν αποφασίσετε να την φτιάξετε εσείς)

Για 4 με 6 άτομα

Υλικά

Αλεύρι για την επιφάνεια εργασίας

1 φύλλο σφολιάτας που έχει αποψυχθεί και είναι διπλωμένο στα 3

3 με 4 μήλα ανάλογα το μέγεθος κόκκινα κατά προτίμηση Ζαγοράς

1/3 φλ. ζάχαρη

1/3 φλ. χυμός λεμονιού

1 μεγάλο κρόκο αυγού κτυπημένο με 1 κ.σ. νερό

2 κ.σ. ανάλατο βούτυρο

2 κ.σ. μαρμελάδα μήλο ή βερίκοκο.

Εκτέλεση

Προθερμαίνετε το φούρνο σας στους 190. C, 375 F,Gas Mark 5

Σε μία επιφάνεια ελαφρώς αλευρωμένη ανοίγετε το φύλο της σφολιάτας ( το οποίο δεν έχετε ξεδιπλώσει) σε διαστάσεις 20Χ35 παραλληλόγραμμο. Κόψτε τις άκρες ίσια με τον κόφτη της πίτσας και τοποθετείστε το ζυμάρι σε μία λαμαρίνα και στην κατάψυξη.

Καθαρίστε , βγάλτε τα κουκούτσια από τα μήλα και κόψτε τα σε μικρές φέτες περίπου 0.5 εκ. η κάθε μία, ανακατέψτε τις μαζί με τη ζάχαρη σε ένα μεγάλο μπολ και ραντίστε με το χυμό λεμονιού για να μην μαυρίσουν.

Με ένα πινέλο απλώστε τον κρόκο με το νερό πάνω στη σφολιάτα αποφεύγοντας τις άκρες.

Πάρτε ένα κοφτερό μαχαίρι και χαράξτε τη σφολιάτα γύρω γύρω περίπου 2cm δημιουργώντας ένα περίγραμμα.

Τοποθετείστε τα μήλα κοντά το ένα με το άλλο, μέσα στο περίγραμμα που δημιουργήσατε και ρίξτε από πάνω τα κομματάκια βούτυρο.

Ψήστε για περίπου 30-35 λεπτά έως ότου τα μήλα η σφολιάτα να έχουν χρώμα χρυσαφί.

Βγάλτε την τάρτα από τον φούρνο, διαλύστε σε ένα κατσαρολάκι ή στο φούρνο μικροκυμάτων τις 2 κουταλιές μαρμελάδα με ελάχιστο νερό (1κ.σ.) και με ένα πινέλο αλείψτε την επιφάνεια της τάρτας.



Rustic Apple Tart adopted from Martha Steward


Serves 4 to 6

Ingredients

• Flour, for work surface

• 1 sheet (from a standard 17.3-ounce package) frozen puff pastry, thawed (in case you use hand made pastry the recipe follows)

• 3 to 4 depending on the size Granny Smith apples

• 1/3 cup granulated sugar

• 1/3 cup lemon juice

• 1 large egg yolk, beaten with

• 1 teaspoon water, for egg wash

• 2 tablespoons unsalted butter

• 2 tablespoons apple jelly, or apricot jam

Directions

1. Preheat oven to 375 degrees. On a lightly floured work surface, roll out pastry sheet (still folded) to an 8-by-14-inch rectangle.Trim edges with a sharp paring knife. Transfer to a baking sheet; place in freezer. Peel, core, and slice apples 1/4 inch thick. Toss in a large bowl with sugar and sprinkle with lemon juice.

2. Brush pastry with egg wash, avoiding edges. Use a sharp paring knife to score a 3/4-inch border around pastry (do not cut all the way through). Place apples inside border, and dot with butter. Bake until pastry is golden and apples are tender, 30 to 35 minutes.

3. In the microwave or a small saucepan, heat jelly with 1 tablespoon water until melted. Brush apples with glaze. Serve tart warm or at room temperature, cutting into pieces with a serrated knife. When brushing dough with egg wash, be careful not to let any drip down the sides; it will cause the dough to stick to the pan and prevent it from rising properly.


Puff Pastry

Ingredients

1 1/4 cup unbleached high protein all-purpose flour or better yet because you know the protein is high, unbleached bread flour

1/2 tsp. salt

1 1/8 cup cold, unsalted butter

cold water

Method

Sift the flour in a large bowl, make a well in the center of the mixture and add the salt, 1tsp of butter and a little water at a time. Toss to mix with your hands adding everynow and then watter.

This type of daough should be tight.

Gather the dough into a ball cover it with a wet towel and let it breath for 30 minutes.

Turn the detrempe out onto a lightly floured surface. Knead the dough a few times by hand and roll ii into a rectangle, 0.50 inches wide. Lift and rotate the dough as necessary to prevent sticking.

Add the rest of the butter, pressing it with your hands so it will cover the ¾ of the pastry leaving, 0,50 inch space from the edges.

Fold the top third of the dectangle down over the dough and let it chill in the fridge for 2 hours.

Roll it out into again in a rectangular shape with the long sides running horizontally fold the top third of the rectangle down over the dough. Fold the bottom third of the rectangle up over the dough so the edges of the folded dough touch. Fold the left edge of the dough over to meet the right edge, and pinch the seam.Fold it and chill it in the fridge for another 2 hours, repeat 2 more times the same precidure.

The dough is now ready to roll out and use.

You can keep it in the fridge for 2 days or in the freezer for much longer.


Ζύμη σφολιάτα από  Greek Masa

Υλικά

1 1/4 φλι.αλεύρι σκληρό

1 1/8 φλ. βούτυρο φρέσκο αγελαδινό

1/2 κ.γ.αλάτι

νερό (όσο πάρει)


Εκτέλεση

Κοσκινίζετε το αλεύρι

Ανοίγετε στη μέση ένα λάκκο

Μέσα στο λάκκο, βάζετε το αλάτι, μία κουταλιά της σούπας βούτυρο και λίγο νερό.

Με τα χέρια αναμιγνύετε, το αλεύρι με το νερό, προσθέτοντας σιγά σιγά κι άλλο νερό

Η ζύμη πρέπει να είναι σφικτή.

Πλάθετε τη ζύμη σε σχήμα μπάλας, τη σκεπάζετε με μία πετσέτα βρεγμένη και την αφήνετε να αναπνεύσει για 30 λεπτά περίπου.

Αμέσως μετά αλευρώνετε μία επιφάνεια και τοποθετείτε τη ζύμη

Την πασπαλίζετε με λίγο αλεύρι και με την παλάμη πιέζετε τη ζύμη να ανοίξει σε φύλλο, πάχους 1 δαχτύλου σε σχήμα παραλληλόγραμμου

Βάζετε το υπόλοιπο βούτυρο και με το χέρι το πιέζετε ώστε να απλωθεί και να καλύψει τα 3/4 της ζύμης αφήνοντας ένα κενό από τις άκρες της ζύμης ένα δάχτυλο περίπου

Κατόπιν τη διπλώνετε στα 3, (την μία άκρη από την κοντύτερη πλευρά τη διπλώνουμε μέχρι τη μέση και το ίδιο κάνουμε με την άλλη)

Βάζετε τη ζύμη στο ψυγείο για δύο ώρες

Αμέσως μετά την ξανανοίγετε σε σχήμα παραλληλόγραμμου την ξαναδιπλώνετε και την ξαναβάζετε στο ψυγείο για άλλες δύο ώρες.

Επαναλαμβάνετε ακόμη δύο φορές

Η ζύμη είναι έτοιμη να τη μεταχειριστείτε.

Μπορείτε να την διατηρήσετε στο ψυγείο για δύο μέρες ή στην κατάψυξη για πολύ περισσότερο