Τετάρτη, 3 Μαρτίου 2010

Φασολάδα

Σαρακοστή και φασολάδα, εξαιρετικός συνδυασμός πρωτεΐνης και γεύσης!

Τα όσπρια ανήκουν στην κατηγορία των λαχανικών και περιλαμβάνουν ταφασόλια, τα ρεβύθια, τα κουκιά, τη φάβα, το λαθούρι και τις υποκατηγορίες αυτών. Τα όσπρια έχουν πολλές ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία λόγω της σύστασής τους. Συμβάλλουν στη βελτίωση της κινητικότητας του εντέρου,λόγω της περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες και συντελούν στη μείωση της χοληστερίνης, αφού παρασύρουν ένα μέρος αυτής προς αποβολή στοέντερο.
Παράλληλα, είναι χορταστική διατροφική επιλογή, χωρίς να προσδίδει πολλές θερμίδες.

Φασολάδα
Υλικά

500 γρ. φασόλια χοντρά Πρεσπών ή Καστοριάς
2-3 καρότα κομμένα ροδέλες
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
4 κλωνάρια σέλινο
1/2 κόκκινη πιπεριά
200 γρ. ντομάτα τριμμένη
1 κουταλιά σούπας ντοματοπελτές
1 φλ.τσαγιού ελαιόλαδο
χυμό από μισό λεμόνι
αλάτι, πιπέρι και μπούκοβο αν προτιμάτε

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε τα φασόλια από το βράδυ σε νερό.
Την άλλη ημέρα ξεκινάμε το μαγείρεμα. Αφήνουμε τα φασόλια να πάρουν μια βράση και πετάμε το πρώτο νερό.
Μετά ξαναβάζουμε τα φασόλια στην κατσαρόλα και ρίχνουμε βραστό νερό για να βράσουν πιο γρήγορα. Μόλις αρχίζουν να μαλακώνουν ρίχνουμε και τα υπόλοιπα υλικά, αφήνοντας προς το
τέλος την ντομάτα, τον ντοματοπελτέ και το χυμό λεμονιού. Βράζουμε για 1,5 ώρα. Περίπου 20 λεπτά πριν από το τέλος κατεβάζουμε το φαγητό από τη φωτιά, προσθέτουμε το αλάτι και το πιπέρι (τα κρατάμε για το τέλος γιατί “σφίγγουν” τα όσπρια).
Σερβίρουμε με φρέσκο ψωμί, ελιές, φέτα και καπνιστή ρέγγα.
460 θερμίδες ανά μερίδα

Συνοδέψτε με ένα ποτήρι κόκκινο Επιλεγμένο Ραψάνη

4 σχόλια:

  1. φασολαδα ηρωϊκη με ελιες ψωμακι και κρασακι ειναι οτι πρεπει!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. και στους δύσκολους καιρούς που ήρθανε..... και οικονομική

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ...διαχρονικότατη πρόταση:)
    thanks 4the info2!
    πολύ καλές & οι οινοπροτάσεις σου:)
    Καλώς σε βρήκα:D

    ΑπάντησηΔιαγραφή