Κυριακή, 30 Μαΐου 2010

Η βασική σάλτσα για μακαρόνια και πίτσες




Αυτή είναι η βασική (ιταλική) συνταγή για σάλτσα ντομάτας που συνήθως
συνοδεύει μακαρόνια ή πίτσες. Σε αυτή τη συνταγή μπορούν να γίνουν αλλαγές κατά βούληση,
ανάλογα με τη γεύση που θέλει να επιτύχει ο καθένας.
Αν αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε μόνο φρέσκια ντομάτα ,
προσοχή μην βάλετε καθόλου νερό και μόνο λίγο κρασί
 (λιγότεροαπό μισό φλυτζανάκι του καφέ) για τη γεύση.

Τετάρτη, 26 Μαΐου 2010

Τάρτα με μπρόκολο και μπέηκον

Τάρτα με μπρόκολο και μπέικον



ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 8-10 ΚΟΜΜΑΤΙΑ

Για τη βάση

1 φύλλο ζύμης σφολιάτας

Λίγο βούτυρο για την ταρτιέρα

Για τη γέμιση

300 γραμμ. μπουκετάκια από μπρόκολο

φρέσκο ή κατεψυγμένο

5-6 λωρίδες μπέικον τραγανιστό,

ψιλοκομμένο

5 αβγά χτυπημένα

100 γραμμ. γραβιέρα γλυκιά τριμμένη

80 γραμμ. σκληρό πικάντικο τυρί (ρεγκάτο,

κεφαλογραβιέρα) τριμμένο

200 γραμμ. τυρί κρέμα

1-1 . φλιτζάνι γάλα

Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Τάρτα με μπρόκολο και μπέικον

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 8-10 ΚΟΜΜΑΤΙΑ

Για τη βάση

1 φύλλο ζύμης σφολιάτας

Λίγο βούτυρο για την ταρτιέρα

Για τη γέμιση

300 γραμμ. μπουκετάκια από μπρόκολο

φρέσκο ή κατεψυγμένο

5-6 λωρίδες μπέικον τραγανιστό,

ψιλοκομμένο

5 αβγά χτυπημένα

100 γραμμ. γραβιέρα γλυκιά τριμμένη

80 γραμμ. σκληρό πικάντικο τυρί (ρεγκάτο,

κεφαλογραβιέρα) τριμμένο

200 γραμμ. τυρί κρέμα

1-1 ½ φλιτζάνι γάλα

Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη βάση

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°. Ξεπαγώνετε το φύλλο σφολιάτας. Το απλώνετε μέσα σε βουτυρωμένη ταρτιέρα 25-27 εκ. καλύπτοντας τη βάση και τα τοιχώματά της.
Αφαιρείτε τις άκρες της ζύμης που περισσεύουν. Καλύπτετε την τάρτα με μια λαδόκολλα. Ρίχνετε φασόλια πάνω στη λαδόκολλα για βάρος, για να μη φουσκώσει η ζύμη και την ψήνετε για 15΄.

Για τη γέμιση

1 Κόβετε το μπέικον σε μικρά κομματάκια και το σοτάρετε σε ένα τηγάνι μέχρι να γίνει

τραγανό.
2 Πλένετε τα μπουκετάκια από το μπρόκολο και τα ζεματάτε για 7 λεπτά σε βραστό α-
λατισμένο νερό. Τα σουρώνετε και κόβετε τα κοτσανάκια τους για να έχουν το ίδιο μήκος και να μπορούν να σταθούν όρθια μέσαστη γέμιση.

3 Αφαιρείτε τη λαδόκολλα με τα φασόλια και αφήνετε τη βάση της τάρτας να κρυώσει.

4 Αναμιγνύετε μέσα σε μια κατσαρόλα, πάνω σε πολύ χαμηλή φωτιά, τυριά, γάλα, αλάτι,
πιπέρι. Βράζετε το μίγμα ελαφρά για να πήξει και προς το τέλος ρίχνετε τα αβγά και τα
κομματάκια μπέικον. Αφήνετε τη γέμιση να κρυώσει για να μη μουλιάσει η βάση της τάρτας και τη μεταφέρετε μέσα στηστην ταρτιέρα.


5 Ψήνετε την τάρτα για 25-30΄ μέχρι να πήξει στο κέντρο η γέμιση. Την αφήνετε να
κρυώσει και την ξεφορμάρετε.

Συνοδέψτε τη με ένα δροσερο ποτήρι «Μικρός Βοριάς Rielsing, Λευκός ξηρό,του Άγγελου Ρούβαλη .


Ο Μικρός Βοριάς Riesling αποτελεί ένα από τα ελάχιστα Riesling του Ελληνικού αμπελώνα (ιδιόκτητο αμπέλι σε υψόμετρο 840μ). Λευκό κρασί με έντονη και ξεχωριστή προσωπικότητα, ιδιαίτερο άρωμα αλλά και δροσερή γεύση. Διακρίνεται για τα αρώματα λευκών ανθέων να πλαισιώνονται από αυτά του βασιλικού και της μέντας .

Τετάρτη, 12 Μαΐου 2010

TASTE ADVISOR 11

Αγαπητοί μας φίλοι,
Τα δύσκολα ήρθαν και θα μείνουν, εμείς όμως θα βρούμε τρόπους να τα αντιμετωπίσουμε παρόλο που δοκιμάζονται οι αντοχές μας, οι δυνάμεις μας και οι ανοχές μας.

Με καθαρή σκέψη, οργάνωση, συντροφικότητα και μία συμπυκνωμένη δόση αισιοδοξίας.

«Μαγειρέψαμε και επιλέξαμε για σας»:


  •  Μελιτζάνες με μοτσαρέλα, γραβιέρα και σάλτσα ντομάτας
  • Σιγάλας Ασύρτικο, Αθήρι Σαντορίνη, φρέσκο, λαμπερό με εξαιρετική επίγευση!  
  • Πατηνιώτης για ψαράκι, οικονομικός και παραδοσιακός  
  • Κεράσια στη διατροφή, λίγες θερμίδες, πολλαπλά οφέλη


Με εκτίμηση,




 Κατεβάστε το 11ο τεύχος του Taste Advisor:http://public.me.com/tasteadvisor





Κυριακή, 9 Μαΐου 2010

Μάνα είναι μόνο μία


«Μητέρα, η καρδιά της ανθρωπότητας» Βίκτωρ Ουγκώ

Στη σχέση µάνας - κόρης υπάρχει πάντα ανταγωνισµός «…που όµως όσο µεγαλώνεις εξελίσσεται σε συµγµαχία, καθώς συνειδητοποιείς ότι πραµατικά δεν υπάρχει άλλος άνθρωπος που µπορεί να σε αγαπήσει τόσο πολύ και τόσο αληθινά όσο η µητέρα σου.
Πάντα είχα αδυναµία στον µπαµπά µου και έλεγα ότι µοιάζω σε αυτόν. ∆εν µπορούσα να σκεφτώ ότι θα αγαπήσω ποτέ τη µητέρα µου όσο εκείνον, πόσω µάλλον ότι θα της µοιάσω.
Η μανούλα μου είναι η καλύτερη μάνα του κόσμου, όχι μόνο γιατί είναι η δική μου.
Γιατί είναι ο πιο περήφανος, αξιοπρεπής, μάχιμος άνθρωπος που γνώρισα ή θα γνωρίσω ποτέ στη ζωή μου.
Είναι πάντα εκεί, σιωπηλά, διακριτικά, γεμάτη καταλυτική αγάπη, νοιάξιμο φροντίδα, δύναμη και προσμονή.
Είναι αυτή που μου δίνει κουράγιο, ελπίδα, τρυφερότητα, χαμόγελο , απόλυτη προσφορά.
Χωρίς να παραπονεθεί για τα δύσκολα, χωρίς ενθουσιασμούς για τα εύκολα, χωρίς τυμπανοκρουσίες και με το τεράστιο εκτόπισμα της προσωπικότητας της με συντροφεύει και γαληνεύει τη ψυχή μου.
Και τώρα που οι όροι έχουν αντιστραφεί- γίνεται κι αυτό- και ανησυχώ όταν δεν τη βρίσκω, την ψάχνω, και αγωνιώ να είναι πάντα, καλά, συνειδητοποιώ παρά τα όσα που μας χωρίζουν, αυτά που μας ενώνουν είναι μοναδικά, όπως και η αγάπη της.

Χρόνια πολλά μανούλα! Χρόνια πολλά και καλά γεμάτα με όλα όσα θέλεις και όσα δε ζήτησες ποτέ.


Για όλες τις μανούλες του κόσμου: από τον ποιητή Ντάνυ Πιέρρου:
«Μάνα, μητέρα, μανούλα, μαμά
Όπως και να σε πω, είσαι εσύ.
Εσύ, που μου μετάγγισες τη ζωή,
Εσύ που μου ζωγράφισες τη ζωή.
Και σ’ ευχαριστώ για κάθε της χρώμα:
Για το πράσινο της ελπίδας και το γαλανό της γαλήνης,
Για το πορφυρό της αγάπης και το κόκκινο της ζεστασιάς,
Για το ροζ των ονείρων και το μοβ της γνώσης,
Για το γκρίζο της θλίψης και για το λευκό της χαράς!»


Παρασκευή, 7 Μαΐου 2010

Κρέπες (Η Συνταγή των τριών άσων)

Στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε, φτιάξαμε κρέπες, μια από τις πιο οικονομικές και γρήγορες συνταγές για κάθε ώρα της ημέρας.
Τη λέμε αλλιώς και "Συνταγή των τριών άσων", όχι γιατί χρειάζεται να είσαι "άσος" για να την φτιάξεις, αλλά γιατί και τα τρία υλικά που απαιτούνται, έχουν μπροστά τους τη μονάδα....

Για 6 με 8 κρέπες (μεσαίου μεγέθους) θα χρειαστείτε:
1 φλυτζάνι αλεύρι
1 φλυτζάνι γάλα
1 αυγό

Ανακατεύετε τα υλικά σε ένα μεγάλο μπωλ και στη συνέχεια, σε ΑΝΤΙΚΟΛΗΤΙΚΟ τηγάνι, ρίχνουμε λίγο βιτάμ. Αφού λιώσει, σε καυτό τηγάνι, με μια κουτάλα της σούπας βάζουμε τόσο περιεχόμενο από το υλικό, όσο να καλυφθεί η επιφάνεια του τηγανιού.

Δείτε την τεχνική στο βίντεο

Τρίτη, 4 Μαΐου 2010

Γιουβέτσι Στέλιου

Χθες το βράδυ είχαμε πάλι φιλολομαγειρέματα.

Πήγαμε στη Φλώρα και τον Στέλιο για κουβεντούλα, παρεούλα και φαγάκι.
Όπως έχω ξαναπεί Στέλιος είναι δεινός ψαράς αλλά και μάγειρας.
Το μενού ήταν πιπεριές Φλωρίνης, γεμιστά αυγουλάκια, jumbo ελιές, σαλάτα μαρούλι και ένα καταπληκτικό γιουβέτσι.
Ακολουθεί η συνταγή:



Υλικά

1.5 kg μοσχάρι ποντίκι σε μερίδες, (σε αυτήν την περίπτωση ήταν Λημνιό)
2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 κουτάκι ντοματάκια κονκασέ
1 κουταλιά της σούπας πελτέ
1 πακέτο κριθαράκι ή όσο πάρει το σκεύος που θα χρησιμοποιήσετε
Λίγο λάδι
Αλάτι πιπέρι
Κρασί για το σβήσιμο (κόκκινο)

Εκτέλεση
Σωτάρουμε με το ελαιόλαδο κρεμμύδια, το σκόρδο και το κρέας, μέχρι να ροδίσουν.
Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε 2 φλιτζάνια νερό λίγο πιπέρι και αφήνουμε το κρέας να σιγοβράσει σε χαμηλή φωτιά. Είκοσι λεπτά πριν να είναι το κρέας τελείως έτοιμο προσθέτουμε τα ντοματάκια , τον πελτέ, και το αλάτι και σιγοβράζουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Προσθέτουμε 2 φλυτζάνια ζεστό νερό και ρίχνουμε και το κριθαράκι και το βράζουμε σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να χυλώσει.
Το βγάζουμε από την κατσαρόλα, το τοποθετούμε σε ένα πήλινο, καλύπτουμε με παρμεζάνα ή άλλο τυρί της αρεσκείας μας και το βάζουμε στο φούρνο μέχρι να λιώσει το τυρί
Σερβίρουμε με τριμμένο τυρί και συνοδεύουμε με ένα ποτήρι Pinot Noir Παπαϊωάννου

Εμείς ήπιαμε Δαμασκηνό, εξαιρετικό βελούδινο κρασί