Παρασκευή, 31 Δεκεμβρίου 2010

Καλή χρονιά!

Καλή χρονιά σε όλους!
Με υγεία ευτυχία και όλα τα καλά!
Κλείστε το μάτι στο 2011 με αισιοδοξία, αγάπη και ζεστασιά και που ξέρετε μπορεί να ανταποδώσει!
Σας φιλώ γλυκά και γιορτινά!
Αν θέλετε συνταγές για τη βασιλόπιτα και ήθη και έθιμα της ημέρας, κατεβάστε το 2ο τεύχος του Taste Advisor από την ηλεκτρονική σελίδα https://public.me.com/tasteadvisor

Πέμπτη, 23 Δεκεμβρίου 2010

Χοιρινό μπούτι στο φούρνο

Λίγες ώρες πρίν τα Χριστούγεννα και όταν οι κουζίνες μας και τα σπίτια μας μοσχοβολάνε καλούδια, σας έχω μία εξαιρετική πρόταση, για όσους δεν αγαπούν τα πετούμενα!
Χοιρίδιο γάλακτος, μαριναρισμένο με μυρωδικά, ψημένο αργά, με αποτέλεσμα ......λουκουμάκι στη γεύση και στην όραση!


Σας εύχομαι από καρδιάς καλές γιορτές, με υγεία, με όσους αγαπάτε και σας αγαπούν, με όνειρα και δημιουργίες!
Σας ευχαριστώ όλους και όλες για την αγάπη και την παρέα σας!
Σας φιλώ γλυκά και γιορτινά!



Χοιρινό μπούτι στο φούρνο 
Διασκευή συνταγής του Ηλία Μαμαλάκη

Υλικά για 6 άτομα
1 κομμάτι χοιρινό από μπούτι βάρους 2 1⁄2 κιλού 
6 σκελίδες σκόρδο 
1 1/2 φλιτζ τσαγιού ελαιόλαδο 
2 καυτερές πιπερίτσες 
3/4 φλιτζ του  πικάντικη μουστάρδα 
6 κουτ σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιανδρο 
1 φλ κόκκινο κρασί μαυροδάφνη ή πόρτο
αλάτι , πιπέρι 
για τις πατάτες 
2 κιλά μικρές στρογγυλές πατάτες καλά καθαρισμένες 
1 φλιτζ του καφέ ελαιόλαδο 
1/2 φλ. χυμό πορτοκάλι
αλάτι 
Για το συνοδευτικό μπρόκολο

1 κιλό φουντίτσες μπρόκολο 
1 φλιτζ του καφέ ελαιόλαδο 
2 κουτ σούπας κουκουνάρι
 χυμό από 1 λεμόνι αλάτι

Ετοιμάζουμε τη μαρινάδα. Στο μπλέντερ κτυπάμε το σκόρδο, τη μουστάρδα, το ελαιόλαδο, το αλάτι, 
το πιπέρι και το φρέσκο κόλιανδρο και τη καυτερή πιπεριά μέχρι να γίνουν ένα πηκτό ομοιογενές μίγμα.
Με ένα πινέλο αλείφουμε το κρέας παντού και το αφήνουμε να μαριναριστεί για 1 ώρα εκτός ψυγείου.
Στη συνέχεια βάζουμε το κρέας σε ένα ταψί, το περιχύνουμε με την υπόλοιπη μαρινάδα και αδειάζουμε το κρασί στο πάτο του ταψιού χωρίς να ξεπλύνουμε το κρέας, σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και το ψήνουμε για 1 1/4 στους 180ο .
Χοντροκόβουμε τις πατάτες, τις βάζουμε σε ένα μπολ, τις αλατίζουμε , τις περιχύνουμε με το λάδι  και το χυμό πορτοκάλι και τις βάζουμε μέσα στο ταψί με το χοιρινό.
Συνεχίζουμε το ψήσιμο με ξεσκέπαστο πλέον το ταψί για άλλη 1 με 1 1/2 ώρα και μέχρι το χοιρινό να κάνει κρούστα και οι πατάτες να ροδοκοκκινίσουν.
Βράζουμε το μπρόκολο σε άφθονο αλατισμένο νερό, το βγάζουμε, το ακουμπάμε σε σουρωτήρι
Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και ρίχνουμε μέσα τα κουκουνάρια. Τα καβουρδίζουμε για 1 λεπτό, ρίχνουμε μέσα το μπρόκολο, αλατίζουμε εάν χρειάζεται και το περιχύνουμε με χυμό λεμονιού.
Σερβίρουμε το χοιρινό μπούτι σε πιατέλα κοβοντάς το φετούλες, γαρνίρουμε με το μπρόκολο και τις πατάτες και περιχύνουμε με τη σάλτσα που έμεινε στο ταψί.

Συνοδέψτε το με ένα εξαιρετικό κρασί, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λευκό από βαρέλι αλλά ταιριάζει εξαιρετικά με ένα Ροδανό, Nostos Blend,

Οινοποιία Μανουσάκη
Στόμα με όγκο και πυκνότητα, που οι υψηλές αλλά ώριμες τανίνες ισορροπούν με το πλούσιο 
αλκοόλ
 και μία μέτρια προς υψηλή οξύτητα. Πολύπλοκα αρώματα στόματος που όχι μόνο ακολουθούν αλλά εξελίσσουν αυτά της μύτης. 
Επίγευση μακριά που τονίζει τη φρεσκάδα παρά τον πλούτο.
Ποικιλίες: Syrah, Mourvedre, Grenache, Roussanne 




Τετάρτη, 22 Δεκεμβρίου 2010

Mignardises Βασιλοπιτάκια

Για τα μικρά βαφτιστήρια αλλά και για φίλους που είναι "μόνοι" έφτιαξα ατομικές βασιλοπιτούλες με ξεχωριστά νομίσματα στη κάθε μια.

Τώρα αν σας αρέσει η ιδέα φτιάξτε τις και βάλτε 1 νόμισμα ανά 12 και όποιος το βρει...



Mignardises Βασιλοπιτάκια

Συνταγή προϊστορική ,Σοφία Σκούρα

Για 12 μεγάλα ή 24 μικρά

1 3/4 φλ. για όλες τις χρήσεις
3/4 φλ. ζάχαρη
2/4 φλ. βούτυρο
3/4 φλ. χυμό πορτοκαλιού
2 αυγά
1 κ.γ. bakin powder
1/2 κ.γ. σόδα
1 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού



Κοσκινίζετε, το αλεύρι και το ανακατεύετε με την πάουντερ.
Χτυπάτε καλά το βούτυρο με τη ζάχαρη να ασπρίσει.
Προσθέστε τους κρόκους έναν έναν και εξακολουθείτε το χτύπημα.  Δουλεύετε τα ασπράδια να γίνουν μαρέγκα.  Διαλύετε την σόδα στο χυμό των πορτοκαλιών και τον προσθέτετε στο βούτυρο.
Ρίχνετε λίγο-λίγο το αλεύρι, εναλλάξ με την μαρέγκα.  Ρίχνετε και το ξύσμα του πορτοκαλιού, ανακατεύετε ελαφρά με ξύλινο κουτάλι, αδειάζετε σε βουτυρωμένα φορμάκια ή στην ειδική θήκη μάφινς και ψήνετε σε μέτριο φούρνο για 45 περίπου λεπτά.

Χρόνια Πολλάάάάάάάάάά

Παρασκευή, 17 Δεκεμβρίου 2010

Μαφινάκια σοκολάτας με σμάρτις ή τζέλι μπίνς

Γιορτινές ημέρες έρχονται και χωρίς γιορτινά μαφινάκια γίνονται δεν γίνονται.
Πρίν από λίγες ημέρες στην γιορτή της αγαπημένης βαφτιστήρας έφτιαξα τα μαφινάκια που ακολουθούν και δυστυχώς σας τα παρουσιάζω με φωτογραφίες κινητού, διότι κανείς μας δεν είχε φωτογραφική μηχανή .......
Συνταγή: Αργυρώ Μπαρμπαρίγου με μικρές αλλαγές.

Μαφινάκια σοκολάτας με σμάρτις ή τζέλι μπινς
Υλικά
2 φλ. αλεύρι μαλακό
2 κ.γ. baking powder

1/2 φλ ζάχαρη
3 κ.σ. κακάο
1/2 φλ. βούτυρο λιωμένο σε θερμοκρασία δωματίου
1/2 φλ. γάλα
2 αυγά χτυπημένα
λίγο αλάτι
λίγα σμάρτις ή τζέλι μπίνς


Γλάσο
100 γρ. κουβερτούρα
1κ.σ. βούτυρο
Εκτέλεση:
Κοσκινίζουμε σε μπολ το αλεύρι με το baking powder και το κακάο.
Δημιουργούμε μία λακούβα στη μέση και ρίχνουμε τη ζάχαρη και το αλάτι, προσθέτουμε το βούτυρο, τα αυγά, το γάλα και ανακατεύουμε καλά.
Γεμίζουμε τις θήκες του ειδικού ταψιού κατά τα 3/4 και τα βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 18-20 λεπτά.
Αφήνουμε να κρυώσουν και λοιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρι, προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε, το αφήνουμε να κρυώσει και καλύπτουμε το κάθε μάφιν με το γλάσο.  Γαρνίρουμε με σμάρτις
Κάντε τη συνταγή μαζί με τα πιτσιρίκια σας!
Σας φιλώ γιορτινά

Παρασκευή, 10 Δεκεμβρίου 2010

Broccoli, walnut and Gorgonzola tart/Τάρτα με μπρόκολο, καρύδι και τυρί γκοργκοντζόλα

Πολύ καιρό χωρίς ανάρτηση και νιώθω ενοχές, όμως τρεχάματα, ανασκουμπόματα και καθόλου χρόνος.
Στις κουζίνες μπαίνω, σας καμαρώνω, παίρνω ιδέες και χαλαρώνω.
Σήμερα όμως αποφάσισα να κάνω και αναρτησούλα.

Πριν από λίγες ημέρες σε κοριτσίτσικο κάλεσμα στη φίλη μου τη Λίλη, κάναμε παρτάκι με τυριά κρασί και συνοδευτικούλια.
Έφτιαξα την τάρτα της φίλης, foodjunkie  (συνταγούλα πάνω στον σύνδεσμο, μια και δεν έκανα την παραμικρή αλλαγή) και ήταν ένα εξαιρετικό συνοδευτικό πιάτο.


Συνοδέψτε τα καλεσματα σας στις γιορτές μ'  αυτήν την ταρτούλα και θα με θυμηθείτε.





 Συνδυάστε  τη με ένα λευκό παλαιωμένο κρασί, όπως το Μαγικό Βουνό του Νίκου Λαζαρίδη

Κομψό λευκό κρασί με όμορφη μύτη, πικάντικα αρώματα στο στόμα και σωστή οξύτητα. Ένα Sauvignon Blanc Γαλλικών προδιαγραφών από τον όμορφο Βορειο-Ελλαδίτικο αμπελώνα.
Ποικιλίες: Sauvignon Blanc.
Αμπελώνες: Κοινότητα Αγοράς, Πηγαδίων.






Φιλιά πολλά σε όλους, θα είμαι πιο τακτική στις αναρτήσεις. 

Τετάρτη, 1 Δεκεμβρίου 2010

Μαφινάκια κράνου με 2 επικαλύψεις, streusel και baileys/ Streusel cornelian cherry muffins with two toppings, streusel and baileys

Η φίλη μου η Κατερίνα από το blog ,donkey and the carrot,  με προσκάλεσε να παίξω στο παιχνίδι, τι μου αρέσει και τι δεν μου αρέσει στο μπλόγκινγκ.

Άργησα αρκετά να παίξω αλλά τώρα που αποφάσισα ότι τα πράγματα θα τα κάνω εγώ καλύτερα, μπαίνω και σε διάθεση παιχνιδιού και συμμετέχω.
Το παιχνίδι αυτό αν δεν κάνω λάθος ξεκίνησε η Λίλα με τοποθετήσεις που με εκφράζουν απόλυτα, όπως της έγραψα και στο σχόλιο μου.
Μου αρέσει να μπλογκάρω, αν δεν μου άρεσε δεν θα το έκανα.
Είναι επιλογή και κάποιες φορές ανάγκη. Ξεκίνησα το μπλόγκινγκ περίπου ένα χρόνο πριν σε μια επίσης πολύ δύσκολη περίοδο, με προτροπή του Στέλιου για να με βοηθήσει στα « δύσκολα», να επικοινωνήσω διαφορετικά......να εκφραστώ και να απασχοληθώ με κάτι όμορφο και δημιουργικό.
Μου αρέσει η επαφή μαζί σας, τα σχόλια, οι δικές σας απόψεις, η παρεούλα που κάνουμε από δω.
Με συγκίνησε και με συγκινεί, το γεγονός ότι άνθρωποι που δεν σε ξέρουν μπαίνουν στην διαδικασία να σου μιλήσουν, να σε παρηγορήσουν, να έρθουν κοντά σου με κάθε τρόπο.
Μου άρεσε που γνώρισα αρκετούς από εσάς και είδα ότι τα «ημερολόγια μας» σε γενικές γραμμές είμαστε εμείς......
Με άγγιξε περισσότερο που 2 από εσάς τους καινούργιους μου, όμως καθημερινούς φίλους, εκτός από τα ζεστά σας σχόλια, μπήκατε στη διαδικασία να βοηθήσετε ενεργά…….
Σας ευχαριστώ όλους, για την παρέα, για την δύναμη και πάνω από όλα για την ζεστασιά σας.
Τώρα αυτά ή αυτοί που με ενοχλούν, έ όπως και στη ζωή, δεν τους πολυκάνω παρέα….. τόσο όσο…….

Για να τελειώσω όμως με τις επετειακές συνταγές που σας οφείλω, δεν θα γινόταν γιορτή χωρίς μαφινάκια.
Μέσα λοιπόν σε όλα τα γλυκοκεράσματα, έφτιαξα και μαφινάκια κράνου, που έγιναν ανάρπαστα και τα συνιστώ ανεπιφύλακτα!
Αν δεν έχετε κράνα, αντικαταστήστε τα με φρούτα του δάσους!

Μαφινάκια κράνου με 2 επικαλύψεις, streusel και Baileys

Πάμε στην συνταγούλα διασκευή από το  dujourmag.com

1 1/2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

3/4 φλ. ζάχαρη

2 κ.γ. baking powder

1/4 κ.γ. αλάτι

1/3 φλ σπορέλαιο

1 αυγό

1/3 φλ. γάλα

1 φλ. κράνα ή φρούτα του δάσους

Για την επικάλυψη streusel

1/2 φλ. ζάχαρη

1/3 φλ. αλεύρι

1/4 φλ. βούτυρο σε κυβάκια

1 1/2 κ.γ. κανέλα

Για το Baileys Frosting από την φιλενάδα Funky Cook

3 φλιτζάνια ζάχαρη άχνη

3 κουταλιές της σούπας φυτική κρέμα

6 κουταλιές της σούπας Baileys

Εκτέλεση

• Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου, 400 Φαρενάιτ

• Βουτυρώνουμε τη φόρμα για μάφινς ή ετοιμάζουμε τις χάρτινες θηκούλες

• Αναμειγνύουμε τα στερεά υλικά, αλεύρι, ζάχαρη, αλάτι και baking powder

• Τοποθετούμε το σπορέλαιο σε ένα φλιτζάνι, προσθέτουμε το αυγό και αρκετό γάλα έτσι ώστε να γεμίσει η μεζούρα φλιτζάνι

• Ρίχνουμε τα υγρά υλικά στα στερεά, ανακατεύουμε ελαφρά και προσθέτουμε τα κράνα ή τα φρούτα του δάσους

• Γεμίζουμε τις θήκες για μάφινς ή τα ειδικά χαρτάκια κατά τα 2/3 και πασπαλίζουμε με την streusel

Για να φτιάξουμε την streusel, αναμειγνύουμε την ζάχαρη, το βούτυρο και την κανέλα με ένα πιρούνι και ρίχνουμε πάνω από τα μαφινάκια πριν τα βάλουμε στο φούρνο.

Ψήνουμε για 20 με 25 λεπτά.

Για την Baileys frosting

Χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα όλα τα υλικά για 5' λεπτά.

Aφήνουμε τα μαφινάκια να κρυώσουν και τα διακοσμούμε με μια σπάτουλα και την baileys frosting, τελειώνουμε με την κανέλα.




Streusel cornelian cherry Muffins with two toppings, streusel and baileys adopted from dujourmag.com

makes 12

1 1/2 cups all-purpose flour

3/4 cup sugar

1/2 teaspoon salt

2 teaspoons baking powder

1/3 cup vegetable oil

1 egg

1/3 cup milk

1 cup fresh blueberries

For the streusel topping:

1/2 cup white sugar

1/3 cup all-purpose flour

1/4 cup butter, cubed

1 1/2 teaspoons ground cinnamon

Directions:

1. Preheat oven to 400 degrees F (200 degrees C). Grease muffin cups or line with muffin liners.

2. Combine 1 1/2 cups flour, 3/4 cup sugar, salt and baking powder. Place vegetable oil into a 1 cup measuring cup; add the egg and enough milk to fill the cup. Mix this with flour mixture. Fold in blueberries. Fill muffin cups 2/3 full, and sprinkle with crumb topping mixture.

3. For the topping, mix together 1/2 cup sugar, 1/3 cup flour, 1/4 cup earth balance, and 1 1/2 teaspoons cinnamon. Mix with fork, and sprinkle over muffins before baking. (You may not use all the topping)

4. Bake for 20 to 25 minutes in the preheated oven, or until done.

For an extra touch, use the baileys frosting, from the friend Funky Cook let the muffins cool completely and either spread on with a blunt knife or spatula, or spoon into a piping bag to decorate your muffins, finish with a dash of cinnamon or the decoration of your choice

Baileys Frosting

3 cups powder sugar

3 T.s shortening

6 T.s. baileys

 With an electric mixer, mix all the ingredients about 5 minutes on medium speed until very smooth .

Enjoy