Κυριακή, 17 Απριλίου 2011

Asparagus Tart/Τάρτα με σπαράγγια

Καλημερούδια, καλησπερούδια ανάλογα την ώρα που θα κάνω την ανάρτηση.

Πρώτα από όλα θα σας πω εντυπώσεις από τα μαθήματα.  Αν θα έπρεπε να το περιγράψω με μία λέξη, είναι εμπειρία, ναι σίγουρα ήταν εμπειρία.
Ξεκινάω από την αρχή, φόρεσα τα σκουλαρίκια cheese cake της Ανθούλας, τα καλά μου εσωτερικά ( στα κέφια και στην ψυχούλα μου εννοώ) μάζεψα το θάρρος μου αλλά και τα κέφια μου και 4.30 ήμουν εκεί.
Ο χώρος εξαιρετικός, οι άνθρωποι της Alta Linea ευγενέστατοι, ο Σταμάτης και ο βοηθός του στήνανε φώτα και κάμερα και η Μυρσίνη και το επιτελείο της στις επάλξεις.
Ξεκινήσαμε κατά τις 6.30 και κάναμε 5 συνταγές με μάφινς, τα περιβόητα πια μηλομαφινάκια, τα φανουρομαφινάκια, μάφινς με σοκολάτα και σμάρτις , μάφινς με φρούτα του δάσους και αλμυρά μαφινάκια της Μυρσίνης με σολομό, σχοινόπρασο.
Τα προλάβαμε όλα αλλά οι ρυθμοί ήταν τρελοί.   Οι μαθητές και οι μαθήτριες έμειναν ευχαριστημένοι, στην αρχή διστακτικοί και μετά με πολλές ερωτήσεις και απορίες.
Η Μυρσίνη, έδωσε μυστικά και μοιράστηκε τις γνώσεις της και την εμπειρία της ακούραστα και δημιουργικά.
Φωτογραφίες αλλά και βιντεάκι μόλις είναι έτοιμα.
Σας ευχαριστώ όλους για την συμπαράσταση και την ενθάρρυνση.
Κανονικά γλυκό θα έπρεπε να σας τρατάρω για να ανταποδώσω τα γλυκά σας σχόλια! 'Όμως άλλες οι βουλές της κουζίνας μου….

Πάμε λοιπόν σε συνταγούλα με σπαράγγια που τα αγαπώ πολύ πολύ.
Ξέρω ότι σε άλλους αρέσουν και σε άλλους καθόλου, όμως για αυτούς που τα αγαπούν η τάρτα αυτή είναι σούπερ.


Για την ζύμη

250 γραμμάρια αλεύρι μαλακό, γιατί δουλεύεται ευκολότερα και έχει λιγότερη γλουτένη
125 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη ή 100 ml ελαφρύ ελαιόλαδο
1/2 κ.γλ. αλάτι
3-4 κουταλιές παγωμένο νερό

Για την γέμιση

1 πακέτο σπαράγγια, έβαλα λευκά Καβάλας
10 φέτες προσούτο Ευρυτανίας
1 φλ. γάλα
1 αυγό
250 γρ γραβιέρα Κρήτης
250 γρ. Μοτσαρέλα
αλάτι πιπέρι

Διαδικασία

Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε το αλάτι, ρίχνουμε το βούτυρο, κρύο σε κομμένο σε κυβάκια και με τις άκρες των δαχτύλων μας τρίβουμε βούτυρο με αλεύρι, το τελικό αποτέλεσμα πρέπει να είναι λεπτά και στεγνά ψίχουλα.  Κάνουμε μια λακουβίτσα στο κέντρο και ρίχνουμε 1 κουτ. σούπας νερό, ανακατεύουμε με γρήγορες κινήσεις και ζυμώνουμε προσθέτοντας και το υπόλοιπο νερό μέχρι να ενωθούν τα υλικά μας.
Πλάθουμε την ζύμη σε μπάλα, την τυλίγουμε σε μεμβράνη και την βάζουμε στο ψυγείο για μισή με 1 ώρα.

Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και χρησιμοποιώντας ένα κομμάτι λαδόκολα για να μην κολλήσει ο πλάστης πάνω στη ζύμη ανοίγουμε ένα φύλο πάχους 1/2 εκατοστό, για διάμετρο φύλλου περίπου 10 εκατοστά μεγαλύτερη από τη διάμετρο της ταρτιέρας. Με προσεκτικές κινήσεις μεταφέρουμε το φύλο στην ταρτιέρα που έχουμε βουτυρώσει ελαφρά, εφαρμόζουμε προσεκτικά το φύλο, κόβουμε τα περισσεύματα, τρυπάμε με ένα πιρούνι, τοποθετούμε άλλο ένα κομμάτι λαδόκολα  και γεμίζουμε με όσπρια ή κεραμικά φασόλια και ψήνουμε για 10 λεπτά στους 180 σε προθερμασμένο φούρνο.

Βουτάμε τα σπαράγγια σε ζεστό νερό για 6 με 7 λεπτά αφού κόψουμε περίπου 2 εκατοστά από το κάτω μέρος τους και τα πλύνουμε.
Χτυπάμε ελαφρά το αυγό μαζί με το γάλα σε ένα μπολ, ρίχνουμε τα τυριά, αλάτι και πιπέρι
Αφού ψηθεί η βάση την αφήνουμε να κρυώσει και προσθέτουμε την γέμιση.   Από πάνω προσθέτουμε τα σπαράγγια τυλιγμένα με το προσούτο σε παράλληλες γραμμές.
Ψήνουμε για άλλα 30-35 λεπτά μέχρι να ροδίσει και να κάνει κρούστα.

Ένα ποτήρι Soave ή ένα Sauvignon Blanc το τέλειο συνοδευτικό!

Καλό Πάσχα δε λέω ακόμη, θα τα πούμε ξανά! Λέω όμως φιλιά πολλά!

Busy but creative week, full of new experiences.  I had the privilege to co teach with Mirsini Lambraki at her new class sos cooking lessons, muffins and cup cakes.
It was awesome.

This time of the year asparagus are tender and in season, I love their fresh, tender and delicate taste and so I decided to bake an asparagus tart.

Pastry
250 gr soft flour
125 gr butter or margarine cold, you can use oil, in this case you will need 100 ml
1/2 tsp salt
3-4 Tsp cold water

Filing
500 gr asparagus
10 slices prosciutto
1 cup milk
1 egg
250 gr Creta Cruyere grated
250 gr Mozzarella grated
salt and pepper


Sift the flour and cut the butter into small cubes.  Work with your hands so it becomes like bread crumbs.  Add the water slowly and work into dough but do not overwork.   Form it to a ball shape, rap it and place it in the refrigerator for half an hour and then roll out to a circle and fit into a 29cm tart pan.  Preheat the oven to 180C, prick the curst with a fork, line it with parchment paper, fill it  with baking beans or rice and blind bake for 10 minutes.
Remove from the oven and leave aside to cool.
Prepare the asparagus, cut about 1/3 from their bottoms and blanched them for 5-6 minutes in warm water.
In a bowl mix the milk, cheeses, egg , salt and pepper softly.
Rap each asparagus with a prosciutto. 
Pour the egg and cheese mixture over the tart shell and line the asparagus on top.
Bake for about 30-35 minutes until golden.
Great pairing a glass of Soave or a fresh red like a  Pinot Grigio. 





60 σχόλια:

  1. Πόπη μου πρέπει να είναι πραγματικά υπέροχη η τάρτα σου, την έχω ήδη αντιγράψει μιας και τα σπαράγγια μας αρέσουν πολύ!
    Φιλιά, να έχεις μιαν όμοφη Κυριακή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έλενα καλημερούδια, εάν σου αρέσουν τα σπαράγγια είναι ότι πιο φίνο στην κατηγορία τάρτας, να μου πεις εντυπώσεις.. φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. καλημερα! μ αρεσουν τα σπαραγγια!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Απίστευτο! Χτες έφτιαξα τάρτα με σπαράγγια! Λευκά! Έβγαλα και φωτος! Θα τις δεις σύντομα! Φιλιά πολλά "μεγάλο πνεύμα"! ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πόπη ανυπομονω για το σεμινάριο που θα έρθω!Αν και ήθελα και τα μαφινάκια, αλλά τι να κάνω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μου έφεραν σήμερα ένα μάτσο σπαράγγια και τα έφτιαξα με σκέτο λεμονόλαδο λόγω νηστείας. Ελπίζω τα επόμενα που θα βρω να είναι μετά το Πάσχα. Η τάρτα σου μου έκανε "κλικ"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σε ζηλεύω για τα μαθήματα! Πρέπει να πέρασες πολύ ωραία! Περιμένω να δω φωτό!
    Όσο για την τάρτα! Δεν έχω φτιάξει ποτέ σπαράγγια εκτός από άγρια σε ομελέττα. Μα τι όμορφη εμφάνιση που έχει η τάρτα σου!!! Μπράβο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πόπη μου χαίρομαι που τα σεμινάρια πάνε καλά και το χαίρεσαι Και άν θέλετε οδηγίες Ζαχαρόπαστας προσφέρομαι (Δωρεάν εννοείται)
    Η ταρτούλα σου πολύ ντελικάτη
    Πολλά Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Και που να δεις κάτι σπαράγγια που βρήκα στην Campi di Fiori της Ρώμης! Ηθελα να τα πάρω, αλλά σκεφτόμουνα το βάρος των αποσκευών...
    Η ταρτούλα φίλη μου, όλα τα λεφτά και το ξέρεις :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Η τάρτα σου είναι ποιήμα!Λατρεύω τα σπαράγγια!Καλή Μεγάλη Εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αγαπάω και τις τάρτες και τα σπαράγγια. Θα την δοκιμάσω. Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Είμαι σίγουρη πως έσκισες παρόλο που δεν κατάφερα να έρθω.. Θα κανονίσουμε όμως έναν καφέ ελπίζω κάποια στιγμή.. Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Τέλεια η τάρτα!! θα σου πάρω ένα κομματάκι!!! Φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ποπη μου φανταζομαι οτι η εμπειρια με τα μαθηματα ητανε υπεροχη για σενα.Ευχομαι να ξανανιωσεις αυτη τη χαρα συντομα.
    Η ταρτα σου μοιζει να ειναι πεντανοστιμη.Μα δεν βρεθηκε ακομα ενας τροπος να μπορουμε να κλεβουμε ενα διαδικτυακο κομματακι;
    Φιλακια πολλα κοριτσακι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ποπάκι τέλεια η τάρτα σου. Και τα υλικά σου διαλεγμένα ένα κι ένα.
    Μπαίνει στα υπόψιν.

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Τάρτα με αισθητική προσέγγιση άψογη.
    Αργοπορημένα φιλιά και
    Καλό Πάσχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Είναι πολύ ευχάριστο που οι εντυπώσεις σου είναι τόσο θετικές Πόπη. Εύχομαι να σου δωθεί και πάλι η ευκαιρία να συμμετάσχεις σε παρόμοια σεμινάρια. Φαντάζομαι θα ήταν πολύ ωραία εμπειρία.
    Η τάρτα σου φαίνεται τέλεια αλλά η αλήθεια είναι πως γευστικά προτιμώ τα πράσινα σπαράγγια από τα λευκά. Την γραβιέρα Κρήτης την ζηλεύω απεριόριστα!
    Μάγδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Α πα πα δε φτανει που εισαι Μπηζη με τα μαθηματα, σκαρωνεις και φιν φον ταρτες! Αεικινητο πλασμα, σου στελνω φιλακια. Η συνταγη καταγραφεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. @Jeny
    Είδες τα μεγάλα πνεύματα ....
    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Αθηνούλα μου γλυκιά κι εγώ ανυπομονώ, όσο για τα μαφινάκια εσύ έχεις ιδιαίτερο όποτε θέλεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Vita μου μακάρι να τα βρεις και να την φτιάξεις, είναι φίνα και νόστιμη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Κική μου, το διασκέδασα πολύ! Και στην ομελέτα τα σπαράγγια είναι πολύ όμορφα, σ' ευχαριστώ πολύ πολύ για τα καλά λογάκια.
    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Νίκη μου να είσαι καλά!
    Θα το διαβιβάσω και θα σε ενημερώσω.
    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Πηνελόπη,
    Έλα μωρέ έπρεπε να τα πάρεις, τι βάρος είχαν τα καημένα... αλλά ξέρω τα άφησες για να ξαναπάς χα χα χα
    Σ' ευχαριστώ πολύ για τις γλυκές κουβεντουλες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Λένια μου να είσαι καλά, Καλή Μεγάλη Εβδομάδα και σε σένα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Μανουσίνα μου αν βρεις σπαράγγια να την δοκιμάσεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Fevis
    Πήγε πολύ καλά, τον καφέ θα τον κανονίσουμε οπωσδήποτε το θέλω κι εγώ πολύ!
    Σε φιλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. 'Αρτι μου να πάρεις 2 για να κεράσεις και το αγόρι, χα χα
    φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Γιαννούλα πραγματικά ήταν πολύ ωραία εμπειρία και θα την ξαναζήσω στις 16 Μαίου με τις αλμυρές τάρτες.
    Ναι πρέπει να βρεθεί αυτός ο τρόπος να δοκιμάζουμε διαδικτυακά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Μάριον
    Να είσαι καλά κοριτσάκι σ' ευχαριστώ πολύ πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Ζαμπία μου Καλό Πάσχα!
    Σ' ευχαριστώ πολύ πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Μάγδα μου,
    Πέρασα πολύ όμορφα και θα το ξανακάνω με αλμυρές τάρτες στις 16 Μαίου.
    Κι εγώ προτιμώ τα πράσινα αλλά βρήκα λευκά εκείνη την ημέρα.
    Η γραβιέρα Κρήτης είναι και για μένα η αγαπημένη μου!
    Σε φιλώ και Καλό Πάσχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Δεσποινάριον γλυκό!
    Μπήζυ ξε μπήζυ πρέπει και να τρώμε...... σ ευχαριστώ πολύ πολύ, να την κάνεις είναι ιδιαίτερη!
    Φιλιά βαμένα κόκκινα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Καταχωρήθηκε η συνταγή αγαπημένο παιδί και να σου πω πως τα σπαράγγια είναι τα πολύ αγαπημένα μου, λέμε!!

    Φιλιά ολόγλυκα με τις καλύτερες ευχές:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Μια δροσερη και ελαφρη ταρτα ανοιξιατικη! Συγχαριτιρια για τα μαθηματα ! Να εχετε παντα πολλους μαθητες και πολυ δυναμη !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Πέρασα να ευχηθώ κι από εδώ Καλή Ανάσταση!
    Υγεία και ευτυχία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Καλή Ανάσταση στις καρδιές και στο Πνεύμα μας! Υγεία κι ευτυχία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Υπέροχη και ξεχωριστή τάρτα!Ευχομαι λοιπόν υπέροχη και ξεχωριστή Ανάσταση!Καλό Πάσχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Τα σπαράγγια μου αρέσουν αλλά σε τάρτα δεν τα έχω φάει ποτέ! Πολύ ωραία!
    Καλή Ανάσταση, καλό Πάσχα με υγεία και ευτυχία!
    Πάντα επιτυχίες:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. @Katrine
    Και εμένα από τα πολύ πολύ αγαπημένα, όμως, να την καταχωρήσεις και να την φτιάξεις, είναι εύκολη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Cathy,
    Σ' ευχαριστώ πολύ! Καλό Πάσχα και να είσαι πάντα καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Μπέττυ μου σ' ευχαριστώ πολύ πολύ και σε σένα όλα τα καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Λιλή μου και σε σένα τα καλύτερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Mara μου σ' ευχαριστώ πολύ, εύχομαι και σε σένα τα καλύτερα!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Mia Maria
    Να τα δοκιμάσεις είναι πολύ ωραία.
    Τις καλύτερες μου ευχές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Κατ' αρχήν συγχαρητήρια για τα καλά νέα των μαθημάτων, καλή συνέχεια στα υπόλοιπα.
    Κατά δεύτερον Χριστός Ανέστη και Χρόνια Πολλά.
    Και τρίτον λες να αλλάξω γνώμη για το τι θα μαγειρέψω σήμερα;;
    Πολλά φιλάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Ξανθούλα μου καλή σ' ευχαριστώ, αληθώς ο κύριος, ναι να αλλάξεις γνώμη!
    ΦΙλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Χρόνια Πολλά
    Χριστός Ανέστη
    Σου παίρνω κομμάτι να δοκιμάσω ........... μμμμούρλια!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. χρονια πολλά αστεράκι να είσαι καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. Αν και προτιμλω και εγώ σαν την Μάγδα τα πράσινα σπαράγγια, αυτή η τάρτα με βάζει στον πειρασμό να την φτιάξω οσονούπω!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. δεν έχω βάλει ουτε μια συνταγή με σπαράγγια οχι επειδή δε μου αρεσουν αλλά επειδή δε τους αρέσω έγω...με ενοχλούν πολύ (ασπρα και πρασινα).Πάντως πρέπει να τα τιμήσω μια μέρα στο μπλογκ κι ας μη φάω :)))

    καλημέρα

    χχχχ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. Kokonitsa mou να την φτιάξεις είναι πολύ ωραία και γω προτιμώ τα πράσινα αλλά δεν βρήκα κορτσούδι μου.
    φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. E Allora
    Να τα τιμήσεις μωρέ όμορφα είναι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. δεν έχω φάει ποτέ σπαράγγια μαγειρεμένα...μόνο απλά βραστά...πολύ δελεαστική πρόταση οπτικά πάντως και αυτό δε με εκπλήσσει συνηθισμένες εδώ οι λιχουδιές!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. Pansofix μου όποτε θέλεις να σε φιλέψω!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. πολύ καλά προετοιμασμένη συνταγή, μου αρέσει συνταγές σας μια μεγάλη ευλογία encomntrar blog σας, αγκαλιές και καλό σαββατοκύριακο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή