Καλημερούδια, καλησπερούδια ανάλογα την ώρα που θα κάνω την ανάρτηση.
Πρώτα από όλα θα σας πω εντυπώσεις από τα μαθήματα. Αν θα έπρεπε να το περιγράψω με μία λέξη, είναι εμπειρία, ναι σίγουρα ήταν εμπειρία.
Ξεκινάω από την αρχή, φόρεσα τα σκουλαρίκια cheese cake της Ανθούλας, τα καλά μου εσωτερικά ( στα κέφια και στην ψυχούλα μου εννοώ) μάζεψα το θάρρος μου αλλά και τα κέφια μου και 4.30 ήμουν εκεί.
Ο χώρος εξαιρετικός, οι άνθρωποι της Alta Linea ευγενέστατοι, ο Σταμάτης και ο βοηθός του στήνανε φώτα και κάμερα και η Μυρσίνη και το επιτελείο της στις επάλξεις.
Ξεκινήσαμε κατά τις 6.30 και κάναμε 5 συνταγές με μάφινς, τα περιβόητα πια μηλομαφινάκια, τα φανουρομαφινάκια, μάφινς με σοκολάτα και σμάρτις , μάφινς με φρούτα του δάσους και αλμυρά μαφινάκια της Μυρσίνης με σολομό, σχοινόπρασο.
Τα προλάβαμε όλα αλλά οι ρυθμοί ήταν τρελοί. Οι μαθητές και οι μαθήτριες έμειναν ευχαριστημένοι, στην αρχή διστακτικοί και μετά με πολλές ερωτήσεις και απορίες.
Η Μυρσίνη, έδωσε μυστικά και μοιράστηκε τις γνώσεις της και την εμπειρία της ακούραστα και δημιουργικά.
Φωτογραφίες αλλά και βιντεάκι μόλις είναι έτοιμα.
Σας ευχαριστώ όλους για την συμπαράσταση και την ενθάρρυνση.
Κανονικά γλυκό θα έπρεπε να σας τρατάρω για να ανταποδώσω τα γλυκά σας σχόλια! 'Όμως άλλες οι βουλές της κουζίνας μου….
Πάμε λοιπόν σε συνταγούλα με σπαράγγια που τα αγαπώ πολύ πολύ.
Ξέρω ότι σε άλλους αρέσουν και σε άλλους καθόλου, όμως για αυτούς που τα αγαπούν η τάρτα αυτή είναι σούπερ.
Για την ζύμη
250 γραμμάρια αλεύρι μαλακό, γιατί δουλεύεται ευκολότερα και έχει λιγότερη γλουτένη
125 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη ή 100 ml ελαφρύ ελαιόλαδο
1/2 κ.γλ. αλάτι
3-4 κουταλιές παγωμένο νερό
Για την γέμιση
1 πακέτο σπαράγγια, έβαλα λευκά Καβάλας
10 φέτες προσούτο Ευρυτανίας
1 φλ. γάλα
1 αυγό
250 γρ γραβιέρα Κρήτης
250 γρ. Μοτσαρέλα
αλάτι πιπέρι
Διαδικασία
Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε το αλάτι, ρίχνουμε το βούτυρο, κρύο σε κομμένο σε κυβάκια και με τις άκρες των δαχτύλων μας τρίβουμε βούτυρο με αλεύρι, το τελικό αποτέλεσμα πρέπει να είναι λεπτά και στεγνά ψίχουλα. Κάνουμε μια λακουβίτσα στο κέντρο και ρίχνουμε 1 κουτ. σούπας νερό, ανακατεύουμε με γρήγορες κινήσεις και ζυμώνουμε προσθέτοντας και το υπόλοιπο νερό μέχρι να ενωθούν τα υλικά μας.
Πλάθουμε την ζύμη σε μπάλα, την τυλίγουμε σε μεμβράνη και την βάζουμε στο ψυγείο για μισή με 1 ώρα.
Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και χρησιμοποιώντας ένα κομμάτι λαδόκολα για να μην κολλήσει ο πλάστης πάνω στη ζύμη ανοίγουμε ένα φύλο πάχους 1/2 εκατοστό, για διάμετρο φύλλου περίπου 10 εκατοστά μεγαλύτερη από τη διάμετρο της ταρτιέρας. Με προσεκτικές κινήσεις μεταφέρουμε το φύλο στην ταρτιέρα που έχουμε βουτυρώσει ελαφρά, εφαρμόζουμε προσεκτικά το φύλο, κόβουμε τα περισσεύματα, τρυπάμε με ένα πιρούνι, τοποθετούμε άλλο ένα κομμάτι λαδόκολα και γεμίζουμε με όσπρια ή κεραμικά φασόλια και ψήνουμε για 10 λεπτά στους 180 σε προθερμασμένο φούρνο.
Βουτάμε τα σπαράγγια σε ζεστό νερό για 6 με 7 λεπτά αφού κόψουμε περίπου 2 εκατοστά από το κάτω μέρος τους και τα πλύνουμε.
Χτυπάμε ελαφρά το αυγό μαζί με το γάλα σε ένα μπολ, ρίχνουμε τα τυριά, αλάτι και πιπέρι
Αφού ψηθεί η βάση την αφήνουμε να κρυώσει και προσθέτουμε την γέμιση. Από πάνω προσθέτουμε τα σπαράγγια τυλιγμένα με το προσούτο σε παράλληλες γραμμές.
Ψήνουμε για άλλα 30-35 λεπτά μέχρι να ροδίσει και να κάνει κρούστα.
Ένα ποτήρι Soave ή ένα Sauvignon Blanc το τέλειο συνοδευτικό!
Καλό Πάσχα δε λέω ακόμη, θα τα πούμε ξανά! Λέω όμως φιλιά πολλά!
Busy but creative week, full of new experiences. I had the privilege to co teach with Mirsini Lambraki at her new class sos cooking lessons, muffins and cup cakes.
It was awesome.
This time of the year asparagus are tender and in season, I love their fresh, tender and delicate taste and so I decided to bake an asparagus tart.
Pastry
250 gr soft flour
125 gr butter or margarine cold, you can use oil, in this case you will need 100 ml
1/2 tsp salt
3-4 Tsp cold water
Filing
500 gr asparagus
10 slices prosciutto
1 cup milk
1 egg
250 gr Creta Cruyere grated
250 gr Mozzarella grated
salt and pepper
Sift the flour and cut the butter into small cubes. Work with your hands so it becomes like bread crumbs. Add the water slowly and work into dough but do not overwork. Form it to a ball shape, rap it and place it in the refrigerator for half an hour and then roll out to a circle and fit into a 29cm tart pan. Preheat the oven to 180C, prick the curst with a fork, line it with parchment paper, fill it with baking beans or rice and blind bake for 10 minutes.
Remove from the oven and leave aside to cool.
Prepare the asparagus, cut about 1/3 from their bottoms and blanched them for 5-6 minutes in warm water.
In a bowl mix the milk, cheeses, egg , salt and pepper softly.
Rap each asparagus with a prosciutto.
Pour the egg and cheese mixture over the tart shell and line the asparagus on top.
Bake for about 30-35 minutes until golden.
Great pairing a glass of Soave or a fresh red like a Pinot Grigio.
Πόπη μου πρέπει να είναι πραγματικά υπέροχη η τάρτα σου, την έχω ήδη αντιγράψει μιας και τα σπαράγγια μας αρέσουν πολύ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά, να έχεις μιαν όμοφη Κυριακή!
Έλενα καλημερούδια, εάν σου αρέσουν τα σπαράγγια είναι ότι πιο φίνο στην κατηγορία τάρτας, να μου πεις εντυπώσεις.. φιλιά πολλά!
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλημερα! μ αρεσουν τα σπαραγγια!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπίστευτο! Χτες έφτιαξα τάρτα με σπαράγγια! Λευκά! Έβγαλα και φωτος! Θα τις δεις σύντομα! Φιλιά πολλά "μεγάλο πνεύμα"! ;)
ΑπάντησηΔιαγραφήΠόπη ανυπομονω για το σεμινάριο που θα έρθω!Αν και ήθελα και τα μαφινάκια, αλλά τι να κάνω!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜου έφεραν σήμερα ένα μάτσο σπαράγγια και τα έφτιαξα με σκέτο λεμονόλαδο λόγω νηστείας. Ελπίζω τα επόμενα που θα βρω να είναι μετά το Πάσχα. Η τάρτα σου μου έκανε "κλικ"
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε ζηλεύω για τα μαθήματα! Πρέπει να πέρασες πολύ ωραία! Περιμένω να δω φωτό!
ΑπάντησηΔιαγραφήΌσο για την τάρτα! Δεν έχω φτιάξει ποτέ σπαράγγια εκτός από άγρια σε ομελέττα. Μα τι όμορφη εμφάνιση που έχει η τάρτα σου!!! Μπράβο!
Πόπη μου χαίρομαι που τα σεμινάρια πάνε καλά και το χαίρεσαι Και άν θέλετε οδηγίες Ζαχαρόπαστας προσφέρομαι (Δωρεάν εννοείται)
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ ταρτούλα σου πολύ ντελικάτη
Πολλά Φιλιά
Και που να δεις κάτι σπαράγγια που βρήκα στην Campi di Fiori της Ρώμης! Ηθελα να τα πάρω, αλλά σκεφτόμουνα το βάρος των αποσκευών...
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ ταρτούλα φίλη μου, όλα τα λεφτά και το ξέρεις :-))
Η τάρτα σου είναι ποιήμα!Λατρεύω τα σπαράγγια!Καλή Μεγάλη Εβδομάδα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπάω και τις τάρτες και τα σπαράγγια. Θα την δοκιμάσω. Φιλάκια
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίμαι σίγουρη πως έσκισες παρόλο που δεν κατάφερα να έρθω.. Θα κανονίσουμε όμως έναν καφέ ελπίζω κάποια στιγμή.. Φιλιά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤέλεια η τάρτα!! θα σου πάρω ένα κομματάκι!!! Φιλιά!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠοπη μου φανταζομαι οτι η εμπειρια με τα μαθηματα ητανε υπεροχη για σενα.Ευχομαι να ξανανιωσεις αυτη τη χαρα συντομα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ ταρτα σου μοιζει να ειναι πεντανοστιμη.Μα δεν βρεθηκε ακομα ενας τροπος να μπορουμε να κλεβουμε ενα διαδικτυακο κομματακι;
Φιλακια πολλα κοριτσακι.
Ποπάκι τέλεια η τάρτα σου. Και τα υλικά σου διαλεγμένα ένα κι ένα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπαίνει στα υπόψιν.
Φιλιά
Τάρτα με αισθητική προσέγγιση άψογη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑργοπορημένα φιλιά και
Καλό Πάσχα!
Είναι πολύ ευχάριστο που οι εντυπώσεις σου είναι τόσο θετικές Πόπη. Εύχομαι να σου δωθεί και πάλι η ευκαιρία να συμμετάσχεις σε παρόμοια σεμινάρια. Φαντάζομαι θα ήταν πολύ ωραία εμπειρία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ τάρτα σου φαίνεται τέλεια αλλά η αλήθεια είναι πως γευστικά προτιμώ τα πράσινα σπαράγγια από τα λευκά. Την γραβιέρα Κρήτης την ζηλεύω απεριόριστα!
Μάγδα
Α πα πα δε φτανει που εισαι Μπηζη με τα μαθηματα, σκαρωνεις και φιν φον ταρτες! Αεικινητο πλασμα, σου στελνω φιλακια. Η συνταγη καταγραφεται.
ΑπάντησηΔιαγραφή@Peps Καλησπέρα και μέναααααα
ΑπάντησηΔιαγραφή@Jeny
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίδες τα μεγάλα πνεύματα ....
Φιλιά πολλά
Αθηνούλα μου γλυκιά κι εγώ ανυπομονώ, όσο για τα μαφινάκια εσύ έχεις ιδιαίτερο όποτε θέλεις!
ΑπάντησηΔιαγραφήVita μου μακάρι να τα βρεις και να την φτιάξεις, είναι φίνα και νόστιμη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚική μου, το διασκέδασα πολύ! Και στην ομελέτα τα σπαράγγια είναι πολύ όμορφα, σ' ευχαριστώ πολύ πολύ για τα καλά λογάκια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά πολλά
Νίκη μου να είσαι καλά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα το διαβιβάσω και θα σε ενημερώσω.
Φιλιά πολλά
Πηνελόπη,
ΑπάντησηΔιαγραφήΈλα μωρέ έπρεπε να τα πάρεις, τι βάρος είχαν τα καημένα... αλλά ξέρω τα άφησες για να ξαναπάς χα χα χα
Σ' ευχαριστώ πολύ για τις γλυκές κουβεντουλες
Λένια μου να είσαι καλά, Καλή Μεγάλη Εβδομάδα και σε σένα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜανουσίνα μου αν βρεις σπαράγγια να την δοκιμάσεις!
ΑπάντησηΔιαγραφήFevis
ΑπάντησηΔιαγραφήΠήγε πολύ καλά, τον καφέ θα τον κανονίσουμε οπωσδήποτε το θέλω κι εγώ πολύ!
Σε φιλώ
'Αρτι μου να πάρεις 2 για να κεράσεις και το αγόρι, χα χα
ΑπάντησηΔιαγραφήφιλιά πολλά
Γιαννούλα πραγματικά ήταν πολύ ωραία εμπειρία και θα την ξαναζήσω στις 16 Μαίου με τις αλμυρές τάρτες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝαι πρέπει να βρεθεί αυτός ο τρόπος να δοκιμάζουμε διαδικτυακά!
Μάριον
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα είσαι καλά κοριτσάκι σ' ευχαριστώ πολύ πολύ!
Ζαμπία μου Καλό Πάσχα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ' ευχαριστώ πολύ πολύ
Μάγδα μου,
ΑπάντησηΔιαγραφήΠέρασα πολύ όμορφα και θα το ξανακάνω με αλμυρές τάρτες στις 16 Μαίου.
Κι εγώ προτιμώ τα πράσινα αλλά βρήκα λευκά εκείνη την ημέρα.
Η γραβιέρα Κρήτης είναι και για μένα η αγαπημένη μου!
Σε φιλώ και Καλό Πάσχα!
Δεσποινάριον γλυκό!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπήζυ ξε μπήζυ πρέπει και να τρώμε...... σ ευχαριστώ πολύ πολύ, να την κάνεις είναι ιδιαίτερη!
Φιλιά βαμένα κόκκινα!
Καταχωρήθηκε η συνταγή αγαπημένο παιδί και να σου πω πως τα σπαράγγια είναι τα πολύ αγαπημένα μου, λέμε!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά ολόγλυκα με τις καλύτερες ευχές:))
Μια δροσερη και ελαφρη ταρτα ανοιξιατικη! Συγχαριτιρια για τα μαθηματα ! Να εχετε παντα πολλους μαθητες και πολυ δυναμη !
ΑπάντησηΔιαγραφήΠέρασα να ευχηθώ κι από εδώ Καλή Ανάσταση!
ΑπάντησηΔιαγραφήΥγεία και ευτυχία!
καλο πασχα και σε σενα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή Ανάσταση στις καρδιές και στο Πνεύμα μας! Υγεία κι ευτυχία!
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπέροχη και ξεχωριστή τάρτα!Ευχομαι λοιπόν υπέροχη και ξεχωριστή Ανάσταση!Καλό Πάσχα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα σπαράγγια μου αρέσουν αλλά σε τάρτα δεν τα έχω φάει ποτέ! Πολύ ωραία!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή Ανάσταση, καλό Πάσχα με υγεία και ευτυχία!
Πάντα επιτυχίες:)
@Katrine
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι εμένα από τα πολύ πολύ αγαπημένα, όμως, να την καταχωρήσεις και να την φτιάξεις, είναι εύκολη!
Cathy,
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ' ευχαριστώ πολύ! Καλό Πάσχα και να είσαι πάντα καλά!
Μπέττυ μου σ' ευχαριστώ πολύ πολύ και σε σένα όλα τα καλά!
ΑπάντησηΔιαγραφήPeps
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή Ανάσταση με υγεία!
Λιλή μου και σε σένα τα καλύτερα!
ΑπάντησηΔιαγραφήMara μου σ' ευχαριστώ πολύ, εύχομαι και σε σένα τα καλύτερα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά
Mia Maria
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα τα δοκιμάσεις είναι πολύ ωραία.
Τις καλύτερες μου ευχές!
Κατ' αρχήν συγχαρητήρια για τα καλά νέα των μαθημάτων, καλή συνέχεια στα υπόλοιπα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚατά δεύτερον Χριστός Ανέστη και Χρόνια Πολλά.
Και τρίτον λες να αλλάξω γνώμη για το τι θα μαγειρέψω σήμερα;;
Πολλά φιλάκια.
Ξανθούλα μου καλή σ' ευχαριστώ, αληθώς ο κύριος, ναι να αλλάξεις γνώμη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦΙλιά
Χρόνια Πολλά
ΑπάντησηΔιαγραφήΧριστός Ανέστη
Σου παίρνω κομμάτι να δοκιμάσω ........... μμμμούρλια!!!!!!!!
χρονια πολλά αστεράκι να είσαι καλά
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν και προτιμλω και εγώ σαν την Μάγδα τα πράσινα σπαράγγια, αυτή η τάρτα με βάζει στον πειρασμό να την φτιάξω οσονούπω!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήδεν έχω βάλει ουτε μια συνταγή με σπαράγγια οχι επειδή δε μου αρεσουν αλλά επειδή δε τους αρέσω έγω...με ενοχλούν πολύ (ασπρα και πρασινα).Πάντως πρέπει να τα τιμήσω μια μέρα στο μπλογκ κι ας μη φάω :)))
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλημέρα
χχχχ
Kokonitsa mou να την φτιάξεις είναι πολύ ωραία και γω προτιμώ τα πράσινα αλλά δεν βρήκα κορτσούδι μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήφιλιά
E Allora
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα τα τιμήσεις μωρέ όμορφα είναι...
δεν έχω φάει ποτέ σπαράγγια μαγειρεμένα...μόνο απλά βραστά...πολύ δελεαστική πρόταση οπτικά πάντως και αυτό δε με εκπλήσσει συνηθισμένες εδώ οι λιχουδιές!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήPansofix μου όποτε θέλεις να σε φιλέψω!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήπολύ καλά προετοιμασμένη συνταγή, μου αρέσει συνταγές σας μια μεγάλη ευλογία encomntrar blog σας, αγκαλιές και καλό σαββατοκύριακο.
ΑπάντησηΔιαγραφήευχαριστώ πολύ τα καλύτερα και σε σας
Διαγραφή